Ako riešiť nepochopenie tráviacich problémov rodinou a lekárom?
Dobrý deň, idem si sem po radu alebo názor. Píšem ako anonym, lebo z hladiska sukormia a bezpecnosti nechcem uvadzat osobné údaje. Mám dlhodobejšie tráviace problémy, v minulosti som sa liečila na uzkostnú poruchu, pred 8 mesiacmi som zacala mať palenie žalúdka, lekárka ma odmietala riešiť s tým že to bude zo stresu, ze mam ist psychologovi a podobne, ale stav sa zhoršoval opakovane som žiadala lekarku o vyšetrenia lebo som sa citila viac a viac zle, postupne mi robilo problem kazde jedlo, samozrejme stale sa odvolavala na minulost kedy som mla problemy s uzkostou, schudla som 20kg, dostalo sa to aktualne do štádia kedy neviem zjesť vobec nič, pri pokuse o jedlo, aspon male lahke veci, dostanem vyslovene palenie v žaludku, bolesti a akoby kolapsovy stav celeho tela nizky tlak, extremne busenie niekedy az 156 tep, triaška, pocit na omdlenie, jednoducho prišerny stav. Som tak slaba a vyčerpana že nezvladam vykonať absolutne žiadnu aktivitu, nemam proste silu, za celu dobu som mala jeden odber a ekg, kde bolo potvrdene ze som stratila velmi vela železa, zasobne uz nemam dokopy ziadne, a ze v tele prebieha nejaky chronicky zapal. Až teraz som bola odoslana na gastro vysetrenie a udajne aj psychiatricke, lebo lekarka si stoj čo stoj len ide svoje, dnes mi dokonca oznamila ze ci ked nemozem jest nechcem ist na hospitalizaciu na psychiatricke oddelenie. Mne tento pristup nepride normalny, samozrejme psychika dokaze vela, ale nemali by lekari skor pristupovat ku pacientovi tak že vylucia fyzicke priciny a potom riesia ako poslednu psychiku? Pripada mi to naozaj nefer voci mne ako cloveku ze ma necha takto trpiet a trapit, len na zaklade jej domienky. Chcem sa opytat podavali ste niekto v podobnych pripadoch ked ste mali nasledky, alebo vam potvrdili že mate realne fyzicky zdravotny problem, nejaky podnet na preverenie postupu? Samozrejme nemam energiu to riesit teraz, zdravotna stranka je prvorada, ale odsudit niekoho problemy a zlahcovat ich len na zaklade toho ze sa niekto liecil pred 6 rokmi, mi pride naozaj scestne, hlavne po tom co neprebehli ziadne aspon zakladne vysetrenia okrem krvneho odberu a ekg. Kde tiez ekg potvrdilo tep 136, a na urgentnom prijme mi musel byt podany blokator na znizenie. Okrem toho som dostala na tyzden liek Ganaton, zial ten stav zhorsil na aktualny, kedy sa nemozem najest uz vobec. Ak ste mali niekto podobne problemy, budem rada za kazdu radu co ste v takom pripade jedli alebo ako ste nejako vedeli fungovat do vysetrenia, vyskusala som uz naozaj vsetko jedlo a nic netolerujem, uz som si aj poplakala od hladu, od strachu lebo clovek citi ze je s nim nieco velmi zle a boji sa aby na tento pristup nedoplatil zdravim a zivotom. Mrzi ma velmi že človek ktory si v minulosti presiel riesenim psychickej diagnozy je zaškatulkovany už navždy..
Rodina samozrejme nema pochopenie pre to že lekarka nemusi mať pravdu a že jej postup nie je aktualne spravny. To ma mrzi asi najviac.
Ďakujem za vaš čas a pripadne skusenosti. 🙏
co sa týka diagnozy neporadim, moze to byt hocico, skusala si aspon nutridrinky ako prvu pomoc? no a druha vec, preco si to nechala zajst tak daleko? preco si nezmenila lekara?? urcite to urob hned ako to bude mozne
ja ti napíšem, čo by som ja robila na tvojom mieste. Vyžiadala si od lekára výmenný lístok na gastro a už dávno by som bola na gastroskopii, ak by bolo treba zaplatila by som si prednostné vyšetrenie (gastritída, GERD, helicobacter, dyspepsia, intolerancia na lepok). Gastro by dal určite kompletný rozbor krvi plus usg brucha. Ak by som mala stavy, že mi je zle na odpadnutie, išla by som na urgent, kde by ťa hneď komplet vyšetrili - krv, moč, usg brucha, rtg brucha a dali by ti infúzie. Išla by som ku imunoalergologovi a dala by som si pravit komplet potravinove intolerancie, plus HIT, alergiu na fruktozu a laktozu. A medzitym by som si nasadila nolpazu volne predajnu 20 mg aspon rano a k tomu gaviscon na stavy. Na travenie pancreolan a skusala by som eliminacnu dietu.
precitaj si o mentalnej anorexii, ak ti uz ponukaju hospitalizaciu na psychiatrii je to urcite spravna cesta
lekarka ti navrhuje liecbu a ty ju odmietas ak neprijimas potravu resp len velmi malo tak tablety na travenie su zbytocne
Mala som podobný problém ako ty. Hádaj kde som skončila , resp. kto mi pomohol? Správne tipuješ, psychiatr. mi predpísala ad.
robili mi aj hadicu na gastro - okrem slabulinkého zápalu žalúdka - podľa lekára ma to nemôže poriadne ani bolieť , a helicobektera - ktorý nešiel vyliečiť ani 4 kombináciou liekov nezistili nič z čoho by som mala mať také stavy ako som opisovala lekárovi.
Ad mi ozaj pomohli. Lieky som brala asi 6 m.
@anonym_autor
Jednoducha liecba , vymen lekara
ja ti napíšem, čo by som ja robila na tvojom mieste. Vyžiadala si od lekára výmenný lístok na gastro a už dávno by som bola na gastroskopii, ak by bolo treba zaplatila by som si prednostné vyšetrenie (gastritída, GERD, helicobacter, dyspepsia, intolerancia na lepok). Gastro by dal určite kompletný rozbor krvi plus usg brucha. Ak by som mala stavy, že mi je zle na odpadnutie, išla by som na urgent, kde by ťa hneď komplet vyšetrili - krv, moč, usg brucha, rtg brucha a dali by ti infúzie. Išla by som ku imunoalergologovi a dala by som si pravit komplet potravinove intolerancie, plus HIT, alergiu na fruktozu a laktozu. A medzitym by som si nasadila nolpazu volne predajnu 20 mg aspon rano a k tomu gaviscon na stavy. Na travenie pancreolan a skusala by som eliminacnu dietu.
@anonym_e40181 presne, sukromne komplexne gastro. Netocit sa v kruhu pri jednej lekarke o ktorej pristupe pochybuje.
@anonym_autor ja tiež súhlasím s lekárkou. Daj si dokopy veci v hlave a ulavi sa ti.
"dostalo sa to aktualne do štádia kedy neviem zjesť vobec nič, pri pokuse o jedlo, aspon male lahke veci, dostanem vyslovene palenie v žaludku, bolesti a akoby kolapsovy stav celeho tela nizky tlak, extremne busenie niekedy az 156 tep, triaška, pocit na omdlenie, jednoducho prišerny stav."
Ako mozes mat triasku a 156 tep z niecoho, co si ani nejedla? Nie som doktor, ale toto na 100 km krici psychigrickou diagnozou. Zle ti je z toho, ze nic nejes. Ved v tom zaludku nic nemas.
Prečo odmietaš psychiatriu? Budeš tam na pozorovaní a ľahšie sa dostaneš aj k ďalším odborníkom. Ale zmeniť obvodnú a pýtať sa na gastro si mala už dávno.
"dostalo sa to aktualne do štádia kedy neviem zjesť vobec nič, pri pokuse o jedlo, aspon male lahke veci, dostanem vyslovene palenie v žaludku, bolesti a akoby kolapsovy stav celeho tela nizky tlak, extremne busenie niekedy az 156 tep, triaška, pocit na omdlenie, jednoducho prišerny stav."
Ako mozes mat triasku a 156 tep z niecoho, co si ani nejedla? Nie som doktor, ale toto na 100 km krici psychigrickou diagnozou. Zle ti je z toho, ze nic nejes. Ved v tom zaludku nic nemas.
@anonym_a45f31 len tu si ona nechce pripustit. Dobre pises. Zle jej moze byt az po poziti jedla, nie pred.
@anonym_a45f31 prave tie problemy su po zjedeni toho jedla, len uz som tak vycerpana a cirim sa tak zle ze mi je zle uz nonstop lebo sa to taha uz 8 mesiacov a ja naozaj nemam fyzicky energiu, uplne mam pocit ze mam znicene travenie a telo. Ale lekarka odmieta najprv vysetrit fyzicke priciny a v pripade negativnych vysledkov ako poslednu riesit psychiku, vyslovene si vynucuje psychiatra, bez riadnych vysetreni.
Ahoj. Mala som podobne problémy, tiež mi dali najprv xanax. Ale bola to celiakia
@anonym_a45f31 prave tie problemy su po zjedeni toho jedla, len uz som tak vycerpana a cirim sa tak zle ze mi je zle uz nonstop lebo sa to taha uz 8 mesiacov a ja naozaj nemam fyzicky energiu, uplne mam pocit ze mam znicene travenie a telo. Ale lekarka odmieta najprv vysetrit fyzicke priciny a v pripade negativnych vysledkov ako poslednu riesit psychiku, vyslovene si vynucuje psychiatra, bez riadnych vysetreni.
@anonym_autor chce najprv vylúčiť psychiku, čo je na tom zlé? Keby ti bolo fakt zle išla by si bez rečí.
@anonym_autor zmena lekára. Ak ti je zle a sústavne chudneš, už by som sa dávno objednala na gastro. Ak máš peniaze aj ako samoplatca, nech je to čo najskôr. Ak si schudla za necelý rok 20 kg to je už veľmi veľa. Áno, môže v tom byť aj psychiatrická diagnóza, no na to je lekár aby to posúdil.
Ale veď ťa odoslala na gastro a aj na psychiatriu, treba to absolvovať. Hospitalizáciu ti ponúkla, nenúti ťa do nej, možno by ti to fakt pomohlo. Aj ten Ganaton je dobrý liek, perfektne tlmí vracanie aj po chemoterapii a chutí po ňom jesť. Podľa mňa sa doktorka snaží ti pomôcť. Ľudia, čo nemôžu jesť z fyzikalnych príčin, ako som bola ja, sa snažia prijať aspoň tekutú a mixovanu potravu, bez ohľadu na chuť, jednoducho chcú prežiť. U teba mi chýba tento pud sebazachovy, ty to máš nejako divné.
Chod na gastro, ja som mala nieco podobne, nakoniec to bol gerd. Ak ti na gastre nic nenajdu skus psychiatriu.
@anonym_autor na tvojom mieste by som v prvom rade zmenila vseobecnu lekarku a isla by som na gastro ako samoplatca. Nerozumiem tomu, ze dobrovolne zostavas niekde, kde nie si spokojna a potom sa lutujes.

A co ti podla teba moze byt, mne napada 100 veci...