icon

Ako riešiť padanie vlasov u žien?

nika7311
13. aug 2026

Zdravím, toto je skôr otázka ohľadom vašich skúseností s padaním vlasov z viacerých príčin, už fakt neviem, čo skúsiť.

Úvod do situácie:

Približne pred rokom som si všimla difúzne padanie vlasov.
Najskôr som si kupovala také tie bežné komerčné veci typu Bloom Robbins, vlasové hnojivo (tabletky) atď., ale nejak to neutíchalo.

V septembri/októbri 2025 to začalo byť už dosť intenzívne, zároveň ma škrábala hlava, tak som sa rozhodla ísť k súkromnej kožnej. Tá mi diagnostikovala seboreu.

Dala mi zarobiť na lek. predpis nejakú hmotu podobnú tuhému krému, ktorú som musela mať 48 hodín na hlave, potom zmyť. Roztok obsahoval kyselinu salicylovú na odstránenie nánosov šupín. Do toho Belosalic (na predpis) a Nizoral.

Momentálne je moja pokožka v dobrom stave, no vlasy padajú.
Tak som toto leto išla k druhej kožnej.
Tá mi povedala, že to je Telogen effluvium – dala mi šampón na vlasy Cistiphane + Minoxidil 5%, zinok a ešte Locoid Crelo (na predpis).

Vlasy však stále padajú, počas umývania, rozčesania a pod. niekedy aj 150 denne (už mi z toho tak šibe, že to počítam, áno).

Bola som aj na vyšetrení s kamerou v lekárni, čo sa robí zadarmo poradenstvo, tam mi povedali, že mám nadmernú tvorbu mazu, predali mi Vital Plus Active výrobky v hodnote 60€, ale čo čítam recenzie, tak to vyzerá ako jednotná diagnóza, ktorú povedia väčšine ľudí a nasledovne predajú tieto produkty... bojím sa to použiť, lebo niekde sú recenzie, že to vysušilo pokožku a zároveň padali vlasy ešte viac.

Cestička sa mi rozširuje, ofina je redšia, niekedy mi tie vlasy až tak "plápolajú" vo vzduchu, zrejme už tie odumreté, ktoré držia len silou vôle a čakajú na vypadnutie. Niekedy padajú tieto dlhé bledšie vlasy, inokedy aj také krátke, čierne, hrubšie vyrastajúce vlasy.

Pracujem v marketingu, čo môže byť celkom stresujúce. Niekedy je nával projektov. Istý čas som mala režim chodenia spať o 2 v noci a vstávania o 7 ráno. Po 6 rokoch vegetariánstva opäť jem mäso už rok, síce predtým boli krvné testy v poriadku. Samotná doktorka povedala, že také výsledky sú ukážkové. Gyn. vyšetrenie pri preventívke tiež v poriadku.

Rozmýšľam ísť ešte na endokrinologické vyšetrenie, či to nie je reakcia na DHT (testosterón) a androgénna alopécia. No už fakt neviem.

Na fotke môžete vidieť, aké vlasy som mala kedysi a na druhej tú rednúcu cestičku.

Aké sú vaše skúsenosti s týmto problémom?

Za každé rady, odporúčania (aj doktorov, prípadne ambulancií) budem vďačná.

Strana
z2
nika7311
autor
15. aug 2026
@anonym_5e0394

@nika7311 Áno, žena môže mať androgénne hormóny v poriadku a aj tak mať androgenetickú alopéciu. Presne ako píšeš - ide o to ako veľmi sú folikuly na DHT citlivé. V každom prípade je aj tak dobre zistiť akú máš hladinu daných hormónov. Plus v tom teste sa zisťujú aj vitamíny, anémia, feritín, štítna žľaza.
Na tú boreliózu môžeš požiadať, ďaľšie imunitné testy by som žiadala ak by ti bola diagnostikovaná doktorkou alopecia areata.

@anonym_5e0394 No ak mi to ten hormón nepreukáže v testoch, bude veľmi ťažké presvedčiť tie kožné. Obidve sa "zhodli" na tom, že je to TE. Ale to takým spôsobom, že ja som u tej prvej riešila naozaj seboreu, tá ani nemala trichoskop, iba takú zväčšovaciu lupu a veľmi propagovala tú mezoterapiu kmeňovými bunkami, kde by som vytrieskala mesačne 300 eur. Keď som o 9 mesiacov neskôr bola u tej poslednej kožnej (musela som si priniesť aj zápis od tej predošlej kožnej), tak sa iba na to pozrela, pokožku na hlave pozrela z 2 metrovej diaľky a povdala niečo v tom zmysle "dávajte si Minoxidil" – to bola celá diagnostika. :D S takýmto prístupom mi budú dávať nesprávnu liečbu aj po tom, čo mi na hlave ostane 5 vlasov dokopy.

anonym_5e0394
15. aug 2026
@nika7311

@anonym_5e0394 No ak mi to ten hormón nepreukáže v testoch, bude veľmi ťažké presvedčiť tie kožné. Obidve sa "zhodli" na tom, že je to TE. Ale to takým spôsobom, že ja som u tej prvej riešila naozaj seboreu, tá ani nemala trichoskop, iba takú zväčšovaciu lupu a veľmi propagovala tú mezoterapiu kmeňovými bunkami, kde by som vytrieskala mesačne 300 eur. Keď som o 9 mesiacov neskôr bola u tej poslednej kožnej (musela som si priniesť aj zápis od tej predošlej kožnej), tak sa iba na to pozrela, pokožku na hlave pozrela z 2 metrovej diaľky a povdala niečo v tom zmysle "dávajte si Minoxidil" – to bola celá diagnostika. :D S takýmto prístupom mi budú dávať nesprávnu liečbu aj po tom, čo mi na hlave ostane 5 vlasov dokopy.

@nika7311 K tým kožným sa už nevracaj. Oni v Česku toto všetko vedia, že môžeš mať androgenetickú alopéciu aj keď máš DHT v krvi v poriadku. Je to aj môj prípad, ja som mala všetky vyšetrenia v poriadku a vždy mi tu na Slovensku diagnostikovali telogen effluvium, ale až v Česku mi diagnostikovali androgenetickú alopéciu. Tam ide o to, že doktorka musí mať naozaj vycibrené oko na to, aby vedela presne čo má na hlave pod kamerou hľadať a ako to vyhodnotiť.
Ale teoreticky môže byť príčina niekde inde - nutričný deficit, štítna žľaza, nízky feritín, difúzna forma alopecie areaty atď. Preto ti radím choď na ten krvný test a keď bude všetko ok, tak choď už rovno do Česka na tú kliniku, k tým kožným doktorkám, čo si u nich bola sa už nevracaj.

nika7311
autor
15. aug 2026
@anonym_5e0394

@nika7311 K tým kožným sa už nevracaj. Oni v Česku toto všetko vedia, že môžeš mať androgenetickú alopéciu aj keď máš DHT v krvi v poriadku. Je to aj môj prípad, ja som mala všetky vyšetrenia v poriadku a vždy mi tu na Slovensku diagnostikovali telogen effluvium, ale až v Česku mi diagnostikovali androgenetickú alopéciu. Tam ide o to, že doktorka musí mať naozaj vycibrené oko na to, aby vedela presne čo má na hlave pod kamerou hľadať a ako to vyhodnotiť.
Ale teoreticky môže byť príčina niekde inde - nutričný deficit, štítna žľaza, nízky feritín, difúzna forma alopecie areaty atď. Preto ti radím choď na ten krvný test a keď bude všetko ok, tak choď už rovno do Česka na tú kliniku, k tým kožným doktorkám, čo si u nich bola sa už nevracaj.

@anonym_5e0394 Pozerám sa na tú stránku Dr. Brabcovej – je niečo konkrétne na čo sa mám pýtať? V ich ponuke nie je zahrnutá trichológia, maximálne biopsia. + Je brnenská klinika horšia? resp. pochopila som z komentárov, že si uprednostnila pražskú. Ak tam ale nie je nejaký rozdiel, tak by som asi išla tam, kde to mám celkovo bližšie.

anonym_5e0394
15. aug 2026
@nika7311

@anonym_5e0394 Pozerám sa na tú stránku Dr. Brabcovej – je niečo konkrétne na čo sa mám pýtať? V ich ponuke nie je zahrnutá trichológia, maximálne biopsia. + Je brnenská klinika horšia? resp. pochopila som z komentárov, že si uprednostnila pražskú. Ak tam ale nie je nejaký rozdiel, tak by som asi išla tam, kde to mám celkovo bližšie.

@nika7311 Vstupné vyšetrenie sa to volá - hneď prvá tabuľka. https://www.drbrabcova.cz/cenik/ Tam ti pozrie hlavu kamerou,

Ja som bola v Prahe lebo tam mám rodinu a išla som ich aj pozrieť, ale kľudne choď do Brna. Všetky doktorky, kt. robia na klinike boli školené Dr Brabcovou, ale ja som si aj tak vypýtala termín konkrétne ku nej. Ale je už na tebe koho si vyberieš. 🙂

nika7311
autor
15. aug 2026
@anonym_5e0394

@nika7311 Vstupné vyšetrenie sa to volá - hneď prvá tabuľka. https://www.drbrabcova.cz/cenik/ Tam ti pozrie hlavu kamerou,

Ja som bola v Prahe lebo tam mám rodinu a išla som ich aj pozrieť, ale kľudne choď do Brna. Všetky doktorky, kt. robia na klinike boli školené Dr Brabcovou, ale ja som si aj tak vypýtala termín konkrétne ku nej. Ale je už na tebe koho si vyberieš. 🙂

@anonym_5e0394 Ďakujem, skúsim ísť ideálne cez ich ambulancie, keď je na nich dobré odporúčanie!

nika7311
autor
21. aug 2026

Aktualizácia 21. august : Požiadala som obvodného lekára a endokrinologičku o vyšetrenie parametrov, ktoré Medirex uvádza v týchto testoch: https://www.medirex.sk/vysetrenie/vypadavanie-v... + Boleriózu.

nika7311
autor
3. sep 2026
@nika7311

Aktualizácia 21. august : Požiadala som obvodného lekára a endokrinologičku o vyšetrenie parametrov, ktoré Medirex uvádza v týchto testoch: https://www.medirex.sk/vysetrenie/vypadavanie-v... + Boleriózu.

@nika7311 Aktualizácia 3. septembra: zistili sa nízke hodnoty železa a ďalšie testy ma čakajú.

Strana
z2