icon

Ako riešiť priberanie a nafukovanie v strednom veku?

viva13
18. máj 2026

Prosim nezmenila som stravovanie Ale za pol roka som pribrala 12kg a ide to hore mam 42r. Neporadite nieco vecer mam hrozne velke brucho a nedari sa mi chudnut. Prave naopak. Chystam sa obvodnemu no nerada by som isla na gastro, nemate skusenosti?

Strana
z2
viva13
autor
23. máj 2026

Mali ste aj caste mocenie?najmä v noci ma to otravuje, mam ist za gyn? Da sa to zmiernit? Zvysenim estrogenu alebo nieco?

sara07
24. máj 2026
@viva13

Mali ste aj caste mocenie?najmä v noci ma to otravuje, mam ist za gyn? Da sa to zmiernit? Zvysenim estrogenu alebo nieco?

@viva13 skus to kegelovymi cvikmi upravit, alebo fyzioterapeut ti vie dat cviky , dost to pomôže
ale to časté močenie sa ti upravi
ako piješ nárazovo ? tak ja v noci klasika už 1x o tej štvrtej 😂 ale to mi zas vyhovuje lebo môžem eutyrox si zobrať

sara07
24. máj 2026
@michaela329

Moja mamina vstupom do menopauzy pribrala 15kg - všetky odišli, keď sa to vybúrilo a stabilizovalo, išla do nej veľmi skoro, ani 50 nemala. Ja mám o chvíľu 41 a zatiaľ si váhu držím, aj po pôrode som rýchlo schudla (malý má rok a pol). No ja sa celý život hýbem a takmer celý dospelý veľmi zdravo jem. A poznám veru aj štíhle "tetky" - mám štíhle 50ročné kolegyne a vyše 80 ročnú susedu - bývalú telocvikárku, ktorej by človek netipol viac ako 65. Moja svokra bola celý život veľká - výškou aj váhou. K 70 , keď zomrel svokor, tak začala úplne inak jesť - nabehla na zdravú a hlavne pravidelnú stravu, veľa chodí pešo (to bol jej problém) a má o 20kg menej. Ono to pôjde.

@michaela329 toto mi dodalo nádej že tých mojich 7 kg pôjde raz predsa len dole
ja som po každom pôrode dávala 12 kg dole . ale teraz tých 7 proste nie ale beriem to pozitivne nejde to dalej hore

viva13
autor
5. jún 2026

Tak baby bola som u gyn a perimenopauzu nemám

petik22
5. jún 2026
@negymama

nezmenila si stravovanie - no to je chyba.
Po 40-45 ako ktora zena, uz telo nic neodpusti.

Pridaj bielkoviny, uber sacharidov /nemusis uplne vylucit/, pridaj vlakninu do stravy.
Nafukovanie suvisi s mikrobiomom v crevach, ten si treba pestovat probiotikmi a vlakninou.
Dalej pridat viac pohybu, nie skakanie a kilometre behu na znicenie klbov. Skor kombinacia kardio a siloveho treningu. Nemusis chodit do posilnovne, ak ta to nelaka, cvicit sa daj aj doma, nemusis mat ani drahe stroje, stacia cinky do ruky ci kettlebell, alebo rozne napinacie snury.

Je to bezny vyvoj. Ja som bola cely zivot stihla, po kazdom zo 4 tehotenstiev som do roka ci 1,5 roka schudla na povodnu vahu. Jedla som od detstva vela, s chutou, zaradom vsetko bez obmedzenia, aj tazke jedla. Z nicoho mi nebolo zle, na nic som nemala alergiu, tak som sa neobmedzovala.
a okolo tych 45-46 rokov to zacalo... priberanie, bolesti klbov, znizenie pohybu, zle travenie. No proste isla som ku "tetke", co sa len stazuje kde ju picha a kde boli.

No potom som to prekonala...zacala som najprv plavat, potom som pridala bicykel, turistiku, domace posilovanie, a uplna zmena stravy. Obcas si dam aj to co som jedla predtym, ale su to vynimocne pripady ako sviatky, oslavy a podobne. a rozhodne nie v neobmedzenom mnostve. .

@negymama môžeš dať tip na jedlá?

simsalabim
5. jún 2026
@viva13

@viva13 a podla coho dr usudila?

anonym_8f04b5
5. jún 2026
@viva13

@viva13 a od stola to povedala alebo urobila aj horm. profil

anonym_c92bc3
5. jún 2026
@viva13

@viva13 perimenopauza, genetika, choroby. Všetko sú to výhovorky. Proste veľa jes a málo sa hýbeš.

simsalabim
5. jún 2026
@anonym_c92bc3

@viva13 perimenopauza, genetika, choroby. Všetko sú to výhovorky. Proste veľa jes a málo sa hýbeš.

@anonym_c92bc3 tak urcite mas v niecom pravdu, ale vyhovorky to tiez uplne nie su. Geneticke vyskumy to potvrdzuju. No to neznamena, ze sa treba vzdat. Kalorické tabulky a zacat cvicit. Hlavne silovy trening je v tomto veku velmi dolezity.

sara07
5. jún 2026
@anonym_c92bc3

@anonym_c92bc3 a ked máš jedalny listok , kaloricke tabulky , silovy kardio trening
tak nie 4 roky som sa nepohla s vahou, teraz konečne sa to pohlo ale rozhodne nie tak ako predtým , ked som zhadzovala 12 kg po každom pôrode , išlo to ... nebol problém ...
genetika má svoj vyznam ,
a mohla som sa aj šlahnut o zem
a čo podla teba zabera ? reiky alebo vyživove doplnky alebo ????
chceš povedať že nespavost ktore byva sučastou perinomenopauzy , tam to ako ovpylniš ?
mam najradšej tieto kecy , každa sme ina, ak ty ju maš lahšiu a všetko je ok tak dobre ...

simsalabim
5. jún 2026
@sara07

@anonym_c92bc3 a ked máš jedalny listok , kaloricke tabulky , silovy kardio trening
tak nie 4 roky som sa nepohla s vahou, teraz konečne sa to pohlo ale rozhodne nie tak ako predtým , ked som zhadzovala 12 kg po každom pôrode , išlo to ... nebol problém ...
genetika má svoj vyznam ,
a mohla som sa aj šlahnut o zem
a čo podla teba zabera ? reiky alebo vyživove doplnky alebo ????
chceš povedať že nespavost ktore byva sučastou perinomenopauzy , tam to ako ovpylniš ?
mam najradšej tieto kecy , každa sme ina, ak ty ju maš lahšiu a všetko je ok tak dobre ...

@sara07 ja som v perimenopauze schudla cca 20kg. Kaloricke tabulky a pohyb tak, ako pred tym, trochu som pridala silovy trening. A co je velmi dolezite, su bielkoviny - predchadzaju vetchosti v starobe - spolu so silovymi treningom, samozrejme.

sara07
5. jún 2026
@simsalabim

@sara07 ja som v perimenopauze schudla cca 20kg. Kaloricke tabulky a pohyb tak, ako pred tym, trochu som pridala silovy trening. A co je velmi dolezite, su bielkoviny - predchadzaju vetchosti v starobe - spolu so silovymi treningom, samozrejme.

@simsalabim jasne môže byt
ale ked ten jedalniček, tabulky cvičenie základ už máš predtym, telo zvyknute na všetko a ty už nemáš raz čo tak len skušas čo pridat kde ubrat ,

viva13
autor
5. jún 2026
@anonym_c92bc3

@anonym_c92bc3 stale rovnako

simsalabim
5. jún 2026
@viva13

@anonym_c92bc3 stale rovnako

@viva13 vekom vsak treba jest menej - ci sa nam to paci, alebo nie - a prijimat dostatok bielkovin.

anonym_932690
5. jún 2026
@anonym_993a23

perimenopauza- takto to zacina... zacat sa hybat vela chodit dat si pozor co zjes .. vacsinou sa ukaze aj nafukovanie hlavne po smotane a mliecnych vyrobkoch .. zacat zdravsie jest..vela zeleniny a probiotik ...

@anonym_993a23 a toto môže byť aj u 35 ročnej ? Tiež ma nafukuje ,2 roky dozadu som pribrala 10 kg postupné . Rok sa snažím to dať preč a kolíše sa to .

sara07
6. jún 2026
@anonym_932690

@anonym_993a23 a toto môže byť aj u 35 ročnej ? Tiež ma nafukuje ,2 roky dozadu som pribrala 10 kg postupné . Rok sa snažím to dať preč a kolíše sa to .

@anonym_932690 ano ale to je skôr vekom
hladina hormomon sa vekom mení , meni sa pre tehotenstvo , pôrod
čiže každých cca 10 rokov na vyročie treba pridat cvičenie, pohyb , a ubrat jedla , dobre su na začiatok kaloricke tabulky , časom si zvykneš a ideš automaticky
menej telo spaluje inak vekom začina fungovat
a ked začne perinomenopauza to je len zabava
ano su pripady zriedkave že začne aj v 35 , treba poriešit u gyn aby menopauza fakt prišla čo najneskôr
teraz by som si skôr zapisovala mesiac aspon jedalny listok a reakcie - kludne len značky - tela na jedlo, možno vám len mlieko nesedi
na mlieko je tzv. test vysadíš na mesiac všetko mliečne komplet a potom postupne pridavaš každe 3 dni niečo mliečne , ja napr acidko alebo od hollandie bifi drink bez problémov ale iné nap zvolenske už je problém, jogurty napr danone uplne krče ale hollandia biely jogurt bez problémov, klasicke čiste mliko ani nahodou

anonym_c43cc5
6. jún 2026

Ja som v 41 ostala tehotná. A rok po pôrode som schudla viac ako keď som bola mladšia,až na 52 kg pri výške 170cm. Nestíhala som poriadne jesť a mala som veľa pohybu. Zmestia sa do oblečenia staršej dcéry. 🙉🤣🤣🤣

Strana
z2