icon

Ako sa vysporiadať s predčasnou perimenopauzou?

Včera o 13:16

Prosim, ako ste sa vysporiadali, vnutorne vyrovnali s takouto diagnozou vo veku pred 40-tkou? Rada by som si precitala vase skusenosti, idealne aj kvoli porovnaniu, ze aky je zivot s liecbou/ bez liecby? Co pomohlo psychicky a fyzicky? Mam doma svoje vytuzene babatko, necakala som, ze v takejto zivotnej etape je mozne toto riesit.

Strana
z2
anonym_ecb845
Včera o 13:37

Mne diagnostikovali v 38. Nemám s tým nejak extra problémy. Mne aj vyhovuje, dalšie deti nechcem a aspoň nemusím riešiť ochranu

anonym_8efd6f
Včera o 13:44

perimenopauza tesne pred 40 je dnes uplne bezna ... niekto to pociti menej a iny viac ... to neznamena vsak ze menopauza pride coskoro .. niekto na nu caka aj niekolko rokov .. skus skupinu https://www.modrykonik.sk/group/10637/

anonym_1200ee
Včera o 13:53

Ze to nie je diagnoza ale zivotna etapa ktora caka kazdu z nas

janinka007
Včera o 13:54
@anonym_ecb845

Mne diagnostikovali v 38. Nemám s tým nejak extra problémy. Mne aj vyhovuje, dalšie deti nechcem a aspoň nemusím riešiť ochranu

@anonym_ecb845 tak to si na velkom omyle. V perimenopauze môžeš stále otehotnieť, aj ked je to menej pravdepodobne.

anonym_ecb845
Včera o 13:59
@janinka007

@anonym_ecb845 tak to si na velkom omyle. V perimenopauze môžeš stále otehotnieť, aj ked je to menej pravdepodobne.

@janinka007 Už nemám menzes, ani ovuláciu, takže určite nie

sorciera24
Včera o 14:01

ja som v perimenopauze od cca. 36-37, ale nemam ziadne problemy, menzes funguje pravidelne ako hodinky, vsetko je ok, len na sone videla dr., ze 1 vajecnik uz nema takmer ziadne vajicka a horm. profil, to hranicnymi hodnotami potvrdil, teraz mam 42 a stav je stale rovnaky.....čiže je to normalny stav a možes pocas neho kludne otehotneiť (lebo napr. druhy vajecnik ťahá aj za ten prvy...aspon moj).....a v perimenopauze možes byt pokojne aj 10 rokov, kym nastupi menopauza...takže pred 40 v perimenopuaze je uplne normalne byť🙂

simsalabim
Včera o 14:03
@anonym_ecb845

@anonym_ecb845 tak potom nie si v perimenopauze.

terezia74
Včera o 14:04

3 roky , zvykla som si.

autor
Včera o 14:06

Otehotniet uz asi ani nechcem, kedze moja energia isla zo 100 na 20. Ale namiesto menzesu mi vzdy pride iba trochu spinenia, minimum. Sliznica ale rastie a vysoko. Cize vzdy skoncim na vyvolavackach. Takto je to uz rok. Antikoncepcie sa velmi bojim, lebo som rizikova, no bez hormonov ta menstruacia nechodi.

martinka13
Včera o 14:25

@anonym_autor mne začala perimenopauza cca v 38-39. Od 41 som v menopauza. Za mňa super. Žiadne starosti nemám a nepostupujem ani žiadnu hormonálnu liečbu. Nevidím na to dôvod. Mám 2 deti a ďalšie sme neplánovali

anonym_519329
Včera o 14:26

Perimenopauza začína zvyčajne medzi 38 – 45 rokom života, niekedy už okolo 35 rokov. Ide o prechodné obdobie, keď začína klesať produkcia estrogénu a menštruačný cyklus sa postupne stáva nepravidelný, nastupujú rôzne fyzické a psychické príznaky. V tomto období môže žena otehotnieť. Trvá približne 4 až 8 rokov. Po nej nastupuje menopauza = obdobie, kedy žena nemá menštruáciu 12 po sebe idúcich mesiacov. Priemerný vek pre menopauzu je približne je 45 – 55 rokov. Po tomto bode začína obdobie postmenopauzy, ktoré trvá do konca života a hladiny estrogénu sú trvalo nízke.

sara07
Včera o 14:58
@anonym_ecb845

@anonym_ecb845 mala by si si doštudovat rozdiel medzi perinomenopauzou a menopauzou
a počas perinomenopauzy stále môžeš otehotniet ...

anonym_cb87a7
Včera o 14:59
@anonym_519329

Perimenopauza začína zvyčajne medzi 38 – 45 rokom života, niekedy už okolo 35 rokov. Ide o prechodné obdobie, keď začína klesať produkcia estrogénu a menštruačný cyklus sa postupne stáva nepravidelný, nastupujú rôzne fyzické a psychické príznaky. V tomto období môže žena otehotnieť. Trvá približne 4 až 8 rokov. Po nej nastupuje menopauza = obdobie, kedy žena nemá menštruáciu 12 po sebe idúcich mesiacov. Priemerný vek pre menopauzu je približne je 45 – 55 rokov. Po tomto bode začína obdobie postmenopauzy, ktoré trvá do konca života a hladiny estrogénu sú trvalo nízke.

@anonym_519329 nie je pravda mne menopauza začala v 50 až , stale ju mam , aj menzes

sara07
Včera o 15:02
@anonym_ecb845

@anonym_ecb845 ak nemáš 12 mesiacov po sebe menzes tak to si už v menopauze
nie perinomenopauze

anonym_01ae3d
Včera o 15:04
@anonym_autor

Otehotniet uz asi ani nechcem, kedze moja energia isla zo 100 na 20. Ale namiesto menzesu mi vzdy pride iba trochu spinenia, minimum. Sliznica ale rastie a vysoko. Cize vzdy skoncim na vyvolavackach. Takto je to uz rok. Antikoncepcie sa velmi bojim, lebo som rizikova, no bez hormonov ta menstruacia nechodi.

@anonym_autor u mňa to začalo v 36ke a na plno preniklo v 40ke, keďže nič voľnopredajné nefunguje beriem 5r HSL .
Nepíšeš aké más príznaky. Moje boli neúnosné.

autor
Včera o 15:07
@martinka13

@anonym_autor mne začala perimenopauza cca v 38-39. Od 41 som v menopauza. Za mňa super. Žiadne starosti nemám a nepostupujem ani žiadnu hormonálnu liečbu. Nevidím na to dôvod. Mám 2 deti a ďalšie sme neplánovali

@martinka13 v podstate o to dalsie tehotenstvo nejde, ide skor o to, aby neprisli tie tri rizika s tym spojene - osteoporoza, kardio problemy a strasia aj demenciou v skorsom veku. Preto ma velmi zaujima, ci zeny kvoli tomu podstupuju liecbu hormonmi, alebo sa to da zvladnut aj bez toho. Lebo v minulosti este nemali o tom vedomosti a zeny to teda asi neriesili, ci ano?

autor
Včera o 15:12
@anonym_01ae3d

@anonym_autor u mňa to začalo v 36ke a na plno preniklo v 40ke, keďže nič voľnopredajné nefunguje beriem 5r HSL .
Nepíšeš aké más príznaky. Moje boli neúnosné.

@anonym_01ae3d Nuz, prvym priznakom bolo, ze neprisiel menzes, ja som si bola ista, ze to je tehotenstvo, ale nebolo. Potom sa zistila estrogenova dominancia, progesteron bol v norme. Amh okolo 0,8 a tam uz doktor zavelil, ze jasne - perimenopauza. Antika mi nerobila dobre, musela som vysadit. Jedine, co ma trapi je ta prognoza v buducnosti, ze co teda s liecbou, ci ju podstupovat alebo nie. Inak sa len viac potim na tvari, chudnutie je narocne, mam suchu pokozku, libido nizsie, uzkosti z toho celeho, no dalo by sa s tym fungovat, vzdy lepsie ako tie priznaky popri antike. Fsh v norme, tak nerozumiem.

sara07
Včera o 15:15
@anonym_autor

@martinka13 v podstate o to dalsie tehotenstvo nejde, ide skor o to, aby neprisli tie tri rizika s tym spojene - osteoporoza, kardio problemy a strasia aj demenciou v skorsom veku. Preto ma velmi zaujima, ci zeny kvoli tomu podstupuju liecbu hormonmi, alebo sa to da zvladnut aj bez toho. Lebo v minulosti este nemali o tom vedomosti a zeny to teda asi neriesili, ci ano?

@anonym_autor však ty môžeš mat menzes kludne 5-10 rokov ,
osteropoza -tam treba doplnat vapnik, pripadne tvaroh, bryndza, jogurt , kysle m vyrobky
kardio - cvičenie
demencia ako neviem čo si čitala ale tej sa asi nik nevyhne ak sa mu nepoštasti mat rychly infarkt
daj si urobit hormonalny profil a uvidíš , nik ta nebude tlačit do hormonov ak to budeš mat v pohode

anonym_01ae3d
Včera o 15:20
@anonym_autor

@anonym_01ae3d Nuz, prvym priznakom bolo, ze neprisiel menzes, ja som si bola ista, ze to je tehotenstvo, ale nebolo. Potom sa zistila estrogenova dominancia, progesteron bol v norme. Amh okolo 0,8 a tam uz doktor zavelil, ze jasne - perimenopauza. Antika mi nerobila dobre, musela som vysadit. Jedine, co ma trapi je ta prognoza v buducnosti, ze co teda s liecbou, ci ju podstupovat alebo nie. Inak sa len viac potim na tvari, chudnutie je narocne, mam suchu pokozku, libido nizsie, uzkosti z toho celeho, no dalo by sa s tym fungovat, vzdy lepsie ako tie priznaky popri antike. Fsh v norme, tak nerozumiem.

@anonym_autor Tak ti napíšem ja som celé mesiace nespala viac ako 3-4h, spotená ako kôň, cez deň aj v noci, mala som vždy pripravenu druhú plachtu a pyzamo, do práce som nosila ďalšie tričká aj nohavičky. Búšenie srdca. Do toho triaška. Aj úzkosť a depresia, dekoncentracia. Musela som prestať šoférovať, no potom som zaspala cestou domov v buse ale hneď ako som s deťmi došla domov. Výkyvy nálad, podráždenosť a vnútorné napätie. Nejaka ta suchosť a prirastok na váhe bol môj najmenší problém

autor
Včera o 15:28
@sara07

@anonym_autor však ty môžeš mat menzes kludne 5-10 rokov ,
osteropoza -tam treba doplnat vapnik, pripadne tvaroh, bryndza, jogurt , kysle m vyrobky
kardio - cvičenie
demencia ako neviem čo si čitala ale tej sa asi nik nevyhne ak sa mu nepoštasti mat rychly infarkt
daj si urobit hormonalny profil a uvidíš , nik ta nebude tlačit do hormonov ak to budeš mat v pohode

@sara07 menzes praveze bez vyvolavania nemam, keby mam svoj bezny cyklus, tak vobec nic neriesim, ani by som netusila…

na osteoporozu z nedostatku hormonov vraj bezne recepty nepomahaju, rovnako cievy kornateju rychlejsie aj popri sportovani.. je to taka zvlastna tema, lebo tomu nerozumiem na 100 percent, ale co som sa docitala, tak som celkom znepokojena. Preto ma zaujimaju realne pribehy zien s tymto problemom.

ibrunova
Včera o 15:42
@anonym_autor

@anonym_autor menopauza nie je choroba, nelieči sa ako choroba, že si dáš lieky a nebudeš mať ani osteo ani nič.. Je to proste proces, ktorý si môžeš uľahčiť nejakými doplnkami a funguješ stále rovnako, treba zaradiť pohyb a silový tréning. Keď to bude fakt zle, tak ti dr niečo vie odporučiť ale platí to, čo píšem vyššie.

autor
Včera o 15:48
@ibrunova

@anonym_autor menopauza nie je choroba, nelieči sa ako choroba, že si dáš lieky a nebudeš mať ani osteo ani nič.. Je to proste proces, ktorý si môžeš uľahčiť nejakými doplnkami a funguješ stále rovnako, treba zaradiť pohyb a silový tréning. Keď to bude fakt zle, tak ti dr niečo vie odporučiť ale platí to, čo píšem vyššie.

@ibrunova ano, viem, ze vyliecit sa neda a je to prirodzeny proces u zeny, ale aj v pripade, ak je to oovela skor, ako by to malo prirodzene prist? Niektore zeny su takto aj od 25-ky a do staroby daleko. Ten estrogen im predsa musi chybat a moze to mat dosledky, lebo telo na to este nie je pripravene, aby bolo bez hormonov. Cize terapia liekmi by sa dala vnimat ako prevencia. Tym, ze dodam telu chybajuci estrogen, tak si to nemusia odniest tie kosti, cievy, atd., nie? Nemam take tazke priznaky ako pisala pani vyssie, ale niektore zmeny sa deju hlbsie v tele a nemusime ich citit.

sara07
Včera o 16:42
@anonym_autor

@sara07 menzes praveze bez vyvolavania nemam, keby mam svoj bezny cyklus, tak vobec nic neriesim, ani by som netusila…

na osteoporozu z nedostatku hormonov vraj bezne recepty nepomahaju, rovnako cievy kornateju rychlejsie aj popri sportovani.. je to taka zvlastna tema, lebo tomu nerozumiem na 100 percent, ale co som sa docitala, tak som celkom znepokojena. Preto ma zaujimaju realne pribehy zien s tymto problemom.

@anonym_autor ja som mala teraz 3 mesačnu pauzu ...
zrovna v pondelok mi doporučil dupahston, že urobime pravidelnost , že tieto dlhe vynechavania nerobia dobre .. ok
v podstate ho mám 4 den , začala som podstatne kvalitnejšie spat , citim sa lepšie, vitalnejšie , odvodnená konečne ..
uvidíme čo bude dalej ...
ano to kornatenie a ostero atdy som čitala aj ja, ale uprimne z toho si nerobím tažku hlavu

anonym_519329
Včera o 16:47
@anonym_cb87a7

@anonym_519329 nie je pravda mne menopauza začala v 50 až , stale ju mam , aj menzes

@anonym_cb87a7 to, že to máš tak ty, neznamená, že to je benchmark spoločnosti.

anonym_1fe0bc
Včera o 19:05

Staroba a vek pride na kazdeho, ako to moze niekoho prekvapit? Treba s tym ratat, nikto nie je vecne mlady.

autor
Včera o 19:47
@anonym_1fe0bc

Staroba a vek pride na kazdeho, ako to moze niekoho prekvapit? Treba s tym ratat, nikto nie je vecne mlady.

@anonym_1fe0bc v 35-ke? Podla mna to praveze je prekvapujuce.

martinka13
Včera o 21:13
@anonym_autor

@anonym_autor neviem čo bolo v minulosti. Ja počúvam svoje telo. Nikdy som žiadnu hormonálnu liečbu ani antikoncepciu nebrala. Nevidím dôvod prečo by som teraz mala. Nikde nie je napísané, kedy je vek na menopauzu správny. Proste to mám takto a hotovo. Akurát chodím každý rok na denzitometriu.

autor
Včera o 21:15
@sara07

@anonym_autor ja som mala teraz 3 mesačnu pauzu ...
zrovna v pondelok mi doporučil dupahston, že urobime pravidelnost , že tieto dlhe vynechavania nerobia dobre .. ok
v podstate ho mám 4 den , začala som podstatne kvalitnejšie spat , citim sa lepšie, vitalnejšie , odvodnená konečne ..
uvidíme čo bude dalej ...
ano to kornatenie a ostero atdy som čitala aj ja, ale uprimne z toho si nerobím tažku hlavu

@sara07 Duphaston som mala aj ja, na 4 mesiace, potom sa skusobne vysadil, ale vsetko bolo po starom. Moze sa uzivat aj dlhodobo, ale teda neviem, ci to mozem mat na tolko rokov. Nasledne mi bola odporucena HAK.

autor
Včera o 21:19
@martinka13

@anonym_autor neviem čo bolo v minulosti. Ja počúvam svoje telo. Nikdy som žiadnu hormonálnu liečbu ani antikoncepciu nebrala. Nevidím dôvod prečo by som teraz mala. Nikde nie je napísané, kedy je vek na menopauzu správny. Proste to mám takto a hotovo. Akurát chodím každý rok na denzitometriu.

@martinka13 dakujem za Vasu skusenost. Tiez to tak citim, ze bez hormonov to zvladam lepsie. Na tu denzitometriu Vam dava lekar vymenny listok, alebo ako sa tam chodi? Tiez by som chcela ist, aby som mala aspon nejaku istotu.

sara07
Včera o 22:08
@anonym_autor

@sara07 Duphaston som mala aj ja, na 4 mesiace, potom sa skusobne vysadil, ale vsetko bolo po starom. Moze sa uzivat aj dlhodobo, ale teda neviem, ci to mozem mat na tolko rokov. Nasledne mi bola odporucena HAK.

@anonym_autor neviem , vôbec neviem
ja ho mám mat 3 mesiace a potom sa uvidí, ale nelutujem , lebo spanok na 4 hod ledva to bol ako opruz , vyriešene momentálne

Strana
z2