Skúsenosti a rady pri zvládaní perimenopauzy
Ahojte dievčatá, idem si ku vám po radu.
Či je to začiatok perimenopauza alebo potrebujem inú odbornú pomoc😃
Mam 45 rokov, menštruáciu zatiaľ pravidelnú každý mesiac,možno slabšiu, kratšiu. Nikdy som nemala žiadne PMS ani psychický ani fyzicke skrátka pohoda.
Ale posledný rok pozorujem asi tak raz za 2-3 mesiace, neskutočne psychické výkyvy. Väčšinou deň pred som úplne zúriva ale doslova, neviem vydržať sama so sebou😄 úplný vnútorný nepokoj. Minule som vyskočila na manžela úplné kvôli ničomu ako taká hysterka a to mám veľmi dobrého muža, normálne sa nehadame.
Mením nazor z minúty na minútu, ale že úplné, sama neviem čo chcem, normálne logicky nerozmýšľam, som uplne hystericka ! Plačem kvôli ničomu a kvôli všetkému, stači že sa na mňa niekto škaredo pozrie 😂, už má to chytilo aj v praci a to pracujem s ľudmi, tam musím byť v pohode. Skrátka to príde na mňa, trvá to iba par hodín ale neviem sa ovládať😢
Potom keď to prejde som z toho môjho správania nešťastná, bojím sa že to bude častejšie.
Dievčatá, viete mi niečo poradiť?
@anielafcikova mne na toto pomohla len antikoncepcia, lebo ja so to psychicky nedávala. Už mi to zasahovalo aj do bežného fungovania v živote, boli situácie, keby som nechápala, čo robím. PMS bolo neznesiteľné, migrény skoro stále nonstop... pre mňa bol menzes na tri dni doslova vykúpenie.
Ale popri tom som sa začala venovať aj sebe, naozaj si urobím dni sama so sebou 😀 idem sama na bicykel, alebo aj na kávu ,či do kina. Začala som cvičiť a to mi tiež pomohlo trochu sa tam odreagovať po nervovej stránke. V sobotu doobeda mám svoje skrášlovacie doobedie 🙂 Som pyžamku, pleťová maska, maska na vlasoch a robím si nechty 😀 vtedy mi dajú všetci pokoj
Niektori muzi hovoria, za takto sa ich zena sprava cely zivot ... Tvoj muz je vlastne stastny chlap. 🙂
Jeeeemine, to čo na čaká. 🙉 Keď to čítam🙉
@annel19 moja mama nemala ani jeden jediný príznaky, dokonca ani návaly 🙂
ja som si to na sebe vsimla posledny mesiac a mam 38. navaly tepla, problemy so spankom a zmeny nalad ale nie pravidelne iba ked sa blizi menzes. antikoncepciu beriem a napriek tomu to prebije😂 boh vie čo by som bola za xantypu bez antiky😂😂😂
Mám 45 rokov. Už dva roky mi extrémne vypadávajú vlasy. Okrem toho som nikdy nemala PMS. Posledné dva roky mám veľmi silné PMS. Ale u mňa to nie je jeden deň, ale cca. 7 dní. Prvých 5 dní pred MS, najhoršie je deň pred a potom dva dni menšruácie. Okrem toho mi menštruácia chodí ako chce - raz mám 24 dní, potom 34 dní, niekedy 28, ale v zásade je to vždy pre mňa prekvapenie. Že na druhý deň príde MS už viem podľa svojej psychiky. Mám suché oči, vysušuje sa mi pokožka, dole už nemažem. Ja čo som bola vždy taká mokrá, že som doslova tiekla, že som mala premočené nohavičky a nosila som intímky. Teraz som dole úplne vysušená. Krvácam dlho a veľa. Prvé dva dni je len také špinenie, nejaký rozbeh a potom 5 dní ide zo mňa ako zo suda. Mám bolesti, kŕče, stavy na odpadnutie. Som permanetne anemická a beriem železo. Bolia ma prsia už od ovulácie do MS. Váha mi narastie aj o 2-3 kg. Psychicky ma to dáva neskutočne dole. Mávam pred MS a počas úzkosti, depresie, som plačlivá, nervózna, kričím po každom a vadím aj sama sebe. Mávam návaly tepla, ale zatiaľ je to znesiteľné. Problém je však mozgová hmla a niekedy mi vôbec nefunguje hlava, zabúdam a neviem si spomenúť na základné veci. Problém je, že nemôžem vôbec HSL, ani HAK ani nič podobné. A toto je iba začiatok.
Mám 45 rokov. Už dva roky mi extrémne vypadávajú vlasy. Okrem toho som nikdy nemala PMS. Posledné dva roky mám veľmi silné PMS. Ale u mňa to nie je jeden deň, ale cca. 7 dní. Prvých 5 dní pred MS, najhoršie je deň pred a potom dva dni menšruácie. Okrem toho mi menštruácia chodí ako chce - raz mám 24 dní, potom 34 dní, niekedy 28, ale v zásade je to vždy pre mňa prekvapenie. Že na druhý deň príde MS už viem podľa svojej psychiky. Mám suché oči, vysušuje sa mi pokožka, dole už nemažem. Ja čo som bola vždy taká mokrá, že som doslova tiekla, že som mala premočené nohavičky a nosila som intímky. Teraz som dole úplne vysušená. Krvácam dlho a veľa. Prvé dva dni je len také špinenie, nejaký rozbeh a potom 5 dní ide zo mňa ako zo suda. Mám bolesti, kŕče, stavy na odpadnutie. Som permanetne anemická a beriem železo. Bolia ma prsia už od ovulácie do MS. Váha mi narastie aj o 2-3 kg. Psychicky ma to dáva neskutočne dole. Mávam pred MS a počas úzkosti, depresie, som plačlivá, nervózna, kričím po každom a vadím aj sama sebe. Mávam návaly tepla, ale zatiaľ je to znesiteľné. Problém je však mozgová hmla a niekedy mi vôbec nefunguje hlava, zabúdam a neviem si spomenúť na základné veci. Problém je, že nemôžem vôbec HSL, ani HAK ani nič podobné. A toto je iba začiatok.
@anonym_9edcf1
Veď toho sa bojím že je to iba začiatok, a čo má to ešte čaká !
@anielafcikova na MK je k menopauze skupina, skus si precitat skusenosti inych https://www.modrykonik.sk/group/10637/
Áno, je to ono 😀 Ja mám 43 a v perimenopauze som podľa príznakov od cca 38 rokov 😲 Mne vyšiel aj domáci test na menopauzu pozitívne. Čo sa týka nejakého vynechávania menštruácie, to nemám, lebo beriem antikoncepciu, takže tá ma udržiava v norme 😀 ale beriem ju len rok, a kým som ju nezačala brať, tak to bol des. Mne extrémne vypadávali vlasy, pred menštruáciou som mala doslova žravú, silné bolesti hlavy a nervózna ako pes! 😀 Ja som mávala vždy PMS, ale extrémne sa zhoršili, ako píšeš, na nevydržanie sama so sebou. A mne sa teda zhoršili aj bolesti a krvácanie, aj preto sme nasadili antikoncepciu a mám svätý pokoj. A mala som aj návaly, ktoré sa občas objavia aj teraz, teda prebijú aj tie umelé hormóny 😲 ale už nie v takej miere.
A čo teda mne pomáhalo, bolo uvedomovanie si, že proste sú to hormóny a nemôžem sa tak správať ako semetrika 😀 aj keď nie vždy to ide, ale veľakrát som predýchala.
@anonym_db5cfc
Tiež ma napadlo že si to musím odsledovat a tých pár dní pred si musim skúsiť naplánovať, dáku aktivitu, a aj stravu lebo ja deň pred menštruáciu moc nejem lebo mi nechutí a potom som tiež nervozna 🫠
Vlasi mi tento týždeň vypadávajú tiež veľa, idem skúsiť užívať Pangamin to mi už raz pomohlo.
@anielafcikova v tomto veku sa spomaľuje trávenie a horšie sa vstrebávajú minerály a vitamíny, tým nastáva hormonálna nerovnováha (na tvorbu hormónov telo potrebuje minerály..) chýbajúcimi minerálmi sa zhoršuje psychika... Užívaj magnézium a uprav si stravu pridaj viac probiotické potraviny domáci kefír, domácu kvasenú zeleninu... podporujú vstrebávanie a užívaj omega3, kolagén... vyčistia sa ozdravia a spevnia črevá.
Baby,treba sa asi hýbať,športovať. Mne to robí fakt dobre, aj len pol hodinová rýchla chôdza....normálne,že balzam pre telo a nervy
@anonym_9edcf1 ja som bola ako ty v tomto veku,len návaly na entú,že som sa v práci musela prezliekať, nočné potenie, nespavosť, búšenie srdca, prestala som aj šoférovať lebo taká únava že ma chytal mikrospánok.
Tá mozgová hlma to je hrozné niečo, ja som zožrala polku lekárne bezúspešne.
Baby,treba sa asi hýbať,športovať. Mne to robí fakt dobre, aj len pol hodinová rýchla chôdza....normálne,že balzam pre telo a nervy
@annel19 ale na silne priznaky to nepomoze, len podpori celkove zdravie. Pohyb je prospesny v kazdom veku.
@anielafcikova no vitaj v klube. Mne sa este pridali navaly a nespavost. Mne pomaha magnerot koenzyn q10, omega 3 a persen na noc
Mám 48 rokov, menštruáciu som mala naposledy vo februári, zatiaľ nemám žiadne príznaky perimenopauzi, návaly tepla ani unavená nie som, zvýšené mám aj libido čo sa fakt čudujem vzhľadom na môj vek...dokonca od kedy nemám menštruáciu, tak nemávam výkyvy nálad.... aj cvičím každý deň a snažím sa byť stále aktívna...ale zato predtým si so mnou môj muž užil dosť nervov, takže som rada, že som sa aspoň teraz trochu "upokojila", už viem sama so sebou trochu lepšie vydržať :D, dovtedy som bola niekedy fakt neznesiteľná, silné PMS, úplne ma tie hormóny rozhádzali, nechýba mi to naozaj. Neviem ako bude potom, ale zatiaľ som vo fáze, že si užívam ten kľud a pokoj. Uvidíme.
Mne pomaha sarapis soja rano nalacno a magnezium a globifer
@anielafcikova Juuuj to poznám a tiež od 40tky vykyvy a trvá to aj v menopauze. Snažím sa kontrolovať, ale už aj malý sa pár krát pýtal ocka co je mamine 🤨😶
Uzivam ajurveske volnopredajne dlho a asi lepšie.
@anielafcikova Juuuj to poznám a tiež od 40tky vykyvy a trvá to aj v menopauze. Snažím sa kontrolovať, ale už aj malý sa pár krát pýtal ocka co je mamine 🤨😶
Uzivam ajurveske volnopredajne dlho a asi lepšie.
@anonym_c79745
A ako dlho ste už v menopauze? Vôbec nič sa nezmenilo v menopauze?
@anielafcikova v tomto veku sa spomaľuje trávenie a horšie sa vstrebávajú minerály a vitamíny, tým nastáva hormonálna nerovnováha (na tvorbu hormónov telo potrebuje minerály..) chýbajúcimi minerálmi sa zhoršuje psychika... Užívaj magnézium a uprav si stravu pridaj viac probiotické potraviny domáci kefír, domácu kvasenú zeleninu... podporujú vstrebávanie a užívaj omega3, kolagén... vyčistia sa ozdravia a spevnia črevá.
@anonym_340902
Viete mi odporučiť ktorý omega 3 je naozaj dobrý, najskôr by som asi išla do rybieho oleja,
Magnezium beriem pravidelne, kolagen teraz tiež, už len tie probiotika .

Áno, je to ono 😀 Ja mám 43 a v perimenopauze som podľa príznakov od cca 38 rokov 😲 Mne vyšiel aj domáci test na menopauzu pozitívne. Čo sa týka nejakého vynechávania menštruácie, to nemám, lebo beriem antikoncepciu, takže tá ma udržiava v norme 😀 ale beriem ju len rok, a kým som ju nezačala brať, tak to bol des. Mne extrémne vypadávali vlasy, pred menštruáciou som mala doslova žravú, silné bolesti hlavy a nervózna ako pes! 😀 Ja som mávala vždy PMS, ale extrémne sa zhoršili, ako píšeš, na nevydržanie sama so sebou. A mne sa teda zhoršili aj bolesti a krvácanie, aj preto sme nasadili antikoncepciu a mám svätý pokoj. A mala som aj návaly, ktoré sa občas objavia aj teraz, teda prebijú aj tie umelé hormóny 😲 ale už nie v takej miere.
A čo teda mne pomáhalo, bolo uvedomovanie si, že proste sú to hormóny a nemôžem sa tak správať ako semetrika 😀 aj keď nie vždy to ide, ale veľakrát som predýchala.