Ako ste zistili rakovinu prsníka?
Konkrétne ma zaujíma rakovina prsníka, ako ste zistili v začiatkoch že ju máte vy alebo vaši blízky?
Strašne ma bolia prsia na dotyk začalo sa to cca dva mesiace dozadu. Keď mám podprsenku tlačí ma to, keď nemám mám prsia ťažké ako kameň. Robím samovysetrenie no ja mám celé prsia také hrckate.
Bojím sa najhoršieho, na sono som objednaná v marci skoršej som nedostala termín.
A inak ešte citam diskusiu - že na platený termín netreba, ale ako mi povedal sám gynekológ - je dôležité ísť cez neho nie len kvôli ziadanke ale kvôli tomu že on dotobo musí byť zapojený v prípade že bude treba ďalšie vyšetrenia.. napr. Na MR zase on vystavuje ziadanku..
@jana_eyre_2 Asi budem musieť osobne, len tento týždeň mám nabitý pracovne.
U nas v OUNZ akekolvek sono funguje tak, ze ak je na ziadanke napisane SURNE, beru prednostne. Skus sj to overit cez telefon a potom nech ti gynekolog toto dopise.
@mondolina Po cca mesiaci mi konečne zdvihli v Orbise a hádaj ešte nemajú otvorený kalendár na ďalší rok a tento rok majú všetko obsadené aj platené termíny.
no pekne.
zaujímavé, ja som sa do Orbisu dovolala po niekoľkých pokusoch. Prečo tam nejdeš osobne? Do googla som si zadala sono Nitra a vyhodilo mi aj toto. Skús zavolať tam. To je fakt tak ťažké v dnešnej dobe dohľadať si info na nete , zavolať, príp. tam ísť osobne? Hlavne ak máš na niečo vážne podozrenie? https://radeva.sk/sono-nitra/
Tak isto aj Jesenius, dá sa zavolať a zistiť informácie.
@ibatanecnica niektorí ľudia reagujú na podozrenie práve tak že to radšej odkladajú a doma sa boja.. neviem prečo to tak je, lebo čím viac človek čaká, tým to môže byť horšie.. poznám muža, ktory dlho odkladal svoj nádor na nohe, lebo čo ak.. nakoniec z toho fakt bol nádor a v horsom stadiu ako keď by tam šiel hned..
ak gynekológ odporučí kontrolu z podozrenia tak berú prednostne.. aj ja som mala na ziadanke na sono uvedené "cito".. objednali má do 2dni,.. autorka už si mohla ísť osobne aspoň ku gynekológovi..
@jana_eyre_2 veď to, každý nadáva ako sa všade dlho čaká ale miesto toho, aby hneď začali obehávať vyšetrenia, keď sa im niečo nezdá, tak čakajú. A potom je veľakrát už neskoro. Každý sa bojí, lenže odkladom sa nič nevyrieši. A treba na nete hľadať kontakty aj na také miesta, kde berú skôr, príp. samoplatcov. Keď nie v mieste bydliska, tak sa nájde aj mimo.
@ibatanecnica Volala som aj do nemocnice len tam už sono nerobia ale robia v Orbise. Len tam sa tiež dlho čaká. Čo si pridala link na radeva.sk je účastník nedostupný. Volala som aj do procare tam maju termíny na marec. Osobne som nebola keďže robím od 8 do 16 tak potom už nič nevybavim. Teraz som akurát doma lebo dieťa mám choré. No s ňou nemôžem behať po meste.
autorka a VL od gynekologa máš? Nech ti napíše že je to urgentné a zavolaj tam znova. Alebo skús Kramáre https://premedixclinic.sk/pacienti/cennik/ultra.... Možno tam majú skorší termín. Na Kramáre ide priamo zo železničnej stanice autobus. Ja som takto chodila kedysi. Z NR do BA vlakom a autobusom na Kramáre
Nehnevaj sa ale toto mne príde ako výhovorky. Nedvíhaju, nemám čas, choré deti.... zdravie ma človek len jedno. Potrebovala som súrne endokrinológiu pre dcéru tak som sadla k mobilu a volala ambulancie do radu kde nás skôr zoberú. Oco potreboval surne MR tak sme s mamou obvolali každé jedno na Slovensku kým sa nám podarilo zohnať prijateľný termín. Okrem toho vždy je možnosť ísť ako samoplatca
@fiafia mne to tiež príde ako výhovorka, ale každý si musí sám zvážiť do akej miery čo ho ako súri. Možností je veľa. Ja som takto kope ľuďom z rodiny povybavovala rôzne skoršie termíny vyšetrení - ako samoplatcovia. Stačí sadnúť za PC a hľadať.
@ibatanecnica Nemám vl gynekológ má teraz dovolenku do konca novembra.
niekto ho predsa musí zastupovať
@fiafia Že nezdvihaju to je fakt a nie výhovorka. Z roboty som vyvolávala raz za hodinu. Dnes som doma a volala som každú chvíľu a zdvihli mi po 11tej od rána. A pýtala som si termín ako samoplatca nemajú až v novom roku. U nás je sakra ťažké dostať si skorší termín keď všade dávajú o pár mesiacov. Či podľa teba aj to je výhovorka?A mimochodom ty si myslíš že pracujúci človek má čas nonstop vyvolávať a riešiť svoje súkromné veci? Som samoživiteľka rodiny a nemôžem si dovoliť aby ma vyhodili z práce.
autorka - nehnevaj sa ale ak máš obavy že by to mohlo byť to najhoršie, tak posledné, čo by ma zaujímalo , je vyhodenie z práce. Všade je plno ale vždy sa dá najsť niečo skoršie. Len treba hľadať. Všetko ostatné sú iba výhovorky. Za 4 mesiace sa môže všeličo zmeniť. Ak by to bolo nedajbože ozaj niečo vážne, čo potom? Zdravie človeka by nemalo visieť na jednej ordinácii.
Máš predsa dovolenku, nárok na paragrafy.
Mamka si nahmatala hrcku, ale vobec ju nebolela. Rakovina vacsinou boli az ked je velmi rozvinuta a to by si pravdepodobne mala uz viditelnejsie zmenene prsniky. Ale clovek nikdy nevie. Ja som si ako mlada nahmatala hrcku a nakoniec to nebolo nic take, len cysta. A teraz je naozaj problem sa objednat na sono, vela zien chodi na vysetrenia a jednoducho fyzicky su schopni vysetrit len isty pocet pripadov. Uz podla toho kde, ale naozaj to nie je take lahke teraz ostat doma sediet a cele dni nic nerobit len obvolavat cele Slovensko. Pri mnohych chorobach clovek musi fungovat dalej a starat sa o rodinu nakolko vie a dalej zit, neda sa hned vsetko nechat tak a riesit lekarov. Viem, ze teraz je v niektorych krajoch naozaj velky problem. Celkovo to je problem vo viacerych oblastiach, aj male deti s problemom niekedy objednaju sice prednostne, ale kym sa clovek docka toho prednostneho terminu, tak problem sa zmeni alebo zmizne alebo akutne zhorsi. Takze neber si prilis k srdcu kritiku, ja som mala velky problem objednat dcerku na gastro vysetrenie, ma len odkazovali na rozne ambulancie a v poslednej aj mali terminy, ale vyslovene mi povedali, ze ked to nie je extra akutne, tak ze nech skusim este inde sa objednat, lebo oni uz pre akutne deti maju prilis neskoro vysetrenia. Tak som nakoniec nasla termin ako samplatca. Takze na tvojom mieste by som tiez skusila volat ako samplatca na rozne kliniky. Ked sa neda, poradit sa s lekarom alebo hoci obvodnou lekarkou, ci nevie odporucit kde sa da ist na vysetrenie, aj ked by si si to mala platit sama. Niekedy vedia poradit. A hlavne nerusit termin co uz mas, lebo zazila som aj take, ze cloveku bol termin prilis neskory, tak ho zrusil, aj tak nezohnal iny termin a nakoniec sa dostal na vysetrenie este neskor ako mal ist povodne.
A bude este vacsi problem s objednavanim sa, malo je lekarov a vela chorych. Ja som mala akutny problem so zubom, trebalo to riesit chirurgicky a nikto ma nevedel objednat, presne bol koniec roka a mali plno a nemali nove kalendare, nech volam po Novom roku... Skusala som kade tade, aj ma objednali niekedy v januari na vysetrenie a to mi v novembri moja zubarka kazala to akutne riesit co najskor a nieze v januari len na vysetrenie. Vsade same vyhovorky a tak. Nakoniec ma zacal zub riadne boliet a horko tazko som nasla lekara, ktory bol ochotny to riesit a vziat ma. Samozrejme, dost drahy bol. Ale tak preto asi mal terminy, keby bol lacnejsi, mal by viac pacientov. Kebyze sa mi to totalne zapali a spuchnem alebo co, tak by ma asi vzali ako akutny pripad do nemocnice samozrejme. Ale tak jasne ze clovek to chce riesit skor a nie ked je uz aj zlozitejsie to liecit.
Len taká otázka: tehotenstvo si ako možnosť testom vylúčila ?
@cervenaruza123 Ďakujem asi si jediná čo rozumie že není to len tak objednať sa k lekárovi.
@lenkakravcova Určite nie som tehotná keďže momentálne nemam partnera.
autorka - my všetci vieme že to nie je len tak. Ale záleží na tom, čo dá človek na prvé miesto. Ak sa ti niečo stane, čo potom? Rozmýšlala si aj nad tým? Teraz kopa výhovoriek, a potom človek ľutuje, že sa nezachoval inak. Ved bodaj by to nebolo nič vážne, ale ak tam niečo je, tak spravím všetko pre to, aby som sa dostala k vyšetreniu aj ,,cez mrtvoly,, a nie sa len vyhovárať, že to je ťažké. ale je to na tebe. Držím palce, nech je všetko v poriadku.
Ja tiež rozumiem že nie je jednoduché objednať sa k lekárovi, lenže zo zákona máš nárok ísť aj v pracovnom čase k lekárovi - je to myslim 56h do roka.. ak si samoživiteľka, tak o to skôr problém ries.. mňa práve strach o deti dohnal k tomu aby som riešila a obehala, obvolala.. ja mám bytostný problem s telefonovaním, s vybavovanie priam neznášam, ale keď som si predstavila že ak to necham tak a bude to horšie doplatia na moje čakanie moje deti, jednoducho som sa premohla a šla.. tiež som brala do práce priepustku od doktora na to proste nikto nemôže nič povedať a nemajú ako ta prepustiť preto, že riešiš svoje zdravie.. želám ti aby to nebolo nič vážne, ale radšej ísť skôr a zistiť že o nič nejde ako neskôr a zistiť že si na tom zle.. samozrejme rob ako uznas za vhodne..
(A v neposlednom rade ak máš zamestnávateľa ktorý má problém s tým že ideš k doktorovi alebo že voláš ohľadom tvojho zdravia, skús sa poobzerať po inom.. to nie je normálne aby s týmto mal niekto problém)
Ja som tiež pracujúci človek a ten čas zohnať dôležitý termín som si nasla. Netvrdím ze je to ľahké, zdravotníctvo je aké je, personálu malo ale dá sa. Keby sme sa bavili o diagnóze rakovina tak čakať toľké mesiace môže byt veľký problém s dalekosiahlimi následkami, tobôž keď ako píšeš si samozivitelka ...
@zuzanockamt ahoj, preco chodievala tak casto? Mala si na to dovod?

Tak choď osobne, obehaj to..