icon

Ako žiť na invalidnom dôchodku?

kim2028
15. sep 2021

Ahojte, mám schizofréniu a mám problém so svojím žitím na invalidnom dôchodku. Pracovať nemôžem a sám sa rozptýliť neviem. Chcel by som sa spýtať, ktoré činnosti na invalidnom dôchodku ľudia najčastejšie robia? Zaujímajú ma vaše skúsenosti. U mňa je to len pri notebooku alebo pri TV, čo ma až tak už veľmi nenapĺňa. Som ochotný skúsiť aj niečo nové, ale neviem čo… Budem vďačný za každý zaujímavý príspevok a radu...

lucia851
15. sep 2021

@kim2028 prečo si nenájdeš prácu aspoň na 4 hodiny? Ja mam tiež psychickú diagnózu a odporúčajú mi aby som chodila do prace, ze to mi pomôže.

amelie2017
15. sep 2021

A praca v ochrannej dielni? Tam toleruju, ze sa sustredis len na chvilu. Ja mam sestru so schyzofreniou, ona si ju vsak ani nechce priznat, odmieta lieky, berie ich len sporadicky, je len na polovicnom, ma davno papiere na cely, ale odmieta si ho vybavit, ze nie je debil. To su jej slova. Lahsie je jej nechat sa zivit.

luccija
15. sep 2021

@lucia851 a robíš teda?lebo minule si písala, že si roky doma.
@kim2028 a bývaš v dome?môžeš sa starať o záhradku niečo si pestovať.Mna vždy fascinuje ako ľudia vedia z ničoho niečo vyťažiť.Kamarat začal s kaktusmi len hobby predsadza si ich chodí na burzy predáva na FB v skupinkách ..zháňa si nové úplne ho to pohltilo, ďalší chová kanariky, andulky, rybičky....aj ten čo robí tie budú pre psov bol úradník a stále hľadal niečo kde sa odreaguje pozrel na webe manuál kúpil dosky pekne natrel napísal meno psa...ako si stabilizovaný na liekoch?vedel by si niekde aspoň brigádnicky vykladať tovar, chránená dielňa kde niečo vyrábajú nenáročné, u nás jeden pán vyrába čokoládové figúrky a chodia mu tam s downovým symbolom, alebo ku koňom pomáhať niekde na farmu...človeku s psych.problemami najlepšie robí niekde pomáhať mať cieľ, dobrý pocit...

luccija
15. sep 2021

@kim2028 alebo učiť ľudí hrať šach🙂

macekovam
15. sep 2021

@kim2028 zaobstaraj si nejake zvierata.. ak byvas v dome mozno sliepky... alebo zajace a staraj sa o ne... ci blbost?

kim2028
autor
15. sep 2021

@lucia851 Ahoj, mne psychiatri, či psychologička neodporúčajú prácu vôbec. Rodičia hovoria mi zakaždým tiež, aby som kašlal na to. Všetci vedia, že dlho by som v žiadnej práci nevydržal a skôr či neskôr nemocnica. To je aj môj veľký strašiak. Ja som si povedal tiež, že do nemocnice ísť nechcem. Pre mňa je to strata času, čas stravený tam. To je ako väzenie, hoci ani doma nie je lepšie...

@amelie2017 Chránené dielne neviem u nás sú len na manuálne práce a moc chápavý teda tam nie sú, čo som počul od kamarátov schizofrenikov. Normy ako od zdravých ľudí vraj vyžadujú a bol problém to plniť. To jeden je veľmi šikovný.

kim2028
autor
15. sep 2021

@luccija Bývam v byte. Na liekoch ako kedy mám lepšie obdobia ale aj tie horšie. Lieky ma však chránia pred hlasmi spoľahlivo. Skôr u mňa sú problém negatívne príznaky ochorenia, či depresivne symptómy na tieto vecí lieky nie sú. Tiež veľmi málo spávam a nemám vôbec pevnú vôľu.

1katus1
15. sep 2021

@kim2028 skúsiť dlhé prechádzky, domáce zvieratko ak bývaš na dome o to jednoduchšie. Bývaš sám?

kim2028
autor
15. sep 2021

@1katus1 Ja bývať sám nemôžem, preto bývam s rodičmi. Ich je ťažké presvedčiť na nejaké domáce zviera. Skúšal som na psa prehovoriť ich, ale nepochodil som. Na prechádzky chodievam, ale tak 1-1,5 hodiny denne. Viac nezvládnem...

kim2028
autor
15. sep 2021

Tak myslím si, že je čas poďakovať sa všetkým za vaše príspevky. Na väčšinu z nich som odpovedal, ale stalo sa, že som zabudol na nejaké odpovedať. Bolo toho veľa. U mňa nie je práca možná, ale môžem skúsiť iné vecí. Zaujalo ma štúdium. Neviem síce, či budem schopný študovať niečo, ale chcel by som sa o to pokúsiť. Musím si vybrať predmety štúdia, ale určite budú šachy, dejepis, geografia, bankovníctvo, anglický jazyk. Možno aj ďalšie. Tiež skúsim zaviesť nejaké kratšie domáce cvičenie a dlhšie prechádzky. Skúsiť prechádzky predĺžiť na 2 hodiny denne. Ak sa podarí len 1-1,5 hodinová ako v súčasnosti tak aj to bude dobre.

evica17
15. sep 2021

@kim2028 drzime ti palce, aby si objavil co ta naplna a spravne a zmysluplne vyuzival cas ;) kludne daj vediet ako sa dari

kacena4
15. sep 2021

@kim2028 ahojko tiez som na ID mne velmi pomohlo vzdelavanie sa - chodim na VS - da sa externe, denne - individulane, ale aj tretieho veku (ta je aj pre invalidov v mladsom veku) uzasne ti to vyplni cas a stretnes sa s cudzimi ludmi a zmenis prostredie a ozivis si zivot

kim2028
autor
15. sep 2021

@kacena4 Kiežby obávam sa, že u mňa by bola to len strata peňazí. Vždy rád som študoval, ale musel som na VŠ skončiť vôbec som to nedával. Aj preto si neverím v tomto vôbec. Hoci viem, že existujú aj ľahšie univerzity na externé štúdium, ale netrúfam si ani na tamté. Ja som totiž v poriadnom lese a nehromadia sa na mňa už vedomostí tak, ako by sa mali... Napr. so psychologičkou sme makali na jednoduchých veciach do života a ani tie jednoduché vecí som sa nebol schopný naučiť, pričom veľká veda to nebola. Hanbil som sa ako pes tak akurát...

kacena4
15. sep 2021

@kim2028 nemas sa za co hambit diagnoza je diagnoza preto ta tretieho veku je super su tam dochodcovia a ide sa ich tempom je to super zisti si info nuc tazke ba ucenie...

kim2028
autor
16. sep 2021

@evica17 Tak prvý deň za mnou. Unavil som sa veľmi a to som si čítal len geografiu, dejepis, či šachy. Bol som aj na dvoch prechádzkach. Zrejme treba začínať so štúdiom v menších množstvách. Ja som dal len 3,5 hodiny a veľká únava sa dostavila. Dúfam, že bude sa to zlepšovať.

evica17
16. sep 2021

@kim2028 super, tesim sa 🙂 a klucom je pravidelnost, nie ze das za den 8 hodin studia a potom mesiac nic. Zacat na mensom case a postupne navysovat ;)
A mozem sa spytat , len ma tak osobne zaujima, ze to z internwtu alebo odkial sa ucis tie veci - najma tie sachy ma zaujali 🙂

alanko20
16. sep 2021

ak ťa napĺňa písanie, skús písať knihu, čitaš? prípadne dokumenty (ak máš oblasť, ktorá ta baví, páči sa ti- vesmir, historia, príroda, atď)

kim2028
autor
17. sep 2021

@evica17 Ja neviem, či budem navyšovať. Chcel by som aspoň 5 hodín, ale vidím to na 3,5 hodiny (z toho 2 hodiny šachy). Tak zatiaľ len z internetu si čítam niečo z geografie. Je jeden časopis v Česku, ktorý má niektoré čísla zadarmo. Tiež čítam jeden historický web. Šachy mám tú výhodu, že z občianskeho združenia mi posiela zadarmo jeden veľmajster jeho platené online tréningy. Študujem aj z knižiek. Mám kúpené knižky (asi 10) rôzneho šachového žánru, tak študujem aj z nich.

kim2028
autor
17. sep 2021

@alanko20 Možno skúsim niečo zo šachu si len tak pre radosť napísať...

evica17
17. sep 2021

@kim2028 skoda ze si tak daleko, dakedy by som si zahrala sachy.

jana_eyre_2
17. sep 2021

Bloguj o svojom živote, o záujmoch, šachu.. píšeš pekne, bez chýb podľa mňa by to mohlo byť zaujímavé a mohol by si mať svoj okruh fanúšikov.. vklude môžeš začať aj tu..

ja som kedysi pisavala na sme.sk, bolo to fajn obdobie, vďaka tomu som začala viac diskutovať a celkom ma to bavilo..

kim2028
autor
17. sep 2021

@jana_eyre_2 Ťažko blogovať napr. o šachu. Šachisti sú bohužiaľ nároční ľudia a rešpektujú len veľmajstrov. Ja som slabý hráč pre nich, aj keď nie som už najhorší. Porazil som viackrát v pohode takých hráčov s ratingami, čo najviac kritizujú napr. silných kandidát majstrov, ktorí snažia popularizovať hru... Aj preto blogovanie ma veľmi neláka. Hoci napíšem článok, pozrie ho 200-300 ľudí a tým to hasne.

kim2028
autor
21. sep 2021

@evica17 Ahoj, som rád, že darí sa mi zatiaľ prekonávať. Musím sa totiž do všetkého až príliš nútiť. Som zvedavý, že ako dlho mi nový spôsob života vydrží. Povedal som si, že dám tomu šancu. V týchto dňoch sa zabávam šachmi a dejepisom. Na dejepis som našiel otázky na právnicku fakultu v Trnave a tak si ich vypracuvávam. Zajtra začínam už aj s písaním zaujímavých šachových materiálov. Chcel by som napísať niečo zaujímavé na tému stredná hra, tak dúfam, že sa mi to podarí...

kim2028
autor
25. sep 2021

@evica17 Ahoj, tak za posledné 2-3 dní sa nepochválim veľmi. Je to hrozné, ale nič som neurobil cez tieto dní. Len som ležal v posteli a pozeral jeden šport za druhým. Nemám sily veľmi to zmeniť. Zajtra je nový deň a skúsim niečo podniknúť... Doma podniknúť niečo je také ťažké. Stále zvádza to ku oddychu pri TV. Ten Šport je fakt žrút času. Zajtrajšok bude opäť športový. Hraje môj obľúbený hokejový tím v extralige a ja dúfam, že vyhraje...

kim2028
autor
27. sep 2021

@evica17 Ahoj, tak sa hlásim opäť denný režim som zlepšil. Určil som si oblasti, ktoré budem študovať (hudba, film, šport, dejepis, geografia, literatúra, filozofia, biológia a i.) a dnes som rozbehol štúdium, ale otázky sa minú asi rýchlo. Mám už 118 otázok v textovom editore urobených z viacerých oblastí, aby bolo to zaujímavejšie.... Potom raz za čas budem to študovať... Musím však si napísať veľa otázok. Chcel by som pre začiatok min. 500 a potom študovať poctivo...

kim2028
autor
19. jan 2022

@evica17 Ahoj bolo super, ale od nového roku je to opäť slabé a neviem sa už ku ničomu prinútiť. :D Stav je dosť zlý.... Tých 5 mesiacov som fungoval výborne aj vďaka tebe.

evica17
19. jan 2022

@kim2028 to ma tesi, ze sa ti darilo 🙂 a neboj, kazdy mame dobre obdobia kedy vsetko fici ako chceme , ale aj zle obdobia kedy sa nam.nic nechce a nevieme sa k nicomu prinutit. Dolezite je sa stale snazit nadviazat na to dobre obdobie. Skus si zajst do kniznice po nejaku odbornu literaturu, alebo tam si to skus studovat, mozno ta zmena prostredia prinuti viac makat 🙂 alebo mi este napadlo, popozeraj v svojom.okoli univerzitu tretieho veku, a tam si najdi nejaky program.co by ta bavil. 🙂 ja som tak.nasla pre seba a cakam kedy sa daju prihlasky posielat. To sa viac clovel rpinuti pri inych ludoch ako.doma 🙂
Kazdopadne ti.drzim palce aby si sa zas vratil do toho a bol spokojny sam so sebou a svojim zivotom.

evica17
19. jan 2022

A este k.tomu sportu, cosi pisal davno 🙂 len som.si nevsimla akosi....aj.moj.muz rad pozera sport, a on si spracovava clanky o uspechpch slovenskych sportovcov. Pozrie si pretek, na druhy den kupi noviny, vypracuje daco z novin, daco na pc....je to jeho konicek... ako zena to asi.moc nepochopim ale ked to jeho a aj teba naplna, ten sport, aj ked sledovanie, ja na tom.nevidim nic zle a ani to nevnimam ako stratu casu

kim2028
autor
20. jan 2022

@evica17 Tak spokojný asi nebudem už nikdy. Môj problém je ten, že strašne upadám. Problémom nie sú len vôľové schopnosti, ale aj koncentrácia a pamäť. Veľmi sa zhoršilo to aj preto mám teraz opäť krízu, lebo sa mi robia vecí horšie. O univerzite 3. veku som uvažoval a aj som sa pýtal na troch univerzitách v okolí, ale nikde nebrali do kolektívu mladých ZŤP ľudí, ale len podľa veku. Ja som ešte mladý na to, veď mám len 33 rokov, a čo si pamätám tak niekde od 45 a niekde až od 50. Výnimky nerobia vraj.... Tiež zhoršuje sa mi aj tras rúk. Dnes už neurobím nič manuálneho. Mám problém sa už podpísať, písať a tiež zo základnými činnosťami... Tak musím študovať nejako doma. Momentálne mám rozčítanú jednu encyklopédiu, ale už 4 týždne nie som na nič súci... Je to tak ako píšeš musím sa vzchopiť a začať-----

kim2028
autor
23. apr 2022

@evica17 Ahoj, do konca marca bolo to napokon celkom fajn. Naučil som sa starať o domácnosť a tak. Problém je však ten, že dostal som COVID a už som sa nenaštartoval. Mesiac som len pri TV a nedokážem premôcť. Vidí sa mi, že po tom COVIDE som upadol ešte viac. Mám jeden šachový cieľ, tak chcem to ešte skúsiť. Odrádza ma veľká náročnosť daného cieľa. Chcel by som skúsiť niečo, ale neviem, že ako sa mi bude dariť. Chcel by som okomentovať 1200 šachových partií. Koľko reálne okomentujem, tak to neviem...