Ako zvládať obsedantné myšlienky a úzkosť?
Ahojte, mam strasne obsedantne myslienky a neviem co s tym. Sposobuju mi strasnu uzkost a neviem s tym pracovat. Chodim k psychologicke, ale vobec mi to nepomaha. Teraz uz polhodinu stresujem ze co ak moj syn zjedol otravu na potkany vo vytahu, lebo som ho videla dat prsty do ust. V tom vyzahu som nikdy otravu nevidela, na prstoch mal sople, takze asi chcel dat do ust ten, ale moj mozog pracuje a predstavujem si najhorsiw mozne scenare. Bezne su to myslienky o tom ci som vypla zehlicku/vodu, alebo proste o zdravie moje alebo mojej rodiny. Ked sa mi rozbije pohar, som schopna aj 6x povysavat a poumyvat zem, a aj tak sa bojim ze syn najde malinky kusok a zje ho. Pomahaju mi kompulzie, skontrolovat to, umyt, odfotit, opytat sa niekoho, aj ked viem ze to nie je spravne. Ak to neskontrolujem, nepresvedcim sa o opaku, mam strasnu uzksot. Mozno aj teraz sem pisem, lebo som si zakazala spytat sa to gpt… mate niektora nieco podobne? Co vam pomohlo? Nevladzem uz takto dlhodobo fungovat a terapie akosi nepomahaju.
@anonym_autor ľahšie lieky na úzkosť by možno pomohli, budeš sa cítiť pozitívne a uvoľnene, a potom sa postupne vysadia
@anonym_autor ja som nemal kompulzie ani obsedanciu ale silné úzkosti. A počas nich sa mi prejavilo niečo ako nervozita nôh, krátko. A aj že ma chce manželka otráviť- to bolo veľmi neprijemné a nelogické, prišlo to náhle. Aj rychlo odišlo, ale bolo to ako v horore. Obsedanciu som mal v tej nervozite nôh. Aj ramien. Prejde to s liečením úzkosti. A úzkosť sa lieči aj AD aj terapiami. Nie každý psychológ vie dobre liečiť úzkosti. Preto ozaj vyskúšaj zmenu.
Odporúčam jednu kočku, robí roky s úzkosťou, ale neskutočne efektne, toto je link na FB, no má aj email. kontakt, má platené, aj zdarma kurzy, zamerané na rôzne oblasti a prejavy úzkosti https://www.facebook.com/share/15bebKJhonU/
Toto uz je na psychiatra a lieky. Sama si s tym neporadis.
Toto uz je na psychiatra a lieky. Sama si s tym neporadis.
@patrike toho sa obavam, ale povedala som si ze to musim riesit uz. Lebo terapie nikam nevedu
@anonym_autor ahoj môj manžel sa s OCD pasuje už dlhé roky. Niekedy to je lepšie niekedy horšie. Užíva aj lieky na úzkosť, chodí na terapie ale jediné čo mu naozaj pomáha je "trénovanie nervového systému" a teda nepodliehať kompulzii ale prekonať sa a opakovane nekontrolovať/neuisťovať sa. Prvých 5 minút je to ževraj strašne náročné, až sa zpotí ale potom to prejde. Toto je aj podľa psychiatrov a psychológov jediný účinný spôsob ako sa zbaviť kompulzných myšlienok = tréning nervového systému/nepodporovať kompulziu. Je to náročné ale verím že sa z toho dostaneš alebo to aspoň budeš mať viac pod kontrolou 🙂 . My s tým ešte stále bojujeme ale tiež veríme že sa to raz zlomí
.
Terapiami momentálne strácaš zbytočne čas. A úprimne? Terapeut bude na hovno, keď ťa už dávno neposlal po lieky k psychiatrovi. Čakacie doby sú neskutočné.

nič nepomáha - iba tie terapie 😒 ak tebe nepomáhajú, tak skús vymeniť psychologa alebo terapeuta ...
možno ešte aj psychiater, nejaké lieky s SSRI napr ... lebo ak to nejde bez liekov, je načase ich vyskúšať ...