icon

Ako zvládnuť hormonálne problémy, akné a vypadávanie vlasov?

bubik_654
Dnes o 11:53

Dobrý deň,

chcela by som vás poprosiť o radu alebo názor. Prešla som si hypotalamickou amonoreou (strata menštruácie v dôsledku veľkého energetického výdaja a nízkeho príjmu energie z výživy), v skratke veľa som cvičila a jedla nedostatočne veľa kalorií na tento výdaj (samozrejme neumyselne) keď som mala cca 19 rokov (3 roky dozadu) a gynekologička mi to určila ako oligomonoreu (zriedkavá menštruácia, ktorá máva dlhší cyklus a objavuje sa len par krát ročne), toto zvyčajne vzniká buď kvôli PCOS alebo problémami so štítnou žľazou, čo ja samozrejme nemám ani som nemala, pretože som mala zdravu a pravidelnú menštruáciu od 13 rokov a problémy začali práve tým cvičením a stravou, ale v tú chvíľu som tieto príčiny ani formy nepoznala, ja som chcela len svoju menštruáciu späť. Gynekologička mi neurobila hormonálny profil ( na ktorý mi povedala už 2x že to netreba, čo je hlúposť keď si prechádzate hormonalnou nerovnováhou, je to podstate ako keby niekto prišiel so zlomenou rukou na pohotovost a povedali mu ze RTG netreba dame sadru lieky na bolest a možete ísť domov).Dala mi na to oranžový utrogestan, ktorý je slabší,(100mg) fungoval asi pol roka a potom sa mi menštruácia zase stratila a prešla som na silnejší ružový(200mg). Tento liek obsahuje čistý progesterón, ktorý je upravený tak aby ho telo dokázalo správne vstrebať, využíva sa pre ženy, ktoré majú meškajúcu/chýbajúcu menštruáciu alebo maju hormonálne výkyvy, tak isto chráni maternicu pred zhrubnutím a podporuje tehotenstvo - udržiava sliznicu maternice pripravenú na zahniezdenie vajíčka. Toto som brala zhruba od aprila 2023 do septembra 2025. Od októbra 2025 mam meštruáciu pravidelne 6 dní zvyčajne, mávam pravidelne ovuláciu, jednoducho perfektný cyklus, ale čo ma trápi je akné a zápaly v tele. Od juna 2023 cca chodievam ku kožnému mala som rôzne benzylperoxidové vodičky namiešané v lekárni myslím 2 druhy silnejšiu a slabšiu tá pomohla, ale hrozne ma vysušila a zničila mi barieru mala som aj Duacgel, Epiduo, ktoré mi hrozne dráždili očné viečka a spalili ma ak som len o trošku dala mimo akne na pleť. Naposledy počas sústavnej liečby som uňho bola v sepetembri 2025, kedy mi dal nejake antibiotiká na 3 týždne, ktoré nič nezmenili, akurát mi z nich bývalo na vracanie a to aj napriek tomu, že som ich nejedla na lačno. Začalo sa to zlepšovať kedže používam korejsku kozmetiku, zlepšila sa bariera aj hyperpigemntácia ale samozrejme mám jazvičky, nie nejaké strašné, ale problém je to že cca v máji 2026 som začala užívať bloom robbins kapsule na vlasy, kedže počas straty menštruácie mi dosť vypadali vlasy, žial látky v tychto kapsulách obsahovali nadmerné množsto biotínu, ktoré spôsobuje zapálené a podkožné vyrážky( o čom som netušila) a ako bonus mi vlasy padali ešte viac. Neberiem to od cca predposledného týždna júla, najhoršie zápaly a padanie vlasov sú podstate preč, ale stále mám zápaly fľaky upchate póry bola som po roku u kožného, ktorý mi predpisal gel Belakne a vodu Eryfluid. K týmto dvom ,,liečivým pomôckam" sa ani nevyjadrujem Eryfluid som použila 2x aj to v deň keď mi to predpisal a další týžden na to od vtedy som to nemala a už NIKDY VIAC!!!!! spálil mi na komplet už moju narušenú barieru 2 tyždne som s tym mala problémy nič som si nemohla natrieť, čo sa týka toho Belakne ten je lepší odopchá pory ale nemožem si ho dať ani 2 dni po sebe nie to každý deň! spáli pleť a je jedno či to je lokalne alebo celá tvár! Mňa to už nebaví riešiť 3 roky mám lokanu liečbu ktorá očividne NEZABERA, nemala som žiadne tabletky na akné, myslím že veľka chyba je to, že nemam hormonálny profil, ktorý by presne ukázal kde je problem (androgény) ani jeden lekár nemá o moj zdravotný stav očividne záujem. Gynekologička povie netreba načo mi je hormonálny profil (to je základ nie?) volala som na endokrinologiu tam ma poslali kadelahšie že ked ma lieči gynekologička nech si to riesi somnou ona a ja že nechce mi to urobit, že to nie je podstatne a hned na to sestrička, že viete ona vam to nechce urobit preto lebo to je drahe vyšetrenie. TO AKO PARDON? koho ako pacienta riadne poisteneho ma zaujimat nejaky jej mesacny naklad na vysetrenie na ktoré ma plne právo????a relevantnu diagnozu? Jediný lekár očicidne okrem sukromných nie je scohpny vykonat poriadne zdravotnu staroslitvost len pytat vacsie peniaze za ČO? Tento týžden idem na čistenie pleti ku kozmetičke (ktorá zase mala negativný názor na korejsku kozmetiku, ktorý je cisty mytus)dúfam že mi to aspoň trochu pomože a o mesiac na kontrole si pytam učinne tabletky od kozneho ak sa boji liečiť tabletkami potom ho budem musiet vymenit, čo sa tyka gynekologicky zial ju vymenit nemozem nemam za koho ale cela situácia ma uz frustruje som mlada žena chcem mat zdravu plet a telo ved nič ine nie je dolezitejsie...studujem na vysokej brigadujem vsade su ludia s cistou zdravou pletou ja musim vsetko zakryt makeupom hanbim sa az svoju plet vycerpava ma to psychicky....ak mi viete poradit alebo mate skusenost budem za každu odozvuvdačná, naozaj neviem ako si mam poradit okrem vlastných nakladov na HP alebo sukromne kliniky.

billy_jean
Dnes o 12:16

Prečo si nedáš urobiť hormonálny profil sama niekde v Unilabs alebo Medirex?

bubik_654
autor
Dnes o 12:35
@billy_jean

Prečo si nedáš urobiť hormonálny profil sama niekde v Unilabs alebo Medirex?

@billy_jean rozmýšľaľa som nad tým,ale jednoducho ma hnevá prístup, každá žena ma naň právo, navyše to uhradí poistovňa a takto musim platiť celkom veľké peniaze na študentské pomery 🙂

anonym_ebb2e9
Dnes o 12:37

Bojujem tiez s hormonalnym akne, cize uplne ti rozumiem. Na zaciatok sa opytam, kedze vsetky spomenute pripravky ti spalili kozu - co si si este davala na plet, aby si ju proti tomu chranila? Ja totiz tiez pouzivam krem podobny belakne a ine, vysusujece kremy, ale nikdy som nemala spalenu plet, lebo si ju vzdy poriadne nakremujem mastnejsim kremom, ktory neupchava pory a zafixujem vazelinou. Takto nie je sanca spalit plet.
Mne moja gynekologicka horm.profil robila a vsetko mam v poriadku. S mojimi HA mi nevie poradit ani KI🤦‍♀️.

bubik_654
autor
Dnes o 12:46
@anonym_ebb2e9

Bojujem tiez s hormonalnym akne, cize uplne ti rozumiem. Na zaciatok sa opytam, kedze vsetky spomenute pripravky ti spalili kozu - co si si este davala na plet, aby si ju proti tomu chranila? Ja totiz tiez pouzivam krem podobny belakne a ine, vysusujece kremy, ale nikdy som nemala spalenu plet, lebo si ju vzdy poriadne nakremujem mastnejsim kremom, ktory neupchava pory a zafixujem vazelinou. Takto nie je sanca spalit plet.
Mne moja gynekologicka horm.profil robila a vsetko mam v poriadku. S mojimi HA mi nevie poradit ani KI🤦‍♀️.

@anonym_ebb2e9 no podstate 2 roky mi kožný zakazoval akékoľvek iné produkty+ nikdy ani jediná zmienka o hydratovaní, on vždy išiel sušiť sušiť a sušiť. Kémovať som sa zacala zhruba 1,5 roka dozadu mala som nejaké krémy hydratačné na mastnú pleť, aktuálne si podráždené miesta natieram krémom od la roche posay na obnovu kožnej bariery, no napriek tomu ma to dokáže spáliť, je možné že moja bariera už nezvláda tieto silné látky alebo mi to niečim nesadlo, inak si to neviem vysveliť. On mi to oporučil že Eryfluid 2x denne rano a večer a Belakne 1x na noc, s tým, že ak ma bude veľmi sušiť tak 2 dni prestavka a znova, ale tak sa fungovať nedá zničila by som si pleť.

kalutka
Dnes o 12:48

Ja velmi odporucam Vellenu. Vysledky som videla uz po prvom mesiaci uzivania. Neviem ci to uplne suvisi, ale odkedy ju uzivam, zmensil sa mi aj myom. Plet super /v 40 som mala katatrofalne akne, doslova ako v puberte, najhorsie na sankach a na krku/, vlasy tiez, nic ma neboli. Cyklus predtym rozhadzany 25-42 dni, teraz 30-32, co pre mna je uplny luxus, kedze sa cely zivot mi to skakalo hore dole. Od dr ponuknute riesenie - HAK.

bubik_654
autor
Dnes o 12:52
@kalutka

Ja velmi odporucam Vellenu. Vysledky som videla uz po prvom mesiaci uzivania. Neviem ci to uplne suvisi, ale odkedy ju uzivam, zmensil sa mi aj myom. Plet super /v 40 som mala katatrofalne akne, doslova ako v puberte, najhorsie na sankach a na krku/, vlasy tiez, nic ma neboli. Cyklus predtym rozhadzany 25-42 dni, teraz 30-32, co pre mna je uplny luxus, kedze sa cely zivot mi to skakalo hore dole. Od dr ponuknute riesenie - HAK.

@kalutka dakujem za tip! a čo sa týka HAK to mi zakaždým gynekologička chcela predpísať, ale ja to nepreferujem pre mňa je to jednoducho bordel, ktorý potláča problémy ale nerieši a už len z toho dôvodu to nechcem..veď keď sa rozhodnem mať dieťa o 4-5 rokov a vysadím to akoby vyzerala moja pleť určite 2x horšie ako teraz.

anonym_be11d5
Dnes o 13:27
@bubik_654

@kalutka dakujem za tip! a čo sa týka HAK to mi zakaždým gynekologička chcela predpísať, ale ja to nepreferujem pre mňa je to jednoducho bordel, ktorý potláča problémy ale nerieši a už len z toho dôvodu to nechcem..veď keď sa rozhodnem mať dieťa o 4-5 rokov a vysadím to akoby vyzerala moja pleť určite 2x horšie ako teraz.

@bubik_654 tu je vidieť ako užívanie hormónov môže poškodiť zdravie. Stratu menštruácie si si spôsobila zlým stravovaním a tým si to mala aj napraviť výživnou stravou a nie "quick fix" umelými hormónmi.
Na tvorbu a reguláciu hormónov sú potrebné minerály, vitamíny, živiny zo stravy + telo potrebuje čas, aby sa "celý" hormonálny systém znova upravil a fungoval ako má.
https://fitshaker.sk/ako-stravovanie-ovplyvnuje...

anonym_0c960b
Dnes o 13:27
@bubik_654

@bubik_654 No liecbou akne si presiel aj moj syn, ale hydratacia je zaklad - tiez mal Belakne - iba podtihnute miesta. Ale 2x denne umytie tvare Effaclar H iso Biome + Belakne+ Cica krem (bud Uriage alebo RCHP len na postihnute miesta a tenku vrstvicku) + hydratacia Effaclar H iso Biome - na den aj SPF 50. Ten Effaclar h iso biome je urceny na obnovu koznej bariery.

anonym_ebb2e9
Dnes o 13:28

Urcite hydratuj a premastuj. Mne sa ten krem od lrp nepacil. To uz viac mi sadla bioderma ocny. Ale teraz mam uplne iny, ktory uz nebudem menit.

Vitex jahnaci mi tiez svojho casu pomohol na akne. Teraz beriem uz asi treti tyzden mätu v tobolkach od zn.Swanson. Na reddite si vela ludi chvalilo, ze im to pomohlo na hormonalne akne. A musim povedat, ze akurat som vo faze, kedy sa mi najviac zvyknu robit vyrazky a je to fakt lepsie oproti minulemu cyklu.

bubik_654
autor
Dnes o 13:43
@anonym_0c960b

@bubik_654 No liecbou akne si presiel aj moj syn, ale hydratacia je zaklad - tiez mal Belakne - iba podtihnute miesta. Ale 2x denne umytie tvare Effaclar H iso Biome + Belakne+ Cica krem (bud Uriage alebo RCHP len na postihnute miesta a tenku vrstvicku) + hydratacia Effaclar H iso Biome - na den aj SPF 50. Ten Effaclar h iso biome je urceny na obnovu koznej bariery.

@anonym_0c960b Effaclar h iso biome mám vo forme čistiaceho kremu a krem mam cica baume b5, spf taktiez pouzivam ako samozrejmost, dakujem za tip vyskusam niečo pozriet este zo sady iso biome.

bubik_654
autor
Dnes o 13:44
@anonym_ebb2e9

Urcite hydratuj a premastuj. Mne sa ten krem od lrp nepacil. To uz viac mi sadla bioderma ocny. Ale teraz mam uplne iny, ktory uz nebudem menit.

Vitex jahnaci mi tiez svojho casu pomohol na akne. Teraz beriem uz asi treti tyzden mätu v tobolkach od zn.Swanson. Na reddite si vela ludi chvalilo, ze im to pomohlo na hormonalne akne. A musim povedat, ze akurat som vo faze, kedy sa mi najviac zvyknu robit vyrazky a je to fakt lepsie oproti minulemu cyklu.

@anonym_ebb2e9 dakujem!