icon

Ako zvládnuť odolnú nespavosť a zlepšiť spánok?

eeves
2. jan 2025

Ahojte,
je tu toho ohľadom nespavosti už viac, ale väčšina zmienených rád mi nefunguje, tak reku idem sa spýtať či niekto nemá nejakú inú špeciálnu 🙂

Čo som skúšala - čaje (medovka a spol) - vôbec žiaden efekt, melatonín - nič, bez efektu, magnézium - beriem pravidelne, na spánok nemá efekt, momentálne skúšam Lunestil, na radu dr - prvých pár dní som zaspala aspoň na 3-4 hod, potom som sa zobudila zas na 1-2 hod, ale chvalabohu zas zaspala, teraz už ani to nie - posledná noc - zaspala som o šiestej, o siedmej musela vstávať :D a už proste nevládzem...spánková hygiena a podobné blbostičky to nemá vôbec žiaden vplyv, robím to isté čo vždy, chodím spať vtedy kedy stále, a podobne.

Nemá na to vplyv fyzická aktivita ani únava, celý deň zívam, som unavená, ešte nižší tlak než zvyčajne, motá ma, mám z toho depresívne stavy, ľahnem, a nič, ani nie som nervózna v posteli, som unavená jak fras, aj keď vstanem v noci z postele, zívam, ale nezaspím, ak tak nad ránom. Začalo mi to keď som temer pred dvoma mesiacmi vyskúšala ad Serlift, plná priehršť negatívnych vedľajších účinkom so mnou zametala, medzi nimi aj nespavosť, musela som vysadiť (dr vie), a odvtedy poriadne nespím. AD som mala brať kvôli depresiám a úzkosti, no a teraz som vďaka nim po všetkých stránkach na tom ešte horšie, a k tomu aj nespavosť, pritom predtým som mala aspoň ten spánok tip top, teraz už ani to nie, čiže zbohom rodina.

Pracujem 8,5 hod, starám sa o babku, fakt nevládzem. Zajtra mám kontrolu u psychiatra a lanári ma na ďalšie AD, ale si len predstavím, že by to so mnou rovnako zametalo ako predtým, a ešte v tomto stave, tak už sa vidím niekde na pohotovosti, nechce sa mi do toho ísť.
Ďakujem za vaše rady ❤

Strana
z2
eeves
autor
5. jan 2025

@harrisson ďakujem ale alkohol vôbec nepijem 🙂

lenkakravcova
5. jan 2025

@eeves skús možno ešte znížiť teplotu v izbe a používať záťažový paplón.
Niekomu toto pomôže a ani lieky netreba. 🙂

kitty88
5. jan 2025

@eeves ja pocuvam cez spotify, ale lajprik ma kanal aj na YT a ja teda pocuvam nahodne cokolvek, mne je jedno, co rozprava, mna upokojuje a pomaha mi zaspat uz len ten hlas, moze rozpravat hocico 😅😁
https://youtube.com/@martinlajprik?si=s83DhW-81...

eeves
autor
5. jan 2025

@lenkakravcova no máme tu tak 19-20 stupňov, to by asi aj nezdravé bolo 🙂 ale nie vážne, v spálni mávame dosť chladno v zime, neznášam osobne vyššie teploty, preto cez leto mávam problém so spánkom, ale tam je dôvod jasný a býva to veľmi krátkodobé, od jesene do jari potom už nie. A ten záťažový paplón som už počula, skúsim si ohľadom toho niečo vyhľadať, ďakujem!

mette7
5. jan 2025

Zodac je volnopredajny

eeves
autor
6. jan 2025

@mette7 ďakujem za opravu, naozaj je, neviem prečo som si to nejak poplietla :( asi tým unaveným mozgom...

eeves
autor
6. jan 2025

Tak, po ďalšej prebdenej noci, keď som na striedačku zaspala medzi siedmou a ôsmou na hoďku a niečo 😂 som došla sama so sebou k nasledovnému konsenzu:
1. skúsim vysadiť to magnézium, jednak mi to ani nijak nepomáha, aspoň uvidím, či to bude mať nejaký efekt
2. skúsim tie cbd kvapky - tak či tak mi prídu utorok - za skúšku nič nedám, dám vedieť či to má nejaký efekt 🙂
3. chcem si dať prekontrolovať hormóny, neviem či niektorá z vás má s tým nejaké skúsenosti, lebo intuícia ma nejak vedie tým smerom - neviem či ten Serlift mi tam niečo nezaonačil (náhody sa stávajú, ale že by až taká náhoda že práve od prvého dňa čo som ho skúšala sa mi toto deje), a "vykýval" mi hormonálnu stabilitu - lebo veľmi sa nachádzam v definícii keď má žena málo progesterónu, a veľa estrogénu, až príliš - to pritom nie som ten typ čo si hľadá diagnózy po nete a šteluje si ich na seba, tá nespavosť je taká pre mňa neprirodzená, ani to neviem popísať, ako keby ma niečo držalo bez spánku, bez ohľadu na to čo robím či nerobím - chcem skočiť za gyndošom a načrtnúť mu to, dať si spraviť nejaké testy, a ak mi povie, že je z tejto stránky všetko ok, tak bez okolkov a bez zaváhania pôjdem na to Trittico

anika
6. jan 2025

@eeves kus aj lavekan, ten je dobry

eeves
autor
13. apr 2025

@leonakr Ahoj, tak sa zas ozývam 🙂 Prešlo pár mesiacov, raz som bola hore, raz dole. Vyskúšala som všetko možné, niečo aspoň trocha fungovalo, poväčšine nič, ale nič poriadne - max viem zo seba vydolovať tak 5 hod spánku, aj to prerušovane. Trittico mám predpísané, pred 2 týždňami mi predpísal, ale stále som dúfala...ale teraz som sa už zaťala a idem do toho od dnešnej noci, ale aby som bola úprimná, úzkosť z toho sa mi vystupňovala dnes na najvyššiu možnú mieru, som dnes absolútne mimo. Na jednej strane chcem späť svoj život, chcem sa vedieť tešiť z vecí, užívať si knihy a veci čo mám rada ako predtým, normálne žiť, na druhej strane ma to proste desí a neviem si vedome pomôcť. Ak si tu, rada by som si s tebou napísala, ďakujem.

miriam6465
2. jún 2025

@eeves
Dobrý deň prajem. Akoby som čítala o svoje dcére, tiež má podobné problémy a nič nezaberá. Všetky problémy za jej 35 rokov som si dávala nedávno dokopy a prišli sme na to, že veľmi pravdepodobne moja dcéra trpí od narodenia tetaniou. Chystáme sa požiadate lekarov o diagnostiku tetanie.
Je je viac druhov a má široké spektrum príznakov ako nespavosť, gastro problémy, problémy so srdcom, s tlakom, gynekolocké problémy, kŕče v nohách, rukách, mravčenie, tinitus, impulzivita, zvýšená citlivosť na hluk atď.
Skúste si o nej prečítať viac článkov a aj články o nej na modrý koník a tetania. Ak sa konkrétne nehľadá, nikdy ju lekari nenájdu, pretože väčšinou sú bežné výsledky v poriadku, a tak títo ľudia skončia na psychiatrii.
Možno Vám to pomôže.
Ja dávam dcére cca tri mesiace Ajurvédske bylinné kapsule na mozog a spevnenie nervovej sústavy - ako Brahmi, Ashvaganda, Valeriána, Parkin (na mozgovu traumu), Shankhpusphi, Stressupport... , lieky na srdce a psychiatrické lieky na spanie.

eeves
autor
2. jún 2025
@miriam6465

@eeves
Dobrý deň prajem. Akoby som čítala o svoje dcére, tiež má podobné problémy a nič nezaberá. Všetky problémy za jej 35 rokov som si dávala nedávno dokopy a prišli sme na to, že veľmi pravdepodobne moja dcéra trpí od narodenia tetaniou. Chystáme sa požiadate lekarov o diagnostiku tetanie.
Je je viac druhov a má široké spektrum príznakov ako nespavosť, gastro problémy, problémy so srdcom, s tlakom, gynekolocké problémy, kŕče v nohách, rukách, mravčenie, tinitus, impulzivita, zvýšená citlivosť na hluk atď.
Skúste si o nej prečítať viac článkov a aj články o nej na modrý koník a tetania. Ak sa konkrétne nehľadá, nikdy ju lekari nenájdu, pretože väčšinou sú bežné výsledky v poriadku, a tak títo ľudia skončia na psychiatrii.
Možno Vám to pomôže.
Ja dávam dcére cca tri mesiace Ajurvédske bylinné kapsule na mozog a spevnenie nervovej sústavy - ako Brahmi, Ashvaganda, Valeriána, Parkin (na mozgovu traumu), Shankhpusphi, Stressupport... , lieky na srdce a psychiatrické lieky na spanie.

@miriam6465 Zdravím Vás, ďakujem že ste napísali. Medzitým som vymenila neurológa, ten ma poposielal na nejaké vyšetrenia a tetániu vylúčil. Spánok sa mi zhoršil, trittico nezabralo, išlo to so mnou dole vodou ešte viac, momentálne som na mirzatene - resp. začínam, čiže moje tretie AD, uvidíme teda. Valeriánu pravidelne užívam, okrem toho že ma dokáže ako tak ukľudniť (ale v tabletkovej forme alebo tinktúra, nie čaje), pomáha mi aj pri migrénach a menštruačnom cykle, skúšam aj ašvagandu, to je ale len v začiatkoch. ďakujem každopádne za rady - viete mi poprípade poslať, buď tu, alebo do súkromnej správy, napríklad rovno linky na tie bylinky, resp. kapsule? pozrela by som si. ďakujem 🙂

miriam6465
3. jún 2025
@eeves

@miriam6465 Zdravím Vás, ďakujem že ste napísali. Medzitým som vymenila neurológa, ten ma poposielal na nejaké vyšetrenia a tetániu vylúčil. Spánok sa mi zhoršil, trittico nezabralo, išlo to so mnou dole vodou ešte viac, momentálne som na mirzatene - resp. začínam, čiže moje tretie AD, uvidíme teda. Valeriánu pravidelne užívam, okrem toho že ma dokáže ako tak ukľudniť (ale v tabletkovej forme alebo tinktúra, nie čaje), pomáha mi aj pri migrénach a menštruačnom cykle, skúšam aj ašvagandu, to je ale len v začiatkoch. ďakujem každopádne za rady - viete mi poprípade poslať, buď tu, alebo do súkromnej správy, napríklad rovno linky na tie bylinky, resp. kapsule? pozrela by som si. ďakujem 🙂

@eeves
Najlepšie sú vraj kapsule, pretože v tabletkách, aby držali svoju formu, je veľmi veľa prídavných látok, ktoré môžu zle ovplyvniť organizmus. Tabletám sa snažíme vyhýbať, aj sa dá. Ashvaganda, Brahmi a Gotu Kola pozitívne ovplyvňujú mozog a nervovú sústavu. Užívame Ajurvédske produkty alebo Čínske bylinné prípravky.
Na nervovú sústavu a spánok je veľmi dobrý Šafrán, podľa nových štúdií. Aj na zrak.
Messenger by bol super.

Strana
z2