Bacuľky, zažili ste už "šikanu" zo strany lekárov?
Stretli ste sa s tým, že by mal lekár(-ka), najmä teda gynekológ či pôrodník, nevhodné poznámky ohľadom vašej váhy či postavy?
Zdá sa mi, že všade okolo mňa vidím samé 50-kilové tehuľky, ja sa pritom s mojimi +30 kg navyše hanbím pred lekárom čo i len vyzliecť ☹
Prípadne viete odporučiť v BA gynekologičku, pôrodníčku, ktorá má k tomuto naozaj nezaujatý postoj a nebudem musieť počúvať narážky či múdre rady, koľko by som mala vážiť?
@zita19 no ja myslim ze tu na konovi sa poniektore zienky dost uvolnuju. mozno by sme boli prekvapene ake su to ustrachane zienky pod papucou a tu maju reci a svalov na rozdavanie lebo ich doma muz k slovu nepusti... jasne ze su tu ludia taki aj onaki ako vsade, len tu si uzivaju poniektore to svoje imaginarne inkognito o cosi viac. 😉
inac mne nejak ludia neublizuju mimo kona vobec a na konovi nie som taka naivna aby som zalozila nejaku temu okrem jednej ci dvoch v zmysle dajte recepty z paradajok a dajte recepty z medvedieho cesnaku. to je totiz uplne jedno aka tema to je, vzdy sa tam strci nejaky vyryvac co to tam rozpumpuje do vasni aj pri tej najtrivialnejsej otazke. a potom o tyzden na to pod druhym nickom ta uzasne sebavedoma zenska co sa bila do hrude a kasala ake to ma v zivote fasa zalozi temu ako odist od manzela co ju tyra 🙄
@fidka79 co, ponizovanie druhych? to neprospieva nikomu, je to nechutne... preto som sa aj pytala ze preco tu poniektore prispievatelky v tejto teme su a dockala som sa az 2 odpovedi 😅
a stale rozmyslam ze preco som tu ja 🙂 idem do kelu... vlastne ma to tu ani nebavi 🙂 nic mudre sa tu clovek nedozvie...
@fidka79 tak si tretia 😉
zavisi od toho ako jej to povie. to je vidiet aj tu. niektore to vedia povedat aj normalne, je tu kopec co si povedalo svoj nazor a neurazalo a niektore... skoda reci 😝
a normalny clovek ked ma nejaky zdravotny problem ho bude riesit, to je asi jasne... ked nie, tak ho netreba lutovat. ale ci ho k tomu nakopne zrovna to ze ho niekto uraza na MK tak to neviem 😅
Tak ako spomenulo vela dievcat predo mnou, +30kil je zlych hlavne pre tvoje zdravie. Klby, srdce sa znicia skor, ako keby si si vahu trochu upravila. Na druhej strane 50 kilove tehulky, to je druhy extrem. 50 kil moze byt "zdravých" tak pre 1,60m vysoku zenu. Viem, ze sa kvôli tomu trapis, ale hmostnost by si si mala naozaj upravit. Kvôli sebe, kvôli svojmu babatku, kvôli dalsiemu zivotu. Ti lekari, ak ta upozornuju slusne, to urcite nemyslia zle. Neviem, aka si vysoka, ake mas proporcie, geneticky zaklad, kosti... Ja sama som vysoka, a vzdy som bola tazsia ako moje rovesnicky, aj tie rovnako vysoke. Postupne som zistila, ze je to tym, ze som aktivna, sportujem a svlastvo je tazsie, ako mlandrave, kozou obtiahnute kosticky 😉 Je dolezite, aby si sa hlavne citila "zdravo", dobre... Ale s +30 kilami asi nevybehnes na 2.poschodie ako srnka, vsak? A bolo by to super. Okolo babatka sa treba krutit a budes potrebovat kondicku. Vaha naozaj nie je vsetko, nehovori nic o charaktere cloveka, ale zdravie je dolezite. Myslim to v dobrom.
@libka1 inac ja si teda myslim, ze dost vyryvas teda aj ty. ked sa uz bavime na temu moletnost, nadvaha, obezita, tak sme tu aj take riadne zenske, co do stihlosti mame tak daleko ako halina do plnostihlosti 😀 . ked my vieme z vlastnej skusenosti o tychto rizikach, faktoch a dopadoch na zdravie a telesnu a mentalnu pohodu obezity na cloveka, preco sme povazovane za vyryvacky a neviem co...
proste raz ked je clovek tlsty, tak je tlsty, ak to sam nezhodi, tak tlstym proste bude. nijak inak, obezita nie je chripka, ze sa z nej vyliecis za tyzden.
treba o tom hovorit a som rada, ze sa zapojili aj ine koceny 😉
Baby kašlite na to! Ja som dnes piekla kokosové jeze - muž obaloval v čokolade a kokose a ešte o 22:00 som 2kusky zlupla... 😀
@sardinka335 ja som pred chvilou zlupla 2 kusky orechovnika 😀 No a?
@sardinka335 ja som si dala pol pecenej klobasy a krajec chleba. moja 110 kg mati si dala celu klobasu a na chleba som sa jej nepozerala 😀 .
@maca_p čo to bude kaziť chlebom 😀 😀 😀 klobajda je klobajda...
@sardinka335 bola stiplava, trebalo brzdu 😀
@libka1 na co sa hras? tlsty, tucny, obezny, je furt to iste...
nikto tu nikomu nenadava, to len ty nevies citat s porozumenim 😉
takisto o tucnych sa hovori ako o megerach, spekounoch, o riti jak dvere, ako o chudych sa hovori o vyzliach, vytrasenych cegaretlach a i.
nevsimla si si zrejme, ze sa tu hovori vseobecne, nikto tu "osobne" ziaden nick nenapada... a to je teda rozdiel.
@maca_p naozaj netusim aky by bol akceptovatelny vyraz na cloveka s miernou az velmi tazkou nadvahou. Rada sa necham poucit. Lebo ci sa pouzije akykolvek vyraz, ktory ich predimenzovanu telesnu schranku popisuje je to vzdy urazka a dehonestuje kazdeho takeho jedinca.
@libka1 navrhni ten akceptovatelny vyraz, budem sa ho drzat po zvysok diskusie. Hadam sa uz potom nikto nebude citit dotknuty.
Hm ked si spomeniem na tie reci ako mne vychrtlej tehulke daval primar,ked zahlasil ze sa ma susedka ktora lezala vedla mna a bola trosku viac vahovo ako priemer rozdelit somnou o svoj obed tak ma pot oblieva. Pre obe to bolo neprijemne. Takze aj ked ja som vazila cele tehu 48kg tak uplne sa viem vzit do tehuliek ktore maju nadvahu. Mozno to lekar nemyslel tak zle, ale to ako to povie tehotnej ktoru valcuju hormony a rozplace ju aj vecernicek je zas o tej ludskej stranke co by mal kazdy lekar ci sestra zvladnut lepsie ako bezny clovek.Isto po zdravotnej stranke ziadny extrem nie je dobry,ale vsetko sa da zvladnut ked sa chce a urcite to ide aj bez tej stiplavej poznamky,skor nech da radu ako nato. Ja ked som vracala skoro nonstop tak asi tazko mozem priberat ,hoci primar vyhlasil verejnu sutaz pre sestricky ze ktora napecie kolac od ktoreho priberiem bude mat premie. No fakt pre mna zle obdobie,a to nehovorim po porode kedy ma nechceli pustit lebo som vazila 42kg.Vraj svoje dieta neodnesiem ani ku dveram. 🙄 Takze miesto toho pekneho obdobia co si zeny maju uzivat bol pre mna toto cisty stres.
@fidka79 samozrejme ze tehotnost nie je choroba;ale teda stale si stojim za svojim ze ked uz ta rozplace aj vecernicek - co v mojom pripade sedelo ako zadok na serbel,tak je aspon fajn ked si doktor uvedomi ze sa to da povedat aj slusne a zaroven sa snazit pomoct svojej pacientke,kludne aj tak ze ju posle za dietnou sestrou nech nastavia jedalnicek tak aby nepriblrala dalsich 30kg. To ze otehotnela uz s nadvahou alebo v mojom pripade podvahou ,nie je este dovod aby bol ku tebe lekar hnusak az to prasti. A detto okolie. Mamicka si urcite uvedomuje ze to nie je ideal,ale netreba jej to teraz este strpcovat a hadzat jej to o hlavu ,len preto ze vsak je to tlste prasa ,ci hrkotajuca kostra. Myslim ze ked je lakar trosku slusnejsi dosiahne omnoho viac ako ten ktory je hnusak. U mna to tak bolo,posledne tehotenstvo som si uzivala a teda som aj lutovala preco som nemenila lekara skor,a to teda boli rovnake podmienky v mojom pripade - vracala som este aj pocas porodu ,ale teda pri poslendnom sa ma lekar snazil nestesovat a drzat v co najvacsej pohode a tak sa mi neviem ako poradrilo dokonca aj pribrat.Nie vela ale predsa aj tri kilecka potesia ze ano.
@moncikova no neviem ci tu este chodis po tom vsetkom,ale ja som chodila plavat s tehulkou ktora mala nadvahu a obom nam to pomohlo,ona este chodila na jogu -ja som to mala zakazane,tak skus sa opytat doktora co by bolo vhodne pre teba a skus si najst u teba v okoli kurz a sup sup smelo do toho;obe sme rodili v pohode ,pri plavani a joge sa naucis spravne dychat,relaxovat a aj vaha nepojde hore ako blazniva,no a nadvahu ak budes chciet riesit po porode, ti uz tu zienky v skupinke pre chudnutie uricite pomozu nakopnut. Tak drzim palce nech to zvladnes bez stresu a v zdavej pohode 😉
Pozrite, ked budete mat naozaj VAZNY zdravotny problem, bude vam jedno, ci super odbornik-lekar klaje ako kocis, alebo vam liecebny postup recituje v starosloviencine.
Dolezite nebude, ci je citlivy, ale jeho odbornost.
Nie ste jeho jedina pacientka, pre neho je najdolezitejsi zdravotny stav pacientky a nie ofukovat jej tridsatkilovu nadvahu.
za mna pise osobna skusenost.
@nyusika myslim, že velmi podcenuješ prístup lekara. Pretože psychika a fyzický stav spolu uzko suvisia a nemožno ich oddeliť. Nemôže sa lekár, ktorý psychicky deptá pacienta schovávať za odbornosť. A to hovorím všeobecne, nie o konretnom prípade. Ak si pôrodník myslí, že ak užasne "odvedie" pôrod a pritom sa k rodiacej žene chová ako k dobytku, tak bude top, tak sa dosť mýli.
Človek, ktorý má podpriemerné EQ by proste nemal robiť s ľudmi. Ak je inteligentný, nech ide do výskumu alebo niekde, kde s nimi nemusí prichádzať do styku. LEbo liečiť ludi na fyzickej urovni a psychicky ho deptať je totalne kontraproduktívne.
@vejula a este dodam, ze ked cloveka depta to, ze sa lekar nelichotivo vyjadri k extremnej nadvvahe, urcite by mal zmenit lekara...za psychiatra. lebo len dusevne nevyrovnanu osobu taketo malicherne poznamky urazia.
ja viem, ze som dnes extra tvrda a neprijemna, ale mna uz fakt stve, ako tu vsetci riesia vela dolezitych veci cez pocity...treba sa raz nastvat sam na seba a zacat sa spravat zodpovedne, k sebe zodpovedne.

@libka1 chces povedat, ze mimo Kona sa nevyskytuju ludia, ktori ti mozu ublizit? MK je obraz sveta, su tu ludia taki aj onaki. Ak by som sa mala bat, ze mi niekto ublizi, tak ani medzi ludi nevychadzam. Ale medzi ludi sa ist musi, zapinat Kona nie je povinnost ani zivotna nevyhnutnost...