Bacuľky, zažili ste už "šikanu" zo strany lekárov?
Stretli ste sa s tým, že by mal lekár(-ka), najmä teda gynekológ či pôrodník, nevhodné poznámky ohľadom vašej váhy či postavy?
Zdá sa mi, že všade okolo mňa vidím samé 50-kilové tehuľky, ja sa pritom s mojimi +30 kg navyše hanbím pred lekárom čo i len vyzliecť ☹
Prípadne viete odporučiť v BA gynekologičku, pôrodníčku, ktorá má k tomuto naozaj nezaujatý postoj a nebudem musieť počúvať narážky či múdre rady, koľko by som mala vážiť?
@batwoman kazdy dietolog, ktory zacina pacienta liecit z obezity, mu strci do ruky pisanku, nech si 2 tyzdne poctivo pise co zjedol. Ked sa potom zosumarizuje co stihol napchat do hlavy, tak sa zrazu ukaze, ze oni z vody nepriberaju. 😝
Druha tragedia obeznych ludi je, ze velka vacsina z nich trpi klinickou podvyzivou z nevyvazenej stravy. Vacsinou im chybaju v strave bielkoviny a niektore mineraly. To potom telo hlasi hlave, ze Zer, zer, lebo mi chyba. Staci znizit prijem uhlohydratov, pridat bielkoviny do jedalnicka a zrazu prejde aj vlci hlad aj sadlo ide dole (nie vaha, lebo zacne prirastat svalova hmota).
Dobry den, volam sa Katka, mam 164cm a 75 kilo. Podla vasich meradiel mam +25kg a som morbidne obezna :D No teda!
No a k veci, zatial len lekar co robi ultrazvuk prs mi furt povie, ze mam lipoidne (tukove) prsia. a ja sa len uchechtnem pretoze moje prsia nemam rada, neboli mi dane pekne do vienka, takze mi tato poznamka nic nerobi.
ale az mi v buducnosti povie lekar pri ultrazvuku babetka ze ho holt cez brusny tuk nevidi, to mi velmi stisne srdce, takze sa snazim co to schudnut aby tento problem nenastal 🙂
@dkethe ty mas nadvahu, do obezity ti este par kil chyba, do morbidnej este viac... Treba sa riadit BMI, Kalkulaciek je na nete milion sedem. A ani tie nezohlabnia fyzicke proporcie cloveka, lebo niektora je cickata, niektora ritata, niekto ma vyvaleny bruch... Lenze ak ma niekto sadlo este aj na usiach, to je uz vazne. Vtedy uz ide o zdravie.
@batwoman nie nie je to zbytocne nafukovanie temy, aj ked sa tu zisla velka skupina dotknutych. Su tu aj tiche citatelky, ktore neprispievaju, len lajkuju. Nie kazdy ma tie gule ist do "boja" so svojimi nazormi. Ak sa najde aspon par, co mi to lajknu, viem, ze si tu nehonim ego na ukor tych baculatych nestastnic...
@zita19 Zaujimalo by ma, ci si myslis, ze ked das dvom ludom ten isty jedalnicek, teda zjedia uplne to iste, ze budu vazit rovnako?
Ak chces dnesny jedalnicek: Tuniakovy toast, ovci jogurt, morcacie na paprike s cestovinou, mandarinka, kiwi, jogurt, dve musli tycinky a 3ks Bebe keksu ku kave.
@zita19 Ved ale ja viem, ze tie musli tycinky a keksiky by nemuseli byt. Diskusia, ale bola o inom, o tom, ze ked sa mi na niekom nepaci ako zije( sa stravuje) nemusim to nevhodne komentovat.
A tu otazku som myslela, ze budu mat rovnaky aj pohyb(vydaj) aj prijem potravy? Ci si fakt myslis, ze vsetci ludia maju rovnaky metabolizmus?
Inak ja poznam chude zeny, ktore si daju chipsy, cokolady a potom dva dni nejedia, potom si opat dopraju taketo "zdrave" chutovky. Nemyslim si ze, ziju zdravsie, aj ked maju o par kil menej. Je vela clankov, kde sa zdoraznuje prave to, ze nie je dolezita len vaha, ale aj sposob zivota a samozrejme kazdodenny pohyb.
@ella555 suhlasim s tym, ze treba mat vyvazenu stravu. K slang linii sa da dohrabat aj hladovkou aj sialenymi dietami, ale hadam o tom tato diskusia nie je. Poslednych 6 stran mi baby vysvetluju, ze nemozu byt stihle alebo aspon plnostihle, lebo... Tak nech idu s kozou na trh a uvidime, kde je to lebo zakopane.
Nepisala som, ze nebudem komentovat vase jedalnicky, kludne mozte komentovat aj moj.
@sense Neviem, ale nezda so mi tvoj odhad, kedze ani nepoznas presne vahy a pomery. Myslim, ze bielkovin je v pohode, neviem si predstavit ich jest viac( dva jogurty, morcacie maso, tuniak) Tie keksiky boli zhresenie, tycinky su ovocne bez pridaneho cukru a obilnin, ale aj tie nemuseli byt, ak by som chcela chudnut.
@moncikova Ahoj, neviem Ti poradiť dr. v Ba lebo som z KE. Ja som rodila zo 107kg a nikto na mňa nemal nemiestne poznámky a ani nekomentoval, že som obézna. A myslím si, že pôrod som mala ako každý iný. Najprv som sa dobré vytrápila ako každá žena a na koniec to bol cisárky lebo som sa neotvorila na 9cm. Musela som komentovať lebo sa mi nepáčili komentáre niektorých .... čo nevážili nikdy viac ako 50kg. Ja som nikdy nebola štíhla. Už ako dieťa som bola pri sebe. A v 18tich som vážila 70kg. A váhu ani neriešim som zdravá a to je dôležité.Niektorí ľudia to nevedia pochopiť. Mám milujúceho manžela, ktorý sa za 50kg ani neotočí. A pokiaľ máš 80 kg tak to nie je nič strašné a nie si obézna!
si myslim ze vela robi genetika. poznam ludi co priberu aj z vody a boli vzdy pri tele a na druhej strane mam kamosku co zje celu pizzu, zapjie litrom coly, v zivote necvicila a ma super postavu,dokonca ma za sebou 2 porody. ma jednoducho dobre spalovanie....
ja som napriklad vzdy vela vazila, mam takze kosti. aj ked som bola dost chuda, vazila som viac ako nejaka tucnejsia baba z triedy. nejde ani tak o to, kolko clovek vazi, ale ako vyzera a sa citi. cize teraz uz tiez nie som najchudsia, po 2 detoch som pribrala a dole to moc nejde, ale ked poviem kolko vazim nikto mi to aj tak nechce verit 😕
a nemiestne poznamky si moze kazdy strcit. lekar moze tak akurat nieco povedat ak to ohrozuje zdravie, ale niekedy su chudi chorejsi ako tucnejsi 😉 kazdopadne je to kazdeho osobna vec ako vyzera a ludia v nasom veku hadam zo sikanovania kvoli obezite hadam vyrastli...
,,Jedno si pamatuj - než tlustej zhubne, hubenej chcípne,,.
Helena Ružičková
@dkethe Katka,to mas akurat nadvahu.Ano,potrebujes schudnut,lebo podla tabuliek k tvojej vyske niekto priradil akurat 60kil 😉
Moja,ja mam 2cm menej a vazim aktualne cez 90kil.Kolegovia mi neverili,ze tolko mam,tak ma odvazili na velkej vahe v praci,aby uverili 🙂 Mam niekolko dalsich kolegyn,ktore sa na vahu neodvazili.Lebo pri rovnakej vyske ako ja maju podstatne viac kil navyse,to je adipozita ako hrom.
@moncikova Podla mna lekár nemá nevhodne poznamky ,ale z hladiska toho, že je lekar Ta asi musi upozornit , že to nie je v poriadku..ty sa citis zle ,pretože si sa svojim sposobom vykrmila,si tlsta.. si predstav,že to odignoruju, že si akoze nic nevsimnu a tebe sa niečo stane kvoli tvojej obezite..(napr..taka cukrovka,zvýšeny cholesterol,vysoky tlak,srdcove ochorenia,artóza klbobov...)-to vsetko sposobuje obezita,potom sa pojdes stazovat na lamparen?že ved doktor si to nevsimol?? viem , že rady ako by si sa mala stravovať asi pocuvat nechces..neviem ako sa stravujes,ale viem si predstavit , ze nemastne,neslane,obilniny,strukoviny,zelenina,ovocie,zdrave sacharidy a pod..to asi nebudu...a este jedna poznamka, to že si tehotna neznamena , že si chora..pohyb pokial nie si na rizikovom este nikomu neuskodil,a to že si tehotna neznamena , že mozes si teraz dovolit vsetko jest..dufam, že som ta prispevkom neurazila..držim ti palce aby si sa po porode uz nemusela hanbit lekarov ..
@zita19 len tak zo srandy napisem co som dnes zjedla. takze:
ranajky -nesladeny zeleny caj, biela kava (1/3 pohara kava, zvysok nizkotucne mlieko plus trosku tmaveho cukru), k tomu mala tmava cerealna zemla s maslom a platkovym syrom
desiata - broskynovy jogurt
obed - zeleninova polievka, francuzaky (zapecene ciste zemiaky, 2 vajca natvrdo a na to trosku nizkotucnej smotany s vegetou), hlavkovy salat k tomu
olovrant - som zhresila 2ma zemiak.pagacmi od babky
vecera- zeleninovy salat (miesana zelenina + smotana + nastruhany syr eidam) a tmava zemla
uplne vecer sa asi dorazim pri telke popcornom (1 pytlik na 3 osoby), tomu neodolam 😀
pitny rezim cez den - voda, nesladeny caj, prip. sem-tam pohar vinei, dzusik (nie denne)
takto sa stravujem s mensimi obmenami, porice mam skor mensie ako bezne. nie som odbornik na vyzivu ale myslim, ze podla toho co som tu napisala by som mala byt polovicna ako som 😀
@ella555 jogurt vela bielkovin nema, zato ale ak neboli biele maaju dost cukrov, ovocie obsahuje fruktozu co je v podstate cukor, a skus pozriet zlozenie tych tyciniek alebo hod znacku , pravdu mas ale v tom ze tam mas tuniaka aj morcacie maso a nevie kolko si toho zjedla ....ale ak mas napr 80kg tak by si mala zjest 80 az 96g bielkovin a to by si musela zjest aspon 200g tuniaka a cca aspon 250g morcaciny , nemas tam takmer ziadnu zeleninu a cerealne tycinky su len zdravo tvariaca sa sladkost ak aja neobsahuju pridany cukor obsahuju glukozovy sirup, popr. glukozovo-fruktozovy sirup, ryzovy sirup, palmovy tuk atd....a bebekeks je ozaj lenn nezdrava sladkost....a okrem toho ak bol toast biely - nutricna hodnota mizernaa, vysoky Glykemicky index, takisto aj tie zdravo tvariace sa tycinky, ci cestoviny ak boli biele len zvysuju hladinu inzulinu v krvi. Zalezi aj od pohybu...
@zita19 vies, mne je troska zvlastne, ze ty vycitas niekomu, ze je dotknuty tvojimi poznamkami, ale sama sa urazene nazyvas ako "obmedzena vychrtlina" - nazval ta tu niekto tak? neviem o tom..
/ak ano, tak sa ospravedlnujem za nepozornost - pokial to ale nebolo viac "baculiek", nechapem preco nevyzyvas konkretnu osobu/
a svoj jedalnicek ti pisat nejdem, pretoze nepatrim medzi baculky, ktore si vyzvala.. 😝
navyse mi to pride detinske..
@zita19 tak moje dnesne jedlo :
-raňajky : krajec z bielkovinoveho chleba + cicerova natierka,rajcinky,pažitka
-desiata : kava s mliekom 🙂
-obed: polievočka kremova z batatov
.olovrant: palacinka z ovsenych vlociek s tvarohom a ovocim
večera : trojuholník pizze 🙂 🙂 😀 😀 😀
-a medzitým ešte 2 kávičky a nejake vody,caje....takto sa stravujem ,ked mam hlavu v poriadku,ale ked mi hlava nepracuje žerem páte cez deváte 🙂
@rainee prečo si myslíš, že pri tomto jedálničku, by ťa mala byť polovica? Neviem, koľko máš rokov, koľko pohybu a koľko si zjedla tých zemiakov (menšia porcia je relatívny pojem 😉 ), ale to je taký úplne normálny, bežný jedálniček, z ktorého asi chudnúť nebudeš a pokiaľ máš dosť pohybu, tak ani priberať. Pokiaľ ho dosť nemáš, tak z toho môžeš aj priberať, v každom jedle máš sacharidy a jedál máš dokopy 5 plus popcorn. Tmavé pečivo nemá o nič menej sacharidov, ako biele. Teoreticky by malo mať viac vlákniny, ale nie vždy je to tak. Niekedy je iba prifarbené karamelom a v tom prípade má tých sacharidov ešte viac ako biele pečivo a vlákniny asi tak isto.
@alaguema tak oproti tomu, ked niekto zje na ranajky kolace, na desiatu mekaca, na obed segedin s knedlou a na veceru velku pizzu mi to pride ako dieta 😀 lebo mozno to vyznie teraz prehnane, ale poznam ludi co sa takto stravuju a vazia mozno 60kg 😀 na porovnanie, bezna porcia je taka co dostanes v restike, ja zjem mozno polovicu. cvicit fakt necvicim to sa priznam, pri malych deckach mam pohybu ale dost.
no a ked kukam tie chudnuce jedalnicky na webe, tak mi to nepride o moc dietnejsie ako to co jem. jasne neratam sladke alebo popcorn.

@zita19 heh, drzim palce, aby tu niektora z dotknutych napisala, co pojedla a este aj pravdivo 😀