Bacuľky, zažili ste už "šikanu" zo strany lekárov?
Stretli ste sa s tým, že by mal lekár(-ka), najmä teda gynekológ či pôrodník, nevhodné poznámky ohľadom vašej váhy či postavy?
Zdá sa mi, že všade okolo mňa vidím samé 50-kilové tehuľky, ja sa pritom s mojimi +30 kg navyše hanbím pred lekárom čo i len vyzliecť ☹
Prípadne viete odporučiť v BA gynekologičku, pôrodníčku, ktorá má k tomuto naozaj nezaujatý postoj a nebudem musieť počúvať narážky či múdre rady, koľko by som mala vážiť?
@snapi pisala som niekde, ze mam univerzalny navod? Kazdy ma moznost najst to co mu vyhovuje, len treba chciet hladat. Preto povazujem za kratkozrake obvinovat z toho, ze mam obezitu genetiku, stres, stitnu zlazu, nestastne mnzelstvo, stastne mnazelstvo.... Pricasto je to iba a len lenivost.
A uz vobec nechapem, preco, ked su ti oplacani spokojni so svojim telom (ako sa tu stale opakuje) sa citia dotknuti poznamkami okolia. Skor to odhadujem na to, ze vnutorne so svojim stavom stotozneni nie su a kazda poznamka na tuto temu jatri ich posramotene sebavedomie. (ale to sa uz opakujem)
Je tazke zmenit okolie, niekedy to nejde, ale seba zmenit mozem ak chcem (neplati to len o vahe ale o mnohych inych aspektoch cloveka). Tak sa zacnem menit ja, neziadam o zmenu okolie. Aspon tam sa zmenim, kde sa to da.
@moncikova zavisi ako ti to ten lekar povie. normalny lekar-odbornik vie aj takuto informaciu podat tak, aby si sa nad nou zamyslela a mozno zacala riesit. ak ti to niekto povie arogantne, vysmesne a podobne, je to hlupak a treba ho vymenit. 😉 ber to tak ze kazdy mame nejake chyby, niekto obezitu, a niekto zas nedostatok taktu 😀
a este odpoved na povodnu otazku, tiez mam nadvahu ale nestalo sa mi ze by mi lekar nieco vyslovene neprijemne v tomto zmysle povedal.
@zita19 nepisala si, ze mas univerzalny navod, ale prezentujes tu rady ostatnym, ktore nie su uplne spravne. Chces po nich jedalnicky ako keby len podla toho sa dalo nieco zhodnotit. No neda sa. A nesuhlasim s tym, ze je to len lenivost. Ja vzdy vychadzam od seba a viem, kolko som sa ja natrapila, nasnazila a neslo to. A neprezierala som sa, myslela som si, ze sa zdravo stravujem, ale nebolo to tak. Ako 100kilova som bola schopna dat na bajku 300km za 3 dni s 20 kilami batoziny a v kopcoch. Takze nebola som leniva. Psychika je velmi krehka a ak si ty spokojna sama so sebou, tak tu neodcudzuj ostatne baby. Tebe moze byt uplne u zadku, ci je niekto lenivy alebo nie.......
@snapi ta lenivost nebola len o vylihovani na gauci. Ta lenivost je o tom, ze nenaberiem odvahu a nezmenim nic, len vyplakavam...
A zas sa vratim k tomu, co som uz napisala. Neoklames zakladny fyzikalny zakon o zachovani energie. Cize kolko energie prijmes, tolko mas vydat a co nevydas zmeni sa na sadlo. Ale podla tychto 9 stran by sa zdalo, ze telo obezneho cloveka je to bajne, davno hladane Perpetum Mobile. Nedostane ziadnu energiu a aj tak ju ulozi do sadla. Hotovy zazrak.
@zita19 a veru nie je to tak ako pises, lebo zalezi vela od toho aku energiu prijmes a ako ju vydas, nie len kolko energie prijmes a vydas. Ja som nebola leniva, ale vsetko som robila nespravne. Fakt som si myslela, ze to robim spravne, aj som si predtym studovala nejake veci, ale zrovna nie tie, co vyhovovali mne. Potom mi odbornici ukazali cestu a prisla som na to, ze robim vsetko zle. Ale nevedela som o tom. Moj nazor je, ze by sme nemali niekoho odsudit ako leniveho, pokial o nom nic nevieme......
@rainee je to normálne stravovanie 🙂 Ak máš pomalší metabolizmus, toto by mohlo stačiť na udržanie optimálnej váhy popri cvičení. Pohyb okolo detí je bežný denný pohyb, ktorý nemá na postavu vplyv. To by si musela za tými deťmi skutočne behať v ich rytme a frekvencii, čo nerobíš, ani keď za ním fyzicky naozaj ideš, ale proporčne ono urobí x pohybov viac, kým pobehne 10m, ako ty, ktorá za ním urobíš 8 krokov 🙂 To behanie za deťmi je ďalšia z obľúbených výhovoriek, alebo akoby náplastí....ja behám za deťmi, mám dosť pohybu 🙂 Keby že povieš, makám v záhrade, denne okopávam a hrabem, dvíham vedrá s hlinou, nosím ich a robím to hodinu denne, tak poviem ok...máš naozaj pohyb, ktorý má nejaký výraznejší efekt.
Tu sa to hmyri samymi vyzivovymi poradcami, motivatormi a odbornikmi na teplu vodu, by som chcela vidiet ake ste huste v realnom zivote..poniektorym by nezaskodilo vyjst z bytu a zistit ze je aj iny svet okrem modreho kona a hlavne starat sa o svoje vlastne brucho a zadok a hlavne mozog
@alaguema co mam skusenost, tak od roboty naozaj citis fyzicky vydaj. ked sme na zahrade nemali cerpadlo, tak som denne vypolievala 2 velke plechove sudy a jednu plnu vanu s dvomi kyblami. toto som naozaj fyzicky citila do svalov.
pri sadeni alebo pretrhavani zeleniny som akurat na druhy den a aj treti 😀 poriadne citila hamstring. pri okopavani vsak necitim tu svalovu vykonnost, ale akurat ma boli lumbalna cast chrbtice.
behanie za detmi ako pises, suhlasim.
@vierka0 neboj sa ty o mne, za chvilu kona vypnem, pojdem ulozit svoje brucho do postele a rano vstanem a pojdem zadok ulozit na stolicku pred PC a cely den budem tvrdo makat mozgom a vytvarat HDP aby bolo z coho vyplacat rodicaky pre tie co su urazene z toho, ze sa im pripomina ich nadvaha...
@vierka0 tiez som si vsimla, ze je tu kopec utlocitnych a jemnych zien, ktore maju plno vyhovoriek. ja zeriem teda kazdu, ktora ma prisnu zivotospravu. sem tam ulet, ale neopusti sa s plnou kabelou vyhovoriek.
teraz sa tu budu zeny urazat, ktora je horsia, lepsia, tucnejsia, chudsia.
tiez som podla tabuliek z tych baculiek, ale taky nestandardny svalovo-mäsovy typ 😉
v zivote sa nechcem dopracovat k stavu a mat 110 kg. to by bola pre mna zivotna prehra, hanbila by som sa za seba ako nik... a viem, o com hovorim.
70% strava a 25% cvicenie a 5% obcasny ulet. 😉
a ano, bola som aj u vyzivovej poradkyne, za tyzden som zhodila 4 kg, co nepovazujem za optimalny stav, ale prvy tyzden sa da povazovat za taku brusnu ocistu
teraz som zrovna vo faze, ze davam bacha, co uz, ked clovek musi, tak musi 😉
@maca_p
@zita19 ale odpovedzte mi prosim na jednu, jedinu otazku - preco vas vlastne tak irituje, ak existuje niekto koho ani nepoznate, ze je lenivy, vyhovara sa a svoju vahu nahana jedlom? preco vas trapi zivot inych? platite za neho nieco, ovplyvnuje vas jeho jedalnicek a to, ze sa nehybe - alebo preco?
neviem to pochopit..
@moncikova Ak ti to povie ku koncu tehotenstva, tak sa mi to zda nevhodne. Ja som rada, ze som nepribrala az tolko, lebo aj s 16 kg navrch to bolo o hubu. Ale viem aj to, ze som to nedokazala drzat pod kontrolou a to som denne chodila som psom na prechadzky. A nech si hovori kto chce co chce, prvykrat v zivote som pocas tehotenstva nezniesla v prvom trimestri sladke a vtedy som dokonca 2 kg aj schudla, takze ja chapem, ze niektore baby, co maju stihlost "bez roboty", tomu nerozumeju, ze prekonat apetit je niekedy fakt problem.
@jana_eyre preco ta irituje niekto, kto sa drzi s jedlom na uzde? Preco teba trapi zivot inych (teda mna)? Platis ty za mna nieco?
Toto je verejne forum, mozem svoj nazor vyjadrit pokial neporusujem pravidla. Rovnako ako ho mozes vyjadrit aj ty a teda tvoje vyjadrenia dve strany dozadu tiez nie su nejak moc laskyplne.... Zakladatelka nenapisala, ze vyjadrujte sa len tie, ktore sa citite poznamkami lekarov dotknute. Dokonca ani nevyzvala k zalozeniu klubu...
@jana_eyre je to iba diskusia, nic ine. nebudem pisat, ze obezita je uzasna, mat 120 kg je prijemne, mat tlste brucho je sexi.
proste obezita je choroba, treba ju liecit, tak ako treba liecit srdce, astmu, zapal pankresau, zlcnik. ako sa najlepsie vylieci obezita? pohyb, pohyb, zdravy pohyb, racinalna strava. nic ine, ziadne zazracne diety, spalovace, pastilky.
nevyhovarat sa, najst si odbornika na vyzivive poradenstvo, zacat makat aj za pomoci trenera. na nete je milion appiek od zaciatocnickeho levelu apo narocnejsie.
namiesto 30 minut na koniku nahadzovanim nezmyselnych satnickov cas vyuzit "aktivnejsie"
proste tak to vidim ja.
ty to vidis inak.
problem?
diskusia...
@zita19 nehnevaj sa, ale ukaz mi jedinu vetu, kde by som naznacovala, ze ma irituje niekto kto sa drzi s jedlom na uzde.. /ja sa tiez drzim s jedlom na uzde - ale nemam potrebu niekoho presviedcat o tom, ze moj zivot je spravny a jeho nie/
"laskyplne" vyjadrenia davam vtedy, ked vidim, ze sa niekto stara druhemu do zivota a to sa v tejto diskusii deje, alebo chces povedat, ze nie?
tvoj nazor ti neberiem, len ma proste zaujimalo, preco ma niekto potrebu inym vraviet, co je pre neho spravne..
@jana_eyre preco teba stve, ze sa niekto na obezitu pozera inak nez lutovanim obeznych?
toto mae obhajovat? toto ma niekto lutovat? http://www.choredieta.sk/index.php/vyziva-chore...
toto je akoze cool? https://www.google.sk/search?q=obezita&client=o...
Citujem: preco ma niekto potrebu inym vraviet, co je pre neho spravne.. Aj ty Brutus...
@maca_p len vies, je strasne zabavne, ze autorka povodnej otazky sa nijako nevyhovarala, len diskusia sa zacala obracat proti nej a zacal sa tu kolotoc o tom, ze jeden zacal radit ako zit a ludia sa tu zacali obhajovat.. to sa uz ale opakujem..
nie, problem nemam, zopakujem to, co som napisala zite:
tvoj nazor ti neberiem, len ma proste zaujimalo, preco ma niekto potrebu inym vraviet, co je pre neho spravne..
tak ci tak odpoved na moju otazku som nedostala.. /ked sa tu minule vynorila diskusia ako sa nejaka zena starala do vychovy svojej kamaratky, tak ju tu takmer kazdy zvozil, co ju do toho - ze to je vec kamaratky.. ak sa ale niekto stara samozvane do niekoho, kto nepytal radu - tak to uz je len nazor, nic viac/
@zita19 este nezabudni napisat svoj jedalnicek (ktory skutocne nie je navod na nic, myslim, ze moja strava je vyvazenejsia, no nepotrebujem si tu nic dokazovat), a este raz pripomenut, ako je tu kazda urazena (mimochodom, skus si precitat tu temu odznovu) a kazda zena s nadvahou v tejto teme je na rodicaku (neviem z coho tak usudzujes a zovseobecnujes - tie stihle tu su asi komplet pracujuce, wow, ty si hotova jasnovidka) nevies o ziadnej z tych zien zhola nic a rozdavas tu samozvane rady, ja som tu ziadne vyhovorky nevidela, nikto tu nema dovod sa na nieco vyhovarat, hlavne nie na verejnom fore cudzim ludom..sa tu spomenuli rozne aspekty a vplyvy na narocnost chudnutia a zjavne mas problem oddelit si vyznam istych formulacii a slov.
@maca_p zer si koho chces, opat zopakujem, precitaj si tu temu odznovu, kto sa tu uraza, to ze je pre teba zivotna prehra predstava mat 110kg - predstav si, su aj vaznejsie zivotne prehry, a kazdy si s nimi musi zit sam, hoci aj so 110kg, je to jeho vec..je velmi smutne, ake malomestske dokazu byt matky na mk
@jana_eyre ja som autorke neadresovala ani jeden prispevok, tak neviem, co mna riesis, len som sa zapojila do prebiehajucej diskusie... takisto som tu nikomu nedavala osobné rady...
a predstav si, ludsky tvor dokonca degeneruje zivoty svojich domacich milacikov, co je pomerne dost casty jav, co vidim u nas v meste tu je priklad http://www.veterina-info.cz/foto-tydne/09.html

@zita19 neda mi nereagovat, aj ked som si povedala uz v minulosti, ze sa nebudem vyjadrovat v tychto temach. Sama nemas uplne ukazkovy jedalnicek, co sa tyka zdravej stravy. Avsak my nemame tusenia, co a preco niekto konzumuje. Kolko ma pohybu, kolko spanku, kolko stresu, kolko relaxu, ako cvici, co jedol den predtym, co bude jest zajtra, co sleduje svojou stravou - ci chce chudnut, ci naberat, ci udrziavat, ci sa zdravo stravovat a kopec dalsich faktorov. Riadit sa len BMI je hlupost. Je dnes kopec ludi so stihlou obezitou. Vyzeraju stihlo, ale ich visceralny tuk je vyssi ako cloveka, co vyzera na pohlad o dost viac pri sebe (moja 60 kilova mamina ma viac visceralneho tuku ako ked som ja mala 75 kil a sme priblizne rovnako vysoke a ona vyzera naozaj stihlo). Visceralny tuk nie je vobec zdravy, ovplyvnuje ho najma strava.....Ked bude clovek jest viac bielkovin, svaly naberat nebude :D. naberat svaly je extremne narocne, je potrebny spravny trening a vytrvalost. A co sa tyka bielkovin a vlcieho hladu. Ja mam vlci hlad ked mam malo tukov. Kazdy sme iny. Treba vychadzat priamo od seba, vediet aky mame ciel, co chceme dosiahnut, troska si toho nastudovat. Neexistuje univerzalny navod ako sa stravovat. A ak niekto teneto univerzalny navod nasiel, tak od neho utekajte. Ak je niekto spokojny so svojou vysokou vahou, tak nech je, ak niekto nie je spokojny, nech to zmeni. Ja mam PCO a cely cas ako chudnem tak som stresovala, ze sa to urcite zastavi a nezastavilo sa to riadne dlho. Ide chudnut aj tak, len treba prist na to, co komu vyhovuje.