icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

jankastraza
22. júl 2019

@helga9 och, mas uplnu pravdu,ja som strachoprd,musim sa uz pozbierat, ty si silna zenska, obdivujeme ta tu viacere,keby som zvladala ako ty,skacem 2.20m 3x denne od radosti , no make up uz som si objednala do zasoby,lebo uz teraz vyzeram ako mumia,tak co bude nasledovat ani nechcem pomysliet 😅😴😂 ja sa celkovo malujem dost,takze nic nove .. a citis sa stale lepsie po op? kedy mas ist na kontrolu?

helga9
22. júl 2019

@hracka123 nie vtedy len vodu ani cvikla sa neodporúča. Teraz skús potroske tu coca colu mne to po tretej chemo pomohlo na žalúdok

nori21
22. júl 2019

@jankastraza Áno,jednu opku mám za sebou,vtedy vybrali nádor,neskôr MR potvrdilo iné ložisko iného typu takže bude mastektómia.

nori21
22. júl 2019

@dadulala Mne našli na sone potom mamografia to potvrdila,ani ja nemám veĺké trošku je to nepríjemné to stlačenie ale dá sa to vydržať.

helga9
22. júl 2019

@jankastraza psychika je dôležitá to bez debaty možem potvrdiť ja to beriem ze mam chripku niekto si poklepe po čele keď takéto napisem ale ja som vytesnila z hlavy katastrofické scenáre. Jasne ze obavy mam. Aj to ze mi vezmú prsník som brala tak ze konečne sa tej pliagy z tela zbavím a potom si dám spraviť kozy jak dvadsiatka. Na kontrole som bola dnes zajtra si mam dat dole náplasti a umyť sa možem. Dr mi odporučil repikom umývať. Bola som si kúpiť podprdu aj tu mäkkú epitezu.

saslavka73
22. júl 2019

@helga9 Super postoj. Držím palce.

jankastraza
22. júl 2019

@helga9 ano psychika je dolezita,toto si aj ja vravim,ze hlavne sa zbavit tej pliagy ,ani so mnou nehlo,ked mi dr povedal ze mastektomia, to neriesim,samozrejme ze podstupim, viac som bola vystrasena z chemo,ked mi oznamili,ze budem potreb. Tak ako to beries ty, to odporucaju aj onkologovia 👏👏👏 som rada,ze uz mas za sebou aj liecbu aj op,uz urcite budes ok a ty mas hormon.pozitiv? cize to budu lieky ako dlho? mne onkologicka este nechcela povedat,ze s tym je zbytocne ma zatazovat,ked sme este ani chemo nezacali..iba viem,ze mi sposobia liekmi menopauzu uz pocas chemo 😢vyjadrujem sa trosku ako hotentot,to je tym,ze uz niektore svk vety neviem spravne formulovat po rokoch..

helga9
22. júl 2019

@saslavka73 nuž a co narobím keď uz to mam / teda uz nemám svina je v mrazaku/ ja sa nebudem utapat v žiali.

helga9
22. júl 2019

@jankastraza no liečbu este ani nie teraz pride patologia z opky a podľa toho sa určí postup. Z biopsie mi vyslo horm pozitív a her2 neg. Takze horm liečba určite asi az 10 rokov. Áno menopauza čaká aj mna chemo mi menzes nezastavila no uvidím ci pride menzes mam pocit návalov ostane mi teplo. Rozmýšľam ci nepôjdem gynekologicke nech sa na mna kukne. Mam mat debatu s genetičkou ohľadom oncotype dx testu. Veľmi silno rozmýšľam ze si ho dám urobit ak mi dá geneticka este pár dobrých dôvodov okrem tých co uz mam.

peter952
Odpoveď bola odstránená
peter952
Odpoveď bola odstránená
sabova3
23. júl 2019

@peter952 nechápem načo sa zapajas do tejto diskusie.preco mi tu stále ukazuje,že tento nick je nedôveryhodný? skús sa presunúť inde,lebo tieto tvoje poznámky nikoho nezaujímajú.

helga9
23. júl 2019

@sabova3 aj ja som mu uz chcela napísať ze vlastne prečo to sem dáva

helga9
23. júl 2019

@hracka123 ahoj ako sa cítiš? Noc bola zlá?

hracka123
Autor odpoveď zmazal
helga9
23. júl 2019

@hracka123 no aspoň ze si spala. Niečo ľahké si daj nemáš ten chlebík ja ho volám polystyrenovy taký okrúhly zvykne byt ryžový alebo kukuricny. A nejaký vývar si uvar a to pi. Dneska len tak po troche lebo chudák žalúdok dostal zabrať.

helga9
23. júl 2019

@ragulca ahoj dnes som si dala dole náplasti a Dr mi odporučil repikom umývať ranu. Co si dávala ty? Prekrývala si este niečim ranu gazou?

hracka123
23. júl 2019

@mata9522ako sa máš?

peter952
Odpoveď bola odstránená
peter952
Odpoveď bola odstránená
tilly
23. júl 2019

@peter952 daj pokoj. Kočky tu riešia svoje problémy s rakovinou prsníka, neotravuj ich.

ragulca
23. júl 2019

@helga9 neprekryvala som ničím a ani som ničím nenamacala, nechala som to všetko tak, a všetko sa pekne pohojilo

helga9
23. júl 2019

@ragulca ja som si dala gázu do podprdy len tak som ju vložila a sem tam pretriem repikom

ragulca
23. júl 2019

@peter952 kurnik... vieš aký je rozdiel medzi prsnikom a prostatou?
Tak prestaň otravovať presun sa na iné fórum alebo diskusiu, kde riešia chlapi prostatu
Myslím, že tu každá jedna mame až až svojich problémov a pokial si aspoň trochu empaticky, tak s tým tu prestaneš otravovať...
Pripadne propaguj na ploche plošný zákaz očkovania a tam nájdeš kopec obdivovateliek... nám tu daj pokoj

mata9522
Autor odpoveď zmazal
mata9522
Autor odpoveď zmazal
helga9
23. júl 2019

@mata9522 ahoj čakala som horsie. Bolesti chvalabohu nemám tých som sa bala najviac. Som 5 den po opke zvládla som upratať kupelku tak pohodovo raz jedna ruka raz druha. Ruku dám hore to ma veľmi teší. Este to sem tam zabolí a niektoré miesta sú necitlivé je to este čerstvé všetko chce cas. Tie vlasky ma mrzia aj ja uz mam take fajin desí ma ak mi dajú este chemo ze vypadnú zas.

hracka123
23. júl 2019

@helga9 tu mne dneska celý deň zle čo dam dnu tak aj von na nervy

helga9
23. júl 2019

@hracka123 och. Asi zavolaj Dr. Mojej známej zmenili liečbu tiež takto reagovala. Zavolaj zato nic nedáš ze grcas lebo hrozí ti dehydratácia a v tomto teple dupľom. Fakt volaj DR.

hracka123
23. júl 2019

@mata9522 ty si pri červenej chemo zvracala?