icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

helga9
26. júl 2019

Babyyy jupiii prsi hneď je to lepsie

jankastraza
26. júl 2019

@hracka123 ano,uprimne ta lutujem, a to tie lieky co ti dali asi houby pomahaju,co? ja trpnem ako to budem znasat ja ,ja budem mat 15.steho,tak 12.steho budem na teba mysliet

jankastraza
26. júl 2019

@romiada jejj,moje obidve deti su augustove 😍 maminka tvoja sa drzi velmi dobre, zda sa byt silna zenska, paci sa mi,ako chodila do roboty 😎😍😍 moja mamina mala tak,ze ked dostala 1x chemo,tak asi na 5den jej bolo zle celu noc presedela na wc aj zvracala aj hnacka,potom tel dr ze nevladze prist na chemo,lebo mala mat dalsi den,ona mavaja tyzdnovu chemosku... tak jej dali lieky a odvtedy jej uz nikdy zle nebolo,mala chemo 8mesiacov
teraz je fit ,poslednu mala v decembri,kocka je riadna,pribrala tak prijemne a ja sa obavam,ako bude so mnou plieskat po chemo,nastavila som sa ako Helga,ze budem v pohode,nadalej na bicykli s detmi denne,tak uvidime,co bude....zniem asi naivne,ale pisem si s vela dievcatami tu v Uk,co maju podobne ako ja budem mat a niektore funguju normalne len mierne stavy,tak som si vsugerovala ze aj ja tak budem 😖❤

jankastraza
26. júl 2019

@helga9 a ako sa ti dari ? uz kazdym dnom lepsie,ze? tesim, ja spekulujem vyskusat tu cold cap, studenu ciapku,al ako sa to vola po slovensky,mate s tym skusenost dievcata?to si ty tusim pisala,ze si ju mala,ale 2raz,ked si bola,nebola k dispozicii?

bobricek1979
26. júl 2019

@paj333 ahoj, ako sa máš?

helga9
27. júl 2019

@jankastraza ahoj áno mala som cold cup ak mas možnosť daj si ju. Ja som mala smolu na druhu chemo keď som išla tak bola pokazena. Tým pádom mi začali padať az pred treťou chemo lebo vlastne vlasy začnú padať tak po dvoch týždňoch po prvej chemo a tým ze som mala čiapku nepadali az tie dva týždne po tej druhej začali a aj to nevypadli mi za 4 cykly všetky.Verím ze keby som ju mala tak vlasy ostanú možno by niečo vypadlo.

helga9
27. júl 2019

@jankastraza co sa týka opky cítim sa dobre musim cvicit ruku ale je to lepsie a lepsie. Budúci tyzden na vybratie stichov mam take ze len jednu cvernu mi vytiahne rana je len taký pásik. Sem tam ma niečo zabolí a pichne ale som tyzden po opke takze to beriem ze je to normalne.

sabova3
27. júl 2019

@helga9 ahoj.som rada,že to dobre dopadlo a tak super to zvládaš.

nori21
27. júl 2019

Ešte dnes ma nepustia,ešte tieklo 30ml za 24 hod. Musí byť menej.Cítim sa dobre,cvičím.Dúfam,že zajtra už pôjdem domov.

romiada
27. júl 2019

@jankastraza to je vyborné ze si sa tak psychicky nastavila ze budes v pohode. Je fajn ze
@helga9 Ti je v tomto inšpiraciou. Myslim, že to je tu pre viacere tak trochu aj vdaka tomu "naštudovaniu" 😉 .Ja už mam v podstate 2 ženu v rodine u ktorej som videla priebeh, liečbu ale aj tu odhodlanosť zviťaziť nad tym.
Ty maš tento proces za sebou už tiež s maminou, takže som si ista že Tu v tazkych chvilach pomoze to vedomie ze "dala to mama" dam to aj ja😉
Moja mama chodila k lekarovi fakt len ked jej bolo už doslova na umretie. To otec začal mať dozadu 3-4r problemy (je srdciar). Vkuse sanitka , pohotovost, lekari, hospitalizacia. Nastavili mu lieky a je dobre. Odvtedy sa nadmerne sleduje, vylučil všetko čo mu može (vraj) uškodiť, asketicky jedalniček .....hypochondria ktora bola pred tym mierna je ešte viac. A asi nikdy nezabudnem na mamine slova vtedy, ze otec sa sleduje ofukuje boji každeho bacila aj jedla , ja neriešim nič a mňa tu zo dňa na deň picne. Aj tak skoro bolo! Nalez , mamo, biopsia a bum-rakovina!!! Prva otcova reakcia (zo soku asi) bola nahnevana vyčitka že prečo nedodržala termin a nešla na mamo presne po 2r ale až po 2r.a 3mes.ked si našla hrčku.
A teraz keď vidim ako jej otec pomaha a splni mame všetko viem že si aj on uvedomil že mama to fakt "schytala" viac a uvedomil si že sam byť ešte nechce aj keď sa občas predtym žrali a "nemuseli".
Paradoxne, nas toto všetko ako rodinu viac stmelilo.
Dufam, že maš okolo seba ľudi ktori pochopia, podržia, pomožu...lebo ta psych.podpora je podľa mňa 50%uspechu.

helga9
27. júl 2019

@sabova3 ahoj veru nech sa to všetko dobre hojí. Tebe sa ako darí?

helga9
27. júl 2019

@nori21 ahoj verím ze chceš ist domov ja som sa tam strasne nudila je som žena činu a ležať na posteli a pozerať tie prijeb... naše seriály bolo pre mna skľučujúce.

sabova3
27. júl 2019

@helga9 tak už som skončila rehabilitáciu s rukou.ziadna zmena nenastala.ruka stále opuchnutá.tak nosím ten stahovaci rukáv.a pomaly sa aj ja pripravujem na operáciu,ale až v septembri.zda sa to ďaleko,ale zbehne to rýchlo.

hracka123
27. júl 2019

@sabova3 ahoj na akú opku? Veď si už bola či nie?

helga9
27. júl 2019

@sabova3 nepomohli rehabilitácie? Teda to neni bohvieco. Ideš zas k Dr veď nech niečo sa s tým robí. Podľa mna to zanedbali mali to riešiť hneď veď ty si uz dávnejšie písala ze mas ten problem. Mas pravdu september je tu cuby dup veď polovica prázdnin je za nami. Takze ideš na hysterektomiu a prsníky ste sa nebavili?

sabova3
27. júl 2019

@hracka123 idem si dať vybrať vaječníky aj maternicu.preventivne

sabova3
27. júl 2019

@helga9 ešte nie.ja myslím, že tak na druhý rok v januári to začnem riešiť.zatial sa nič nepytam.

helga9
27. júl 2019

@sabova3 aj telo potrebuje oddych. Si po liečbe musí sa trochu zregenerovať neda sa všetko naraz. A co vlasky dorastajú pomaly?

sabova3
27. júl 2019
hracka123
27. júl 2019

@sabova3 koľko si po poslednej chemo?

sabova3
27. júl 2019

@hracka123 7.augusta budú dva mesiace.

helga9
27. júl 2019

@sabova3 preriedili sa trosku oproti poslednej foto no veď oni nárastu a krajšie hustejšie. Mne sa neda pridať foto a neviem prísť nato ze prečo . Vrrr

helga9
28. júl 2019

@nori21 ahoj si uz doma? Ako sa cítiš a co bolesti?

hracka123
28. júl 2019

Ahojte môžem sa spýtať či sa graviola sa kúpiť v lekárni? Užíva ju niektorá?

larike
28. júl 2019

@hracka123 dá sa kúpiť v lekárni, ja som ju aj užívala, ale Dr. mi ju zakázala počas chemo

larike
28. júl 2019

@helga9 mám sa fajn, ďakujem za opýtanie a želám rýchle zotavenie

hracka123
28. júl 2019

@larike a tak čo sa môže užívať pri chemo?

helga9
28. júl 2019

@hracka123 aroniu alebo cviklu

nori21
28. júl 2019

Konečne som doma.Cítim sa dobre,bolesti nemám iba tú ruku treba rozcvičiť.Bolesti som nemala vôbec.

helga9
28. júl 2019

@nori21 ja tiež žiadne bolesti len ruku rozcvicit. Teraz občas ma boli ruka