icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

hracka123
Autor odpoveď zmazal
lula94
3. okt 2019

Prosím stretli ste sa niektorá s cikutanim po chemo?

zuzap33
3. okt 2019

Zase len navstevujem wc a som stále hladná, to sú stavy. Dala som si obrovsky hemendex a sedem kyslych uhoriek

helga9
3. okt 2019

@lula94 áno je to bežne tiež viacej stikutam

helga9
3. okt 2019

@zuzap33 ahoj no wc behacky som nemala ale kyslé uhorky museli byt a zavináče

helga9
3. okt 2019

@ragulca ahoj ako sa ti vodí?

lula94
3. okt 2019

@hracka123 mrzí ma ale pomýlila som sa. Je to epirubicin.

17zuzka6
3. okt 2019

@zuzap33 áno aj mamina tak bola zhruba tri dni so zápchou a kŕčmi a potom to ozaj samé prešlo..mamine ešte dobre pomáhajú slivky a káva😊

17zuzka6
3. okt 2019

@jankastraza veru aj mamina už vyhodila všetky aviváže čo má doma,skončili u mňa v kúpeľni,lebo jej všetko zapácha aj parfémy..a presne vraví že si smrdí aj sama sebe..a minule mi vravela že tesne po chemo jej smrdí aj oblečenie úplne ako chemikáliami..a dala mi zavoňať aj oblečenie a mala pravdu...asi sa chemo vyparuje aj kožou..🤷

hracka123
Autor odpoveď zmazal
helga9
4. okt 2019

@hracka123 ahoj ja mam dnes veľa v práci takze musim makat jak fretka

nori21
4. okt 2019

@hracka123 ja pečiem na zajtrajšiu oslavu, idem na nákupy a poupratovať treba.

lula94
4. okt 2019

@17zuzka6 cez póry.

zuzap33
4. okt 2019

@hracka123 ja som si zobrala dnes v praci volno, ale doma jak po vybuchu, tak sa budem realizovat. V pondelok kontrola na onko

nori21
4. okt 2019

Od mája som na PN ke,v júni som mala kontrolu a dned ma navštívili,mala som vychádzku ale som doma lebo pečiem,
im je asi jedno či je vychadzka alebo nie.

helga9
4. okt 2019

@nori21 cooze prišla ti kontrola?

sabova3
4. okt 2019

@nori21 Ja teraz budem končiť ročnú maródku a nebola kontrola ani raz.

hracka123
Autor odpoveď zmazal
hracka123
4. okt 2019

@nori21 ja som tiež od mája na PN a kontrolu som nemala este

hracka123
4. okt 2019

@sabova3 končíš maródku a potom čo budeš mať či sa už potom chystáš do prace

hracka123
4. okt 2019

@mata9522 ahoj výsledky s histologiu už máš?

sabova3
4. okt 2019

@hracka123 ahoj.no dám výpoveď a budem brať invalidný jak doteraz.

mata9522
Autor odpoveď zmazal
helga9
4. okt 2019

@mata9522 ja som mala výsledky 14 dni od opky

hracka123
Autor odpoveď zmazal
katenka2
4. okt 2019

@hracka123 mame aj konkretny dovod, alebo tak vseobecne - vsetko na hov..?!

hracka123
4. okt 2019

@katenka2 doľahlo to volako na mňa tá choroba aj vy ste si zvykli poplakat

katenka2
4. okt 2019

@hracka123 ja som vzdy zaliezla ako pes do kuta, prec od vsetkych a v hlave straaaasny bordel. A ked som uz fakt nevladala, normalne som sa sama, bez obvodaka, vybrala k psychologovi. Pardon, psycholozke. Bola to tvrda razna mlada zena, ziadne lutovacky a to bolo asi dobre. A za jednu radu jej budem do smrti vdacna. Ked som vytlacila zo seba vsetky svoje strachy - o manzela, o dceru, o vlastny zivot, o umieranie v bolestiach, atd, atd..... nemalo to konca kraja... tak mi poradila v tychto zlozitych casoch zit vzdy iba 24 hodin. Proste nemysliet co bude o rok, o mesiac, o tyzden... planovat si VZDY iba ten jeden den - /dnes musim chemo, musim sa dostat potom domov a musim sa pokusit pomoct dcere s projektom.... a staci!/ Nic viac!!! a ked sa to ako tak podari, ked prezijem den a dostanem sa opat v noci do postele, tak si povedat - fajn, dnes som prezila, dnes som to zvladla, DAKUJEM. A na druhy den zas "naplanovat" len 24 hodin. Nic viac! STRASNE TO POMAHA! Ziadne plany do vzdialenejsej buducnosti, ziadne, ze moje deti budu siroty, ze musime prerobit kurenie, ze zahrada zarasta burinou.... nic! Dnes len kolko ako chora zvladnem a dost. A zajtra sa uvidi.
Zila som tak mozno niekolko mesiacov - vzdy len den dopredu. A napocudovanie, vzdy prisiel dalsi den a mala som tolko sil, aby som ho prezila. A potom dalsi a dalsi a hlava sa akosi ukludnila a clovek prijal, co prislo. Malokedy je skutocnost tak strasna, ako nase predstavy a strach o buducnost.
Skuste to, kludne si poplacte, plac fakt pomaha a ak sa da, trochu pospat /hoci za pomoci lieku/. A potom sa zobudit a zit len ten jeden den.... Da sa to, ja som hrozny stresak a ked som to ja dala, da to kazdy. Uprimne drzim palce!!! 😉

hracka123
4. okt 2019

@katenka2 zo stravou ste ako na tom dáte si všetko?

katenka2
4. okt 2019

@hracka123 nuz... ja uplne vsetko a najviac toho zakazaneho 😔. Este na zaciatku ochorenia som sama seba presvedcila, ze ta choroba prisla z nadmerneho stresu a vycerpania /a myslim si to dodnes/, takze so stravou som to akosi nespajala. A nakolko moj zaludok je ako z ocele a mozem zjest, co ani zdravi nemozu, tak som otazku stravy neriesila.