icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

katenka2
24. jún 2020

@kika_32 Kika, ako? Ako sa dnes citis?

kika_32
24. jún 2020

@katenka2 dakujem. Posnazim sa. Zajtra ma prekladaju do NOU na Klenovu, aby mi mohli nasadit nejaku liecbu (spominali ten paclitaxel)

kika_32
24. jún 2020

@katenka2 hrozne, slaba.dnes.mi robil znova odbery, krvny obraz som mala este horsi, tak mi dnes dali transfuziu. A zajtra preklad na onkológiu do Ba na Klenovu NOU

kika_32
24. jún 2020

@sabova3 neviem, prelozia ma preto do Ba na Klenovu, ze vraj chcu znova dat chemoterapiu asi ten paclitaxel aspon ten spominali

kika_32
24. jún 2020

@katka14 oni tvrdia ze je to iste, aj sono to potvrdilo, a ze vraj aj krvne testy 😥

kika_32
24. jún 2020

@midori123 dnes sa rozhodlo... Zajtra ma prekladaju sanitkou do Ba na Klenovu do NOU

katka14
24. jún 2020

@kika_32 joj moja drž sa nech ti to pekne zaberie a budeš zdrava. Držim palce.

kika_32
24. jún 2020

@helga9 aha takze nie v Prahe v tom Protonovom centre ale v ostrave. Precitam si o tom nieco blizsie, dakujem.citim sa velmi slaba. Ranna sprcha bola ako utrpenie, troska pohybu a srdce mi strasne busilo, bolo mi az na odpadnutie, a to som nerobila ziadne prudke pohyby 😔 dnesne krvne Vysledky som mala este horsie a preto mi dnes dali transfuziu. Ale jedno pozitívum je ze uz 2.den nemam bolesti. Vcera mi na chrbat nalepili fentanylovu naplast, ktorú tam mozem mat 3 dni takze este aj zajtra

kika_32
24. jún 2020

@l1plienka CT hrudnika, brucha a panvy mi robili este v septembri ked som zacinala s Chemoterapiou a potom uz ni, az teraz kvoli podozreniu na emboliu😔co sa nastastie nepotvrdilo

kika_32
24. jún 2020

@helga9 davaju mi 2 infúzie, jednu na zaludok kedze nemam chut do jedla, od vsetkeho ma boli zaludok ako keby mi netravilo. A v druhej infuzii mi davaju este aj do plusu analgetika aby sa mi tie bolesti nevratili, potlacaju ich

kika_32
24. jún 2020

@miskahrncarikova dakujem, snazim sa, mam male deticky chcela by som ich vidiet vyrast😔

midori123
24. jún 2020

@kika_32 kika, zajtra idem na Klenovu, potrebujes nieco doniest? Mam tam rano o 10.00 hod. termin. Kludne povedz, idem autom, cokolvek potrebujes, povedz, doveziem ti.
Dnes na teba cely den myslim a som rada ze si sa ozvala

helga9
24. jún 2020

@kika_32 no keď máš zle výsledky krvi tak jasne že ti je teraz všetko možné ale verím že to ustúpi. Bude lepšie uvidis musíš nabrať silu

miskahrncarikova
24. jún 2020

@kika_32 viem ako sa citis,tiez mam 3 a 5 rocne a rada by som ich videla vyrast

katenka2
24. jún 2020

@kika_32 som rada Kristinka, ze si sa ozvala, snad 100x som nakukla do posty, ci tam niet od Teba aspon slovicko. Je fajn, ze ta prekladaju hned do BA. Helga ma pravdu, ked sa upravia krvne testy, bude Ti urcite lepsie. A ano, istotne uvidis svoje deti vyrastat. Nielen vyrastat, ale sa budete spolu trapit nad domacimi ulohami, nad poznamkami v ziackej knizke, budete sa tesit na hromadu vianoc, a strachovat, ked prvykrat pridu neskoro domov.... a hromadu inych veselych i vaznych situacii, ked najlepsou priatelkou je mama. Len tomu prosim uver 🙏, viera hory prenasa....
Dla moznosti pokojnu noc Ti zelam

l1plienka
25. jún 2020

@kika_32 uz dnes bude fajn,nalejú Ta krvou,trosku sa okyslici srdiečko,mozog a zase budes mat viac energie a síl bojovať. Najhoršie sú šupy v kombinacii bolesti a zlých správ,toto vsetko Ty uz mas za sebou,tak uz si zase o krôčik k uzdraveniu. Len ma s..e jedna vec,načo čakali,Ty uz si dávnejšie písala o bolesiach,to fakt nemôžu reagovať pružnejšie,a nielen argumentovať,že je to dôsledok chemo resp radioterapie!

nori21
25. jún 2020

@kika_32 Myslím na Teba a strašne držím palce.
Mysli na to,že to prejde a potom bude len a len dobre.

victory1
25. jún 2020

Vcera som bola na ct,na zakresleni a od piatku mam zacat chodut na radioterapiu. Spominala som tej "zakreslovacke" radiocare a ta uplne zhrozena,ze si to nemam nicim mastit,lebo si ubkizim...ze pred oziarom nic a potom len puder...🤷‍♀️

katenka2
25. jún 2020

@victory1 hmmm, pred 20-timi rokmi mi povedali to isté. Len som myslela, že odvtedy sa veľa zmenilo. Ale fakt je, že vždy som len detský púder používala a vždy bola pokožka ok.

victory1
25. jún 2020

@katenka2 dakujem...no mne tu duevcence radili ten Radiocare 3-4 hodiny pred oziarom a potom puder....ked som to v nemocke spomenula,tak len ocami prevracali,ze nemozem,ze si ublizim 🤷‍♀️ ..tak som z toho zmatena...
Mozno aspon cez vikend by som to smusila...no neviem..

zuzap33
25. jún 2020

@victory1 ahoj, ja používam ten radiocare, poradila mi ho sama dr na oziaroch. Som dnes po 15 oziari a celkom ok. Myslím, že všade o ňom ešte nevedia a držia sa tradičného púdru. Ja im nič nehovorím a oni sa ani nepýtajz. To tak ako niekedy hovorili, že umývať len s čistou vodou a všetci normálne používam sprchovací gel.

zuzap33
25. jún 2020

@kika_32 ahoj, len teraz som dopalila na fórum po niekoľkých dňoch a normálne neverím. Nie sú to žiadne príjemné správy. Ale neboj chemo zaberie. So mnou chodi pani, čo mala mts na pečeni a tie zmizli. Sú to tri roky. Ďalšia mala a tiež zmizli. Chemo zaberie, uvidíš

victory1
25. jún 2020

@zuzap33 aj mne povedali,ze nesmiem pouzivat mydlo,aj teraz,aby sa to kreslenie nezmazalo a aj po oziaroch,len cistu vodu. 🤦‍♀️ ...ten Radiocare pouzivas pred oziarmi alebo po nic,prosim ta?

victory1
25. jún 2020

@zuzap33 a mala si aj nejake problemy ori tej radioterapii,ci ok?

victory1
25. jún 2020

Inak co ma pobavilo,pani zakreslovacka si fotila zakreslenie a potom,se dajte si dolu rusko a odfotila mi tvar...som kukala ako puk. Ze kvoli tomu,ak by im prisla ina pani,tak aby jej nedali oziare...aby vsetci vedeli komu ten oziar patri 🤦‍♀️🤣

ira25
25. jún 2020

@victory1 mne dr.na rádio odporučila radiocare a videla som ženy čo nedávali nič a nechci vidieť tie popáleniny co mali.
Ja by som sa spýtala na to ublíženie ako to myslela.
Áno počula som,že fotia niekde a potom sa vidíš na monitore pri ožiaroch...u nás to tak nefunguje.

victory1
25. jún 2020

@ira25 ale vies co,to bola total daka domotana zena,furt cosi na tom CT spustila,potom nevedela co ma spustit,potom jej ta fixka nelisala...🤦‍♀️ tak som sa radsej nic nepytala...estecmi povedala,se to som si mala davat 2 tyzdne pred radioterapiou...teraz ze isto nie 🤷‍♀️
Ty si si pred alebo po oziaroch ten Radiocare davala....prosim ta..

zuzap33
25. jún 2020

@victory1 ja dávam presne tak, ako mi povedala dr. Pred oziarom 3hod natrieť tenkú vrstvu od klucnej kosti až pod prsník a pod pazuchu. A v kabínke po oziari hneď zapudrujem. Cez víkend krém nepoužívam

ira25
25. jún 2020

@victory1 no píšu na radiocare,že už 10 dní pred a potom tie dve hod pred ožiarom.potom ešte po skončení,ale ja som po vymazaní radiocare mastila linolou
Ja som začala v deň ožiaru,však som nevedela kedy má pozvú....od zakreslenie to bolo tri týždne.

zuzap33
25. jún 2020

@victory1 aj mne fotili tvár pred oziarmi. Ja som mastit zacala v deň prvého oziaru