icon

Chronická migréna: Skúsenosti a tipy na zvládnutie

andkatka17
28. apr 2026

Ahojte, chcem sa opýtať, či niekto má skúsenosť s chronickou migrénou, ako sa to dá prežiť, čo vám pomohlo. Ja som začala mať bolesti hlavy po pôrode, 1-2x do mesiaca, no posledný polrok sa mi to tak zhoršilo, že je mi na umretie. Mám každodenný tlak (ťah) za pravým okom, ktorý sa mi často preklenie do extrémnej bolesti hlavy - niekedy celej, niekedy polka hlavy. Pri týchto migrenóznych záchvatoch nemám svetloplachosť, nevadí mi zvuk, nevraciam. Len apaticky sedím na gauči pri deťoch a čakám kedy mi niečo zaberie. Mám nasadené triptány, ktoré mi zaberajú, niekedy až s novalginom. Neuro mi povedala, že mám si dať ešte mesiac intenzívneho cvičenia, rehabilitácie a magnézia, či to nebude z chrbtice. No zatiaľ nevidím zmenu a neviem koľko ešte takto vydržím. Pomohla vám nejaká preventívna liečba alebo biologická liečba na chronickú migrénu? Alebo ste zistili nejaký pôvod migrény? Ja mám všetky výsledky v poriadku (hormóny, ORL, MR, očné). Dá sa s týmto normálne žiť a pracovať? Zatiaľ som na MD a som na pokraji zrútenia. Ďakujem za vašu skúsenosť, aj keď súcitím s každým, čo toto prežíva..

anonym_ccc82e
28. apr 2026

@andkatka17 sucitim s tebou. Ja som skusila vsetko, jedine mi zabere Relpax, ale tie neziaduce ucinky potom...3 dni ako vygumovana, ale lepsie ako migrena

kalifka
28. apr 2026

@andkatka17 ja som pár rokov trpela a potom, ako som si začala pekne sledovať migrénu sme došli, že ju mám vždy ako začínajú plodné dni až do menzesu.. Pre mňa bol v tej dobe menzes vykúpenie. Pri tom hormóny som mala ukážkové.

kacena4
28. apr 2026

da sa s tym zit, hoci tazko, triptany si musis dat v zaciatku bolesti, lepsie zaberu. ja mam migrény cca 40r 🤪 a to mam cca do 15 mesacne... najcastejsie spojene s hormóny (kramy, ovulka). okrem cvicenia odporucam MASAZE uzasna pomoc, chodim každé 2 tyzdne zachvatom mam twraz cca5-8 za mesiac a som na bio liecbe drz sa

anonym_85feac
28. apr 2026

Nárok na bio liečbu tiež nemá každý. Ja mávam migrény zvyčajne trvajúce týždeň až dva. Nemám 15 záchvatov za mesiac takže nárok na liečbu nemám. Mam triptany ktoré mam vziať hneď v začiatku a to je tak cele. Odkedy mi ich dali mala som migrénu len raz ale teda mam ich od minulého týždňa a naozaj trocha migrény skrátili. Nuž uvidíme čo ďalej

anonym_8b600b
28. apr 2026

znama trpela silnymi migrenami,ktore mala velmi casto, pomohli jej az rodinne konstelacie bola asi 2-3x

zabka79
28. apr 2026

Prvy krat mi pomohla bezlepkova strava ktoru som mala 4 roky a este som schudla 8kg...po navrate k lepku som vsetko pribrala migreny sa vratili az po pol roku...druhy krat pomohli rehabilitacie, mäkke techniky a cviky a magnerot a konenzyn q10. Triptany sa nedali lebo som mala zachvaty 3x za tyzden doktor zalomil rilukami ze mam skusit akupunkturu ze pacienti to chvalia

scorpionflower1
28. apr 2026

@andkatka17 Migréna je katastrofa, uplne cloveka paralyzuje. Ja by som, hlavne, pátrala po pricine. Ja som mavala hrozne migreny z dvoch pricin - histaminova intolerancia (to islo dohromady aj s hnackami a koznymi ptoblemami) a z hormonalnych zmien. Urobili mi hormonalny profil, lebo som zacala mat aj ine problemy s MS a zistila som, ze som v perimenopauze a mam nizky progesteron, dostala som Utrogestan a velmi mi pomohol. Mam ovela menej migren a zazivacich problemov. Mne totizto totalne lietaju hormony.
Tie migreny som ale mavala dlhe roky, rekord bol, ze som na dovolenke mala migrenu 6 dni. Teraz uz viem, z coho to bolo - jedla som vela histaminovych jedal (prosciutto, zrele syry,, paradajky, vino, kava, čokolada....). Vlastne aj histaminova int. sa mi posledne roky zhorsila vdaka tym rozlietanym hormonom, tym padom mi na obe priciny migreny zabral ten Utrogestan.
Bola si s tym u neurologa, alebo ineho lekara?

andkatka17
autor
Včera o 10:42

ďakujem vám všetkým za reakcie ❤️

andkatka17
autor
Včera o 10:44
@scorpionflower1

@andkatka17 Migréna je katastrofa, uplne cloveka paralyzuje. Ja by som, hlavne, pátrala po pricine. Ja som mavala hrozne migreny z dvoch pricin - histaminova intolerancia (to islo dohromady aj s hnackami a koznymi ptoblemami) a z hormonalnych zmien. Urobili mi hormonalny profil, lebo som zacala mat aj ine problemy s MS a zistila som, ze som v perimenopauze a mam nizky progesteron, dostala som Utrogestan a velmi mi pomohol. Mam ovela menej migren a zazivacich problemov. Mne totizto totalne lietaju hormony.
Tie migreny som ale mavala dlhe roky, rekord bol, ze som na dovolenke mala migrenu 6 dni. Teraz uz viem, z coho to bolo - jedla som vela histaminovych jedal (prosciutto, zrele syry,, paradajky, vino, kava, čokolada....). Vlastne aj histaminova int. sa mi posledne roky zhorsila vdaka tym rozlietanym hormonom, tym padom mi na obe priciny migreny zabral ten Utrogestan.
Bola si s tym u neurologa, alebo ineho lekara?

@scorpionflower1 áno bola som, aj hormonálny profil som si dala urobiť na vlastnú žiadosť, ale vyšiel dobre. Ale ten histamín vyskúšam lebo viaceré ženy to spomínali. Ďakujem krásne

scorpionflower1
Včera o 17:07
@andkatka17

@scorpionflower1 áno bola som, aj hormonálny profil som si dala urobiť na vlastnú žiadosť, ale vyšiel dobre. Ale ten histamín vyskúšam lebo viaceré ženy to spomínali. Ďakujem krásne

@andkatka17 nemáš za čo, histamín vie potrápiť, ja keď mám histamínovú reakciu, to je také trojkombo príznakov - najprv mi je zle a mám hnačku, potom migrénu a nakoniec ekzém na rukách a tvári. Ale ty nemusíš mať všetky. Skús na 3-4 týždne nízkohistamínovú diétu