Chronické tráviace problémy bez príčiny: Máte podobnú skúsenosť?
Ste tu niekto kto ma chronicke uz roky trvajuce traviace problemy ale vsetky, myslim komplet vsetky vysetrenia su negat? Usg, gastroskopia krvne odbery na vsetko mozne, sibo, potravinove intolerancie vsetko v priebehu rokov viacx vysetrene a stale su vsetky vysledky v norme. Priznaky su nadavunia, bolest brucha nezavisla od jedla, pocit na zvracanie, obcas aj zvracanie, pocit ze vobec netravi. Su jedla ktore som vylucila lebo mi po nich bolo zle ale priznaky aj tak pretrvavaju. Nie su kazdodenne, su obdobia ked travenie funguje dobre a potom pride zlom a je mi zle aj z pohara vody. Trva tak 2-3 tyzdne a potom zase dobre. Som z toho uz tak unavena. Mate noekto nieco podobne? Ako s tym zijete? Ako zvladate tie horsie obdobia?
syndrom dráždivého čreva? metabolické poruchy? tiež som mala všetky výsledky dobre a na koniec mi zistili spomenuté ...
syndrom dráždivého čreva? metabolické poruchy? tiež som mala všetky výsledky dobre a na koniec mi zistili spomenuté ...
@biba_18 neviem, lekar sa k tymto nevyjadril. Len povedal ze je vsetko v poriadku ze asi porucha funkcie
Psychika ?
@patrike az tak ze by sposobovala bolesti brucha? Som stresovejsi typ ale mala som tieto stavy aj pred rokmi ked ma maloco rozhadzalo
mne nepomáha nič iné, len prísna dieta. akonáhle urobím nejakú dietnu chybu, mám to rovnako...
@anonym_autor vitaj v klube... tiež nič na papieri a v skutočnosti áno, môj muž tak isto, teda má ABKM , mlieko nepije, a aj tak mu je zo všetkého zle....+ vôbec nespí, neskutočné bolesti nôh, lýtka, drevené nohy
@patrike az tak ze by sposobovala bolesti brucha? Som stresovejsi typ ale mala som tieto stavy aj pred rokmi ked ma maloco rozhadzalo
@anonym_autor ked psychika sposobuje ekzem tak preco nie bolest brucha? Samozrejme ze moze.
stres. tvoje travenie takto reaguje. mam to iste
@xlucia a pomaha ti na to nieco?
kedze lekari nepomohli, isla by som na to cez psychiku a vyskusala rodinne konstelacie.
mne nepomáha nič iné, len prísna dieta. akonáhle urobím nejakú dietnu chybu, mám to rovnako...
@biba_18 mas foodmap dietu alebo nejaku inu?
kedze lekari nepomohli, isla by som na to cez psychiku a vyskusala rodinne konstelacie.
@anonym_c945d8 co myslis tym rodinne konstelacie?
@anonym_autor ahoj, som na tom podobne, až na to zvracanie. Mne to na gastre diagnostikovali ako funkčnú dyspepsiu. Trvá to už 4 roky kedy mám obdobia horšie a lepšie. Mám odsledované, že na dovolenke je mi vždy fajn a môžem jesť čo chcem. Zo začiatku som bola z toho na prášky, čo mi vlastne ešte priťažilo. Teraz už aspoň viem, že nemusím stresovať, iba to nejako prečkať, kým sa trávenie zase znormalizuje. Vyskúšala som všetko možné aj nemožné, jediné, čo ako tak pomôže je pohár nealko piva. Jediné, čo ma frustruje je fakt, že sa už toho pravdepodobne nikdy nezbavím.
@anonym_autor v podstate low fodmap, ale mne napr. ani jablká ani mango nerobí zle. ani kozie mlieko či fazuľa - kde všeobecne vo fodmap diete ich vylučujú... povedzme že je to modifikovaný fodmap program ...
ale skutočne, ak idem striktne podľa programu, som v cajku ...
takže áno, skús sa pozrieť na fodmap programy a vyskúšaj na mesiac - mne sa upravili stavy nepreháňam ale za 2 týždne ...
@anonym_autor ahoj, som na tom podobne, až na to zvracanie. Mne to na gastre diagnostikovali ako funkčnú dyspepsiu. Trvá to už 4 roky kedy mám obdobia horšie a lepšie. Mám odsledované, že na dovolenke je mi vždy fajn a môžem jesť čo chcem. Zo začiatku som bola z toho na prášky, čo mi vlastne ešte priťažilo. Teraz už aspoň viem, že nemusím stresovať, iba to nejako prečkať, kým sa trávenie zase znormalizuje. Vyskúšala som všetko možné aj nemožné, jediné, čo ako tak pomôže je pohár nealko piva. Jediné, čo ma frustruje je fakt, že sa už toho pravdepodobne nikdy nezbavím.
@lulitta no ja prave ze zakazdym ked mam tie horsie tak stresujem ze mam rakovinu vredy alebo nejaky iny zivot ohrozujuci stav 🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@anonym_autor v podstate low fodmap, ale mne napr. ani jablká ani mango nerobí zle. ani kozie mlieko či fazuľa - kde všeobecne vo fodmap diete ich vylučujú... povedzme že je to modifikovaný fodmap program ...
ale skutočne, ak idem striktne podľa programu, som v cajku ...
takže áno, skús sa pozrieť na fodmap programy a vyskúšaj na mesiac - mne sa upravili stavy nepreháňam ale za 2 týždne ...
@biba_18 pozrela som si to. Tak okrem kvaskoveho chleba a cestovin 1x tyzdenne ostatne jedla jem z kategorie low fodmap. Mala som uz predtym na 3 tyzdne vyluceny lepok ale efekt to nemalo ziadny.
@anonym_autor skusila by som iného gastro
@jeiny za tie roky som vyskusala 3och roznych, vysledok bol ten isty
@anonym_autor tak napr. ovsené vločky sú podľa low fodmap diety ok - mne ale neprospievajú, ak si ich robím cez noc. nenafukujú ma iba čerstvo zaliate...
tam ide o to, hľadať čo je pre teba ok a čo už nie ...
teda najprv vylúčiš VŠETKO a potom postupne pridávaš ...
Hormonálny cyklus na to nemá u Teba vplyv? Zmena celkovej chémie má priamy vplyv na schopnosť tela spracovať stravu, obzvlášť pri oslabenom či narušenom trávení.
Ak je to cyklické, tak to môže spôsobovať kombinácia faktorov, ktoré sa stretávajú náhodne, a to naše zdravotníctvo neodhalí. Len sama by si si musela odsledovať napríklad kombináciu stravy s cyklom a možno nájdeš prienik.
Ja som napríklad zistila, že keď mám oslabenú imunitu, tak nemôžem med - raz som skončila aj na pohotovosti, lebo som si pri horúčke dala med a začalo mi hrdlo opúchať dovnútra. Ale keď som zdravá, tak by som mohla zjesť aj pol fľaše a nič sa nestane. U Teba to môže byť tiež reakcia tela pri splnení viacerých podmienok.
čo sa týka kváskového chleba - no, môžeš mať všetko podľa programu - ale kváskový chlieb to všetko rozhodí ... a cestoviny vyskúšaj napr. ryžové ...
čo sa týka kváskového chleba - no, môžeš mať všetko podľa programu - ale kváskový chlieb to všetko rozhodí ... a cestoviny vyskúšaj napr. ryžové ...
@biba_18 ked tie bezlepkove mi tak nechutia, ked som skusala 3 tyzdne bez lepku som uz od zufalstva steny skrabala. Predtym som jedla strasne vela peciva aj cestovin, teraz obmedzujem cestoviny na 1x tyzdenne a oecivo iba 1x denne mensi kusok
@lulitta len dyspepsia je iba pomenovanie toho že máš tráviace problémy 😒 máš aj nejakú liečbu?
@biba_18 len klasika - mám si odsledovať čo mi robí zle a to vylúčiť. Istý čas som brala omeprazol, ale bolo mi len horšie. Takže v podstate žiadna liečba. Bolo mi povedané, že funkčné poruchy sa liečia ťažko, ak vôbec
@anonym_autor skúš potom ražné chleby, tie aj mne viac vyhovujú ... pšeničné chleby už vôbec nejem, resp. niekde na dovolenke keď nemám inú možnosť, ale úplné minimum a viem že to bude bolieť 😒 domov kupujem iba ražné (chleby) a bezlepkové (napr. vianočka)... biely rožok alebo vianočku som nejedla roky ...
či chutí alebo nie - tak ti poviem - radšej takto ako s bolesťami ...
To, čo opisuješ (dlhodobé tráviace ťažkosti, opakované negatívne vyšetrenia, kolísanie medzi „dobrými“ a „zlými“ obdobiami), veľmi často sedí na funkčné poruchy trávenia, nie na štrukturálne ochorenie.
Najčastejšie sa v takýchto prípadoch zvažuje:
1. Funkčná dyspepsia
nevoľnosť, tlak/bolesť v bruchu
pocit „zastaveného“ trávenia
zhoršenie aj po vode alebo malých množstvách jedla
gastroskopia býva normálna
2. IBS (syndróm dráždivého čreva)
kolísanie stavov (horšie/lepšie týždne)
citlivosť na jedlo, stres, hormonálne zmeny
vyšetrenia sú normálne
3. Porucha osi črevo–mozog
nervový systém trávenia reaguje prehnane
symptómy nie sú „mechanická chyba“, ale regulačný problém
preto výsledky testov nič neukazujú
Prečo sú výsledky stále v norme
Tieto stavy neznamenajú poškodený orgán, ale zmenenú reguláciu trávenia (motilita, citlivosť, stresová odpoveď). Preto:
USG, krv, gastroskopia, SIBO testy môžu byť opakovane negatívne
symptómy sú reálne, len nie „viditeľné“ v testoch
Typický vzor, ktorý opisuješ
obdobia relatívneho kľudu
potom „zlom“ na 2–3 týždne
nevoľnosť aj po vode
kolísanie bez jasného spúšťača
Toto je pre funkčné poruchy dosť typické.
Čo sa v praxi často používa (nefarmakologicky)
pravidelný režim jedla (menšie porcie, častejšie)
jednoduchá strava počas horších období
zníženie stimulov: káva, alkohol, mastné jedlá
práca so stresom (nie „psychosomatika“, ale nervová regulácia čreva)
niekedy nízke dávky liekov na motilitu alebo citlivosť (gastroenterológ)
Dôležitý bod
Ak sú roky vyšetrenia v norme a stav kolíše, je menej pravdepodobné, že ide o „skrytú chorobu“, skôr o:
funkčnú poruchu
precitlivené trávenie
alebo kombináciu s autonómnym nervovým systémom
Ak chceš, môžeš napísať:
či máš skôr hnačky / zápchu / alebo oboje
či sa to viaže na stres alebo cyklus dňa
čo presne pomáha v „dobrom“ období
Dá sa to potom presnejšie zaradiť a zúžiť možnosti.
@biba_18 len klasika - mám si odsledovať čo mi robí zle a to vylúčiť. Istý čas som brala omeprazol, ale bolo mi len horšie. Takže v podstate žiadna liečba. Bolo mi povedané, že funkčné poruchy sa liečia ťažko, ak vôbec
@lulitta hej toez som brala rozne lieky proti kyseline a este horsie mi bolo. V podstate mi povedali to iste co tebe. Nejak ale zjavne neviem odsledovat co vsetko mi robi zle kedze sa to este stale opakuje
@biba_18 mas foodmap dietu alebo nejaku inu?
@anonym_autor a akú máš pleť? Poškodené čreva vidno na pleti ,samozrejme aj psychiku ale vyslovene zlý tráviaci systém- vyrazky a pod.

Psychika ?