icon

Clostridium difficile v dospelosti

inka04
17. jan 2017

Prekonali ste niekto clostridium deficille v dospelosti po antibiotickej liecbe? Vyliecili ste sa? Mali ste rekurencie? Dakujem za kazdu osobnu skusenost.

kata_rina25
19. júl 2024

@panenka20 Ahoj. Mne povedali keď atb hrozili malému na detskom infekčnom v BA, že stačí kryť enterolom. Ale on je dieťa to je iné. Nakoniec sme to zvládli bez ATB. Ja keby šlo o mňa riešila by som s infektológom, lekári totálne netušia a atb nechápu že nechceme brať. Česť výnimkám.

panenka20
19. júl 2024

@kata_rina25 ano tam kde mě léčili tak semnou mluvit nechtějí že ať zavolá lékař jestliže něco chce a ten to nepovažuje za nutné ...
Zavolám jinam zda mi poradí
Teď sem aktuálne zatím bez antibiotik zmenšili se mi i crp 43,39,a dnes 20 ale zvětšil se mi kašel no vůbec nevím ...
Mám nového obvodního lékaře který zatím vyčkává s antibiotiky ale jinak by je už dál ale chápe mojí situaci s clostridie že to nechci zpatky tak tenhle týden jsem tam byla 4x a vždy měřil crp a poslouchal mě že to můžeme Takto zkusit ...
Jsem ráda ale zároveň se bojím aby to nepodcenil ostatní mají ztoho zápal plic +zánět průdušek (podle rtg) a to mi řekl že to sem musela od nich chytit ..

stana1974
19. júl 2024

@panenka20 mne to povedali na infekcnom na Kramároch kde mi robili transpalntaciu..ze mam k antibiotikami brať preventívne vankomycin

miriama40
20. júl 2024

@panenka20
Mne na clostridiovej linke povedali, ze ak by som bola nutena brat atb tam mi to prekryju vancom. Okrem doxyhexsalu a doxicyklinu, ten pouzivaju na liecbu cdiff.

patrik23838
13. aug 2024

@inka04 Dobrý deň, ako sa máte? mam tie isté problémi...som 2x po liecbe vankomycinom...2 mesiace po liecbe a priznaky ako ste mali vy...ako sa mate momentalne, preslo to uz?

inka04
autor
14. aug 2024

@patrik23838 Dobrý deň, prečítajte si celú diskusiu, tam niekoľkokrát opisujem stav v rôznych etapách. Ja som už 7 rokov po cdiff. Mne cesta k normálnemu fungovaniu trvala 4 roky. Držím palce, je to dlhá cesta a jediná cesta k stabilizácii pre mňa bola dlhodobá diéta.

patrik23838
14. aug 2024

@inka04 Prečítal som , ďakujem aj tak moc za odpoveď. Len by som mal konkrétnu otázku. Po poslednom kole antibiotík čo ste mali, ešte kolko pretrvávali hlieny ? poprípade hlien s trochou krvi? podľa toho čo som videl asi rok? Prepáčte strašne je tu toho veľa a veľa tém sa premieňalo, preto sa pýtam.

inka04
autor
14. aug 2024

@patrik23838 Po kazdom poruseni diety, specialne zjedeni co i len trosku mlieka zhruba 2 - 3 roky. Az po zhruba pol roku som zistila, ze nesmiem ani kvapku mlieka. Mne spustili hlienove hnacky i 2 tablety Accorutinu s monohydratom laktozy, co som netusila, ze tam nejake stopy mlieka - laktozy mozu byt. Po uplnom vysadeni mlieka a mliecnych vyrobkov a mlieka pridaneho do potravin (100 % vylucenie) sa zacal stav zlepsovat. K uzdraveniu doslo za 4,5 roka. Dovtedy i omylom zjedene stopy mlieka vyvolavali do zhruba 24 h krvave a masivne hlienove hnacky. Avsak nielen vysadenie mlieka, ale i prisna dieta bola cesta. Min. 2 roky som bola na velmi prisnej diete - ziadne kupovane pecivo, ziadne sladkosti...

baculik
Autor odpoveď zmazal
baculik
11. sep 2024

Ahojte, bola som hospitalizovaná s nálezom tejto baktérie +pozitívna na toxín B? Po 6 dňoch ma prepustili do domácej liečby už som doma 2 týždne. Nemala som až taký závažný priebeh ako niektoré tu žienky. Hnačky už nemám,cítim sa v podstate dobre, ešte stále beriem vancomicin-este cca 3,5týždňa budem brať. Chcem sa Vás opýtať, či ste počas liečby boli iba doma na PN alebo ste aj pracovali. Ďalujem krásne za každú odpoveď.

patrik23838
11. sep 2024

@baculik podľa mňa nemusíte byť doma , stačí tak 10 dní , aj klasicka liečba vankomycinom je 10 dni čiže môžte kludne pracovať

panenka20
11. sep 2024

Ahojte jsem těhotná 33.tyden měla bych se očkovat na černý kašel atd.
řešili jste po nemoci clostridie očkování?
Zhoršilo se vám stav po očkování?jsem přes rok a půl po clostridie...
Bojím se zdá se mi to nezhorší mě vadí i léky na kašel 🫣 zhorší se mi stolice vždy ...

maminocka14
18. sep 2024

@inka04 ahoj,môžem sa spýtať na pár otázok? Už si neviem rady, ani na koho sa obrátiť
Starám sa o uja, žiaľ tiež mu zistili tieto clostridie a momentálne do 21.9 užíva Normix, mal aj probiotiká a dočítala som sa , že Probio Fix/ Inum sú jedny z naj. Využíval jedno celé balenie a neviem či môže ešte ďalšie alebo ako dlho ich môže v kuse užívať. Toxíny mu zistené neboli,len ho preháňa. Je len na rohlikoch , moneralke a čiernom čaji. Je to okno pacient bez liečby ( nebola doporučená). Hádam po nete,pýtam sa kde viem, túto baktériu dostal v nemocnici( kde mu do žily dávali ATB), prepustili ho , dali lieky papier čo môže jest a to bolo všetko. Ďakujem aj len za prečítanie

inka04
autor
18. sep 2024

@maminocka14 Odporucam precitat celu diskusiu. Ja som bola zdrava, ked som dostala cdiff a hnackovala som rok a pol, aj ked cdiff uz bolo po dvoch kolach terapeutickych ATB negat (Entizol a Vanccomycin). Uzivala som probiotika 4 roky vkuse, striedala som ich, najprv dlhodobo Enterol a potom take silne, ktore sa uzivaju pri Ulceroznej kolitide. Nenasla som uz ich v predaji. Probiofix podla mna je slaby hlavne neobsahuje to, co clovek s Cdiff potrebuje. U takeho cloveka by bola mozno vhodna fekalna transplantacia, tam je uzdravenie velmi rychle.

maminocka14
18. sep 2024

@inka04 mne zas povedali, že Probio Fix Imun patrí medzi najlepšie probiotiká, tak už neviem. Dávam mu teraz uhlie 4x denne tak aby medzi všetkými liekmi bol dvojhodinový interval

inka04
autor
18. sep 2024

@maminocka14 pokial to nie je Infekcne oddelenie na Kramaroch - brala by som to s rezervou. Pokojne tu zeny s klostridiou v nemocnici krmili beznou stravou. Potrebuje bezzvyskovu stravu, cierne uhlie je nevhodne, ak ma aktivnu cdiff. Rozky neodporucam, mna uz vyliecenu dlhe obdobie obmedzovali. Potrebuje varenu ryzu, mrkvu, mixovanu stravu. Neskor postuone pridavat, ale najma vyliecit - zbavit sa cdiff, tora nici crevo.

inka04
autor
18. sep 2024

@maminocka14 povedali, ze su najlepsie probiotika na cdiff?

agnese
18. sep 2024

@maminocka14 dobrý deň, probiofix sú určite dobré probiotiká, len neviem či na klostrídie je to to najlepšie, určite sú aj lepšie probiotiká, pozerajte probiotiká s obsahom Sacharomycces boulardii (Enterol, Exhelico, Nekadex myslím), tie sú pri kolitidach po antibiotikách najlepšie, tiež Lactobacilus rhammonus je dôležitý, no najlepšie je brať probiotiká s obsahom viacerých kmeňov, potrebujete obnoviť črevný mikrobióm, Hylak je už opäť dostupný… veľa šťastia, držím prsty 🙂

maminocka14
19. sep 2024

@inka04 presne tak aj jeho stravovali v nemocnici, nič mi k tomu nepovedali , len dali papier, ani prídite na kontrolu nič, preto sa pýtam kde môžem, náhodne som klikla tu na vaše komentáre a budem vďačná za každú radu. Rožky teda vysadime, dám mu ryžu a varenú mrkvu, pije čierny čaj a minerálku pije. Pani nižšie písala Enterol,ten mu kúpim a nasadíme, len viete mi povedať ako dlho v kuse môže ten Enterol užívať? Veľké ďakujem za rady.

maminocka14
19. sep 2024

@agnese ďakujem, už som na dne. Lekári moc nepomáhajú, neukázali ani na kontrolu prísť,ani čo v prípade ak bude stále preháňať. Je to už pán, ktorý má 80 rokov a vrátiť sa do nemocnice nechce

inka04
autor
19. sep 2024

@maminocka14 probiotika sa mozu uzivat neobmedzene, praveze pri cdiff sa odporuca dlhodobo, u mna to boli roky (min 4 nonstop), vhodne je striedat, najprv enterol (min. pol roka) a potom prestriedat. Hlavne preliecit cdiff, ak je pozit., Vancomyccin je ucinny. A nestresovat, hnacky mozu pretrvavat dlhe obdobie, treba to prijat a nestresovat. Dlhodoba dieta je kluc, po tyzdni pridavat potraviny z dietneho zoznamu a sledovat stav, zacat vyvar z ryze, potom varena ryza a mrkva mixovana, potom pridat kuracie masko varene a mixovane. Neskor suchare. Po case polovicku bananu napr. s ryzou. Ale to az po zlepseni stavu. Pozitivne mysliet, vydrzat, taketo stavy su na tyzdne, neporusit diwtu po kratkodom zlepseni.

maminocka14
19. sep 2024

@inka04 tak sme nabehli na ryžový odvar a Enterol, ešte by som sa spýtala či robím správne. Nasadila som mu 4x denne ten Enterol, není to veľa? Či dať radšej len 3x denne?

inka04
autor
19. sep 2024

@maminocka14 podla pribaloveho letaku, nepamatam davkovanie, ale urcite najvyssie odporucane.

maminocka14
3. okt 2024

@inka04 dobré ráno, idem si k vám opäť po radu ( pretože ako som za posledný mesiac zistila, že skôr vám pomôže cudzí človek s rovnakým problémom ako lekár). Ujo je už cca 2 týždne po dobrati Normixu a už ho takmer týždeň nehnačkuje. Enterol užíva 3x denne, zaslala som vzorku aby som zistila ako na tom je a včera mi povedali, že je stolica stále pozitívna na clostridiu. Dr mi povedala, že už žiadne ATB nie a len probio a čakať a zložila mi telefón. Toľko toho som sa jej chcela spýtať a surovo mi položila, takže z jej strany pomoc nulová, ale tak ona nikdy neppradila🥺, mám na ňu obrovskú zlosť, preč od nej nechce ísť 🥺. Na vašu radu som začala s odvarom z ryže a potom pomaly začala ryžou. Už zje mrkvu, aj trošku banánu a prsko rozmixované, nie všetko naraz, ale každý deň jedno z toho, až môže mať pestrú stravu aj napriek diéte. Moja otázka znie, myslíte, že naozaj tá hnusná bacteria ostane neactivna už len pri užívaní Enterolu? Ďakujem krásne za prečítanie a prajem pekný deň. Jana

miriama40
3. okt 2024

@maminocka14
Myslim, ze kto mal cdiff.bude mat nalez stale pozitivny. Dolezite je, aby infkcia nebola aktivna, to znamena, aby v naleze nebol ziaden toxin. Dietu dodrziavat striktne a len velmi pomaly skusat nove potraviny. Napriklad mne znova hnacky spustil zrely banan. Stolica bola bez toxinov, cize naozaj stravu dodrziavat. Opatrne aj s piskotami.

inka04
autor
3. okt 2024

@maminocka14 Urcite prisna dieta nadalej, urcite piskoty nie. Ja som po liecne uz nemala poztvne cdiff. Najlepsi je Vancomyccin, ale nie som lekar. Najkompetentnejsie to vedia liecit na Infekcnom oddeleni na Kramaroch v Bratislave. Skuste zavolat tam. Ak je pozitivny, tak len dieta, Enterol v najvyssich davkach a odpocinok. Niekomu to prejde i bez liecby, ale zavisi od imunity. Postupne, ale pomaly pridavat kurkumu, to je najlepsia prevencia cdiif. Treba precitat zahranicne zdroje.

maminocka14
8. okt 2024

@inka04 dobrý deň, moc toho sme o kurkume nenašli, tak hľadáme ďalej, začal aj sucháre ( bez mlieka,našli sme také) , všetko bolo ok, neprehnalo ho a chutili. No cca 4 dni bolo všetko ok a teraz už druhý deň nemal stolicu a teraz neviem či sa mám obávať alebo je to v poriadku. Vývar je len z prska k tomu mrkva, mäso rozmixujem ako pašteku, aby nemal stereotyp jedla. Nespravila som niekde chybu? Brucho nemá nafukle, to bolo prvé čo som kontrolovala. Ďakujem Jana

maminocka14
8. okt 2024

@inka04 som rozmýšľala, či mu môžem spraviť taký slabý kamilkovy čaj, len či mu tým neuškodim.🥺

inka04
autor
14. okt 2024

@maminocka14 Bohuzial neviem Vam poradit, treba vyskusat a sledovat. Ale opatrne. Potraviny pridavat pomaly, aspon s trojdnovou pauzou, aby bolo jasne, co reakciu vyvolalo.

kata_rina25
20. okt 2024

@maminocka14 ja viem tak, a aj v nasom (u nas sme boli pozit ja aj dieta) to bolo tak, ze pozitivita (vratane toxinov) ne mozna este 35 dni po liecbe. Pockajte, dodrzujte ditu a enterol a dala by som otestovat po mesiaci. U nas sme potom uz boli negativni. Drzim palce