Čo je to coronavírus ?
Dobrý deň aké je to vážne zase niejaký vírus. Vie mi niekto z vás napísať čo je to vlaste ?? Ako je nakazlivý prenosom ??? Je liečiteľný ?? Chcela som isť do Paríža ale hlásia aj tam ten vírus a ja sa bojím že niečo schytáme už zase niečo. To je strašné ... Ďakujem
@taskataska ma pravdu, chripkovy virus prezije hodne. Na pevnych povrsich i nekolik dni
@janinka007 len aby to nebolo len zbozne prianie Xiaomi, kedze vyrobcovi ide hlavne o predaje v zapadnom svete. Dotycny epidemiolog nie je riadne uvedeny, kto to je a kde pracuje. Naopak pri vyhladavani info o rode Coronavirusov sa da lahko dohladat, ze iny druh z toho rodu (ktory vyvolava chorobu u hydiny) prezije pri beznych teplotach viac nez 6 mesiacov a v chlade omnoho dlhsie: https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Virus_infekční_.... Vzhladom na to, ako sa novy virus v Cine rychlo siri, tak ktovie ako to je s jeho schopnostou prezit mimo telo.
@panelacikova Myslis, ze od decembra si nikto na Slovensku neprevzal balicek z Ciny?
Nechapem niektirych ludi. Odobne za mna to vidim tak ze ak sa niekde vyskytne virus v takej forme a tak nebezpecny tak sa tam neprepem ani nahodou. A nie z ciny si doteraz lietali po celom svete. A kolko ludi inych narodov je tam. A pritom o tomto probleme vedia od decemba a riesit to idu teraz. Sama som zvedava kde vsade to uz ludia rozniesli. A aj ked sa najde co i len jeden v nejakej, krajine staci to na to, aby ochoreli stovky ludi. Priznaky su az 14 dni. Za ten cas ten chory s kolkymi ludmi dokaze byt v kontakte. A ty dalsi to znovu 14, dni roznayaju dalej. No bude to zujimave este. Dopravu z ciny a tam teda zo, vsetkych tych najviac ohrozenych krajin by som zakazala upne. Ziadne prilety a odlety. Co z toho ze ich kontrloju ci nemaju horucky a priznaky ked sa im to moze prejavit do 2 tyzdnov.
@berenika39 Jo, cestují a bez obáv. Náš známy cestuje v stredu bez obáv do Vietnamu. On je človek, ktorý by bol schopný aj za euro si nechať koleno prevŕtať. Keď už zaplatil, tak ide. Cestuje s tým, že on už zaplatil. Cestuje s tým, že bude všetko zlacnené a výhodné. A to berie so sebou 8 ročné dieťa.
@panelacikova Dobrý postreh! A vôbec to nie je sprostosť, čo píšeš. Aj nás učili v škôlke, škole, doma kedysi kvôli bacilom, ruky si umývať. My sme si umývali ruky a nie preto, že by sa u nás neupratovalo, či preto, aby sme si so špinavými rukami esteticky si nezničili na bielo vymaľovanú stenu.
@uhnakova tak teda iný zdroj https://www.hlavnespravy.sk/nebezpecne-nakupova...
@eva112014 lenze "bacil" je BAKTERIA, jednobunkovy organizmus. Koronavirus je VIRUS, to nie je bunka, na prezitie a mnozenie potrebuje ziveho hostitela. Toto je zaklad prirodopisu hadam aj na druhom stupni ZS
ja by som necestoval...zatial to nevyzera extra odlisne od beznej chripky, ktora rocne zabije tiez dost vela ludi a nikto z toho nerobi halo...ono bud je to v pohode alebo sme uz uprostred katastrofickeho filmu a je to potom asi jedno
jedine stastie je, ze to vypuklo v cine, kde su relativne schopni postavit nemocnicu pre 1000 pacientov za 10 dni a dokazu dat do karanteny milionove mesta v priebehu par dni...je uplne jasne, ze keby to vypuklo niekde v zapadnom svete, nebodaj u nas, tak tu skapeme vsetci kedze za poslednych 10 rokov sa u nas 2x zhorsila dostupnost zdravotnej starostlivosti (oficialny udaj)
@thoughtfulweirdo ano ale virusy su tiez rychlejsie sireitelne..mozes si to zobrat doma na sebe pokail ste viaceri ...ked ma niekot anginu málokto to chyti druhy musel by ponom jest alebo sa bozkavat..pokial niekot ma virus -nadcha, kychanie...maju to vacsinou skoro vsetci -tu zavisi od imunity tiez niekoho to len tak obide a niekto to ma horsie
@angelinja Lebo sa to siri z hostitela na hostitela. Klucku po chorom manzelovi chytim za 2 minuty, nie za mesiac. Aj clovek napriklad pod vodou prezije 2 minuty, mozno aj 5, trenovani aj 10, ale neprezije tam mesiac
Mám pocit, že sa tu robí veľká panika. Novinári cítia veľkú senzáciu a zbytočne to veľmi nafukuju, majú neoverené informácie. Všade sa píše nieco, ale nič nie je overené...ani počet mŕtvych, ani zdroj nákazy... všetko je až príliš chaoticke a zmetocne...dokonca som už zapocula, že je to biologická zbraň... Samozrejme je opatrnosť na mieste, ale nie až strach prípadne panika sa pohybovať po meste...zakladom je dodržiavať základné hygienické potreby...umývať ruky, prípadne dezinfikovať si ruky...neviem no mám s toho fakt zmiesane pocity...
A ako kontrolovať malé dieťa, aby si poriadne umylo ruky? Doma sa to dá, ale čo v lke, ked je jedna učiteľka na 20 deti?
ja nebudem na nikoho tu utocit len ja zase nechpaem ako niekto /nemyslim priamo tu ale citala osm aj inde/ nemoze vedet o co ide..ludia maju telefony, skoro vsetci su na fb..ja nechpaem co tam ptom citate???otvorim si jedny noviny a je to zhned na prvej titulke nerozumiem alebo necpaem sak preto sme asi tak odlisny ze ked niekto uvidi clanok s takym nadpisom tak si to neotvori...tmyto padom sa uz necudujem ani tomu ze ludia su niektori totoalne mimo z politiky lebo zda sa ze tu ludi nic nezaujima..ptom co vas zaujima???
O seba sa ani tak nebojim, lebo aj ked mám raka, tak bežné virozy sa ma nechytaju - ale dieťaje iný organizmus ako dospelý.
@anjika44 a preco ? tvoje dieta ta predsa potrebuje nie???neni hanba povedat ze sa clovek boji aj o seba predsa, sak o celu rodinu co jed natom???ci ty si myslis ze si tak silna a nedobitna?staci si precitat zomrel uz aj lekar co sa staral o nich..ty si myslis ze ten lekar nema vacsiu imunitu ako ty?taky lekar sa stretava dennodenne s hocicim...ano bol samorzejme uplne v epicentre ale aj tak..ale ok je dobre ze ma clovek o sebe taku mienku
@anjika44
@angelinja Ja len reagujem na otázku autorku či môže vycestovať...mám skúsenosti, že novinári a všeobecne informácie kým dôjdu na Slovensko, tak sa velá krát ešte dofarbia...takže informácia tu príde tak pokuskovana,že sa už s toho nikto nevysomari😉 Každopádne základom je chrániť seba, aj svoje deti bez ohľadu na to aký vírus ide...veď v susednom Česku zabíjala už aj chrípka...ktorá je podstatné zmutovana oproti minulosti...
@panelacikova clovek je pri beznej chripke infekcny od 3. do 6.dña od objavenia sa prvych priznakov(pri inych virusoch sa toto rozpatie moze menit), preto ked bolo tvoje dieta u tvojho ex, on sa uz sice citil dobre, ale bol infekcny, urcite ten virus dieta nechytilo z klucky
@thoughtfulweirdo Nemáš pravdu. Vírus dokáže prežiť i bez hostiteľa. Avšak iba obmedzené časové obdobie. Napr vírus chrípky 12hodin. Mimo hostiteľa sa nemôžu , avšak prežiť v tejto obmedzenej dobe dokáže.
https://www.dobrenoviny.sk/c/42845/virus-chripk...
Na Google scholar nájdeš i odborné články na túto tému.
@lenkakravcova ďakujem za opravu, v každom prípade to stále znamená, že mesiac na balíčku neprežije
@thoughtfulweirdo Mesiac v balíčku určite nie. To netreba stresovať. I keby bol mega odolný tak by prežil Max možno dva týždne pri optimálnej vlhkosti a teplote (čo pri balíčkoch nie je ani možné).

@janinka007 Ďakujem za informáciu 🙂 Vidím, že normálni ľudia ešte nevymreli 🙂