icon

Čo je to coronavírus ?

nadaa1
26. jan 2020

Dobrý deň aké je to vážne zase niejaký vírus. Vie mi niekto z vás napísať čo je to vlaste ?? Ako je nakazlivý prenosom ??? Je liečiteľný ?? Chcela som isť do Paríža ale hlásia aj tam ten vírus a ja sa bojím že niečo schytáme už zase niečo. To je strašné ... Ďakujem

Strana
chupakabra
26. jan 2020

Vidim ze mas internet ked sem prispievas. Takze skus pouzit google , pise sa o tom vela a utvor si vlastny nazor. Radsej ako si ho vytvorit tu.

janinah
26. jan 2020

Ak človek nebol v kontakte s chorým z postihnutej oblasti, predovšetkým Wu-chanu, nemá sa čoho báť. Slováci by nemali začať zmätkovať, že ak má človek kašeľ a horúčku, má nový koronavírus, hovorí virológ Boris Klempa.

„Koronavírusy, ktoré spôsobujú nádchu, sú vyslovene ľudské. Z evolučného hľadiska sú veľmi dlho adaptované na ľudskú populáciu a zároveň platí, že sú na ne prispôsobení aj ľudia. Nejakým spôsobom koexistujeme. SARS, MERS a nový koronavírus z čínskeho mesta Wu-chan – jeho oficiálny názov ešte nepoznáme – sú iné v tom, že sú pôvodne zvieracími vírusmi. Preto sú evolučne adaptované na celkom iný typ organizmu,“ vraví v rozhovore pre Denník N virológ z SAV Boris Klempa.

Čo nové sme sa za ostatné hodiny a dni dozvedeli o novom koronavíruse 2019-nCoV?

Tak veľmi sa podobá na SARS, že by sa dalo povedať, že ide o novú formu SARS.

Vírusom SARS sa v rokoch 2003 a 2004 nakazilo okolo 8-tisíc ľudí, z nich zhruba 10 percent vírusu podľahlo. To neznie príliš optimisticky, ak sa na seba podobajú.

Chvalabohu, s počtom smrteľných prípadov to zatiaľ nevyzerá tak dramaticky. Ale nový koronavírus už prekročil hranice Číny a šíri sa medzinárodne. Či dôjde k zhruba 10-percentnej úrovni smrteľných prípadov, sa v tejto chvíli nedá odhadnúť. Dúfajme, že to nebude až taký zabijak. Z popísaných smrteľných prípadov (v piatok najmenej 25 mŕtvych a 830 potvrdených prípadoch – pozn. red.) išlo väčšinou o starších ľudí, ktorí mali ďalšie ochorenia.

eva112014
26. jan 2020

Ja tiež mám osobne strach. Šíri sa to veľmi rýchle. Presne teraz som čítala, že v Zürichu sú 2 prípady, Viedeň - tam je letuška v karanténe a Bratislava - tam sa u muža tento vírus nepotvrdil.

eva112014
26. jan 2020

@nadaa1 Inak ja by som necestovala na tvojom mieste.

taskataska
Odpoveď bola odstránená
angelinja
26. jan 2020

@eva112014 ano az nato ze tu nato prisli nejako strasne rychlo nie?a taketo vyjadrenia ako v denniku n toto oc je za odbornikov?uz teraz to vyzera horsie ako rozpravaju

katulienkax
26. jan 2020

Je to urcite umelo vytvorený vírus unikol z laboratória

lenkakravcova
26. jan 2020

Tu je jedna z oficiálnych stránok ktorá informuje o potvrdených prípadoch . Momentálne je 58 mŕtvych a 2000 nakazených. mŕtvi sú väčšinou dôchodcovia. Čiže úmrtnosť je zatiaľ nízka a väčšinou zomierajú ľudia ktorí majú slabšiu imunitu.
https://www.caixinglobal.com/2020-01-27/wuhan-v...

berenika39
26. jan 2020

@angelinja Nejsme Čína.

panelacikova
26. jan 2020

Viete čo by mňa zaujímalo? A prosím, nesmejte sa, fakt nie som v danej oblasti odborník. Nie som vedec, ani zdravotník.... Jedno viem, že vírusy sú rôzne...Rôzne prežijú, a v rôznych podmienkach sa "udržiavajú". Ako je to s tými všetkými zásielkami z Číny? Môže sa vírus preniesť aj "poštou"? Prosím, fakt, nesmejte sa, ak blbá otázka, ale napadlo mi to tento týždeň... Lebo čo sa týka vírusov, tuším, že až vysoké teploty ich dokážu zabiť a zároveň tiež, že prežijú dlhé obdobie.... No a koľko stupňov tak môže byť v zásielke?

panelacikova
26. jan 2020

@katulienkax tiež som toho názoru...

berenika39
26. jan 2020

@panelacikova ne, to fakt nemohou. Je potřeba dlouhý úzký kontakt s nakaženým.

panelacikova
26. jan 2020

Mimochodom, pamätám si na tú paniku okolo Eboly. Neviem presne rok.....???! Tuším tak okolo 2015??? Sa šialeným tempom šírila až do Európy, do Španielska... A tak rýchlo, ako tieto správy prichádzali a šírili paniku, tak rýchlo to aj utíchlo. čo si veľmi dobre pamätám, práve v tom čase hrali naši futbal so Španielmi, ja som mala bobky z toho, lebo to tuším bol priamo v ZA ten zápas... Všade som videla ebolu. a zrazu to utíchlo a nič sa nedialo...

panelacikova
26. jan 2020

@berenika39 Vďaka za informáciu. Neobjednávam z číny, len mi napadlo, že kopa ľudí áno a že celkovo množstvo výrobkov predávaných v EU je vyrábaných v číne..

taskataska
Odpoveď bola odstránená
panelacikova
26. jan 2020

@taskataska pri všetkej úcte, žiadala som o NEvýsmech. napríklad čo ja viem priamo od lekárov (a ver, že som s nim v kontakte už roky), že napríklad bežné vírusy chrípky prežijú aj niekoľko dní, ba až týždňov!!!! na bežnej kľučke dverí. preto ma zaujímalo, ako je to s tými zásielkami. a neviem, prečo píšeš "vaše" plastové sračky, keďže som jednoznačne uviedla, že ja neobjednávam nič, ale napadlo mi, čo tí ostatní ľudia, ktorí nakupujú priamo z činy. to je všetko. ak cítiš potrebu niekoho urážať, obráť sa na svojich rodinných príslušníkov, ďakujem.

evkars
Autor odpoveď zmazal
taskataska
Odpoveď bola odstránená
evica01
Autor odpoveď zmazal
kittykat22
Autor odpoveď zmazal
panelacikova
Odpoveď bola odstránená
kittykat22
Autor odpoveď zmazal
taskataska
Odpoveď bola odstránená
angelinja
26. jan 2020

@panelacikova neviem teda ale ja si nepamatam ze by jej bolo tolko v europe ano bola v afrike a co si pamatam bolo ze jeden nemenovany velky cestovatel dal fotku prazneho lietadla a letel priamo do epicentra ze sa neboji...neivem ci by to urobil aj teraz..myslim ze s ebolou toto nema nic spolocne../neni som virolo/

berenika39
26. jan 2020

Syn a snacha zitra cestuji bez obav do Thajska. To je vse, co k tomu mam co rict🙂

uhnakova
26. jan 2020

@taskataska nerobila by som si zase az tak srandu. V susednom Cesku sa u vtakov po rokoch objavila znovu vtacia chripka a dnes som sa docitala, ze virus vtacej chripky prezije vo vonkajsom prostredi mimo telo zivocicha az 55 dni, pokial je dost chladno a malo svetla (UV ziarenia), povedal to veterinar zo Statnej veterinarnej spravy, prikladam link: https://www.novinky.cz/domaci/clanek/virus-ptac.... Tento novy koronavirus z Ciny je tiez povodom zo zvierat, takze ktovie kolko prezije vo vonkajsom prostredi. Hlavne ked baliky sa prepravuju v nevykurovanych priestoroch a je v nich tma.

panelacikova
Odpoveď bola odstránená
janinka007
26. jan 2020

@panelacikova nie nemozu, uz je o tom aj clanok. Na vzduchu virus neprezije.

panelacikova
26. jan 2020

@angelinja nie, v Európe jej nebolo veľa, ale vyskytol sa akýsi prípad tuším na španielskom letisku. no a vtedy práve, asi 2 dni po tejto správe, hrali španieli so SVK futbal u nás, v žiline, no a konečná. ja som sa bála ako nikto 🙂 práve preto, že okolo toho bolo narobené veľké "halóoo"...

Strana