icon

Čo užívať na doplnenie železa?

ojojoj
Včera o 16:55

Ahojte, dnes mi vyšli výsledky hemoglobín hraničný 119 a feritin 15. Predpísali mi železo tardyferon. Zistili aj nízke množstvo kyseliny listovej. Čo ste brali účinné na doplnenie železa?

Strana
z2
anonym_de9aa4
Včera o 17:34

@ojojoj Ja to isté, železo 114 a zaujimavé že doktorka to videla a nič mi nepredpísala🙈 Mám 25 rokov a bola som na preventívnej prehliadke. Čo si mam kupiť? Mam aj nizky tlak a nizke železo. Davam si železo 7 mg šumive tablety každy deň. A zmenila som aj stravu. Chodím darovať krv ale tam som dostala vitaminy len magnezium a D😏

euka210
Včera o 18:04

@ojojoj ja som mala 90 a dala mi Sorbifer

euka210
Včera o 18:06
@anonym_de9aa4

@ojojoj Ja to isté, železo 114 a zaujimavé že doktorka to videla a nič mi nepredpísala🙈 Mám 25 rokov a bola som na preventívnej prehliadke. Čo si mam kupiť? Mam aj nizky tlak a nizke železo. Davam si železo 7 mg šumive tablety každy deň. A zmenila som aj stravu. Chodím darovať krv ale tam som dostala vitaminy len magnezium a D😏

@anonym_de9aa4 preco chodis darovat krv, ked mas malo hemoglobinu? Dobre je tmave ovocie...cucoriedky, aronia

ojojoj
autor
Včera o 18:08
@euka210

@ojojoj ja som mala 90 a dala mi Sorbifer

@euka210 a pomohlo? Upraví sa aj feritin?

anonym_941461
Včera o 18:17

@ojojoj v prvom rade treba prist na príčinu nízkych zásob železa. Mne vyšlo na preventivke Hgb v norme 120 ale davala som si robit ako samoplatca testy a Feritin mam 30 aj nízky transferin co môže značiť zápal 🤷🏼‍♀️Pre zenu je optimum feritin som citala 50-70 aby nepociťovala priznaky. Ja som obvodnému vravela ze som strasne unavena vyčerpaná padajú mi vlasy brutálne a som casto chorá ale nic nepovedal a sama som si kúpila globifer forte

anonym_de9aa4
Včera o 18:45
@euka210

@anonym_de9aa4 preco chodis darovat krv, ked mas malo hemoglobinu? Dobre je tmave ovocie...cucoriedky, aronia

@euka210 Pretože predtym som mala dobré. A minimum je 115 mala som 119 takže mi zobrali krv. V lete jem vela ovocia zeleniny zo zahrady v zime nie.

anonym_de9aa4
Včera o 18:48
@anonym_941461

@ojojoj v prvom rade treba prist na príčinu nízkych zásob železa. Mne vyšlo na preventivke Hgb v norme 120 ale davala som si robit ako samoplatca testy a Feritin mam 30 aj nízky transferin co môže značiť zápal 🤷🏼‍♀️Pre zenu je optimum feritin som citala 50-70 aby nepociťovala priznaky. Ja som obvodnému vravela ze som strasne unavena vyčerpaná padajú mi vlasy brutálne a som casto chorá ale nic nepovedal a sama som si kúpila globifer forte

@anonym_941461 Treba tie tabletky? Nestači upraviť stravu napriklad? lebo v lete keď jem ovocie zeleninu mam dobre železo tak je to zaujimavé. A tie tabletky si davate len 30dni? či stále?

anonym_3887ca
Včera o 18:49

@ojojoj zuzanockamt

anonym_e210b7
Včera o 18:50

@ojojoj ten Tardyferon je super, ak nemáš problem so vstrebavanim, ten ti pomôže

anonym_941461
Včera o 18:56
@anonym_de9aa4

@anonym_941461 Treba tie tabletky? Nestači upraviť stravu napriklad? lebo v lete keď jem ovocie zeleninu mam dobre železo tak je to zaujimavé. A tie tabletky si davate len 30dni? či stále?

@anonym_de9aa4 záleží ako sa cítiš. Niekedy naozaj stačí zamerať sa na stravu. Ak mas deficit železa kvoli nedostatku B12 musis doplniť aj to. Tiez treba urobit KO aby sa zistilo, ci mas cervene krvinky v norme lebo ja mam napriklad menšie a bledšie krvinky co je výsledok toho, ze nemaju co prenášať. Anemia môže byt aj z krvácania, silná dlhá menstruacia, krvácanie z tráviacej sústavy ako napr nejaký vred, helicobacter, možných príčin je vela.

Ano ja beriem kazdy druhý den dve tabletky vraj sa to lepsie vstrebe tak a odporúča sa brat spolu s vitaminomC. Treba dat súbežne pozor na veci co znižujú vstrebavanie železa ako kava zelený čaj atd

zuzana2910
Včera o 19:59

Tardyferon užívam už niekoľko rokov. Hemoglobín som mala 69, zásoby Fe minimum, samotné Fe takmer žiadne. Teraz mam hemoglobín v norme, zásoby Fe stále nízke...všetky potrebné vyšetrenia za sebou, okrem koloniskopie ešte. Hematologicka povedala, že sú prípady, kedy vôbec neprídu na príčinu nízkeho stavu Fe. Gynekológ tvrdí, že hematologia to nerieši, no silné menštruačné krvácanie môže byt toho príčinou a odporúča hysterektomiu a vraj by bolo po probléme.

anonym_5d81e6
Včera o 20:54

Zmena životneho štylu, stravy ...železo z tbl sa uklada do obličoek, na sdrce proste upchava organizmus.

katrin21
Včera o 21:06

@ojojoj 119 je uplne ok, 120 je norma a zelezi 15 tiez nie je tragedia,ja mavam 3🤣.
Beriem sorbifer, alebo maltofer..
Vyborna je melasa,tebe by mozno stacila

katrin21
Včera o 21:07
@zuzana2910

Tardyferon užívam už niekoľko rokov. Hemoglobín som mala 69, zásoby Fe minimum, samotné Fe takmer žiadne. Teraz mam hemoglobín v norme, zásoby Fe stále nízke...všetky potrebné vyšetrenia za sebou, okrem koloniskopie ešte. Hematologicka povedala, že sú prípady, kedy vôbec neprídu na príčinu nízkeho stavu Fe. Gynekológ tvrdí, že hematologia to nerieši, no silné menštruačné krvácanie môže byt toho príčinou a odporúča hysterektomiu a vraj by bolo po probléme.

@zuzana2910 pricinou moze byt zle vstrevavanie zeleza kvoli napr.nizkej hladine kyseliny v zaludku .ale na SK to nikto neriesi

katrin21
Včera o 21:08
@anonym_de9aa4

@anonym_de9aa4 sumive tablety zahod, to su sracky...kup si melasu,alebo doplnky zeleza z lekarne

anonym_84d546
Včera o 21:41
@katrin21

@zuzana2910 pricinou moze byt zle vstrevavanie zeleza kvoli napr.nizkej hladine kyseliny v zaludku .ale na SK to nikto neriesi

@katrin21 preto treba jesť fermentované potraviny.

mullerova46
Dnes o 04:26

Ferretab je s kyselinou listovú ale je na predpis

ojojoj
autor
Dnes o 06:19
@anonym_941461

@anonym_941461 a pomohol globifer Forte? Ja mám tiež toto všetko unavená vlasy vypadávajúce no proste všetko, na gastre som bola v januári tam bolo všetko ok. Snáď budem mat dobré vstrebávanie,o tri mesiace mam kontrolný odber tak som veľmi zvedavá ako to dopadne

ojojoj
autor
Dnes o 06:20
@anonym_e210b7

@ojojoj ten Tardyferon je super, ak nemáš problem so vstrebavanim, ten ti pomôže

@anonym_e210b7 dúfam neviem či mám problém so vstrebávanim snáď nie 🙂

ojojoj
autor
Dnes o 06:22
@zuzana2910

@zuzana2910 áno určite môže tiež mám silnu menštruáciu silné krvácanie

ojojoj
autor
Dnes o 06:23
@anonym_5d81e6

Zmena životneho štylu, stravy ...železo z tbl sa uklada do obličoek, na sdrce proste upchava organizmus.

@anonym_5d81e6 čo v strave odporúčas? Ja veľmi nejem mäso ťažko sa dokopem aj ku ovociu a zelenine

ojojoj
autor
Dnes o 06:25

Lekárke som vrvaela že mám 5 deň menstruaciu. Čiže mohli oadnut hodnoty aj kvôli tomu ? Hlavne ten feritin čo mám 15 ten by mal byť opitmum od 50 do 100.

katrin21
Dnes o 08:10
@anonym_84d546

@anonym_84d546 ano, pomozu ale nie len to...

katrin21
Dnes o 08:13
@ojojoj

@anonym_5d81e6 čo v strave odporúčas? Ja veľmi nejem mäso ťažko sa dokopem aj ku ovociu a zelenine

@ojojoj ked nejes malo ,tak to zelezo ani moc neprijimas... hemove zelezo ( zivocisne) ma ovela lepsiu vstrebatelnost ,ako cokolvek ine.. ale fakt skus tu melasu. Je to ako med. Vygoogli si ju, kupis aj v zdravej vyzive, je plna mineralnych latok

A pocas menzesu ti mozu klesnut hodnoty

ojojoj
autor
Dnes o 08:31
@katrin21

@ojojoj ked nejes malo ,tak to zelezo ani moc neprijimas... hemove zelezo ( zivocisne) ma ovela lepsiu vstrebatelnost ,ako cokolvek ine.. ale fakt skus tu melasu. Je to ako med. Vygoogli si ju, kupis aj v zdravej vyzive, je plna mineralnych latok

A pocas menzesu ti mozu klesnut hodnoty

@katrin21 ďakujem vyskúšam aj melasu

anonym_e210b7
Dnes o 09:09
@ojojoj

@anonym_941461 a pomohol globifer Forte? Ja mám tiež toto všetko unavená vlasy vypadávajúce no proste všetko, na gastre som bola v januári tam bolo všetko ok. Snáď budem mat dobré vstrebávanie,o tri mesiace mam kontrolný odber tak som veľmi zvedavá ako to dopadne

@ojojoj globifer je voľnopredajný, to je slabota, mne nepomohol, vďaka tomu, že mi moja obvodná nič iné neprepisala, len že mám si globifer kúpiť, skončila som na hematologii. Tam mi dali Tardyferon, stačí mi brat ho počas menštruácie a mám normálne hodnoty.

anonym_941461
Dnes o 09:46
@anonym_84d546

@anonym_84d546 ak ma sibo fermentovane potraviny jej môžu uškodiť pretože kŕmia premnožené baktérie v tenkom creve.

anonym_941461
Dnes o 09:48
@anonym_e210b7

@ojojoj globifer je voľnopredajný, to je slabota, mne nepomohol, vďaka tomu, že mi moja obvodná nič iné neprepisala, len že mám si globifer kúpiť, skončila som na hematologii. Tam mi dali Tardyferon, stačí mi brat ho počas menštruácie a mám normálne hodnoty.

@anonym_e210b7 ja som s obvodnym este chýbajúce zasoby neriešila. Testy som si dala robit ako samoplatca, keďže jemu sa preventivka zdala ok. Len mi zavolal ze mam vysoké crp a predpisuje mi antb. Po nejakom čase k nemu pojdem a budem si pýtať komplet anemicky panel a ak budu zasoby železa pod 50 bude pekne on pátrať preco😂 uz sa tesim ako bude gulat očami

anonym_941461
Dnes o 09:51
@ojojoj

@ojojoj zatial neviem ci pomohol no citim sa mierne lepsie. No ta unava je prítomná stale ak caste infekcie vypadávanie vlasov podráždenosť a viacero inych príznakov, ktoré ale ja neviem ci su zo železa lebo nie som lekár. Po troch mesiacoch od zaciatku užívania globifer pojdem obvodnému nech mi urobí kompletný panel anemie. Lebo ja som si napriklad nedávala robit b12 co tiez môže byt príčina. Este pojdem dalsi mesiac gynekológovi ci nemoze byt tam príčina. Na anemiu bez zjavnej príčiny si treba davat veľký pozor a treba pátrať, kde sa železo stráca

sense
Dnes o 10:02

Mne viac ako lieky pomohlalyzicka melasy ráno s vit C, rozmiešame v pohári vody

Strana
z2