icon

Doktorka mi napísala obezitu do správy. Čo teraz?

27. aug 2026

vcera na preventivke mi doktorka povedala ze uz tam musi napisat obezitu. neviem preco ale celkom ma to rozhodilo, doteraz som si hovorila ze mam nadvahu a potrebujem schudnut, ale toto uz znie vaznejsie.

znamena to teraz nieco aj dalej? ze sa to uz nejako lieci alebo ma posle na nejake vysetrenia? v ambulancii som sa jej na to ani nespytala, bola som v strese.

Strana
z3
anonym_84b24e
Odpoveď bola odstránená
crazy_cat_lady
27. aug 2026

Znamena to, ze mas so sebou nieco robit.., zmen zivotospravyu, stravuj sa zdravsie, pridaj pohyb/sport, obmedz sladke vody/alkohol...

oceanahory
27. aug 2026

@anonym_autor Obezita sa lieci chudnutim, teda zmenou zivotospravy. Verim teda, ze okrem prekvapenia a stresu si pocitila aj vaznost tohto stavu a rozhodla si sa nieco spravit pre svoje zdravie.
Drzim palce a prajem vela odhodlania!

anonym_57b8ef
27. aug 2026

Nic to neznamená, lekari to vacsinou nejak aktivne neriesia. Musis ty, ak chces

kacena4
27. aug 2026

preco ocakavas ze s tebou nieco spravi dr.?? a co ty?!

anonym_ec9f21
27. aug 2026

@anonym_autor vcera po ceste k lekarovi som sa nestačila čudovat, ako mladým nedochádza strach z nadváhy v budúcnosti. A ty buď rada, že ťa lekárka upozornila. Ja som teraz schudla cielene tri kg, domov som prišla od dr nadšena, NEŠÚCHALI sa mi stehná! Neviem si predstaviť tie “dámy” s väčšou nadváhou. Váha ničí celé telo aj kvalitu života. Začni stále máš čas to zmenit. Ja mám 70 plus.

srandamusibyt
27. aug 2026

Tak keby mi tam napísala dr obezita hneď sa pustím do chudnutia. Nečakaj kým to bude ešte horšie.

anonym_6f0364
27. aug 2026

obezita je pri BMI 30, čiže áno treba s tým niečo robiť a nečakať na lekára kým ťa niekde pošle, skús aplikáciu Kalorické tabuľky, na FB je skupina kde si ľudia radia, nájdeš tam skúsenosti, jedálničky, rady...

anonym_3d59fc
27. aug 2026
@anonym_ec9f21

@anonym_autor vcera po ceste k lekarovi som sa nestačila čudovat, ako mladým nedochádza strach z nadváhy v budúcnosti. A ty buď rada, že ťa lekárka upozornila. Ja som teraz schudla cielene tri kg, domov som prišla od dr nadšena, NEŠÚCHALI sa mi stehná! Neviem si predstaviť tie “dámy” s väčšou nadváhou. Váha ničí celé telo aj kvalitu života. Začni stále máš čas to zmenit. Ja mám 70 plus.

@anonym_ec9f21 kamaratka si kupuje kratke leginy pod sukne inak sa jej stehna suchaju

anonym_ec9f21
27. aug 2026
@anonym_3d59fc

@anonym_ec9f21 kamaratka si kupuje kratke leginy pod sukne inak sa jej stehna suchaju

@anonym_3d59fc ja to nechcem riešit takto. Viem, že sa to dá obísť. Proste nosiť kilá naviac celý zbytok života. Pribrala som 5 kíl za cca tri roky. Môžem si za to sama prejedaním. Sú to problémy s oblečením, som viac unavená. Nechcem gumičkové oblečko.

hedviga2
Autor odpoveď zmazal
tanyan
27. aug 2026

Máš nejaké zdravotné problémy? Cukrovka, štítna žľaza, alergie, intolerancie, tráviace alebo psychické problémy... Ak niečo nefunguje správne, tak treba vyriešiť najskôr to a potom sa môžeš venovať cielene zlepšeniu formy tvojho tela.
Ak nemáš zdravotné problémy, tak je to signál, že máš zmeniť pomer tuku a svalov v Tvojom tele. Nie je to dôvod, aby si zastala a čakala, ale aby si sa Ty pohla vpred a urobila niečo pre svoju lepšiu budúcnosť.

anonym_ab1fae
27. aug 2026

obezitológ? nedala ti lekárka lístok do odbornej amb. ? ak nie, tak jej zavolaj nech napíše a choď k odborníkovi. Nič nateraz lepšie nemôžeš urobiť.

anonym_003911
27. aug 2026

a ty si sa nevidela, ked si prekvapena? nemas doma zrkadlo?

akje
27. aug 2026

@anonym_autor ahoj. Myslim, že v prvom rade ti mal poradiť lekár s tým, ako tento stav zmeniť. Skús jej zavolat a opýtať sa jej na jedálniček a pohyb, aký ti vzhľadom na tvoj stav odporúča. Zisťovala lekárka či sportujes alebo ako sa stravujes? Mala už výsledky krvi? Vylúčila problémy so štítnou žľazou?

Ja by som sa teda určite opäť ozvala a pytala sa na jej odporúčania. Pamätám si, že niekto tu raz opisoval podobný problém a aj to, že lekár jednoducho povedal, že od 14stej nejesť. Chcem tým povedať, že zohľadnil stav osoby a nastolil riešenie. Nepustil pacienta len tak preč. To je ako povedať, máte zápal v tele, musím to zapísať do karty. Pricom je táto téma rovnako dôležitá. Takze určite si zavolaj.

hedviga2
27. aug 2026
@akje

@anonym_autor ahoj. Myslim, že v prvom rade ti mal poradiť lekár s tým, ako tento stav zmeniť. Skús jej zavolat a opýtať sa jej na jedálniček a pohyb, aký ti vzhľadom na tvoj stav odporúča. Zisťovala lekárka či sportujes alebo ako sa stravujes? Mala už výsledky krvi? Vylúčila problémy so štítnou žľazou?

Ja by som sa teda určite opäť ozvala a pytala sa na jej odporúčania. Pamätám si, že niekto tu raz opisoval podobný problém a aj to, že lekár jednoducho povedal, že od 14stej nejesť. Chcem tým povedať, že zohľadnil stav osoby a nastolil riešenie. Nepustil pacienta len tak preč. To je ako povedať, máte zápal v tele, musím to zapísať do karty. Pricom je táto téma rovnako dôležitá. Takze určite si zavolaj.

@akje otravovat dr s jedalničkom!? Nevieme kolko má rokov dotyčna, nech sadne za pc, najde rady kontakty podobne a zacne konat.

zuzulienocka78
27. aug 2026

@anonym_autor No, treba schudnúť.

januska12323
27. aug 2026

Z čoho si prekvapená? Nemáš doma váhu a zrkadlo? Ty sama by si to mala riešiť a nečakať na lekára. Ona ťa nikam nepošle keď sama nevidíš, že máš problém.

biba_18
27. aug 2026
@anonym_ec9f21

@anonym_3d59fc ja to nechcem riešit takto. Viem, že sa to dá obísť. Proste nosiť kilá naviac celý zbytok života. Pribrala som 5 kíl za cca tri roky. Môžem si za to sama prejedaním. Sú to problémy s oblečením, som viac unavená. Nechcem gumičkové oblečko.

@anonym_ec9f21 stehná sa ti môžu šúchať aj keď nemáš nadváhu. že to u teba bolo z toho je ok, u iných nemusí...
toto píšem pre iných, aby si nemysleli že to odstránia iba chudnutím a vyhladujú sa kvôli tomu ...

simsalabim
27. aug 2026
@anonym_ec9f21

@anonym_ec9f21 niekedy sa stehna suchaju nie kvoli nadvahe, ale proste kvoli stavbe tela. Moja mama bola vacsinu zivota stihla a stehna sa jej suchali vzdy. Pancuchy vedela prederavit za tyzden, co sa jej suchali. Ona casto hovorila, ze to ma za to, ze ju "pevne balili do perinky, aby mala rovne nohy". Co je na tom pravdy, netusim, ale je fakt, ze sestra sa tiez stazuje na suchanie a je postavou celkom OK - ju ale balilaa mama na siroko, takze genteika? Mne sa suchali pri nadvahe, to je pravda, ked som schudla, uz nie.

alex49
27. aug 2026

@anonym_autor doktorka ti povedala že UŽ tam musí napísať obezitu, takže ste tému váhy riešili už niekedy predtým a odvtedy si pribrala. Takže by si sa mala prebrať a začať jesť zdravšie a hýbať sa.

anonym_003911
27. aug 2026
@akje

@akje v dnesnej dobe informacii na kazdom kroku a ere internetu nevie ako schudnut? Nemyslis vazne. Na to nepotrebujes vysoku skolu, aby si vedela, ze sa nemas prejedat a mas sa hybat.

anonym_3aba2e
27. aug 2026

Ake mas BMI? Mne sa dostala obezita do zaznamu zlým vazenim a meranim sestrickou, ano, nadvahu som vtedy mala, ale obezitu zdaleka nie. Chybu si nechceli pripustit, doktora som zmenila. DOktori si obcas pisu co chcu, aby si mohli vykazovat vykony pre poistovnu...

akje
27. aug 2026
@hedviga2

@akje otravovat dr s jedalničkom!? Nevieme kolko má rokov dotyčna, nech sadne za pc, najde rady kontakty podobne a zacne konat.

@anonym_003911
@hedviga2
Ano, ma jej pomôcť lekár. Ten ma výsledky krvi a ďalšie informácie o zdravotnom stave, z ktorych vie vyčítať, či tu obezitu nespôsobuje nejaký zdravotný problém.

Netvarme sa tu prosím, v 21. storočí, že obezitu spôsobuje iba zlá životospráva. Porucha štítnej žľazy, vysoká hladina kortizol, zlý spánok… Veľa veci ohľadom jedálnička súvisí s potravinami, ktoré obsahujú látky ovplyvňujúce naše telo. A o tom ma mať prehľad hlavne lekár. Môže zistiť, že ma niečoho nadbytok, tak pacientovi povie, ktoré potraviny ma vynechať a čoho ma nedostatok a mal by viac dopĺňať.

Celoročný plán si už vie samozrejme vytvoriť dotyčná sama. Aj na základe internetu a výživových poradcov. Ale zdravotný stav pozná iba doktor.

Či vy si myslite, že do takých extrémnych premien berú ľudí bez vstupných prehliadok?

biba_18
27. aug 2026
@anonym_3aba2e

Ake mas BMI? Mne sa dostala obezita do zaznamu zlým vazenim a meranim sestrickou, ano, nadvahu som vtedy mala, ale obezitu zdaleka nie. Chybu si nechceli pripustit, doktora som zmenila. DOktori si obcas pisu co chcu, aby si mohli vykazovat vykony pre poistovnu...

@anonym_3aba2e rozdiel bol 1/2 kila?

anonym_3aba2e
27. aug 2026
@biba_18

@biba_18 4 kg na vahe a 3 cm na vyške

biba_18
27. aug 2026
@akje

@anonym_003911
@hedviga2
Ano, ma jej pomôcť lekár. Ten ma výsledky krvi a ďalšie informácie o zdravotnom stave, z ktorych vie vyčítať, či tu obezitu nespôsobuje nejaký zdravotný problém.

Netvarme sa tu prosím, v 21. storočí, že obezitu spôsobuje iba zlá životospráva. Porucha štítnej žľazy, vysoká hladina kortizol, zlý spánok… Veľa veci ohľadom jedálnička súvisí s potravinami, ktoré obsahujú látky ovplyvňujúce naše telo. A o tom ma mať prehľad hlavne lekár. Môže zistiť, že ma niečoho nadbytok, tak pacientovi povie, ktoré potraviny ma vynechať a čoho ma nedostatok a mal by viac dopĺňať.

Celoročný plán si už vie samozrejme vytvoriť dotyčná sama. Aj na základe internetu a výživových poradcov. Ale zdravotný stav pozná iba doktor.

Či vy si myslite, že do takých extrémnych premien berú ľudí bez vstupných prehliadok?

@akje tak, tak ... poznaj svojho nepriateľa ...

anonym_3aba2e
27. aug 2026
@biba_18

@biba_18 a pás merala cez boky, cez najvacsiu šírku a to tam napisala ...

anonym_3d59fc
27. aug 2026
@anonym_ec9f21

@anonym_ec9f21 samozrejme. Ja som bola cely zivot stihla az do perimenopauzy. Stale nemam podla BMI ani nedvahu ale som obtlstla a stehna sa zacinaju suchat 😲

anonym_3aba2e
27. aug 2026

ked som po 2 mesiacoch prestupovala k novemu dr tak som zazracne v pase schudla 15 cm 😂

Strana
z3