icon

Dostali ste už inú značku rovnakého lieku?

Dnes o 16:49

Dnes mi dali liek od iného výrobcu ako zvyčajne. Dávka aj účinná látka sedia, len tabletky vyzerajú úplne inak.

Trochu ma zaujíma skôr prax - znášali ste inú značku rovnako, alebo ste medzi výrobcami cítili rozdiel? Ďakujem.

anonym_8ed181
•
Dnes o 16:51

@anonym_autor ano, mala, kupujem lacnejsie znacky s rovnakou ucinnou latkou a ked je rovnaka ucinna latka, nemam preco citit rozdiel ;)

anonym_7483a2
•
Dnes o 16:53

Ja už som vyskúšala veľa liekov s účinnou látkou cetirizín (liek Zyrtec, Zodac a ďalšie), účinky sú vždy rovnaké. Rozdiel je len v tom, že niektoré sa ľahko lámu na polovicu, čo je pre mňa výhoda.

anonym_20639d
•
Dnes o 16:59

Pri kazdom lieku sa pytam, ci nenexistuje alternativa s mensim doplatkom, ak existuje beriem ju. Ak je ucinna latka a jej obsah rovnaky nevidim dovod aby ucinkovali inac

anonym_ecdab1
•
Dnes o 17:08

Jediné na čo si treba dávať pozor pri niektorých generikach sú aditíva, pokiaľ má človek nejakú intoleranciu, hlavne laktózu, to je častá pomocná látka a niektorí sú na ňu veľmi citliví… inak nie je dôvod na obavy

anonym_05ad09
•
Dnes o 17:42

@anonym_autor
Neriesim

anonym_0a420b
•
Dnes o 18:04
@anonym_20639d

Pri kazdom lieku sa pytam, ci nenexistuje alternativa s mensim doplatkom, ak existuje beriem ju. Ak je ucinna latka a jej obsah rovnaky nevidim dovod aby ucinkovali inac

@anonym_20639d to sa pýtaš v lekárni?

anonym_8dc91f
•
Dnes o 18:05
@anonym_0a420b

@anonym_20639d to sa pýtaš v lekárni?

@anonym_0a420b no v banke asi nie…

euka210
•
Dnes o 18:36

@anonym_autor ano dali, necitila som rozdiel.
Zavisi ci je tam aj rovnake mnozstvo latky.

biba_18
•
Dnes o 18:45

také lieky sa volajú generiká - sú to lieky, ktoré vyrábajú po uplynutí platnosti patentu na pôvodný liek… po správnosti by sa ťa mal lekárnik spýtať, keď nemajú originál, či chceš generikum - ale nie je dôvod nechcieť…

ivicatolic
•
Dnes o 19:45

@anonym_autor ja som napríklad rada, ak mi lekárnička sama ponúkne alternatívu lieku ,. oveľa lacnejšiu😁👍

simca06022011
•
Dnes o 19:55

no.. pokym nie si na to nejak citliva, niekedy byvaju pomocne latky ine, tak ti nebude nic robit, su ludia, ktori su citlivi na to ak sa zmeni aj uplne nejaka nepodstatna pomocna latka - ale je to skor o vedlajsich ucinkoch potom. Ale ucinok lieciva by mal byt uplne rovnaky, ved je to "to iste", kopa liekov je uplne totozna. Co som is ja pri jednom lieku vsimla, generiku, ze ja si ich mala polit, ten moj povodny kludne aj v ruke rozpolim raz dva, ten druhy sa idem umordovat, aby som to rozpolila a nepodrvila aj nozom hocicim, je proste ta tbl ina.

anonym_de17c1
•
Dnes o 20:02

Ja ako farmaceut sa často stretávam s tým, že pacienti berú ako originál všetko, čo im lekár predpísal ako prvé 😅 a pritom aj to je generikum a originál je od inej firmy...

2691
•
Dnes o 21:11
@biba_18

také lieky sa volajú generiká - sú to lieky, ktoré vyrábajú po uplynutí platnosti patentu na pôvodný liek… po správnosti by sa ťa mal lekárnik spýtať, keď nemajú originál, či chceš generikum - ale nie je dôvod nechcieť…

@biba_18 originál je iba jeden, generiká síce obsahujú taku istú účinnú látku, ale liek nemusí byť v takej istej kvalite, nakoľko môže obsahovať rôzne iné pomocné látky.

anonym_05ad09
•
Dnes o 21:50
@2691

@biba_18 originál je iba jeden, generiká síce obsahujú taku istú účinnú látku, ale liek nemusí byť v takej istej kvalite, nakoľko môže obsahovať rôzne iné pomocné látky.

@2691
Ako vies ze je to original aj ked sa tvari ako original to by si musela pouzit AI😆

anonym_05ad09
•
Dnes o 22:03
@anonym_05ad09

@2691
Ako vies ze je to original aj ked sa tvari ako original to by si musela pouzit AI😆

@anonym_05ad09
Tu je taky priklad relativne noveho lieku na riedenie krvi Xarelto, a na trhu mas tieto
Rivaxa, Assubex, Xanirva, Xerdoxo and Rivaroxaban Sandoz a teraz bud mudra.