Fungujú psychoterapie len ako rozhovory?
Chodim na terapie kvoli depresiam a uzkostiam a na kazdom sedeni sa ma len pyta psychologicka co mam nove za tie dva tyzdne. A len sa o tom rozpravame. Nic ine. Takto chodia terapie bezne ? Dakujem
Sú rôzne formy, rôzne metódy... ja som volila presne takúto, mne to vyhovovalo a pomohlo, nemala som záujem o nejaké špeciálne cvičenia či techniky... ale ak ty máš pocit, že ťa to neposúva, komunikuj to, prípadne je úplne v poriadku zmeniť psychológa, je bežné, že človeku prvý, druhý nesadne a nemusí to znamenať, že je na jednom z nich niečo zlé...
@anonym_autor spytaj sa jej ty ze ako vyzera podla nej zly terapeut
@martinmmartin U mna dobre terapie takto nevyzerali. Tie terapeutky, co mi pomohli, tak skusali rozne techniky, aktivity, davali zaujimave otazky.
@anonym_autor áno je to rozhovor a keď je správne vedený, tak pomáha. Ty by si jej mala povedať svoje pocity a situácie pri ktorých si mala úzkosti. Ona by ti mala poradiť ako sa pri nich nabudúce zachovať. Napríklad: šla som ku kamarátke, ktorá ma k sebe zavolala a celý čas len rozprávala o sebe aha som odrazu pociťovala že na mňa ide úzkosť. Ona ti na to povie napríklad: chceli ste k tej kamarátke skutočne ísť? Ty povieš, ani nie. Nabudúce odmietnite slušne stretnutie ak sa Vam tam nechce a necítite sa na to. Alebo keď ste už tam tak kamarátku zastavte keď veľa rozprava, zmeňte tému. Neviem. Ale viem že je dobré keď si niektoré situácie rozoberieme a ty nabudúce počas ďalších dvoch týždňov si niektorý jej návod alebo radu vyskúšaš. Trénuješ. To je najčastejší a správny spôsob psychoterapie. Dávajú ti rady ako sa zachovať, ako myslieť, čo nerobiť, čomu sa vyhnúť alebo čomu sa naopak vystaviť. Niekedy sa úzkosť lieči aj ppstupným vystavovanie sa danej situácii. Ale až neskôr keď už ti je lepšie. Najprv sa je dobre liečiť kľudom a pokojom. Prechádzkami a denným jednoduchým režimom s pravidelnými činnosťami a rituálmi. Robenie si kávy, umývanie zubov sa dá robiť aj tak, že to bude príjemný rituál. Ale tonusu idem do nejakých svojich riešení a rád. Skús nabudúce s ňou hovorit s cieľom sa jej niečo opýtať.
@anonym_autor áno, rozhovorom.Ale k tomu ti dáva otázky a nastavuje zrkadlo ako na čo reagujes.Hlavne sa pýta na detstvo, vzťahy, prácu čo ťa kedy ranilo, či si mala traumu, ako reagujes, aké máš plány, čo ťa teší.Vysledok vidis, až po mesiacoch.Pyta sa na spúšťače tvojich stavov.Mme robila test osobnosti plakala som ako ma presne zhodnotila a zistila prečo som preťažená
@anonym_autor keď sa iba spoznávate možno to má len takýto charakter.Ona počúva a potom sa v tej najnevhodnejšej chvíli spýta.Je ti sympatická máš v nej dôveru, že ti pomôže?ak nie, hľadaj ďalej.Lutovat ta nebude je tam na to, aby ťa nakopla, alebo dala smer prečo máš úzkosť, depresiu.

@anonym_autor spytaj sa jej ty ze ako vyzera podla nej zly terapeut