Je bezpečné chirurgické odstránenie 8-čky v tehu?
Baby je bezpecne nechat si vybrat 8cku v tehotenstve? V case zakroku uz by som mala byt v 2.trimestry no bojim sa skor toho ci si vobec mozem dat potom lieky proti bolesti a pod. Najlepsie ak napise niekto kto to absolvoval a vsetko dobre dopadlo....alebo mam radsej risknut a odlozit az ked bude male na svete no bude to asi dost komplikovane bo uz to je 3. Dieta a vybavit strazenie bude dost zlozite(a to mi budu este dalsie 2vyberat)
@dominikali mne v druhom trimestri dekapsulovali osmicku- netrhali, len uvolnili a odrezali dasno dookola, aby mohla dalej rast...od bolesti len paralen, ale dalo sa to zvladnut...
@dominikali mne trhali a všetko ok. Lieky od bolesti som nebrala, dalo sa to zvládnuť aj bez nich.
Ak to nie je nejaké bolestivé alebo tak nejak tak by som to nechala až po tehotenstve.Ale ako to boli
tak určite von.No mne trhali lebo to bolelo a Paralen už nezaberal.Este 3 týždni po vytrhnuti som mala bolesti.Mne sa to hojilo ťažšie bohužiaľ.A to som bola len na paralene
@dominikali aj to nie je nevyhnutne, tak to odloz az po porode.
Mne v 12 tt trhali sestku, ale to muselo von, urobil sa mi taky hnisavy zapal na dasne.
Dalo sa to prezit, tri dni s Paralenom som to zvladla.
mne odporučili vybrať 8-čku chirurgicky v tehu. Odmietla som, tak mi ju iba ošetrila, mala som tam kaz. V mojom prípade som urobila dobre, dala som si ju vybrať až o 5 rokov neskôr (nerobila mi problémy). Musela som liečiť po zákroku zápal (ATB) a týždeň som bola na liekoch od bolesti. Bez liekov si to neviem predstaviť, bol to náročný zákrok. Predtým mi trhala klasicky dve 8-čky naraz a tuším jednu tabletku od bolesti po trhaní som si dala. Takže je to ťažko povedať, ako sa to bude vyvíjať.
Je to na zváženie a hlavne poradenie s lekármi, nie, ze co povedia na fóre.. my nevieme pricinu, ani co možno očakávať najblizsi cas s tym zubom
Mne v 3.trimestri uz len prehliadku urobili, nic viac neodporucali
Takze asi zubar vie odhadnúť moznost komplikácií aj neskor
@dominikali je to asi individualne, ale podla kamosky ktorej sekali osmicky si neviem predstavit zeby si nedala lieky na bolest. Bola opuchnuta, vela krvacalo, no nic prijemne. Vseobecne plati pravidlo, ze ak to nie je naozaj nutne, tak sa taketo zakroky nerobia. Ak to teda pacient vyslovene nevyzaduje.
Otázka je, ako je to vážne. V prvom tehu som mala kaz v osmičke. Toľko ho vŕtali, až sa zlomil, zaplombovat sa zvyšok nedal(fungovala som na shakoch z McDonaldu, ktoré mi vedeli zub najlepšie schladiť a tým zabrániť bolesti. Potom ma bolel po porode, to som s tým nič nerobila, lebo som kojila a ešte dodnes ho nemam vybratý, ale po kojení medzi ďalším tehu som stihla dat vybrat inu osmičku(tlačila mi naň deviatka a bolelo to) a prežila som to bez jedinej tabletky od bolesti, či ATB.
Pri chirurgickom odstraneni treba najprv rtg nie? Ja som to mala hrozne potom, nedala by som si to robit v tehotenstve, ak to nie je akutne
@ludmilka2407 Kto vravi ze som si trhanie naordinovala sama?😂 Rtg mam davno
@dominikali a ja vravim ze sama?? Tym som myslela to, ze v tehotenstve na rtg by som tiez nesla

@dominikali hlavne so zubárom a s gynekológom toto treba prebrať. mne sa počas tehu začali kaziť zuby, jeden až tak že mal ísť von ale bola som už v 3.trimestry a zubár povedal, že počkáme po pôrode. No a veru dobre urobil lebo to bolo otrasné, boľavé, nekonečné trhanie. A ešte aj ATB som potom musela brať.