Keď psychológ odmietne: Skúsenosti a pocity klientov
Stalo sa vám, že by vám psychologička povedala, že vám nebude vedieť pomôcť? Že toto je nad jej sily?
Našla som si jedno centrum, kde sú psychologičky a robia terapie cez poisťovňu. Už keď som prišla, zarazilo ma, že naproti mne sedela mladá žena, krátko po 30tke, možno max. 35 rokov, ale dávala som tomu šancu. Ja som zrelá žena, mám za sebou toho veľmi veľa a spravidla mi povedia, že to je veľa aj na tri životy. Keď som jej rozprávala moje veci, mnohým nerozumela a musela som jej dovysvetľovať... často nechápala súvislostiam.
Rozprávali sme sa hodinu a pol. Nakoniec sama uznala, že toto je mimo jej záber, že si nemyslí, že mi ona bude vedieť pomôcť vzhľadom na moje životné traumy, straty, cesty, bolesti... nebude vedieť poskytnúť ten support, ako by som potrebovala.
Pýtala som sa jej, čo teda riešia v ich centre. Povedala mi, že také bežné rozchody, problémy v rodine, problémy v práci, bežné stresové situácie.
Zamyslela som sa. Celkovo som za svoj život už absolvovala mnoho terapií, zažila som mnoho terapeutických prístupov. Posledná terapeutka ma zobrala pred 4r, lebo povedala, že toto je pre ňu výzva a s tým sa ešte nestretla.. jedna terapeutka cez mojru pri mne plakala.. normálne sa rozplakala...
V zásade som ja túto psychologičku presviedčať, nech to skúsime, že vždy si vieme povedať, že to nefunguje a nebudeme pokračovať. Tak toľko k môjmu hľadaniu terapeuta.
áno, ja som za ak vie terapeut toto priznať ... stalo sa to aj mne a ja som bola za to rada ...
@biba_18 ak vieš v KE o psychoterapeutke, psychoterapeutovi, ktorý má skúsenosti, nezľakne sa, ale hlavne má výsledky, daj mi vedieť. Prosím nie / Jakubovová, Lukáčová, Zeľo/.
Ja by som ocenila, že za odmietla hneď na začiatku a nie po nejakých 3-4 sedeniach keď sa už na ňu naviažes a začnete solu riešiť veci
žiadny terapeut ti nezmení život, vie ti len pomôcť prijať čo sa stalo a ak si už absolvovala množstvo terapií, ako to, že to nepomohlo?
@anonym_autor bud rada, nestracate cas. moja psychologicka to nepovedala ale nemala kapacitu mi pomoct. Ak bol nejaky posun tak iba vdaka casu a okolnostiam. Bola so mna vyhoreta, na zaciatku sa tvarila ze : jezisi zase tato, nie!. Platila mi 12 sedeni firma..
V druhom pripade synova psychologicka mi povedala ze uz synovi nevie pomoct ze mame ist inde. Inak bolavelmi schopna a empaticka. Ludia psychologov precenuju, tu zmenu musia urobit sami.
@anonym_autor ano, moze byt nieco mimo jej zaberu a skusenosti a moze byt, ze nie vsetky problemy ci dg.riesi a vie riesit, ci si na ne trufnut.
Ak sa jedna o tazke traumy, tam vie nevhodny pristup este viac uskodit ako pomoct.
Moja dlhorocna psych.pojde do dochodku a tiez sondujeme, kto by bol vhodny, kedze sa jedna o komplexnu traumatizaciu zo zneuz.v detstve. Pri nej som neplatila, no teraz tazko najst niekoho vhodneho a vyskoleneho u koho sa neplati. Bez trvalej prace s Id je to polozka, hoci mam manzela a deti.
Keď psychológ povie, že nevie pomôcť, tak tu je jasné, že treba vyhľadať psychiatra, úplne bežné je to lekár ako lekár, keď si človek nevie rady sám zo sebou, sú lieky na to tie predpíše len psychiater, a myslím si, že dobrý psychológ by to mal vedieť povedať, že už treba vyššiu pomoc
Keď psychológ povie, že nevie pomôcť, tak tu je jasné, že treba vyhľadať psychiatra, úplne bežné je to lekár ako lekár, keď si človek nevie rady sám zo sebou, sú lieky na to tie predpíše len psychiater, a myslím si, že dobrý psychológ by to mal vedieť povedať, že už treba vyššiu pomoc
@anonym_9ef1ad ja som psychiatrický pacient 23 rokov. Čiže som zamedikovaná, neustále pod supervíziou terapeuta v zásade. Mimo posledného roka.
mňa psychol. neposlala do čerta, spravila to inak.
máme dieťa ZŤP, dosť ťažko som sa cez túto situáciu dostávala. Ešte ťažšie bolo že v špec. škole dieťaťu krátili hodiny, do školy chodila 2-3 krát na 2 vyuč. hodiny. byť celé dni doma s post. dieťaťom, žiadna práca, len doma, doma, doma - celé zle.
Psychol. po vypočutí mi povedala že čím skôr sa s danou situáciou vysporiadam - tým lepšie pre mňa. Za 15 min. bolo po všetkom. skončila terapia. Dovidenia.
Tento výkon psych. nemal hodnotu ani kapsu triesok.
mňa psychol. neposlala do čerta, spravila to inak.
máme dieťa ZŤP, dosť ťažko som sa cez túto situáciu dostávala. Ešte ťažšie bolo že v špec. škole dieťaťu krátili hodiny, do školy chodila 2-3 krát na 2 vyuč. hodiny. byť celé dni doma s post. dieťaťom, žiadna práca, len doma, doma, doma - celé zle.
Psychol. po vypočutí mi povedala že čím skôr sa s danou situáciou vysporiadam - tým lepšie pre mňa. Za 15 min. bolo po všetkom. skončila terapia. Dovidenia.
Tento výkon psych. nemal hodnotu ani kapsu triesok.
@anonym_87bc0f ano na webowej stranke si napisu co vsetko dokazu a potom ides odtial rozcarovana a lahsia o nemale peniaze
😕 Choď zaklopať inde. Nestrácaj čas analýzou príčin prečo táto psycholožka odmietla. Vypočula ťa a racionálne, férovo, správne zhodnotila svoje schopnosti - možnosti. Ešte na to nemá kapacitu. Asi ti to bolo hneď jasné, ako zrelej žene, keď si si sadla do kresla, pri pohľade na jej vek. Nerieš nepodstatné. Proste hľadaj ďalej. A skôr zrelšieho odborníka, ktorý obsiahne tvoje traumy - "3 životy".
😕 Choď zaklopať inde. Nestrácaj čas analýzou príčin prečo táto psycholožka odmietla. Vypočula ťa a racionálne, férovo, správne zhodnotila svoje schopnosti - možnosti. Ešte na to nemá kapacitu. Asi ti to bolo hneď jasné, ako zrelej žene, keď si si sadla do kresla, pri pohľade na jej vek. Nerieš nepodstatné. Proste hľadaj ďalej. A skôr zrelšieho odborníka, ktorý obsiahne tvoje traumy - "3 životy".
@amazonka13 my ideme do pár sedení a uvidíme. Ja som jej sama povedala, že neočakávam, že ona vyrieši moje problémy, ani to, že mi poskytne úplne iný pohľad na vec, ani to, že ma vylieči. Ale len to, že sa budem mať s kým porozprávať. Na čo ona povedala, že to asi nebude mať ten efekt, lebo ona mi iba bude klásť otázky. Neporozprávame sa.
@anonym_autor A prečo nechodíte k tej terapeutke z pred 4 rokov, keď tá bola dobrá?
@anonym_autor A prečo nechodíte k tej terapeutke z pred 4 rokov, keď tá bola dobrá?
@petronelag lebo nemám 55 eur na jedno sedenie. Nehovorím, že bola dobrá. Tá, ktorá bola dobrá žiaľ zo zdrav. dôvodov nerobí. Potom som chodila ku terapeutke, ktorá brala 40 eur, potom 45 eur, potom 50 eur a potom 55 eur/50 min. To zvýšenie bolo v rámci jedného roka. A už to bolo na mňa veľa.
@petronelag lebo nemám 55 eur na jedno sedenie. Nehovorím, že bola dobrá. Tá, ktorá bola dobrá žiaľ zo zdrav. dôvodov nerobí. Potom som chodila ku terapeutke, ktorá brala 40 eur, potom 45 eur, potom 50 eur a potom 55 eur/50 min. To zvýšenie bolo v rámci jedného roka. A už to bolo na mňa veľa.
@anonym_autor skús inú. Psychológ by ti mal klásť otázky, ale základ je vzťah a rozhovor je dôležitý podľa mňa. Otázky sú otázky, ktoré ti môžu pomôcť, ale možno skús hľadať niekoho, kto ťa ako človeka prijme a vypočuje. Často sa mi sami nevieme dostať z problémov, lebo nám chyba to obyčajné ľudské prijatie nás samých a v tom rozhovor s človekom, ktorý ta nebude súdiť veľmi pomôže. Ale ja teda neviem, nepoznám tvoj pribeh a ani teba. Ale držím ti palce.
potrebuješ terapeuta na rozhovor? určite? dosť mi to pripomína film Monk, ten tiež nevedel existovať bez terapeutov a asistentky až kým si nevyriešil zásadný problém, ktorý mal
@amazonka13 my ideme do pár sedení a uvidíme. Ja som jej sama povedala, že neočakávam, že ona vyrieši moje problémy, ani to, že mi poskytne úplne iný pohľad na vec, ani to, že ma vylieči. Ale len to, že sa budem mať s kým porozprávať. Na čo ona povedala, že to asi nebude mať ten efekt, lebo ona mi iba bude klásť otázky. Neporozprávame sa.
@anonym_autor oceňujem takýto prístup - zodpovedne ti hneď v úvode priznala, že sa na to necíti. Omnoho lepšie riešenie, ako by ti mala svojim prístupom stav ešte zhoršiť.
Ak hľadáš niekoho len na to, aby si sa mala s kým pravidelne porozprávať, nerozmýšľala si nad prehĺbením priateľských vzťahov alebo nad hľadaním nových kamarátov ?
Tých benefitov je tam viac, vzťah je obojstranný - aj prijímaš aj dávaš.
Za tie roky je aj nejaky posun ci stale sa riesi to iste?
Za tie roky je aj nejaky posun ci stale sa riesi to iste?
@anonym_408352 nie, stale nove veci - zivot mi nadelil statocne.
@anonym_9ef1ad nie tak celkom, je problém a problém… môže ísť o problém ktorý psycholog doteraz neriešil, nezaujíma ho tá téma ktorej sa to týka alebo kopec iných vecí ktoré nemusia hneď znamenať psychiatra…
@anonym_autor Moja skusenosť bola, že psychologička ma vypočula, bola nekompetentná a nijak mi nepomohla, len ma skásla a povedala mi nejaký všeobecný blábol.
@anonym_autor ahoj, prosim, preco nie Lukacova?
@lorenita je to pre mňa V. cenová skupina. Bola som u nej asi 4-5x, to bolo celé zle. Zafajčená malá kutica, nerobila si poznámky, nič si nepamätala a nemala popísané o mne, aj si poplietla časy, nekompetentné vyjadrenia, stavala sa do role sudcu a jej vyjadrenia nekorešpondovali s tým, ako sa má správať terapeut.
@anonym_9ef1ad nemusí to tak byť. Mne psychologička priamo povedala, že ona sa problémom čo riešim nevenuje, ani nerobí v tomto smere terapie.
Nemám žiadnu psychiatrickú diagnózu, lekára našťastie zatiaľ nepotrebujem. Len si poriešiť niektoré veci, čo ma stretli.
@lorenita je to pre mňa V. cenová skupina. Bola som u nej asi 4-5x, to bolo celé zle. Zafajčená malá kutica, nerobila si poznámky, nič si nepamätala a nemala popísané o mne, aj si poplietla časy, nekompetentné vyjadrenia, stavala sa do role sudcu a jej vyjadrenia nekorešpondovali s tým, ako sa má správať terapeut.
@anonym_autor mozno to je ina, aku som myslela ja, ja mam skusenost s takou starsou pani Lukacovou, mozno su menovkyne? Ci aj vekovo to sedi na tu, o ktorej ja pisem? Meno na G?
@anonym_autor mozno to je ina, aku som myslela ja, ja mam skusenost s takou starsou pani Lukacovou, mozno su menovkyne? Ci aj vekovo to sedi na tu, o ktorej ja pisem? Meno na G?
@lorenita áno, tátto pani, sedí na Tajovského, vedľa Zeľa.
@lorenita áno, tátto pani, sedí na Tajovského, vedľa Zeľa.
@anonym_autor ja som s nou mala len jednu skusenost, takze som to nevedela az tak posudit, ale myslela som si (neviem vlastne preco, asi skrze vek a nejake rozhovory, ktore som s nou citala), ze je to skutocna odbornicka. Tak to ma mrzi, ze mas taketo problemy
preco sa chces doprosovat cloveku ktory ti jasne povedal ze na to nema??? ono to nie je hanba ze to priznala ale hranice za ktore nechce ist ... najdi si niekoho kneho
@biba_18 ak vieš v KE o psychoterapeutke, psychoterapeutovi, ktorý má skúsenosti, nezľakne sa, ale hlavne má výsledky, daj mi vedieť. Prosím nie / Jakubovová, Lukáčová, Zeľo/.
@anonym_autor zeleznicna nemocnica cez poistovnu
@anonym_autor zeleznicna nemocnica cez poistovnu
@anonym_255479 tam je jedna mega dobrá doktora, mudr. samselyová, ale neberie nových pacientov. K nej chodím raz do roka na testy.

áno, ja som za ak vie terapeut toto priznať ... stalo sa to aj mne a ja som bola za to rada ...