icon

Keď zmením obvodného lekára, môže mi dať hneď PN?

3. nov 2020

Čaute dievčatá, mám problém. Môj všeobecný sa zbláznil, mal dajakú kontrolu a teraz sa bojí nechce mi dat PN... Ale ja tu PN potrebujem, som v 10tt,v robote máme bláznovstvo pre koronu, posielajú nás robiť na koronu odd, každá povinné musíme ísť no a do konca mesiaca isto by som chcela ostať doma... Ked zmením lekára a ma príjme, môže mi dať hneď PN, má niekto s tým skúsenosti? Prosím... Ďakujem... Chcem len odpovede od tých čo majú skúsenosti...

janinah
3. nov 2020

prečo ti PN nedal gynekolog?v robote si nahlásila teh? a áno,môže ti hned dať PN,ale okrem strachu /chápem/ vlastne niet dôvod zdravotný....

janinah
3. nov 2020

len sa mi marí,ž ekvôli poisťovni sa to dá zmeniť od nového mesiaca,ale neviem to naisto

nika82
3. nov 2020

ale tak PN ti moze vypisat aj gynekolog nie ?

kiwi3
3. nov 2020

vseobecny lekar sa meni k prvemu dnu nasledujuceho mesiaca, dovtedy musis oslovit ineho lekara, ci ta zoberie (co si zjavne este nespravila) a ten si ma vyziadat dokumentaciu.

autor
3. nov 2020

@nika82 neviem práve preto sa pýtam...

autor
3. nov 2020

@kiwi3 vážne... No ôk... Musím niečo vymyslieť

kiwi3
3. nov 2020

jedine od gynekologa v tomto pripade https://www.socpoist.sk/pravidla-uznavania-doca...

marcipanovatorta
3. nov 2020

mna by zaujimalo, co mali za kontrolu a preco maju strach a ako ich to osobne moze ovplyvnit - u mna podobne, sestricka mi medzi recou povedala, ze ide po nich socialna poistovna a ze mi uz PN nepredlzia dalsi mesiac a pritom mam realny dovod - som po operacii kolena...

autor
3. nov 2020

@marcipanovatorta ja neviem, že mi mobil kontrolovali sms a ja si s ním tykam a napísala som sms v pondelok, servus robíš? Prídem. Treba mi PN vycarujeme dajú diagnózu ale v rámci srandy úplne, ved to jeho súkromný mobil... Tak prečo by mu mali kontrolovať.... Ze sociálke mu kontrolovala všetko PC, email, sms, hovory a atď atď.... Ze on sa bojí, že minimálne polroka mi nedá sms, až ľúto mu to bolo... Ale vraj nemôže... On mi týka, robila som u neho, no brigadovala, keď som. Chodila na SZŠ, tak sme chodili na výpomoc, keď jeho sestrička bola chorá... A proste dnes normálne mi povedal, že nemôže, že sú na neho napichnuti a ja ze ale ved ja nechcem od teba na polroka maródku na 2 týždne max na 3 ta ne....

ckocka
3. nov 2020

@marcipanovatorta Pretože PN na "chcem zostať doma" neexistuje.

Zákaz určitých druhov prác

Tehotná zamestnankyňa nesmie vykonávať práce, ktoré sú zakázané tehotným ženám, resp. podľa lekárskeho posudku ohrozujú jej tehotenstvo. Rovnako nesmie vykonávať tie práce, ktoré sú fyzicky namáhavé a škodia jej organizmu. Zoznam prác zakázaných tehotným ženám a taktiež ženám po pôrode upravuje nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 272/2004 Z. z., ktorým sa ustanovuje zoznam prác a pracovísk, ktoré sú zakázané tehotným ženám, matkám do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacim ženám, zoznam prác a pracovísk spojených so špecifickým rizikom pre tehotné ženy, matky do konca deviateho mesiaca po pôrode a pre dojčiace ženy a ktorým sa ustanovujú niektoré povinnosti zamestnávateľom pri zamestnávaní týchto žien.

Potrebné je upozorniť aj na to, že zákaz vykonávať určené práce sa nevzťahuje len na práce uvedené v citovanom nariadení vlády, ale ide aj o práce uvedené v prípadnom lekárskom posudku. V tejto súvislosti je vhodné odporučiť, aby zamestnávateľ vyslal zamestnankyňu na vyšetrenie k lekárovi, ktorý poskytuje pre zamestnávateľa služby pracovnej zdravotnej služby a aby tento lekár následne vzhľadom na druh práce danej zamestnankyne, popis jej pracovných činností, faktory práce a pracovného prostredia, riziká práce a pracovné podmienky posúdil, či niektorá z pracovných činností nemôže ohrozovať tehotenstvo zamestnankyne; lekársky posudok musí byť vydaný lekárom určeným podľa právnej úpravy obsiahnutej v zákone č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a musí obsahovať všetky náležitosti určené podľa citovaného zákona.

Pokiaľ ide o tehotnú zamestnankyňu pracujúcu v noci, zamestnávateľ je povinný zabezpečiť, aby sa podrobila posúdeniu zdravotnej spôsobilosti na prácu v noci, pričom túto povinnosť má vtedy, ak o to požiada tehotná žena, matka do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiaca žena.

Úprava pracovných podmienok alebo preradenie na inú prácu

V prípade, ak tehotná zamestnankyňa vykonáva práce, ktoré ohrozujú jej tehotenstvo, škodia organizmu, resp. sú podľa už vyššie spomenutého zoznamu prác zakázané, zamestnávateľ je povinný dočasne upraviť pracovné podmienky zamestnanca tak, aby boli akékoľvek škodlivé faktory práce vylúčené.

Vzhľadom k tomu, že nie u každého zamestnávateľa je možné rátať s možnosťou úpravy pracovných podmienok, a teda pokiaľ úprava pracovných podmienok nie je možná, zamestnávateľ dočasne preradí tehotnú zamestnankyňu na inú vhodnú prácu, pri ktorej dosiahne rovnaký zárobok. Ak nie je možné takéto dočasné preradenie v rámci toho istého druhu práce (t. j. druhu, ktorý má zamestnankyňa uvedený v pracovnej zmluve), zamestnávateľ preradí tehotnú zamestnankyňu na prácu iného druhu, avšak len po predchádzajúcej dohode s ňou. V praxi nie je vylúčený aj taký prípad, že preradenie na inú vhodnú prácu nie je možné, pretože zamestnávateľ takú prácu nemá k dispozícii alebo tehotná zamestnankyňa nesúhlasí s preradením na iný druh práce, prípadne nie je možné jej preradenie na dennú prácu (pokiaľ ide o zamestnankyňu pracujúcu v noci). Zákonník práce v takom prípade ukladá zamestnávateľovi povinnosť poskytnúť tehotnej zamestnankyni pracovné voľno s náhradou mzdy v sume jej priemerného zárobku.

twinflame
3. nov 2020

Jasne, len staci lusknut prstom a PN lekar vypise 😉 Ved po novom pacient indikuje PN, vseobecny lekar uz len PN obhajuje pred reviznym lekarom Socialnej poistovne 😉 PN-ka edition 2020

janinah
3. nov 2020

Myslím,že ak si v práci nahlásila teh. tak ť ana coronu odd.nepošlú.Je to o komunikácii s vrchnou sestrou resp. s námestníkom pre oš.

mogaa
4. nov 2020

Všeobecný lekár ťa kvôli tehotenstvu bez diagnozy nevypíše.....rovnako ako gynekolog, tiež ťa nemusí vypísť na PN......tehotenstvo nie je diagnóza....na PN potrebuješ reálnu diagnózu