Laserová iridotomia pri glaukóme s úzkym uhlom: Skúsenosti a vedľajšie účinky
Dobry den, absolvoval uz niekto laserovu iridotomiu? Som objednany a trochu sa obavam, hlavne moznych vedlajsich ucinkov. Dakujem za nazory.
@hogofogo761 ja síce nie, ale ak dovolíš pripnem sa, zaujíma ma to. Vďaka.
@elenka.k Ty mas glaukom ci len tak vseobecne sa zaujimas o tuto temu?
@elenka.k Ty mas glaukom ci len tak vseobecne sa zaujimas o tuto temu?
@hogofogo761 môj 15 r. syn má
Robia to preto,aby ti pomohli. Vedl.ucinky resp. Mozne komplikacie ma vsetko. Treba si to nechat vysvetliť. Ako očna oper. sestra ti napisem,ze mať glaukom a toto mi navrhnu tak nevaham. Ale rozhodnutie je vzdy na pacientovi.
Základ je skúsený operatér, dobrá klinika. Ináč ako píšu vyššie, nie je na čo čakať, treba to riešiť čo najskôr, ináč môžeš prísť o zrak.
Pripnem sa. mám glaukóm, tlak v norme pri nekvapkaní 17, pri kvapkaní 11 a nedarí sa glaukom dostať pod kontrolu. Som už zúfalá.
autor, tebe prečo navrhli operáciu? kvapky nezaberali?
Pripnem sa. mám glaukóm, tlak v norme pri nekvapkaní 17, pri kvapkaní 11 a nedarí sa glaukom dostať pod kontrolu. Som už zúfalá.
@anonym_c506fc pri nekvapkani 17 je pekny tlak...ja mam aj 20
Ahoj, mne robili iridotómiu 2x.
Prvý krát som v noci myslela že umriem, ja som tam mala cystu, ktorá sa ,,rozliala-vyliala” a tá tekutina spôsobila tlak. Hlavu som držala podopretú vankúšmi, aby bola rovno, lebo pri manipulácii s hlavou som to nevedela vydržať.
Lieky na odvodnenie som síce dostala, ale ja som bola v 7 mesiaci tehotenstva, tak možno aj to malo na to vplyv. Neviem to posúdiť ako laik.
Druhý krát mi to robili asi po týždni, lebo cysta sa mi objavila znovu, a už to bolo o niečo lepšie.
Očný tlak som napriek rôznym kvapkám mala 60
až nemerateľný, čiže ja som si to užila fakt naplno.
Glaukóm ako taký mám operovaný tiež, šedý zákal a výmena šošovky je už zamnou a skončila som až pri transplntácii rohovky (rohovka je už od mŕtveho darcu)
V každom prípade ti držím palce, nech to dobre dopadne🙏💪❤️
Ja mam glaukom s uzkym uhlom nie otvorenym. Uz 15 rokov si kvapkam vecer pilocarpin na vystretie duhovky (zuzenie zrenice), aby bol uhol sirsi. Perimeter, ocny nerv a vrstvy sietnice su stale uplne v poriadku. Nocne tlaky s pilocarpinom mam cca 22 torr, cez den aj bez pilocarpinu cca 16-18. Moja glaukomova lekarka mi to navrhla z dovodu, ze dlhodobo beriem Pilocarpin a ked budem raz potrebovat vymenit sosovku za umelu, tak ze bude problem roztiahnut zrenicku. A tiez ako poistku pred uplnym uzaverom uhla. Vsetkemu rozumiem. Len sa proste obavam, ze budem medzi tymi 3% ludi co budu mat pretrvavajuce dysfotopsie. Tak stale vaham ci by nebolo lepsie si dat rovno vymenit sosovku za umelu a tym sa mi uvolnia natrvalo uhly. Jedinym problem u mojich oci je uzky uhol. Trabeculum je v poriadku. Kedze mam aj plusove dioptrie od narodenia (kratsie oko), tak by sa mi odstranili aj dioptrie. Len pri vymene sosovky zas existuju ine mozne komplikacie, ktore su zavaznejsie (vnutroocny zapal). Tak som sem pisal ci nenajdem niekoho po LPI, ako to vnima a ci nema nejake dysfotopsie.
Ja mam glaukom s uzkym uhlom nie otvorenym. Uz 15 rokov si kvapkam vecer pilocarpin na vystretie duhovky (zuzenie zrenice), aby bol uhol sirsi. Perimeter, ocny nerv a vrstvy sietnice su stale uplne v poriadku. Nocne tlaky s pilocarpinom mam cca 22 torr, cez den aj bez pilocarpinu cca 16-18. Moja glaukomova lekarka mi to navrhla z dovodu, ze dlhodobo beriem Pilocarpin a ked budem raz potrebovat vymenit sosovku za umelu, tak ze bude problem roztiahnut zrenicku. A tiez ako poistku pred uplnym uzaverom uhla. Vsetkemu rozumiem. Len sa proste obavam, ze budem medzi tymi 3% ludi co budu mat pretrvavajuce dysfotopsie. Tak stale vaham ci by nebolo lepsie si dat rovno vymenit sosovku za umelu a tym sa mi uvolnia natrvalo uhly. Jedinym problem u mojich oci je uzky uhol. Trabeculum je v poriadku. Kedze mam aj plusove dioptrie od narodenia (kratsie oko), tak by sa mi odstranili aj dioptrie. Len pri vymene sosovky zas existuju ine mozne komplikacie, ktore su zavaznejsie (vnutroocny zapal). Tak som sem pisal ci nenajdem niekoho po LPI, ako to vnima a ci nema nejake dysfotopsie.
@hogofogo761 pilocarpinovu šosovku pri operacii vieme roztiahnuť,to nie je velky problem,to len na okraj
Do vnutroocnej operacie ( vymena sosovky) by som nešla,kým to nie je celkom nutné a kým to neordinuje očny dr.
@anonym_c506fc pri nekvapkani 17 je pekny tlak...ja mam aj 20
@anonym_b3ee6a áno tlak pekný, a zelený zákal mi ide zničiť oči. Nedarí sa ho zastabilizovať aj napriek "peknému" tlaku.
@hogofogo761 pilocarpinovu šosovku pri operacii vieme roztiahnuť,to nie je velky problem,to len na okraj
Do vnutroocnej operacie ( vymena sosovky) by som nešla,kým to nie je celkom nutné a kým to neordinuje očny dr.
@janinah Chcem sa opytat preco neist do vymeny sosovky? Moja aj tak uz vobec neakomoduje, musim mat multifokalne dioptrie. Ale z inych dovodov neist do vymeny sosovky? Ja kludne ostanem na pilocarpine aj dalsich 20 rokov, nemam s tym problem.
@anonym_c506fc 17 ti je vela, či s tým nie je spokojný lekár? Lebo je to dobrá hodnota a normálna, len v niektorých prípadoch aj 17 môže byť problém. A treba si kvapkat a bude, lebo píšeš, že keď si nekvaojas máš viac a keď kvapkas menej.
@hogofogo761 no pilokarpin dlhodobo je o ničom... Ja som mal vždy bolesti a tlak stúpol. A je bežné, že ľudia s glaukom majú v noci tlak vyšší. Tiež to tak mám a aj ráno po zobudení. Ak máš nerv ešte v poriadku, rak yrob všetko preto aby to tak zostalo. Nikto ti nepovie, či budeš tých 97% alebo tie 3% treba si postaviť oproti sebe prínosy a rizika - čo sa môže stať ak zákrok nepodstúpila a čo sa môže stať, ak ho podstúpila aj v prípadnými vedľajšími účinkami a čo je lepšie a horšie. Alebo sa opýtaj aj na iné možnosti zákrokov. Je ich dosť.
@hogofogo761 no pilokarpin dlhodobo je o ničom... Ja som mal vždy bolesti a tlak stúpol. A je bežné, že ľudia s glaukom majú v noci tlak vyšší. Tiež to tak mám a aj ráno po zobudení. Ak máš nerv ešte v poriadku, rak yrob všetko preto aby to tak zostalo. Nikto ti nepovie, či budeš tých 97% alebo tie 3% treba si postaviť oproti sebe prínosy a rizika - čo sa môže stať ak zákrok nepodstúpila a čo sa môže stať, ak ho podstúpila aj v prípadnými vedľajšími účinkami a čo je lepšie a horšie. Alebo sa opýtaj aj na iné možnosti zákrokov. Je ich dosť.
@anonym_699383 Ake su este dalsie moznosti?.Viem ze teraz sa uz odporu a aj vymena cirej sosovky za umelu. Ale ostatne moznosti neviem.
@anonym_b3ee6a áno tlak pekný, a zelený zákal mi ide zničiť oči. Nedarí sa ho zastabilizovať aj napriek "peknému" tlaku.
@anonym_c506fc som.myslela ze glaukom = vysoky tlak
@anonym_c506fc som.myslela ze glaukom = vysoky tlak
@anonym_b3ee6a áno, ale sú aj výnimočné prípady kedy je aj tlak v poriadku a aj tak má pacient glaukóm. volá sa normotenzitívny glaukom.
to nie je o tlaku, ale o tom že mne sa ničí očný nerv aj pri normálnom bežnom tlaku. Pre moje oko je môj tlak 17 vysoký a preto ho stláčajú dole aj na hodnotu 10.
@anonym_c506fc 17 ti je vela, či s tým nie je spokojný lekár? Lebo je to dobrá hodnota a normálna, len v niektorých prípadoch aj 17 môže byť problém. A treba si kvapkat a bude, lebo píšeš, že keď si nekvaojas máš viac a keď kvapkas menej.
@anonym_699383 17 je veľa -- v mojom prípade. u iných pacientov Ok
mám kvapky , hodnoty 11 - a stále je situácia zlá.
@anonym_b3ee6a áno, ale sú aj výnimočné prípady kedy je aj tlak v poriadku a aj tak má pacient glaukóm. volá sa normotenzitívny glaukom.
to nie je o tlaku, ale o tom že mne sa ničí očný nerv aj pri normálnom bežnom tlaku. Pre moje oko je môj tlak 17 vysoký a preto ho stláčajú dole aj na hodnotu 10.
@anonym_c506fc dakujem za vysvetlenie nevedela som. Mne dali kvapky ako prevenciu pre vrodenu vadu ale neberiem lebo tlak mam vzdy do tych 20, ocny nerv som mala pred rokom ok nehovorili nic
@anonym_c506fc lebo glaukom nieje len hodnota ocneho tlaku
Uz davno neplati, ze glaukom je vysoky vnutroocny tlak

@hogofogo761 ja síce nie, ale ak dovolíš pripnem sa, zaujíma ma to. Vďaka.