Máte recepty na zníženie vysokého tepu?
Ahojte merala som si tlak mam ako z ucebnice ale tep 100 a podobne nie som kardiologicky sledovana a i ziaden stres nepocitujem. Mate dake "recepty" co na vysoky tep?
ja mám vysoký tep rodovo= prolaps predného cípu mitrálnej chlopne. Prišla som na to sama, vo veku 30 rokov. Sledovaním svojho tela, príznakov. Keďže ma nikto nechcel poslať na kardio vyšetrenie, zaplatila som si súkromné komplet kardio vyšetrenie+ záťažový test, v roku 2010= 150€. Kardiologička ma ešte pochválila. Odvtedy chodím pravidelne na kardio, užívam lieky podľa potreby. U teba môže byť príčinou niečo iné 🤷♀️Takže ja byť tebou, určite by som sa dala vyšetriť. Vysoké pulzy môžeš mať aj zo štítnej žľazy. Pulzy si vieš znížiť užívaním kvalitne vstrebateľného magnézia (ide dolu aj tlak), pravidelnou kardio aktivitou, meditáciou...
Mám však kamaráta, aktívneho športovca, plavca a aj tak užíva lieky...
Skoré zlepšenie prajem!
@nikaeli dakujem
@jamimo dakujem, premyslam s tou stitnou uz dlhsie 🙈 beriem aj AD, ktore v polke decembra menila 🙈
môžeš byť aj anemická, môže to byť aj vedľajší účinok AD. Stres nemusíš pociťovať, môže to byť vnútorná tenzia, psychosomatika.
Ak by ti robili krvný obraz, nesústreď sa len na hladinu Hemoglobín, ale trvaj na tom, aby lekárka na žiadanke odberu vyznačila aj kolonku Anémia= železo, väzbová kap.železa voľná, VK železa celková, saturácia transferínu. Píšem to preto, lebo ja to tak mám, Hemoglobín 130 g/l, v norme. Doktorka len to vidí🤦♀️ Ale odsek anémia celé zle. 🤔 Priplácam si za to...
Ako som písala vysoký pulz môže byť aj z anémie 🤷♀️ (okrem iných príčin)
@jamimo anemicka som dlhodobo 🙈 takze to tym podla mna nebude, menila lieky ale mesiac a pol s5, to neviem ci tym byt mozne 🤷♀️ ale to busenie ma trapi, vecer som myslela uz, ze infarkt a sanitka, dala som si na upokojenie a tep stale okolo 100 🙈
určite nepociťuješ stres?
a prečo berieš AD? lieky na upokojenie?
búšenie srdca a zvýšený tep je bežným prejavom pri panike, úzkosti, atď.
ale búšenie srdca, stres, úzkosť môže byť aj z dôvodu anémie... Ako riešiš anémiu? Chodíš na hematológiu? Napr:
https://www.forbes.sk/neurovedkyna-skuma-v-hola...
AD môžu blokovať vstrebávanie výživových doplnkov a živín...
To čo popisuješ môže byť panicko - úzkostná porucha alebo neurogénna tetánia+ k tvojej diagnóze (nevieme na čo sa liečiš, akú máš dg...)
Užívaj kvalitne vstrebateľné magnézium napr. magnézium ororát Magnerot 3x denne 2 tablety prvý týždeň, tak sa píše aj v letáku. Alebo magnézium chelát, bisglycinát, threonát, malát.
Ak užívaš železo, vždy s odstupom času minimálne 2 hodiny od magnézia. Navzájom sa vylučujú!
Ak užívaš magnézium, vždy spolu s vápnikom v optimálnom pomere miligramov Ca: Mg= 3:1 🚩Vzájomne podporujú optimálne vstrebávanie 👍
https://gemerka.sk/?p=nestrat-rovnovahu-cl-1
@nikaeli po porode asi 3 mesiace mi ich dala, vraj uzkostna porucha a panicke ataky...
mne sa tie stavy prejavovali pocitmi na zvracanie a podobne... busenie som mala raz, ked mi nabiehal tento liek, uzivala som ho asi 5 rokov s5 a znizila davku, ze treba pomalsie... ale teraz menila lieky tak po mesiaci a nieco som necakala, ze sa mozu taketo ucinky dostavit...
@jamimo smiem sa spytat ty si Dr. alebo farmaceutka? Mas pekny prehlad 😊 uzivam obcas (ked si spomeniem) magnerot. Ale mala som problemy s prehananim asi psychika ale bala som sa bo magnezium samo o sebe je laxativne 🙈
nie, som samouk. Prešla som si rôznymi diagnózami, nezáujmom, výsmechom... lekárov kt. vedeli čo robia, výborných diagnostikov spočítam na jednej ruke. Keby som bola mladšia ešte idem študovať medicínu. Pomôcť som si musela sama (samoštúdiom +v súkromnej sfére+ práca na sebe)
PS: poznáme cca 11 druhov (foriem) horčíka. Z kvalitného magnézia nepreháňa, to sa pekne vstrebáva. Preháňa napr z formy magnézium oxid, citrát= veľmi nízka vstrebateľnosť okolo 4%.. Z Magnerotu určite nie. Teba asi fakt preháňa zo stresu, diagnózy, AD... Ty nemáš užívať magnézium kedy si spomenieš, ale pravidelne. Ľudstvo je horčíkovo vyčerpané, pôda tiež. Musíš ho doplniť a pekne udržiavať. Skutočne sa nám tu len tak objavila tetánia, ktorou trpí každý druhý. Každý druhý patrí na psychiatriu? Všetci majú paniku???
Odporúčam knihu od Carolyn Dean Zázrak jménem horčík, prípadne blogy o horčíku, články. Treba čítať s porozumením, vedieť diferencovať informácie...
Ak chceš napíš mi do IP. svoj mail, pošlem ti PDF prílohu o horčíku aj od môjho neurológa.
PS: Lepší nadšený amatér ako znudený akademik 😉
daj si tu na MK do lupy: tetánia jamimo, tam ma nájdeš v diskusných vláknach. Často som prispievala, no už sa mi nechce tak rozpisovať a ešte sa vždy našli také čo rýpali, keď nechceli. pochopiť... 🤷♀️
@jamimo ja som si to všimla tiež okolí 30. A to ani nie ja,ale brat. Len tak zo srandy mi zmerali tep a nechápal. Preventívky mávam pravidelne,nikto nič. Až keď som bola u firemnej lekárky,tak tá si to všimla. Tento rok by som mala ísť k svojmu lekárovi, musím to spomenúť. Inak môj tlak je ok, miestami nízky.
Pridaj k liekom magnerot
Tep si zvysujes aj sama, ze si namyslas atd psychika ti pracuje o 106 a zbytocne
Dlhodoba anemia moze byz pricinou ak sa nelieci takze mozno zmena ad
@tetapetra ak máš nízky tlak, pulz sa snaží "hnať" ho hore. Pumpovať krv, tak mi to vysvetlila kardiologička. Za učebnicový príklad sa pokladá tlak 120/80, pulz 60. Niektoré zdroje už uvádzajú ináč. Je však rozdiel ak ti 💖 buchne 60x za. minútu, alebo 90x. Jedného dňa san"vyšlahá" Takto doslovne mi to dr. povedala. A ja súhlasím. Ja keď som pravidelne behávala, mala som trénované srdce a pulzy 60 v kľude. Keď som nemohla behať a prestala už mi vystrelilo na. 75, 90, 95 hneď ráno po prebudení. Teraz vykonávam. chôdzu a mám tak. 75/min. a užívam polovicu tablety. Ešte ma vie vycvičiť ovulácia a PMS) hormóny a vnútorná tenzia, pnutie, slabá úzkosť. Viem s tým pracovať a "upratať sa" Ešte sa vyhýbam neurostimulantom, absolútne tabu kofeín, teín🚩 Musím si dávať pozor aj na (nediabetickú) hypoglykémiu, = náhly hlad, lebo to je potom iný stav 😵 Triaška, búšenie srdca, točenie hlavy...Nepijem alkohol, ak by som si dala, ok, ale na druhý deň by som sa dávala dokopy celý deň, práve kvôli debilným stavom.
súhlasím s @jamimo - popozeraj diskusie k témam o tetánii, v niektorých píšem aj ja. Kým som dospela k tejto dg, obehla som niekoľko ambulancií vrátane kardio. Skús v tej chvíli odvrátiť pozornosť, pozri sa z okna a popočítaj biele autá, pusť si obľúbenú pieseň a spievaj, ..... panické búšenie srdca je otrava, ale dá sa zvládnuť. Možno by bolo fajn zájsť za kardiológom. Ja som mala veľmi nepríjemné extrasystoly, brala som 2 roky Isoptin na zvýšený tep (v pokoji vyše 100, pri tetanickom ataku aj 160), ale stále to nebolo ono. Odkedy som navštívila iného kardio, ktorý mi zmenil liek na Egilok, cítim sa konečne lepšie a už dobré dva mesiace mám 'normálny' tep bez extrasystol (resp. už ich nepociťujem tak intenzívne ako predtým). A áno, všimla som si, že aj mne spúšťa hlad ataky. Aj únava. Musím si ísť ľahnúť, pospať a potom fičím ďalej. Držím prsty, nech sa ti polepší 🙋🏻♀️
@jamimo presne tak ja som chemicka, tak spoznam ked sa niekto vyzna 😊 ja som tiez absolutny abstinent, snazim sa prijat vzdy dostatok tekutin 🙈
ale uzkosti su po porode, dost ma tam pocvicili v porodnici 🤦♀️
@jamimo ano dakujem, mas skvele poznatky 😊
@taktotedanie moze to byt zmenou liekov aj ked nasytena latka by mala byt z predosleho AD, ale uvidime 🤷♀️
anemicka som odjakziva tesne pod spodnou hranicnou hodnotou, tym to nebude...
vie ma to vystrasit, nemohla som ani zaspat 🙈
rado sa stalo. Skoré zlepšenie prajem ❣️
@nikaeli velmi pekne dakujem, ja take nemavam, beznejsi je u mna nizky tlak ale to mavala aj mama, teraz uz asi aj ja 🤷♀️
@jamimo myslím, že zlom nastal vtedy, keď som už z neviem koľkej ambulancie odchádzala so záverom 'zdravá'. Pripadala som si ako bláznivá, pomaly som nevedela čo so sebou, aké som mávala stavy, až mi sestrička u obvoďáka hovorí - a nemáte tetániu? a tak ma dr. poslal na neurológiu a bolo to tam. Ukľudnila som sa, keď tie stavy konečne dostali 'meno'. Veľa som o tom čítala, pomohlo mi množstvo skupín a diskusií, ktoré ma ubezpečili, že sa na to neumiera. Autorka musíš zistiť, čo je spúšťačom a čo ti pomôže upokojiť sa. Každému pomáha niečo iné. Mne spánok, manželovi bicykel 😉
@jamimo no zhanam nieco online lebo pri malom moc sancu niekam chodit pravidelne nemam 🙈
@nikaeli myslis, ze je ti psychosomaticke?
@jamimo ja mám tlak 120-130/60-70, má môj vek 44, dobrý. Ale stáva sa,že klesne. Najnižší som mala 110/60. Tepi vie vybuchnúť od 90hore. Pochybujem,ž
e mám pod 80. Piť -nepijem, sem tam. Kávu milujem,tu si robím ráno do veľkej šálky a pijem ju od 6-9(to na krásu,ale nepomáha 😁) potom už nepijem a ak tak možno cez víkend si dám. Ak môžeš, pošli mi o správu ohľadom magnézia. Vďaka
@jamimo aj ja prosiiim
@tetapetra nizky tlak je u mna casto aj s tockami hlavy ale po porode uz mavam aj dobry a sem tam nizky, pred tym som mala nonstop nizky 🙈

Pomalé, vedomé dýchanie - začni s nácvikom na 4 doby (v duchu si pomaly počítaj jeden, dva, tri, štyri) - hlboký nádych na 4, zadržať dych na 4, výdych na 5. Postupne môžeš zvyšovať. A napi sa vody. Čistej.