Vysoký tlak v tehotenstve

katuska322
27. sep 2023

Ahojte, chcem sa opýtať na skúsenosti hlavne tehuliek, som v 14tt po ket,už pred tehotenstvom som sa liečila na vysoký krvný tlak, užívala som Nebilet a na úzkosti Eliceu, tlak mi to pekne držalo, dokonca aj prvé týždne tehotenstva, posledné asi dva týždne, keď si meriam tlak, je dosť vysoký, hlavne ten spodný, na prvej poradni som mala minulý týždeň 140/90, tep asi 110, lekárka mi odporučila si spraviť screening na riziko preeklampsie, u nás to nerobia, tak sme boli v piatok v ČR, štyrikrát po sebe mi merali tlak na oboch rukách, a bol 133 /100, 128/100 aj 119/100,čiže ten spodný bol stále vysoký, zistili mi aj vysoké riziko preeklampsie, štatisticky 1:20,čo ma už úplne vystrašilo, lebo som o tom čítala kadečo, bol mi nasadený dopegyt, dvakrát denne, plus beriem magnerot 3x denne, už len keď vidím tlakomer, rozbúcha sa mi srdce a som hneď rozrušená, v pondelok som si šla merať tlak a zas 147/100,tep 110 a to po dopegyte a magnezku, tak som si poplakala, že prečo stále takýto tlak, mám pocit, že dopegyt nejako zatiaľ nezaberá, beriem ho od piatku len. Máte niektorá skúsenosti s takýmto tlakom v skoršom štádiu tehotenstva a ako ste to riešili? Viem, že budem viac sledovaná, chodím aj k internistke, ale dosť sa bojím tej preeklampsie, dnes mám vyšetrenie na hematológii, zrejme mi bude nasadený aj anopyrin.

ť sa bojim aj tej preeklampsienajväčšou pravdepodobnosťou mi nasadia aj ten anopyrin

irusa
27. sep 2023

no ten tlak máš podľa mňa zo stresu

katuska322
autor
27. sep 2023

@irusa tiež si myslím, že to je stres, aj keď lekár mi v piatok povedal, že keď ma bolí aj hlava, tak to nebude stres, ale ja som úzkostlivy typ odjakživa a tým, že teraz nemôžem brať aj tie AD, tak sa to zhoršilo

irusa
27. sep 2023

@katuska322 určite ma na to vplyv..niektorí ľudia tiež pri pohľade na tlakomer majú tlak do výšin

katuska322
autor
27. sep 2023

@irusa presne, ja keď už len vidím tlakomer, srdce busi ako zvon, a to lekárka chce až si ho pravidelne meriam, to momentálne ani nechcem 🙈

eliska13
27. sep 2023

@katuska322 kedy si vysadila Eliceu?to bude psychosomaticke

katuska322
autor
27. sep 2023

@eliska13 hneď ako som sa dozvedela, že som tehotná, dovtedy som ju brala dva roky a bolo to v poriadku, aj tlak bol v pohode

idemo
27. sep 2023

Aj ja som mala problem s vysokym spodným tlakom. Doktor mi odporučil si tlak merať a zapisovať 3x denne doma. Predsalen doma je kľud, hodnoty boli trošku lepsie.Brala som aj dopegyt. Porod ukončeny sekciou preistotu🤷🏻‍♀️.

katuska322
autor
27. sep 2023

@idemo a upravil sa ti aspoň trošku po tom dopegyte?

idemo
27. sep 2023

@katuska322 nooo ja som ho začala brat až niekedy v 37tt…spodný sa mi držal okolo 80-90 tak hlavne to nešlo hore, ale preventívne mi brali aj krv a kontrolovali lebo kebyze to je zle tak by ma museli hospitalizovať.

nevenka
27. sep 2023

No ja som to mala v 2 tehotenstvach, ale nie takto skoro. Az ku koncu. Ani test na riziko preeklampsie mi nerobipi, co si myslim, ze v tom poslednom mali robit a nasadit Anopyrin. Nuz, ale dobre to dopadlo, rodila som v 39 a potom v 38 tyzdni. Prakticky donosene babatka.
Ale ten tlak mi ostal a ked vidim tlakomer, tak amen tma. Do toho mam este zvysenu funkciu stitnej zlazy a tlak z toho vysoky. Akurat mam ist na holter, to tiez bude katastrofa.
Neporadim teda velmi, ja som to mala vysoke uz len z pohladu na tlakomer a Dopegyt nic moc nezaberal.

calathea97
2. okt 2023

Tak ja som na tom úplne rovnako. Som nesmierne úzkostlivý typ a stres mi naozaj nerobí dobre. Momentálne som v 27+6tt a mám stále problém s tlakom u lekára na poradni. Už od prvej poradne na mňa pozeral gyn s prižmúrenými očami, ale doteraz sa mi ho vždy podarilo ukecať, keďže som sestra sledujem si ho pravidelne aj doma, nakoľko určite sa teda nechcem zanedbať, lebo viem, že ku koncu gravidity môže mať ten tlak veľmi rýchly spád. Kedže už som naozaj v pokročilom štádiu tehotenstva a ten tlak jednoducho na poradniach vždy vyletí do výšin, tak na poslednej poradni mi dal gyn výmenný lístok ku internistovi, ku ktorému sa chystám zajtra a ak mám pravdu povedať už teraz mám z toho stres. Ide aj o to, že som dosť pri sebe a preto mám takéto tlaky u gyn. Jednoducho mi nie je príjemné rozprávať o svojej hmotnosti, hlavne keď ju ešte niekto aj komentuje. Dávam si však od začiatku tehotenstva veľký pozor na jedlo a tak mám zatial navrch len 1kg, čo si myslím, že je naozaj super. Na poslednej poradni mi robili test na tehu cukrovku, ktorý vyšiel taktiež negatívny a moč mám tiež vždy v poriadku, rovnako nemám ani žiadne opuchy... U gyn mám tlaky vždy okolo 150/100 alebo aj viac a tep okolo 130, keď som doma v pokoji, tak mám tlak vždy okolo tých 120-125/70-80 nikdy som doma nemala vyšší, ani po fyzickej aktivite. Vyšší mám akurát pulz okolo 100-110, ale to je vraj v tehotenstve veľmi časté a veľmi sa na to nedáva dôraz. Som veľmi zvedavá na kontrolu u toho internistu zajtra a veľmi dúfam, že sa mi ho podarí presvedčiť že naozaj žiadnu hypertenziu 3. stupňa nemám.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre