icon

Máte skúsenosť s Aspergerovým syndrómom u dospelých?

26. sep 2026

Ahojte,

píšem si pár dní s jedným dospelým chlapom a mám pocit , že má Aspergera podľa toho ako sa správa cez správy. Zatiaľ sme sa naživo nevideli, ale musí mať všetko zorganizované, písal mi , že dnes mal navštevu 2 hodiny a tá ho úplne vyčerpala ( boli mu rodičia blahoželať na narodeniny). Nechápe irónii ani emóciam. Keď som mu pred pár dňami písala, že som smutná , on mi začal začal písať slohovku z čoho by to mohlo byť a povie , že pár dní nemusí písať , kým sa z toho nedostanem. Poviem niečo ironické a on napíše , že veľmi nechápe. Opýtali by ste sa takého človeka alebo počkali či to nepovie sám. No komunikácia je jednoducho s ním fakt niekedy náročná.

eeffka
•
26. sep 2026

@anonym_autor a nie je to jedno, ci na to ma alebo nema papier? Mame v rodine nieco podobne, chvilu mi trvalo nez som to pochopila, bavim sa o pocasi, hlbsie debaty nevediem. Ak by to nebola rodina obidem oblukom.

autor
•
26. sep 2026
@eeffka

@anonym_autor a nie je to jedno, ci na to ma alebo nema papier? Mame v rodine nieco podobne, chvilu mi trvalo nez som to pochopila, bavim sa o pocasi, hlbsie debaty nevediem. Ak by to nebola rodina obidem oblukom.

@eeffka jasne, chápem. V spoločnosti sa správa v pohode či je tam nejaký hlbší problém ? Napadlo mi ísť s ním von kamarátsky, ale neviem veľmi či by to malo zmysel.

eeffka
•
26. sep 2026
@anonym_autor

@eeffka jasne, chápem. V spoločnosti sa správa v pohode či je tam nejaký hlbší problém ? Napadlo mi ísť s ním von kamarátsky, ale neviem veľmi či by to malo zmysel.

@anonym_autor neviem dg, nepatrala som, ale proste clovek vidi ze nerozumie vtipu, reaguje nemiestne, resp s opozdenim na situaciu, do detailov rozpitvava veci co nikoho nezaujimaju... nic hrozne len citis ze ro nie je standardne spravanie

anonym_fe66e9
•
26. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_autor mám asperger a fungujem normálne, nemám problém s komunikáciu. Chápem irónii, emóciám a podobne. Takéto diagnózy cez správy neurčíš. Každopádne áno, s chlapom nebude niečo v poriadku ale počkala by som kým sa neprizná sam

anonym_089fc7
•
26. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_autor s clovekom s AS treba inac komunikovat. Niekto to zvlada, niekto nie. Uz teraz vies, ze niektore veci su mimo jeho chapanie. Bud sa budes snazit naladit na jeho vlnu, on sa tiez moze snazit, alebo to jednoducho nejde a potom je to zbytocne. Aspergeri su rozni, kazdy iny a to co funguje u jedneho u dalsieho nemusi. Nevyskusas, nevies.

autor
•
26. sep 2026
@anonym_fe66e9

@anonym_autor mám asperger a fungujem normálne, nemám problém s komunikáciu. Chápem irónii, emóciám a podobne. Takéto diagnózy cez správy neurčíš. Každopádne áno, s chlapom nebude niečo v poriadku ale počkala by som kým sa neprizná sam

@anonym_fe66e9 to len som vycitila, ze reaguje dost nemiestne, chladne a zaroven velmi tam uraduje logika.

danielad9
•
26. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_fe66e9 to len som vycitila, ze reaguje dost nemiestne, chladne a zaroven velmi tam uraduje logika.

@anonym_autor Môže mať rôzne psychické problémy, nie len asperger.

petronelag
•
26. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Tí aspergeri sú rôzní, ale bývajú zodpovední a verní, keď si na nich zvykne (ak nie je tam niečo veľmi neprijateľné), mali sme aj takých pracovníkov. Ešte horšie je ak je tam iná dg. a berie lieky.

beata_k
•
26. sep 2026

@anonym_autor Áno, Elon Musk. ( aj ked ja sa s nim nepoznam)

anonym_45fb36
•
26. sep 2026
@eeffka

@eeffka praveze aspergeri sa nebudu bavit o pocasi nakolko su chodiaca encyklopledia casto s vyssim IQ ako bezny neurotypicky obcan co sa povazuje za "normalneho" . Nepaci sa mi ze si to nasmerovala smerom ze su to blbci.

anonym_45fb36
•
26. sep 2026

@anonym_autor ste si nesadli, nemusi tam byt diagnoza. Bude to divne aj nadalej. Mozes to zabalit.

autor
•
26. sep 2026
@anonym_45fb36

@anonym_autor ste si nesadli, nemusi tam byt diagnoza. Bude to divne aj nadalej. Mozes to zabalit.

@anonym_45fb36 neviem no mne pride celkom divne, ked 40 rocneho chlapa zaujima dost intenzivne lego á celkovo skladanie, nerozumie vtipom, emocie tiez nic moc, ze myslim si , ze tam je minimalne na nieco nabeh.

anonym_45fb36
•
26. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_45fb36 neviem no mne pride celkom divne, ked 40 rocneho chlapa zaujima dost intenzivne lego á celkovo skladanie, nerozumie vtipom, emocie tiez nic moc, ze myslim si , ze tam je minimalne na nieco nabeh.

@anonym_autor podstatne je ze uz mas pre seba cervenu vlajku. Nie je potreba ju analyzovat. Ten chlap ti nesedi. Moj ex bol napriklad stale vtipny ironicky sarkasticky a z toho 90 % uplne nevhodne . Uz sa nedal vystat.

anonym_399f53
•
26. sep 2026

otázka je či potrebuješ vedieť akú má diagnózu alebo či s ním vôbec chceš ďalej rátať ďalej a "strácať čas"

anonym_c80f73
•
26. sep 2026

Ja absolutne nerozumiem, preco:
- to analyzujes ci ma dg ci je len divny
- tlacis na pilu

Evidentne Ti ten clovek nesedi v prvotnej komunikacii. Uz davno by ma nebavilo "rozvijat" tento "vztah" a isli by sme kazdy svojou cestou, ved hadam o tom to spoznavanie je 🙄

anonym_6dc8fc
•
27. sep 2026

A ty hľadáš len partnera alebo aj otca budúcich detí? Ak s ním chceš mať deti tak by som to ukončila lebo veľká pravdepodobnosť že aj detí budú na spektre autizmu a nemusí to byť "len" Asperger ale aj autizmus s mentálnou retardáciou. Ženy si zakladajú rodiny s takými čudákmi a potom sa čudujú že deti majú autizmus.

anonym_c0a26e
•
27. sep 2026
@anonym_6dc8fc

A ty hľadáš len partnera alebo aj otca budúcich detí? Ak s ním chceš mať deti tak by som to ukončila lebo veľká pravdepodobnosť že aj detí budú na spektre autizmu a nemusí to byť "len" Asperger ale aj autizmus s mentálnou retardáciou. Ženy si zakladajú rodiny s takými čudákmi a potom sa čudujú že deti majú autizmus.

@anonym_6dc8fc 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ ano mnozit sa maju povolene len necudaci… lebo u tych je stopercentne iste, ze ich dieta bude zdrave ….

anonym_6dc8fc
•
27. sep 2026
@anonym_c0a26e

@anonym_6dc8fc 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ ano mnozit sa maju povolene len necudaci… lebo u tych je stopercentne iste, ze ich dieta bude zdrave ….

@anonym_c0a26e stopercent nie, ale genetika je silná a proste ak sa niekto množí s takým čudákom je šanca viac ako polovičná. A potom vyplakávajú že dieťa je postihnuté a čudák ich opustí lebo nezvláda ani svoj život nie starať sa o choré dieťa a sú samé na všetko.