icon

Máte skúsenosti s ťažším priebehom covidu u mladého človeka?

6. jan 2021

Prosím o skúsenosť s ťažším priebehom covidu u mladého človeka (36r)
Uz 7.den ma horúčky 38-38,5. Na paralen, medipyrin, novalgin,....reaguje rôzne. Raz záberu až po 2 h. Inokedy záberu hneď ale po 2 hodinách stúpne teplota opäť.
Od dnes nasadené ATB na 7 dni. Tlak na hrudi, občasné suché dusive kašľanie. Sem tam vykasle aj hnedé hlieny.
Na to dúfam zaberú tie ATB ale čo s teplotou???

Mali ste to niekto tak dlho? Je to bežné?
Včera som to konzultovala s Dr. Ta ma z toho strach, vraj mám volať záchranku aby mu pichli niečo od horúčky. A nesmie mu vyjsť na 39. Muž odmieta lebo pred 2t.mali rovnako horúčky aj 2 susedy a záchranka k nim odmietla prísť kým sa nedusia ale mňa mudr.vystrasila. Bojím sa o neho.☹️Kedy ti skončí?

Užívame dlhodobo C, D, zinok. Teraz som zvýšila davky. Od Dr.dostal ešte fraxiparine, solmucol a isoprinosine ale od toho mu je zle od žalúdka keďže je minimum jedla...

autor
7. jan 2021

@kika831 no teplota je už dnes konečne na ústupe, 38 tuším ešte nemal ale zas bojujeme s každou lyžicou jedla a aj vitamíny a tabletky ledva prehĺta...

Erdomed možno skúsime neskôr po tom Solmucole. S erdomedom mal veľmi zlú pred pár mesiacmi, má problém s nosom, s dýchaním (posunutá prepážka a iné) a po erdomede mu opuchla sliznica v nose a zároveň sa mu pustili také sople, že mu skoro hlava explodovala. Teraz keby sa mu to stane, tak to asi neprežije..

autor
7. jan 2021

@ewka0012 nejaká zmena k lepšiemu u vás?

autor
7. jan 2021

@missdiva dychové cvičenia? aké napr? záchvat kašlu dostane aj keď sa posadí že chce ísť na wc. To možno neskôr o pár dní ...

missdiva
7. jan 2021
https://www.youtube.com/watch?v=HwLzAdriec0

Treba lezat s rukami nad hlavou a hlavne s dostatkom cerstveho vzduchu.

majamat
7. jan 2021

no to moze ybt. aj som nemala, ze by som uplne necitila chut. slanu chut som citila,a j sladku, napr., sladka kava s mliekom bola ako voda, tu chut kavy som vobec necitila, ako osladena voda, ani mlieko som necitila, aj ked pouzivam sojove. cize vdaka tomu sa mi zdala taka divne sladka, lebo ta sladka chut mco vynikala. a to si jus ladim steviou, co je teda zlozka asi s dost inym chemickym vzorcom,a ko ma cukor. proste ja som necitila len tie speci chute.

ked mm nechuti, nech neje vela, pripadne len nieco nech obcas zobne, hlavne nech vela pije. velkou chybou ludi pri vsetkych infekcnych ochoreniach je nedostatok tekutin.
pamatams a, ako mi jedna dr. raz hovirla, ze s chripkou viezli 2 ludi donemocky ( pohotovost, ked u nas este fungovala so sanitkou ) a to preto, ze boli v zlom stave koli dehydratacii.

autor
7. jan 2021

@majamat to našťastie pije. 3L určite, možno aj 4. zabúdam to počítať popri tom všetkom....

majamat
7. jan 2021

super. udajne ak ma neikto stratu cuchu, je mala pravdepodobnost, ez bdue mat tazky priebeh. tak drzim palce, nech sa mu polepsi, no este to moze chvilu trvat. ako som pisala, ja som sa citila lepsie az po takych 2t-.

pppeeetttaaa
7. jan 2021

@kika831 a to v ktorom meste? V nitre maminu utorok hospitalizovali s obojstrannym zapalom pluc, po vysetreniach zhodnotili ze to doma sama nemusi udychat.. Urcite treba sa dat aspom vysetrit a nielen doma cakat co bude.

ewka0012
7. jan 2021

Ahojte , u nás stále zle , stále teplota 38-39st, doobeda troska ožil aj sedel dokonca, ale poobede to došlo znova, zimnica, slabosť... volala som svojej obvodnej-nezdvihala, jeho obvodnej-nezdvihala , do nemocnice na covid oddelenie , tam mi povedali že tiesňovú linku mám volať-155, tak som volala , tam mi povedali že niekto ma aj horší priebeh, vraj 14-20 dni je normálne , vraj len ľudia nie sú zvyknutí sa tolko dostavať z choroby, ale kázala kontaktovať lekára alebo pohotovosť, aby predpísali antibiotiká, tak si nadávam sama sebe že som sa nechala v pondelok odbiť, a nevybavila u tie lieky , už by bol ma tom určite lepšie, ako takto čakať, zajtra sa už odbiť nenechám a hneď ráno volam lekárke alebo tam idem osobne, na linke mi povedali že do nemocnice berú ťažké prípady keď už človek omodrieva a nemôže dýchať, že lapa po dychu, muž býva fialový , hlavne pery ale len keď ho chytí zimnica, vraj ke normálne aj keď nevládze ísť na záchod, že toto je skratka taká choroba 😢tak držte palce zajtra

aimee77
7. jan 2021

Urcite rtg sn.pluc.Dohodnut sa cez Dr.Laukovu-pneumologicku v budove Inf.kliniky.Spolupracuje so vsetkymi OL.Rtg sa len u nas na Inf.klinike.Ak ma vysoke teploty,zvracia a netoleruje ATB tak radsej hospitalizacia.ATB parentelalne,rehydratacia..Doma nic nevyriesite.Dr.

danusiatko
7. jan 2021

Protokol z netu

autor
7. jan 2021

@aimee77 tak zle na tom nie je. Rtg by bol fajn ale nemá ho veľmi kto vziať lebo sme s rodinou v karanténe a sanitka nepríde tak ľahko.
Jesť sa snaží aj keď to ide ťažko. Nevracia.teplita bola dnes nižšia aj keď poobede vyšla zas na 38. Už len ten dusivy kašel ma trápi a slabosť. Uvidíme ako zajtra. Ak sa pohorší tak volám 155. Ale po dnešku mam trosku lepší pocit...

autor
7. jan 2021

@danusiatko tým sa riadim. Už som to tu videla dakde tak som zvýšila davky všetkých vitaminov

ewka0012
8. jan 2021

Takze dneska sa muž už s nervami, keď nám znova dr nezdvihala telefón, vybral najprv na test aby mohol k nej ísť osobne, test už negatívny, u dr bol a samozrejme už ma zapal priedušiek, dostal atb aj kvapky od kašľa, keď sa do pondelka nezlepsi, ma lístok na röntgen, takze odporúčam aj vášmu mužovi urobit to iste, ísť na vyšetrenie

autor
8. jan 2021

@ewka0012 no len my sme už testovaní a sme v povinnej karanténe takže sa nemôžeme ísť hoci kde vybrať po doktoroch.
Tak ale už vypadá trochu lepšie aj keď na noc sa mu kašel zhoršuje aj teplota vyjde i keď cez deň nebola.

A vas muz kašľal aj popri teplotách?

autor
9. jan 2021

No takže sanitka neprišla, vraj najskôr za 3 hodiny ale keďže vie ešte rozprávať, tak mu ju aj tak neposlu. Vzala dom ho sama na infekčnu kliniku a už 4 Hodiny čakám co bude ďalej. Všade je tam špina na zemi papiere, vraj bol piť na záchode z vlastných rúk...
Ale kyslíkova maska mu urobila dobre. Dúfam že ne podpise reverz ak by mal zle výsledky.

Nitrianska nemocnica je riadne v keli, dúfam že čoskoro budú mať výsledky a pošlú ho domov s liekmi. Tento covid je čistá katastrofa aby aj mladý človek mal takýto priebeh. Ešte aj syn mi začal kašľať...☹️😩

ewka0012
9. jan 2021

Áno kaslal veľmi až sa dusil, muž tiež bol ešte v karanténe ale žiaľ keď sa po celom meste neviete dovolať jednému lekárovi, ktorý by predpísal lieky, ani pohotovosť ani záchranka nepomohla tak sa vybral na test a potom k doktorke, našťastie bol už negatívny tak ho vyšetrila , nám už to bolo jedno hádam kvôli karanténe nezomrie keď mu nik nechcel pomôcť po telefóne , veď mame dve malé deti

ewka0012
9. jan 2021

Ešte ma napada, čítala som že človek v karanténe môže v nevyhnutnom prípade ísť von, treba mat respirátor ffp2 bez ventilu (ja som ho kúpila v lidli), rukavice a takto v nutnom prípade môžete ísť lekárovi , do obchodu či na postu, píšu to všade kde sú info o korone a karantene

ewka0012
9. jan 2021

Držím palce nech sa to zlepsi

autor
9. jan 2021

@ewka0012 ďakujem. Môjho si nechali v nemocnici na kyslíku. Mal ho prinízky. Už mu dávajú ATB rovno do žily. Bola som mu zaniest veci a sestrička ma ukludnila ze už mu je lepšie. Hádam tam nebude dlho.
Držte sa aj vy

mucuinka
9. jan 2021

Presli sme si tym. Aj u nas to bolo 2 tyzdne nekonecneho trapenia, stale len vydrzte, vydrzte. Nakoniec pri jednom telefonate dr. pocula kasel a hned, ze to je na rtg. Pytali sme sa, ci mozeme prist len tak na prijem. Vraj nie, treba volat rychlu. Tam nas vysmiali, ci sme sa.zblaznili, ze pokial je pacient schopny prevozu, mame ho doviezt my..tak telefonat na prijem do nemocnice. Tam nam povedali, ze ho ma prist niekto z nas nahlasit na prijem, ale ma zostat v aute. Ze ho na rtg zavolaju. Takze 4hodinove cakanie v aute. Aby sa rtg nekonal, rovno ho hospitalizovali. Bez vysetreni. Hospitalizacia bola 10 dni a PN v podstate 2 mesiace. Lekarka hp nechcela vypisat, ze telo po covid je velmi oslabene. V nemocnici to bolo peklo, ale sklanam sa pred sestrickami a lekarmi. Taky chaos a napor este asi nezazili.. obcas aj zamenili infuzky a pod. Lekarka nam povedala, ze v domacej liecbe sa horsi priebeh neda zvladnut, aj ked nie je potreba aktualne kyslik, treba to sledovat a rozne miesat spravne kombinacie liekov.. a k tomu kysliku, covid je strasne zakerny tym, ze ludia s nizkou hladinou kyslika sa tak vobec necitia, pretoze klesa postupne a telo sa na to adaptuje..standardne by bol clovek v bezvedomi a teraz sa s vami rozprava. Dobre, ze je pod dohladom. A vety, nikdy by som ho do nemocnice nedala su blbost. Nemocnica je presne na to, aby sme tam umiestnovali ludi, ktpri to uz doma nezvladaju. Kto nezazil, nepochopi. Rovnako ako dychove cvicenia..to je ako keby ste sa snazili naucit vozickara chodit. Snad uz bude len lepsie..treba byt trpezlivy..velmi vam.drzim palce

ewka0012
10. jan 2021

A ako ste sa dostali do nemocnice ? Zavolali ste záchranku alebo ako? Lebo môj už ma problémy s dýchaním , našťastie horúčku už nemá ale nevládze sa ani postaviť, že to neudycha, je hotový , zajtra pôjde na rontgen😀

autor
10. jan 2021

@ewka0012 volala som rýchlu. Vypýtal si ho k telefónu aby počuli ako dýcha a keďže im vedel ešte odpovedať tak pov dali ze sanitku nemôžu poslať. Vraj takí co sú modri na ňu čakajú 3h. Mam ho vziať rovno na infekčnu kliniku. On čakal zatiaľ v aute a ja som šla zvoniť lebo dnu môže ísť len jeden. Našťastie som bola hneď prvá v poradí a za 10 min mi otvorili a šla som pre mm do auta.pislali nás na vysetrovnu.mne nedovolili už ďalej vstúpiť. Vraj mám čakať 3-4h alebo ísť domov. Tak som mužovi poslala sms ze prídem o 3h.alebo nech mi da vedieť ak ho vyšetrí skôr. Tam mu dali hneď infuzku, vzali krv, zmerali kyslík a po infuzke rtg. A potom čakal kým budú výsledky. No a oznámili mu ze to je zle, vraj môže ísť sanitkou do Galanty ba par dni alebo podpísať reverz a ísť domov. Tak som ho po telefóne presvedčila nech ide Bára aj do Košíc ale nech len zostane u zdravotníkov. Medzitým ale svokra vybavila aby sa našla jedna posteľ aj v NR. Tak síce nie je priamo na infekcnom ale našli mu nejaké reprofilizovane lôžko s kyslíkom a už sa cíti trochu lepšie. Ale zadýcha sa aj keď sa posadí aby sa napil 😩
skúste aj vy zavolať rýchlu a oni vám poradia a keď nie tak choďte takto do nemocnice. U nás je triediaci kontajner tak by mu tam urobili vyter a poslali vas asi rovno na urgent ak by nebol pozitivny

autor
10. jan 2021

@mucuinka mne je ich veľmi ľúto lebo na takéto asi neboli pripravené. Zmätky neskutočne.
Mužovi na izbu dali už aj nekovidoveho pacienta lebo ho nemali kam dať, sa modlím aby muž už nebol infekcny a nenakazil ujka.
Mamina robí v DSS a tam to majú podobné. Nema sa kto pomaly starať o zdravých dedkov lebo ošetrovateľký sú pozitívne na PN a pozitívny klienti im po jednom zomieraju ale sanitku už ani nevolajú lebo aj tak nepríde k takým starým... Čistá hrôza... A potom mi niekto povie ze covid je výmysel a ja mu jednu asi rovno pr.jebem
Nechápem prečo mladý človek má takýto priebeh a starí to zvládnu s ľahkosťou (mama, otec, babka, svokra) od čoho to závisí? Myslela som ze od množstva vírusu co schytas ale ja som bola s mužom vo všetkých jeho fázach infekcnosti a dokopy mi nič moc nie je....a on chudák..

erienka
Autor odpoveď zmazal
ewka0012
10. jan 2021

Neviem ako by som toto zvládla , keby s ním mám ísť sama na infekčné , on už pozitívny nie je, sme z piestan a infekčné je v Trnave najbližšie , to už je vlastne mimo nás okres, Trnavu mame asi 40km, mám doma dve malé deti 2r a 8r, svokra je tiež pozitívna takze neviem kam by som ich dala keby mám ísť takto a ním sama po nemocnicach , uvidím zajtra ráno či bude schopný ísť na röntgen sám a ak nie volam záchranku alebo poviem doktorke nech zavolá ona a nech prídu😢na príjem ho zaveziem ale on nie je schopní chodiť a bývame na 3.poschodi bez výťahu tak ja neviem

autor
10. jan 2021

@ewka0012 mne pomohol svokor. Teda skôr moralne lebo celou cestou mi bolo do revu a do vnútra som mohla aj tak len ja s mužom...

malý syn bol u svokri co sa z toho tiež doliecuje ale oni so svokrou mali teda ľahší priebeh ako ich syn

autor
10. jan 2021

@ewka0012 pokiaľ na tvoja svokra mierny priebeh tak ti deti už môže postrazit ci nie?
No nemáš to ľahké a známi vám nepomôžu?

ewka0012
10. jan 2021

Svokra ma zlý priebeh takisto, dva týždne už leží , svokor zajtra odchádza do rakúska pracovať, moji rodičia tiež obaja pracujú, do dnes sa s nami odmietali stretávať lebo sa báli že sa nekazia😥aj keď už sme negatívny, dnes sme s nimi boli a zajtra idu do roboty už, tak ja neviem kto by mi pomohol, všetci sa boja nakazy

mucuinka
10. jan 2021

@ewka0012 velmi drzim palce. Ta situacia je strasna pre vsetkych. Bezmoc, beznadej, strach. A potom este nejaky magor povie, ze je to chripocka alebo covid neexistuje. Alebo ine kraviny. Na zaplakanir. A neviem si predstavit ako sa po nejakej takej vete citia zdravotnici. Snad to zajtra dopadne dobre a ak rtg bude zle, aspon sa to posunie k nejakemu rieseniu. Budem na vas mysliet, nech to zvladnete