icon

Môže polycystické ochorenie vaječníkov spôsobovať problémy?

dominiqwa
24. máj 2026

Ahojte na poslednom vyšetrení u dr. Mi povedal, že mám polycysticke vaječníky. Problém je v tom, že nemám menzes skoro vôbec on sa zasmial či ho chcem mať? Mám 33 rokov, 3 detičky čiže ak by to bolo normálne tak nepotrebujem ich mať ale očividne to dobre nebude že nemám menzes. Vravela som,že vidím na sebe od kedy mi to blbne že som pribrala na bruchu hlavne, tak že to súvis nebude mať ppvedal, čo za mňa ma. Začali sa mi robiť aj chĺpky tam kde to normálne u ženy nebýva. Objednala som sa na endokrinologiu a chcem ale ísť asi aj k inému gynekológovi.

stellarstar
24. máj 2026

Príznakom pcos je aj ochlpenie, mam to tiež

dominiqwa
autor
24. máj 2026
@stellarstar

Príznakom pcos je aj ochlpenie, mam to tiež

@stellarstar a ako to riešit?

anonym_714657
24. máj 2026
@dominiqwa

@dominiqwa a ake vysetrenia ti robil, ked dospel takemuto zaveru? Lebo teda zazrak, ze mas tri deti a predpokladam, ze bez problemov.

stellarstar
24. máj 2026
@dominiqwa

@dominiqwa nijak, naučila som sa tým žiť. Na laser nemôžem, ipl nepomaha keďže je to hormonálného dôvodu a holím si to. Skúšala som krémy proti rastu chĺpkov nula bodov okrem jednej a na tú reagujem

stellarstar
24. máj 2026

A keď chceš mať ms tak skús gynex alebo myo inositol. Ja vďaka myo inositolu mám zas pravidelnú ms a to som uz v perimenopauze

adelusha
24. máj 2026

Prave dnes som o tom zachytila info, ze pri polycystickych vajecnikoch byva bezné, ze sa tvori viac niektorych hormonov, napr. testosteronu (typicky muzsky pohl. hormon), teda zrejme tym je sposobene to vacsie ochlpenie

dominiqwa
autor
26. máj 2026
@anonym_714657

@dominiqwa a ake vysetrenia ti robil, ked dospel takemuto zaveru? Lebo teda zazrak, ze mas tri deti a predpokladam, ze bez problemov.

@anonym_714657 áno bez problémov manžel len na mňa pozrel a som bola tehu

dominiqwa
autor
26. máj 2026
@anonym_714657

@anonym_714657 vyšetrenie len ultrazvuk

elzu
26. máj 2026

Na diagnozu PCOS- ted zcela nove prejmenovane na PMOS- je treba splňovat kritéria…ale podle tveho popisu je s největší pravděpodobností splnujes.

PMOS- je polyendokrinni metabolicke onemocneni vajecniku- a ano, ma bohuzel vliv na celkove zdravi zeny- od zvyseneho rizika rozvoje inzulinove rezistence a cukrovky, vysokého tlaku, po endokrinní zmeny- poruchy menstruace, maskulinniho vzhledu (jine rozložení tuku v tele, ochlupeni)…
Potrebujes komplexni pristup- preventivní prohlidky- krevní tlak, cukr…pri problemy s glykemii ma pri PMOS smysl nasadit metformin, strasne dulezity je pravidelny pohyb a zdrava vaha- priznaky se daji uz redukci vahy na normalni BMI vyrazne snizit.

Kdyby muj gyn PMOS ingnoroval, zmenila bych gynekologa.