Môže sa porucha príjmu potravy vrátiť po rokoch?
Ahojte,
v puberte som mala problémy s príjmom potravy. Nikdy som nebola hospitalizovaná, ale veľmi som riešila váhu, jedlo a chudnutie. Roky som si myslela, že je to za mnou.
Posledné mesiace si však všímam, že opäť príliš premýšľam nad tým, čo zjem, mám výčitky po niektorých jedlách a často sa vážim. Navonok fungujem normálne, ale v hlave ma to začína dosť zamestnávať.
Máte niektorá skúsenosť s tým, že sa porucha príjmu potravy alebo nezdravý vzťah k jedlu vrátil po rokoch?
Ďakujem za každú skúsenosť. ❤️
Treba si uvedomit, ze pre tieto ochorenia nie je hlavným problémom samotné jedlo. Predovsetkym je za tym psychicke ochorenie a to sa moze vratit hocikedy a v hocijakej podobe. A u teba o bude momentalne vo forme myslienok. Pozri sa na to, kolko casu a energie venujes tym myslienkam. Na vonok to moze byt v poriadku. Nemas nieco narocnejsie v zivote? Tlak okolia moze byt neviditelny a niekedy velmi silny - napr. praca, zlucit rodinu atd, hormonalne zmeny? Porozmyslaj nad terapeutom
@pytame_sa_za_teba psychiatricka diagnoza sa moze vracat do zivota kedy sa jej za chce, najma pri narocnom obdobi, strese, psychickom vypati atd.

Áno, moze sa ti to počas života viackrát vrátiť, najmä v náročnejších životných obdobiach