icon

Môže sa vekom zhoršiť trávenie mlieka?

8. jún 2026

Zdravím.
Môže byť, že vekom sa nejak zhorší trávenie mlieka? Alebo neviem, ako to nazvať.
Ale nikdy som nemala problém s mliekom, ráno si dávam vždy jogurt, kávu s mliekom.
Ale vždy po tej káve ma preženie a premýšľam, že to bude asi tým mliekom :-/ Môže to byť? Aj keď som nikdy problém s mliekom nemala?
Ďakujem.

Strana
z2
luliu
8. jún 2026
@katkazatka

@luliu enzym sa v dospelosti vytraca u vacsiny ludi. Nie su to hluposti. Udaje, ktore som pisala nie su moje domnienky. Su to znalosti cerpane z odbornych casopisov a lekarov.

@katkazatka otacas, ja nepisem, že vytracanie enzýmu je hlúposť, hlúposť je tvoje písanie o pití mlieka, naznacovanie aká to je zbytočnosť

katkazatka
8. jún 2026
@anonym_f743b8

Z mojho okolia má drvivá väčšina dospelých ľudí, hlavne 25+ intoleranciu na laktózu. Ako deti nemali problém, teraz im vadí aj mlieko v kapučíne. Jednoducho väčšina populácie nie je stavaná na laktózu.
Ale už som počula aj konšpirácie o tom, ako to nemôže byť náhoda, že toľko ľudí zrazu nemôže mlieko, aj keď generácie našich predkov konzumovali mliečne celý život 😁

@anonym_f743b8 boze...tieto konspiracie. Ano, konzumovali vsetko. Preto boli taki chori a mreli v 60 a 70. Sama rakovina, sama poražka.

hytal
8. jún 2026

Mne zistili nedávno neznášanlivosť laktózy, vyšla mi znášanlivosť 0 %. Kupujem si bezlaktózové jogurty, mlieko, tvaroh a pred jedlom si dávam kapsule Laktosan extra. Tiež som mala hnačky, nafúknuté brucho, zlé trávenie.

veselo_neveselo
8. jún 2026

@anonym_f743b8
Vies co, podla mna je to opacne, generacie pred nami jedli menej mlieka ako my teraz. A ked uz, tak bolo viac kysleho, fermentovane. Moja babka robila kysle mlieko z cerstveho, pouzivala tvaroh do pecenia obcas, ale jogurty sme nejedli, kava sa pila cierna, ziadne kapucina ci lattecka. Ak sme mali syr, tak hlavne tvrdy, zriedka bambino. Ziadne mascarpone, ricotty, mozarelly, ziadne plesnove syry, ked tak bol eidam a niva, obcas parenica.
Vsetky tie vela laktozove mliecne vyrobky neboli tak dostupne, a urcite neboli na dennom poriadku. Preto sa aj laktozove intolerancie viac skryvali. Ale ako vravim, je to moj pocit.

Strana
z2