icon

Môže sa vekom zhoršiť trávenie mlieka?

8. jún 2026

Zdravím.
Môže byť, že vekom sa nejak zhorší trávenie mlieka? Alebo neviem, ako to nazvať.
Ale nikdy som nemala problém s mliekom, ráno si dávam vždy jogurt, kávu s mliekom.
Ale vždy po tej káve ma preženie a premýšľam, že to bude asi tým mliekom :-/ Môže to byť? Aj keď som nikdy problém s mliekom nemala?
Ďakujem.

Strana
z2
biba_18
8. jún 2026

áno, môže. tiež som získala intoleranciu laktózy až vekom… tabletky na štiepenie laktózy zaberajú prípad od prípadu, napr. syry s tabletkami v pohode, ale mlieko, bryndzu alebo jogurty už musím kupovať priamo bezlaktózové…

anonym_833651
8. jún 2026

Cim to bude. Mozno tym, ze clovek nie je teliatko a mlieko nepotrebuje?

autor
8. jún 2026
@anonym_833651

Cim to bude. Mozno tym, ze clovek nie je teliatko a mlieko nepotrebuje?

@anonym_833651 Nepijem mlieko na litre. Do kávy si dám pol deci mlieka? Mne sa to nezdá veľa.

eeffka
8. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_833651 Nepijem mlieko na litre. Do kávy si dám pol deci mlieka? Mne sa to nezdá veľa.

@anonym_autor ano vekom bezne, ja mam len "intoleranciu" ak prekrocim iste mnozstvo. Zatial som s kavou , syrmi, jorgurtami OK, ale taka mliecna polievka, alebo privarok by ma zabili 😂

michaela412
8. jún 2026

ja to mám tiež vekom, ak zjem niečo mliečne preháňa ma

anonym_e13458
8. jún 2026

@anonym_autor potravinove alergie aj intolerancie sa mozu objavit v akomkolvek veku. Takze je to mozne.

anonym_488dae
8. jún 2026

@anonym_autor Samozrejme ze moze. Mozu sa objavit aj vo vyssom veku intolerancie, alergie. Aj na mlieko. Ono vekom sa celkovo zhorsuje travenie. Aspon u mna. (48r.) Kyselina, zaha, som ovela viac citlivejsia na kysnute jedla, z kavy ma zacal boliet zaludok, musela som prestat a obmedzit, uplne mi zacalo byt zle z nescy s mliekom, a aj mlieko som citila ze ma bud prehanalo, bolo mi lepsie ked som vyslovene obmedzila.

tenerifka
8. jún 2026

Ja to mam tiez od urciteho veku. Mozem jest mliecne vyrobky, ale zo samotneho mlieka mam v bruchu krce....

viestta
8. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_autor telo vekom moze prestat produkovat enzym laktaza, ktory je zodpovedny za stiepenie laktozy, nie je to v nasej europskej populacii vynimocne

jablkovastrudla
8. jún 2026

Ano moze, ja nepijem mlieko v kave vobec, vymenia som ho za kokosove ktore viem napenit tak mam cappuccino. Vadi mi aj cottage cheese a mozzarella- take tie mokre syry. Nemam problem s tvrdym syrom ani jogurtami. Ja sa po mlieku citim akoby mi stalo strasne dlho v zaludku, netravi mi.

simsalabim
8. jún 2026

Ano, je to znamy fakt, ze vekom sa tvori menej laktazy, takze cim menej tohto enzymu, tym horsie travenie laktozy.

anonym_657c33
8. jún 2026

ano ja som pila mlieko cely zivot, potom som zistila ze asi mi vadi laktoza, presla som na bezlaktozove produkty, problemy ale pokracovali horsili sa az nakoniec sa zistilo ze mi zacala aj intolerancia na mliecnu bielkovinu a rok som musela drzat prisnu dietu kde som este citala zlozenie kazdeho keksika.
Teraz mi obcasny bezlaktozovy jogurt uz neurobi nic ale zvykla som si na zivot bez mlieka uplne.

anonym_f19663
8. jún 2026

No este upozornim - nemusi to byt len laktozou. Kludne to moze byt kazeinom. No v prvom rade - kava sama o sebe prehana - resp. pritlaci na potrebu. Ja to tak mam. Sice nemozem kazein, ale v malych mnozstvach ho tolerujem a mam z neho skor kozne problemy, ale kludne mozem mlieko aj mliecne vyrobky v malom mnozstve, nic mi to nerobi. Ale ak si dam kavu - ranna ocista zarucena. Aj ked mam niekam cestovat, pred tym si dam kavu aby som neskor mala pokoj.
Niektori ludia to takto maju aj po cigarete. A casto kombinacia cigareta + kava (s mliekom, bez mlieka).

anjelicek26
8. jún 2026

daj si Barista nejake sojove ci ryzove mlieko par dni do kavy alternativne a uvidis rozdiel a mas to jasne...

katkazatka
8. jún 2026

Dospeli ludia nevedia stravit mliecny cukor-laktozu. Moze sposobit nafukovanie, hnacku, traviace tazkosti. Ziadne dospele cicavce mlieko nepiju.

biba_18
8. jún 2026
@katkazatka

Dospeli ludia nevedia stravit mliecny cukor-laktozu. Moze sposobit nafukovanie, hnacku, traviace tazkosti. Ziadne dospele cicavce mlieko nepiju.

@katkazatka no. nepijú lebo sa k nemu nemajú ako dostať… nie preto že by ho nechceli…

alex49
8. jún 2026

Ja idem po káve na záchod aj keď si tam mlieko nedám. Aspoň ma ráno vyčistí 😁

luliu
8. jún 2026
@katkazatka

Vekom sa proste "minie" enzým laktaza, ktorý štiepi laktózu. Je to úplne bežné
@katkazatka toto sú také hlúposti.....

katkazatka
8. jún 2026
@luliu

Vekom sa proste "minie" enzým laktaza, ktorý štiepi laktózu. Je to úplne bežné
@katkazatka toto sú také hlúposti.....

@biba_18 viem, ze mnohym dospelym zvieratam robi pitie mlieka zle. Dokonca ani mackam sa nema davat to povestne mlieko. Citala som o tom clanok.
@luliu co su hluposti? Pisala som, ze ludia nevedia stravit laktozu. To je pravda. Vdaka tomu, ze im ubuda enzym stiepiaci tento mliecny cukor-laktaza.

biba_18
8. jún 2026
@katkazatka

@biba_18 viem, ze mnohym dospelym zvieratam robi pitie mlieka zle. Dokonca ani mackam sa nema davat to povestne mlieko. Citala som o tom clanok.
@luliu co su hluposti? Pisala som, ze ludia nevedia stravit laktozu. To je pravda. Vdaka tomu, ze im ubuda enzym stiepiaci tento mliecny cukor-laktaza.

@katkazatka veď áno. ale ja som reagovala na tú vetu že dospelé cicavce mlieko nepijú…
nepijú lebo nemajú kde

katkazatka
8. jún 2026
@biba_18

@katkazatka veď áno. ale ja som reagovala na tú vetu že dospelé cicavce mlieko nepijú…
nepijú lebo nemajú kde

@biba_18 myslela som vseobecne zivocichy. Urcite to nerobi apriori zle vsetkym.

anonym_601421
8. jún 2026

Ja po káve bežím mlieko, nemlieko a tiež to tak nebolo vždy… v prvom rade si to otestuj, že čo teda robí nejaký problém a potom hľadaj alternatívy

luciaruz
8. jún 2026

Mne sa to objavilo po 30tke. Intolerancia na laktozu. Do vtedy nic ☝🏼

rozculena
8. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_autor preženie ťa z kávy,nie mlieka.káva zrýchľuje peristaltiku.

luliu
8. jún 2026
@katkazatka

@katkazatka ľudia vedia stráviť laktózu, majú na to enzým. Niekomu sa vyčerpá, niekomu nie.
A áno, sú to hlúposti, písať ako sa nemá mlieko piť, ako iné cicavce mlieko nepijú. Iné cicavce toho nerobia veľa ako ľudia, to čo je za porovnanie 🙄

anonym_833651
8. jún 2026
@luliu

@katkazatka ľudia vedia stráviť laktózu, majú na to enzým. Niekomu sa vyčerpá, niekomu nie.
A áno, sú to hlúposti, písať ako sa nemá mlieko piť, ako iné cicavce mlieko nepijú. Iné cicavce toho nerobia veľa ako ľudia, to čo je za porovnanie 🙄

@luliu To je sice pravda, ale biologia nepusti🙃

anonym_aa0096
8. jún 2026

veľa ľudí to má vekom. Po 40tke je to priam ako epidémia. Ak nie laktóza, tak lepok. Daj spraviť testy, len tak budeš vedieť na čom si.

katkazatka
8. jún 2026
@luliu

@luliu enzym sa v dospelosti vytraca u vacsiny ludi. Nie su to hluposti. Udaje, ktore som pisala nie su moje domnienky. Su to znalosti cerpane z odbornych casopisov a lekarov.

anonym_f743b8
8. jún 2026

Z mojho okolia má drvivá väčšina dospelých ľudí, hlavne 25+ intoleranciu na laktózu. Ako deti nemali problém, teraz im vadí aj mlieko v kapučíne. Jednoducho väčšina populácie nie je stavaná na laktózu.
Ale už som počula aj konšpirácie o tom, ako to nemôže byť náhoda, že toľko ľudí zrazu nemôže mlieko, aj keď generácie našich predkov konzumovali mliečne celý život 😁

ivka79
8. jún 2026

áno, tiež posledný rok-dva mám problémy s mliekom. Milovala som večer pred spaním dať si kakavko. A bohužiaľ teraz to už nie je možné...ráno kŕče, prehánky...Mám 47

Strana
z2