Môžem dostať PCOS aj vo veku 28 rokov?
V 28 rokoch som porodila dcéru. Otehotnela som úplne bez problémov ešte mám aj staršieho syna všetko bez problémov otehotnela som vždy do pol roka. Aj keď cyklus som mala vždy trochu dlhší ale ovulácia bola. Od pôrodu som dostala menzes pravidelne 2x a potom to začalo. Cyklus 50 -80dni. Teraz už skoro tri mesiace nič. Som objednaná gynekologovi zistil mi výraznú IR ale o PCOS mi povedal, že hormóny boli celkom ok to bolo všetko. Zasa som sa k nemu objednala ale chcela by som vedieť viac či to naozaj nemá súvis s PCOS. Som veľmi unavená náladová, akné nemám ani to ochlpenie. Už som objednaná endokrinolog, diabetológ idem aj všeobecnému. Čo ste riešili u konkrétnych doktorov aby som získala túto diagnózu? Keď som bola naposledy ani na sone nebolo nič vidieť. Chcem hlavne vedieť čo mi je.
@anonym_autor Mne PCO syndróm potvrdil gyn. mala som cystičky na vaječníkoch nedozrievali vajíčka a tak sa nai neuvolnili a mala som rpedĺžené cykly zistili mi v 20tich otehotnela som v 23roch následne mi po pôrode povedal gyn. že z mojími vaječníkmi nevidí šancu mať ďalšie dieťa potratila som 3x kým mi ďalšie tehotenstvo vyšlo a mám dve deti druhý sa narodil v mojich 27rokoch.A PCO syndróm už nemám roky od 35 som v perimenopauze mávam cykly silné a slabšie aj aj nepravidelné,nálady ,akné sšte aj chĺpky na brade a krku ni veľa ale zato pravidelne vytrhávam.
@anonym_autor jasné ja to mám od 18-stich ale našťastie dieťatko sa podarilo na prvý krát 🙂)) a chodím na laser si odstraňovať chĺpky
@anonym_autor PCOS vidi gynekolog na sone, nikde inde chodit nemusis... ak by ti pcos aj potvrdili, nic ti to nepomoze. Ak ti nechodi menstruacia, endokrynologia je na mieste, diabetologia ak mas cukor v poriadku = za mna zbytocne.
Toto nie je diagnoza, ktora sa stanovi nejakym presnym parametrom, ze aha toto mate = tak je to pcos, viac kriterii sa sleduje, a gynekolog by to mal zvladnut ( androgeny sa meraju, IR, sono - zvacsneje vajecniky, "retiazkove" folikuly neprasknute - z toho ten nazov, cystyto nie su, problemy s cyklom)
Na stanovenie dg ti stačí tvoj gynekológ. PCOS sa stanovuje na základe Rotterdamských kriterií, kedy na dg musíš splniť aspoň 2 z 3.
1. Anovulačné cykly- cykly, kde nedochádza k ovulácii alebo úplne chýbajúca/nepravidelná menštruácia
2. Zvýšené mužské hormóny- odber krvi
3. Polycystické vaječníky- vyšetruje sa sonom- tzv. perlový náhrdelník
Mne túto dg stanovili v centre asistovanej reprodukcie, po tom čo sa nám nedarilo počať a neovulovala som a mala som cysty.

Porod vie byt taky, ze niekto potom ide super a dalsia zena ma nejaku diagnozu. Nikdy nevies, cize poriadne vysetrit a riesit.