Môžem ísť s boreliózou na dovolenku k moru?
Dobrý den, stalo sa to najhorsie. Pozsjtra odchod dovolenka a ja borelióza. Cize antibiotika, odporucaju nechodit na slnko, co sa s dovolenou u mora dost vylučuje. Storno by bolo 100%. Objednané od januara. Ist, neist? Som unavená, hned zadychana, silný reflux. Inak aj astmaticka, more mi v tomto pomáha. Alebo niekde v tieni sediet? Vsetci sa tesia. Ach jaj, preco práve teraz?
@simsalabim práve ziadnu vyrážku, nic. Stále som si to spajala s tou virózou a stále mi to nešlo do hlavy. Az v pondelok na pohotovosti to v nemocnici nadhodili, další den u praktika odbery a je tu výsledok. Som v šoku až z toho.
@sfet tak kto vie, ako dlho ju mas… mne dr vravela, ze nam byt rada za tu vyrazku, lebo to je 1.stadium, ze fakt vela ludi ju nema a zisti sa to velmi neskoro, ked uz maju problemy s klbmi, ci rozne neurologicke alebo srdcove problemy. Mne vzali krv, ale s tym, ze mozno je na odber este skoro, no s liecbou necakali. Ake lieky ti predpisali?
@katkaseiner my to nemáme cez cestovku, ale booking. A vsetko zaplatene.
@sfet to je v poriadku, ja aj ked cestujem po vlastnej osi a hlavne letecky, tak mam poistene aj storno pretoze jeden nikdy nevie
@sfet aj v tieni na teba žiari slnko ...nie všetky ATb nemôžeš na slnko ale ak máš také tak to by si pol dňa nemala vychádzať z ubytka. Ak ideš s deťmi a musíš na nich dávať pozor tak to bude zahul. Priam nemožné lebo ak na to slnko len trochu vyjdes tak sa vyhodis a budes ešte riešiť To. Ak ideš sama si len oddýchnuť tak v pohode zober knihu a uži si to a večer a ráno prechádzka v pohode..
@anonym_9acc38 tak si synom si neoddychnem nikdy nikde. Ideme autom. Aspoň tak..i ked manžel hovori, že sa bude o to viac angažovat, ale co sa týka turistiky, pohybu, to je moja parketa. Plavanie zas jeho. Ja osobne ani plavat neviem.
@sfet tak ak ide manžel tak musí tmratat že bude mať syna na krku
@zuzanka.zuzu tak tak, o syna sa treba starat vsadeva tam bude mat viac podnetov ako stále doma. Ked už nevieme co s ním, tak von či do bazena. To vždy zaberie. Je to divoch.
@sfet Mozno vobec nejde o boreliozu. Mas pozitivne protilatky IgA a IgM proti nej? Ak nebodaj aj ano, liek volby je na 5 dni Sumamed, s ktorym sa moze ist na slnko. Neviem teda, preco taka panika a skepsa... 🙄
@sfet Mozno vobec nejde o boreliozu. Mas pozitivne protilatky IgA a IgM proti nej? Ak nebodaj aj ano, liek volby je na 5 dni Sumamed, s ktorym sa moze ist na slnko. Neviem teda, preco taka panika a skepsa... 🙄
@janickadr no mne nakdt antibiotika, ake mi sadnu, to je fuška. U Sumamedu som krvacala.
@janickadr 5 dni antibiotik nestaci pri bolerioze. Min.10dni az 28 v urcitych pripadoch.
@anonym_9acc38 tak si synom si neoddychnem nikdy nikde. Ideme autom. Aspoň tak..i ked manžel hovori, že sa bude o to viac angažovat, ale co sa týka turistiky, pohybu, to je moja parketa. Plavanie zas jeho. Ja osobne ani plavat neviem.
@sfet ja som brala Doxyhexal( Doxycyklin), písali tam nechodit na slnko. To bola jar, nejaký apríl máj, 1000mnm.. ja pracujem vonku, tak dala som si šiltovku, dlhý rukáv.....na druhý deň som opak dlaní a uši mala spálené až do pļuzgierov . Tak to treba odskúšať v našich podmienkach najprv
Rychlo najdi za seba na dovolenku nahradu, niekto sa mozno ulakomi na ceny, za ktore si to v januari nakupovala, prip. daj nejaku zlavu.
Rychlo najdi za seba na dovolenku nahradu, niekto sa mozno ulakomi na ceny, za ktore si to v januari nakupovala, prip. daj nejaku zlavu.
@anonym_fc6fc7 nemám komu ponuknut. Navyse ostatní chcu ist za každu cenu.
@anonym_fc6fc7 nemám komu ponuknut. Navyse ostatní chcu ist za každu cenu.
@janickadr mne na imunologii vraveli, ze liek 1.volby je Doxycyclin, Sumamed sa voli v pripade, ze dotycny Doxycyclin nemoze. A ze zo skusenosti hovori, ze vela pacientov je na Sumamed v tomto pripade rezistentnych. Cize na imunologii mi lieky z pohotovosti zmenili. Za seba mozem povedat, ze pocas uzivania Sumamedu - 3 dni - sa mi erytem len rozsiroval a farebne zvyraznoval. Po vymene za Doxycyclin bolo za pol dna vidiet, ze zacina ucinkovat.
@sfet na tvojom mieste idem, k vode rano a vecer s zaplavat vysokym spf a ochranou oblecenim. Inak bufetit na apartmane a o deti nech sa stara manzel. Nepodcenuj fotosenzitivitu vplyvom Doxycyclinu. Co ine sa da poradit?
My tam ideme na 3 tyzdne a vediet, že to mam a neliecit sa, riziko.
@sfet neboj nič, choď, skús byť v tieni, pod slnečníkom.

@zuzanka.zuzu tak tak, o syna sa treba starat vsadeva tam bude mat viac podnetov ako stále doma. Ked už nevieme co s ním, tak von či do bazena. To vždy zaberie. Je to divoch.
@anonym_b0da8b tak to je rada na nezaplatenie. Pri borelii treba začať s liečbou okamžite, si vygoogli, aké to môže mať následky.
Ja som začala mať problémy s kĺbmi, opuchli mi ruky a nohy, hneď ma poslali k reumatologovi a ten, že reuma. Nepripustil nič iné. Našťastie mám brata neurológa, ktorému sa to nezdalo, volal do labakov, nech mi krv vyšetria aj na boreliu, mononukleózou a vyšlo akútna borelióza s veľmi vysokými hodnotami. Ten reumatolog sa na brata dokonca hneval, že prečo sa mu do toho serie, ale len vďaka nemu a okamžite zahajenej liečbe nemám následky, aj keď kolená ma bolia. Mala som to z komára
@sfet ja som nebola unavená, mne tie ATB hneď zabrali, len som teda v kombinácii s vysokými teplotami,morom zreagovala.
Mali by ťa poslať k infektologovi a ten už následne vyhodnotí liečbu, tak sa ho pýtaj