icon

Môžem ísť s boreliózou na dovolenku k moru?

sfet
Dnes o 09:04

Dobrý den, stalo sa to najhorsie. Pozsjtra odchod dovolenka a ja borelióza. Cize antibiotika, odporucaju nechodit na slnko, co sa s dovolenou u mora dost vylučuje. Storno by bolo 100%. Objednané od januara. Ist, neist? Som unavená, hned zadychana, silný reflux. Inak aj astmaticka, more mi v tomto pomáha. Alebo niekde v tieni sediet? Vsetci sa tesia. Ach jaj, preco práve teraz?

Strana
z2
zalka
Dnes o 09:09

Pôjdeš do mora skoro ráno alebo podvečer, cez deň v tieni pri mori dýchať vzduch... Aj horšie veci sa stávajú.

anonym_7ceced
Dnes o 09:10

Kľudne by som šla na dovolenku ku moru. Proste sa budeš kúpať skoro ráno a neskôr večer keď už slnko bude slabé
A na plazi po slnečníkom a klobúkom ti bude fajn, aj vzduch pomáha

Nie u mora, ale pri mori

kiki68
Dnes o 09:13

Isla by som, tiez som brala atb na dovci, len iny dovod. Prezila som v pohode. Ved nemusis na ostre slnko

anonym_0cf86b
Dnes o 09:17

My sme riesili tuto situaciu 2 tyzdne spat, syn ale dostal antibiotika, ktore su na slnku ok. Skus poprosit dr. aby ti ich zamenila za take a pokracuj v liecbe, tiez bol viac unaveny, najprv ani moc nejedeol, ale nakoniec kazdym dnom lepsie a uzil si to. Ja mam skor strach z toho, ze co bude nasledovat dalej. Nie je to sranda. Teraz 28. ideme na infektologiu do boreliozovej ambulancie, kde mu budu brat krv. Den na to ideme na dovolenku zas do Talianska, takze antibiotika ked tak bude brat az po navrate.
@sfet

anonym_b0da8b
Dnes o 10:07

Nemôžeš začať brať ATB keď sa vrátiš z dovolenky? Máš už nejaké zdravotné ťažkosti, ktoré ti spôsobuje borelióza? Ja som mala kontrolné testy a vyšli mi pozitívne a bola som na dovolenke, keď mi prišli výsledky. ATB som začala brať až po dovolenke.

anonym_bc213f
Dnes o 10:15
@anonym_b0da8b

Nemôžeš začať brať ATB keď sa vrátiš z dovolenky? Máš už nejaké zdravotné ťažkosti, ktoré ti spôsobuje borelióza? Ja som mala kontrolné testy a vyšli mi pozitívne a bola som na dovolenke, keď mi prišli výsledky. ATB som začala brať až po dovolenke.

@anonym_b0da8b pri borelie treba brat cim skor ATB ved sa jej zbytocne v tele premnozi, co tu radis za debiliny....

anonym_8f3033
Dnes o 10:18

Predvlani som aj so synom bola skoro celú dovolenku na atb a bez komplikácii .Neopaĺovali sme sa, boli sme pod slnečníkmi, ale aj normálne sme plávali na slnku chvíĺu.

simsalabim
Dnes o 10:22
@anonym_b0da8b

@sfet ako pisu, k vode rano a vecer, dokladne sa natierat, prekryt miesto s flakom a nenamahat sa… mam momentalne to iste a dr vravela, ze si mam uvedomit, ze ide o zavazne systemove ochorenie a oddych je priorita. Ak mas Doxyhexal, tam je velmi vysoka fotosenzitivita, takze na to pozor. A nesmie sa s tym nic mliecne aspon 2-3hodiny. Tiez sme kvoli tomu zrusili dovolenkove plany (ale chceli sme ist iba na par dni)…

@anonym_b0da8b urcite s liecbou necakat, dr mi vravela, ze maju pacientov s naozaj tazkymi nasledkami a cas je velmi podstatny.

sfet
autor
Dnes o 10:49

My tam ideme na 3 tyzdne a vediet, že to mam a neliecit sa, riziko.

katkaseiner
Dnes o 10:51

Poistku nemas? Popravde netusim ci sa to moze aj na takuto situaciu vztahovat, len to bol moj prvotny impulz. Inak ani to nie je zle ze sa budes kupat skoro rano a neskoro vecer.. oddych ti isto dobre urobi... Zobrala by som si 1-2 knizky a lebedila pod slnecnikom.

simsalabim
Dnes o 10:58
@katkaseiner

Poistku nemas? Popravde netusim ci sa to moze aj na takuto situaciu vztahovat, len to bol moj prvotny impulz. Inak ani to nie je zle ze sa budes kupat skoro rano a neskoro vecer.. oddych ti isto dobre urobi... Zobrala by som si 1-2 knizky a lebedila pod slnecnikom.

@katkaseiner mna dr upozornovala aj na pobyt v tieni 🤷‍♀️ Obmedzit pobyt vonku na minimum, ked je vysoke UV.

avanka
Dnes o 11:04

@sfet pred asi 5 rokmi sme šli do Chorvátska na 21 dní a mne 4 dní pred odchodom zistili akútnu boreliu. Brala som 3 týždne zinnat, čo sú najmenej fotosenzitivne ATB z tej rady, čo sa dávajú na boreliu. Ja som sa pred slnkom neschovavala, ale zreagovala som,bolelo ma v krku a vyhodilo sa mi asi 5 neskutočne bolestivých herpesov na perách, ktoré sa mi hojili celú dovolenku( slaná voda, vlhký vzduch). Vyzerala som ako káčer Donald,ale aj cez to všetko by som šla opäť. Mala som to skonzultovane so švagrinou, je alergologicka a klinická imunologička

sfet
autor
Dnes o 11:15
@katkaseiner

@katkaseiner mám hyperaktivneho syna autistu. Ten na pláži neobsedi. Na akesi lebedenie to nie je nikdy.

sfet
autor
Dnes o 11:16
@avanka

@sfet pred asi 5 rokmi sme šli do Chorvátska na 21 dní a mne 4 dní pred odchodom zistili akútnu boreliu. Brala som 3 týždne zinnat, čo sú najmenej fotosenzitivne ATB z tej rady, čo sa dávajú na boreliu. Ja som sa pred slnkom neschovavala, ale zreagovala som,bolelo ma v krku a vyhodilo sa mi asi 5 neskutočne bolestivých herpesov na perách, ktoré sa mi hojili celú dovolenku( slaná voda, vlhký vzduch). Vyzerala som ako káčer Donald,ale aj cez to všetko by som šla opäť. Mala som to skonzultovane so švagrinou, je alergologicka a klinická imunologička

@avanka zo Zinnatu som mala mdloby. To už nikdy

anonym_bc213f
Dnes o 12:20
@sfet

My tam ideme na 3 tyzdne a vediet, že to mam a neliecit sa, riziko.

@sfet jasne ze riziko, ATB treba hned brat, ak ich doktorka nasadila. Nebyt na slnku. No co ti poviem, ja tvojom mieste by som dovolenku radsej posunula, ale to asi nie je mozne ze?
Ja som byvala hrozne unavena pocas liecby a neviem, ci som nemala aj hnacky....ale tak nepamatam, davno bolo....

akinom0077
Dnes o 12:36

@sfet Urcite by som sla. Opalovanie a priame slnko by som vynechala samozrejme ale kazdopadne bez vahania by som isla

avanka
Dnes o 12:39
@sfet

@avanka zo Zinnatu som mala mdloby. To už nikdy

@sfet to bol ten naj výber z tých 3, ktoré boli na liečbu.

katkaseiner
Dnes o 12:41
@sfet

@katkaseiner mám hyperaktivneho syna autistu. Ten na pláži neobsedi. Na akesi lebedenie to nie je nikdy.

@sfet to som nevedela, tak potom skus sa informovat ci sa to neda prelozit - s nejakym poplatkom, resp. poistka

anonym_9acc38
Dnes o 12:46
@simsalabim

@katkaseiner mna dr upozornovala aj na pobyt v tieni 🤷‍♀️ Obmedzit pobyt vonku na minimum, ked je vysoke UV.

@sfet nešla by som potrebuješ kľud a nie absolvovať cestu a so synom autistom s ktorým si tam určite neoddychnes.Idete letecky či autom?
@simsalabim mala si kliešťa?

simsalabim
Dnes o 12:49
@anonym_9acc38

@sfet nešla by som potrebuješ kľud a nie absolvovať cestu a so synom autistom s ktorým si tam určite neoddychnes.Idete letecky či autom?

@anonym_9acc38 neviem o tom, ze by som mala kliesta. Nasla som si az “stipanec”, evidentne tak 1-2 dni stary. A po case toto a este to potom rastlo… na infekcnom mi dr povedala, ze mladsie vyvojove stadia kliesta si clovek nevsimne, su drobne, pustia sa same. Ze je malo pravdepodobne, ze to je od ineho hmyzu.

sfet
autor
Dnes o 13:03
@anonym_bc213f

@sfet jasne ze riziko, ATB treba hned brat, ak ich doktorka nasadila. Nebyt na slnku. No co ti poviem, ja tvojom mieste by som dovolenku radsej posunula, ale to asi nie je mozne ze?
Ja som byvala hrozne unavena pocas liecby a neviem, ci som nemala aj hnacky....ale tak nepamatam, davno bolo....

@anonym_bc213f možné to nie je, termín napevno stanoveny. Nabuduce jedine last minute..

sfet
autor
Dnes o 13:05
@katkaseiner

@sfet to som nevedela, tak potom skus sa informovat ci sa to neda prelozit - s nejakym poplatkom, resp. poistka

@katkaseiner my to nemáme cez cestovku, ale booking. A vsetko zaplatene.

sfet
autor
Dnes o 13:07
@anonym_9acc38

@anonym_9acc38 tak si synom si neoddychnem nikdy nikde. Ideme autom. Aspoň tak..i ked manžel hovori, že sa bude o to viac angažovat, ale co sa týka turistiky, pohybu, to je moja parketa. Plavanie zas jeho. Ja osobne ani plavat neviem.

sfet
autor
Dnes o 13:09
@simsalabim

@anonym_9acc38 neviem o tom, ze by som mala kliesta. Nasla som si az “stipanec”, evidentne tak 1-2 dni stary. A po case toto a este to potom rastlo… na infekcnom mi dr povedala, ze mladsie vyvojove stadia kliesta si clovek nevsimne, su drobne, pustia sa same. Ze je malo pravdepodobne, ze to je od ineho hmyzu.

@simsalabim ano, tomu sa hovori nymfy, mladsie stadia, velkosr sotva 2 mm. Človek ani neregistruje. Práve mala som pred 3 tyzdnami virózu, no vsetky príznaky pominuli, myslela som, že únava po nej, ale prebehlo to zlahka, 3 dni bolest v krku a hnisavá nadcha, lieky zabrali a teraz toto.

simsalabim
Dnes o 13:18
@sfet

@simsalabim ano, tomu sa hovori nymfy, mladsie stadia, velkosr sotva 2 mm. Človek ani neregistruje. Práve mala som pred 3 tyzdnami virózu, no vsetky príznaky pominuli, myslela som, že únava po nej, ale prebehlo to zlahka, 3 dni bolest v krku a hnisavá nadcha, lieky zabrali a teraz toto.

@sfet cize si nemala ani tu vyrazku? Vraj az polovica ludi ju nema, takze sa liecba zacne neskoro….ja mam necele 3 tyzdne “po stipanci”, erytem sa objavil na 14.den. Ja som mala aj zvysenu teplotu, najprv som dostala Sumamed, potom na infekcnom Doxycyklin. Je to 5.den a ta unava je naozaj dost silna.

zuzanka.zuzu
Dnes o 13:27

synovi pediatrička dovolila. že už ani tie lieky nie sú čo kedysi, stačí sa vyhýbať priamemu slnku, veľa piť a oddychovať 🤷 večer pred odletom sme boli na kramaroch 🙈

a o autistu sa asi bude musieť postarať niekto aj doma 🤷 takže choďte a nech sa ten niekto (otec?) stará tam. ty oddychuj

natalka13
Dnes o 13:29
@anonym_b0da8b

@anonym_b0da8b my sme kvoli podozreni na bolefiozu prisli skor z dovolenky, len aby co najskor zacal brat antibiotika.Fakt by niekto dobrovolne riskoval rozsirenie do klbov a dalsich organov v tele?

sfet
autor
Dnes o 13:35
@simsalabim

@sfet cize si nemala ani tu vyrazku? Vraj az polovica ludi ju nema, takze sa liecba zacne neskoro….ja mam necele 3 tyzdne “po stipanci”, erytem sa objavil na 14.den. Ja som mala aj zvysenu teplotu, najprv som dostala Sumamed, potom na infekcnom Doxycyklin. Je to 5.den a ta unava je naozaj dost silna.

@simsalabim práve ziadnu vyrážku, nic. Stále som si to spajala s tou virózou a stále mi to nešlo do hlavy. Az v pondelok na pohotovosti to v nemocnici nadhodili, další den u praktika odbery a je tu výsledok. Som v šoku až z toho.

sfet
autor
Dnes o 13:36
@zuzanka.zuzu

synovi pediatrička dovolila. že už ani tie lieky nie sú čo kedysi, stačí sa vyhýbať priamemu slnku, veľa piť a oddychovať 🤷 večer pred odletom sme boli na kramaroch 🙈

a o autistu sa asi bude musieť postarať niekto aj doma 🤷 takže choďte a nech sa ten niekto (otec?) stará tam. ty oddychuj

@zuzanka.zuzu tak tak, o syna sa treba starat vsadeva tam bude mat viac podnetov ako stále doma. Ked už nevieme co s ním, tak von či do bazena. To vždy zaberie. Je to divoch.

luccija
Dnes o 13:40
@sfet

@zuzanka.zuzu tak tak, o syna sa treba starat vsadeva tam bude mat viac podnetov ako stále doma. Ked už nevieme co s ním, tak von či do bazena. To vždy zaberie. Je to divoch.

@sfet cítiš sa unavená, chorá?ak nie išla by som, ak áno, tak nie

Strana
z2