Obavy z anestézie pri kolonoskopii. Máte podobné skúsenosti?
Dobrý večer, o mesiac mám absolvovať kolonoskopiu v plnej narkóze. Ide o to že ja mama veľký strach z tohoto vyšetrenia a preto sa chcem dať do plnej anestezie nozároveň na druhej strane keď po potrate čistili teda prichyretáži mi dávali tento spôsob anestézy cez žilu vraj to je nejaký propofól. Ja som lekárke na prvom stretnutí povedala že veľmi sa bojím anestezie pretože keď mi vtedy pichli cez žílu túto anesteziu mňa začalo tak strašne štípať telo a odrazu sa mi silno zatočila hlava Že ja na ten pocit proste nemôžem zabudnúť Síce už uplynulo odvtedy 12 rokov No pre mňa je to deň do dnes strašiak. Bol to taký pocit ako keď by vás niekto hodil do ohňa a stúpal mi tlak do hlavy ako keby mi málo roztrhnúť hlavu. Pravdupovediac vtedy som myslela ze mi odbila posledná minúta. Keď som to teraz lekárke povedala že z tohoto dôvodu mám z toho paniku tak mi povedala že pri tomto spôsobe anestezií sú to úplne normálne pocity. Veľa ľudí mi povedalo že keď im píchli anestezu tak ani nevedeli ako zaspali. Veľmi sa bojím, v noci kvôli tomu nespím. Viem že veľa ľudí povedalo Že kolonoskopia neboli ale lekárka mi povedala že kedy že som po dvoch sekciách a mala som v bruchu zrasty tak na 100 % ich mám aj teraz po druhom pôrode. Povedala mi na rovinu že áno vtedy to môže polieť že preto mi aj ona odporúča plnú narkózu. Máte niekto tiež taký nepríjemný zážitok z narkózy?
Pred Propofolom maju kanylu preplachnut trochou mezokainu, to ti znecitlivie zilu. Propofol ta odrovna do 10 sekund, cize trvanie pocitu "palenie / tocenie" nebude dlhe. Doveruj lekarom, vedia, co robia. Pred samotnym zakrokom ti na tie strachy mozu pichnut zase tzv. oblbovak. Anesteziolog pozna svoje remeslo dobre a ma siroku skalu liekov.
Bola som 2x uspatá a ani pri jednom si nepamätám na nejaké závraty a vlastne ani to kedy som zaspala.Ani na prebudenie po zákroku.Vždy až na izbu keď ma viezli.Neboj,tentokrát to nemusíš mať rovnako a vždy je lepší závrat,ako kruté bolesti.Pred uspatím si pamätám len to,ako mi anesteziologička povedala,že mi pichá náladovku.Necítila som ale nič a potom už neviem,asi som hneď zaspala.
Naposledy tento utorok- vyberali mi polypy z maternice a kyret.
Tak ja ta ukludnim. Som po 2 sekciach,samozrejme zrasty, sestricky aj lekar mi tvrdili,nech si dam pichnut oblbovak,lebo to bude boliet. A ja som si nedala. Nemam rada tieto lieky,kt.ta vygumuju,ja chcem vediet,co so mnou robia. A vies co? Vobec to nebolelo,iba az ked boli uuuplne na konci a lezala aom na chrbte tak to v jednom mieste zabolelo,ale sestricka ma pochvalila,ze s takou anamnezou som to super zvladla. Ta priprava je ovela horsia ako cele vysetrenie.
Bola som kedysi daaaaaavno bez narkozy..ver mi,to nechces zazit.
Chvalabohu,ze uz je tu tato moznost.
Bez narkozy nikdy
Bola som kedysi daaaaaavno bez narkozy..ver mi,to nechces zazit.
Chvalabohu,ze uz je tu tato moznost.
Bez narkozy nikdy
@osky bola som niekolkokrat bez akehokolvek oblbovaku a v pohode som to zvladla. Je to prudko individualne, zavisi aj od skusenosti lekara a aj napr od anatomie creva. Pisem, aby si nestrasila autorku viac ako je nutne…
@osky bola som niekolkokrat bez akehokolvek oblbovaku a v pohode som to zvladla. Je to prudko individualne, zavisi aj od skusenosti lekara a aj napr od anatomie creva. Pisem, aby si nestrasila autorku viac ako je nutne…
@anonym_57c44f Len horšie je,že dopredu nevieš, aké máš črevo a aké sú skúsenosti doktora.Mojej mame robili bez anestézy a nedokončili.Od bolesti strácala vedomie.Niektoré veci človek nepotrebuje najprv vyskúšať,aby si potvrdil,či to fakt tak bolí.
To sa mi stalo...zacalo to stipat, ale myslienka "pomoc, nieco nie je v poriadku, co ked som na tu latku alergicka" ani nestihla dobehnut do konca a spala som....8 minut velmi osviezujuceho spanku to nakoniec bolo....ked som to pri dalsom zakroku spomenula anesteziologicke a ze, podobne ako ty, mam z toho obavy, upokojila ma, ze dobre, ze to vie, vie presne, o com hovorim, lebo to sama zazila a vraj sa to stava, ked sa propofol poda velmi rychlo...dala si na to pozor a nic, ziadne palenie ani nic, zase len par minut dobreho spanku...neboj
Nemala som problem praveze pri anestezii pri kolonoskopii... bezne na zaciatku kazdej infuzky ai,a lebo kontrastnej latky pri vysetreni citim nejake stipanie, chlad, horucavu, kadeco - podla latky, a tocenie hlavy pri podavani.. pamatam si ale to je sekunda, ani n nestihnem povedat zvycajne a drichmem. Ale clovek vie preco, tak na co by som si robila paniku?
Rozmyslam, ci sa stale robi lne tak jedna "celkova anestezia" pretoze napr v tomto pripade som nepotrebovala ani predoperacne vysetrenie...
@sofia0706 ja som bola na kolonoskopii 2x a vždy len s narkózou. Počula som, že bez narkózy je to niečo strašné a že skoro nikto to nevydrží. Žiadne zlé pocity som pri narkóze nemala. Len som pomaly zaspala. Pri tom druhom raze sa mi stalo, že som videla dvojmo keď som sa z narkózy zobudila. Inak nič, ani zle mi nebolo.
Pri kolonoskopii nejdes do plnej narkozy, ale do sedacie. To je rozdiel. Si len oblbnuta, zo zakroku si vsak nic nebudes pamatat.
Po druhe, kolonoskopia boli. Je to individualne, niekto to zvlada v pohode, pre mna to bolo ale mucenie. Uz len v sedacii.
V sedacii som bola 2x, ale nikdy som nezazila to co popisujes (ale ani pri plnej narkoze).
Ten pocit pri narkóze je normálny, vlastne sa ti nič zlé nestalo len smola, že máš z toho traumu. Mna z toho štípalo hrdlo, tiež ma to prekvapilo, pamätám si, že kým som stihla dopovedať vetu "zdá sa mi, že sa dusím", tak ma vyplo.
Skús oblbovák, ak sa bojíš narkózy.
@sofia0706 uspavali mi malú pred mesiacom, mala som ju na rukách. Anestéziológie jej do kanyly dal uspavak, len pipla a do 3 sekúnd mi spala na rukách. To bol moment.
Zbytocne sa stresujes
@anonym_57c44f Len horšie je,že dopredu nevieš, aké máš črevo a aké sú skúsenosti doktora.Mojej mame robili bez anestézy a nedokončili.Od bolesti strácala vedomie.Niektoré veci človek nepotrebuje najprv vyskúšať,aby si potvrdil,či to fakt tak bolí.
@anonym_ea54ce ved ja ale netvrdim, ze si nema dat CA. Len som poznamenala, ze kolono nemusi byt taky horor 🙂
Pri kolonoskopii nejdes do plnej narkozy, ale do sedacie. To je rozdiel. Si len oblbnuta, zo zakroku si vsak nic nebudes pamatat.
Po druhe, kolonoskopia boli. Je to individualne, niekto to zvlada v pohode, pre mna to bolo ale mucenie. Uz len v sedacii.
V sedacii som bola 2x, ale nikdy som nezazila to co popisujes (ale ani pri plnej narkoze).
@titla môžeš mať analgosedaciu alebo aj celkovú narkózu.
@anonym_57c44f
V poriadku
Ja iba nechapem,preco by toto niekto podstupoval s rizikom bolesti a zivotnej traumy,ked sa to da aj inak...
Myslim,ze v dnesnej dobe uz nik nemusi dobrovolne trpiet
@anonym_57c44f
V poriadku
Ja iba nechapem,preco by toto niekto podstupoval s rizikom bolesti a zivotnej traumy,ked sa to da aj inak...
@osky ja som mala napichnutu kanylu s tym, ze ak to nebudem zvladat, tak mi pichnu oblbovak 🤷🏼♀️. Akurat som teda musela mat doprovod, co skontrolovala sestricka, nez mi vobec pichla kanylu. ;)
@anonym_57c44f
V poriadku
@osky Vyjadrenie lekarky na gastro : odisla som z Nemecka, lebo tam si kazdy pyta anestezu a ja nepojdem do basy, ked budu komplikacie a nieto sa nepreberie. Nezabudajte, za Jacksona zabil lekar Propofolom. Podavanie takych latok sa musi diat na pracovisku, kde maju vybavenie na ozivovanie a zvladnutie vedlajsich nasledkov, ak nastanu. Hlavny problem tych liekov ako Propofol je utlm dychania, preto sa pri operacii pacient intubuje a dycha za neho pristroj.
@osky Vyjadrenie lekarky na gastro : odisla som z Nemecka, lebo tam si kazdy pyta anestezu a ja nepojdem do basy, ked budu komplikacie a nieto sa nepreberie. Nezabudajte, za Jacksona zabil lekar Propofolom. Podavanie takych latok sa musi diat na pracovisku, kde maju vybavenie na ozivovanie a zvladnutie vedlajsich nasledkov, ak nastanu. Hlavny problem tych liekov ako Propofol je utlm dychania, preto sa pri operacii pacient intubuje a dycha za neho pristroj.
@patrike určite kvôli tomu odišla z Nemecka. 🤣Lebo všetci chcú anesteziu 🤦. Buď si si to vymyslel ty, alebo ona.
@sofia0706 ja som bola na kolonoskopii 2x a vždy len s narkózou. Počula som, že bez narkózy je to niečo strašné a že skoro nikto to nevydrží. Žiadne zlé pocity som pri narkóze nemala. Len som pomaly zaspala. Pri tom druhom raze sa mi stalo, že som videla dvojmo keď som sa z narkózy zobudila. Inak nič, ani zle mi nebolo.
@anonym_ce8ed7 a ako dlho to trvalo že si videla dvojmo?
@anonym_ea54ce ved toho sa bojím aj ja...raz by som ucítila takú bolesť tak už by ma tam viac nikto nedostal
@patrike niekde som čítala ze Jackson bol na tom závislí. Ale ved pri tomto druhu anestézie sa neintubuje
@anonym_57c44f
V poriadku
@osky ved nepotrebuje hned anestezu,
Moze si hned dat utlmovaci liek, alebo on poziadat ak by pocitovala bolest.
Zuby si tiez nedava robit hned v celkovej anesteze
@sofia0706 moja mama bola cca pred 7 rokmi bez anestézie a tento rok opäť, už s anestéziou. Keď na tom bola prvýkrát, teda bez, povedala si hrdinsky, že kvôli takému čosi sa predsa uspávať nebude dávať... veď trikrát porodila, toto bude ľahšie. Vyšla odtiaľ, že nikdy viac.. nabuduce už len s uspatim. Všetci čo tam čakali naokolo v čakárni, išli s uspatim. No a tento rok už keď bola s uspatim, že 100 a 1. Bola som tam s ňou, ani nebola dnu dlho a celé bezbolestne. Takže neváhaj, určite s uspatim.
@anonym_d5670c tak na toto som sa pýtala samej seba ale fakt je ze neviem
@sofia0706 ja by som sa bala viac anestezie jedna sa vazny zasah...bola som v narkoze 5x na kolono bez medikacie asi tiez 5x. Radsej by som isla na kolono ale to som ja.

Prečítaj si tu viaceré staré diskusie, dozvieš sa, čo potrebuješ. Mňa napr.nebaví stále písať dookola to isté.