Panické ataky alebo úzkostné stavy? Skúsenosti iných ľudí
Dobry den, chcela by som sa spytat ma tu niekto podobnu skusenost ako ja ? Zacalo mi to pred par dnami. V poslednej dobe, skor par mesiacov som v strese. A zacalo to vecer, busenie srdca, plytke dychanie ako keby som sa nevedela nadychnut, a tlak na hrudi ako keby mi na nej niekto sedel. Predychala som to , uz ani neviem co som robila mam uplne okno. Preslo to a dnes to zacalo znova. To iste, len uz to nejde tak lahko predychat ako minule. Citim taku tazobu, stres ale neviem z coho, co by mohol byt ten spustac. Uz minuly rok mi bolo nieco taketo, to som sla k obvodnemu lekarovi a on mi predpisal lexaurin. Chvilku som ho brala potom to preslo a vsetko super. No lenze nejako sa to vratilo naspat. Ak to neprejde do par dni , vyhladam odbornu pomoc. Dakujem za odpovede.
čo robíš predtým, než sa ti tento stav spustí ? podľa mňa máš prestimulovaný nervový systém a keď to na teba doľahne, nastane tento stav.
Ja to mám napríklad, keď som príliš dlho v spoločnosti ľudí a všetci sa nahlas rozprávajú, hrá hlasná hudba, veľa svetla, zrazu sa vypnem, nebavím sa a chcem byť sama. Najhoršie je, keď je návšteva u nás, minule som ich nevedela "vyhodiť" a došiel na mňa presne tento stav + zimnica, triaška, ľadové nohy, ruky, klepanie sánkou, plytké dýchanie, tlak na hrudi akoby niekto sedel mi na nej. Nemusí to byť ani panický atak ani úzkosť - proste je to nahromadené napätie. Môžu to spôsobovať ľudia, tlak na samú seba/ očakávania, práca, pôrod a následné staranie sa o dieťa, tlak na teba ako na osobu atď. Odporúčam keď to na teba príde 5-4-3-2-1 techniku (uzemnovaciu) - pomenovať v duchu:
5 veci ktore vidis
4 ktorych sa mozes dotknut
3 ktore pocujes (ulica, hodinky, kvapkat kohutik)
2 veci ktore citis
1 vec ktorú vieš ochutnať - napr žuvačka, čaj harmančekový..
+ 4s nádych, 6-8s výdych.. ak sa to nezlepší tak terapeut a on ti pomôže
@anonym_cc30ee Dakujem pekne , urcite vyskusam. 🙂
@v1ktoria4 presne to iste aj ja, ak iné výsledky budú ok tak to bude buď tetania alebo úzkosti, ja mám to iste

čo robíš predtým, než sa ti tento stav spustí ? podľa mňa máš prestimulovaný nervový systém a keď to na teba doľahne, nastane tento stav.
Ja to mám napríklad, keď som príliš dlho v spoločnosti ľudí a všetci sa nahlas rozprávajú, hrá hlasná hudba, veľa svetla, zrazu sa vypnem, nebavím sa a chcem byť sama. Najhoršie je, keď je návšteva u nás, minule som ich nevedela "vyhodiť" a došiel na mňa presne tento stav + zimnica, triaška, ľadové nohy, ruky, klepanie sánkou, plytké dýchanie, tlak na hrudi akoby niekto sedel mi na nej. Nemusí to byť ani panický atak ani úzkosť - proste je to nahromadené napätie. Môžu to spôsobovať ľudia, tlak na samú seba/ očakávania, práca, pôrod a následné staranie sa o dieťa, tlak na teba ako na osobu atď. Odporúčam keď to na teba príde 5-4-3-2-1 techniku (uzemnovaciu) - pomenovať v duchu:
5 veci ktore vidis
4 ktorych sa mozes dotknut
3 ktore pocujes (ulica, hodinky, kvapkat kohutik)
2 veci ktore citis
1 vec ktorú vieš ochutnať - napr žuvačka, čaj harmančekový..
+ 4s nádych, 6-8s výdych.. ak sa to nezlepší tak terapeut a on ti pomôže