Panické ataky alebo úzkostné stavy? Skúsenosti iných ľudí
Dobry den, chcela by som sa spytat ma tu niekto podobnu skusenost ako ja ? Zacalo mi to pred par dnami. V poslednej dobe, skor par mesiacov som v strese. A zacalo to vecer, busenie srdca, plytke dychanie ako keby som sa nevedela nadychnut, a tlak na hrudi ako keby mi na nej niekto sedel. Predychala som to , uz ani neviem co som robila mam uplne okno. Preslo to a dnes to zacalo znova. To iste, len uz to nejde tak lahko predychat ako minule. Citim taku tazobu, stres ale neviem z coho, co by mohol byt ten spustac. Uz minuly rok mi bolo nieco taketo, to som sla k obvodnemu lekarovi a on mi predpisal lexaurin. Chvilku som ho brala potom to preslo a vsetko super. No lenze nejako sa to vratilo naspat. Ak to neprejde do par dni , vyhladam odbornu pomoc. Dakujem za odpovede.
čo robíš predtým, než sa ti tento stav spustí ? podľa mňa máš prestimulovaný nervový systém a keď to na teba doľahne, nastane tento stav.
Ja to mám napríklad, keď som príliš dlho v spoločnosti ľudí a všetci sa nahlas rozprávajú, hrá hlasná hudba, veľa svetla, zrazu sa vypnem, nebavím sa a chcem byť sama. Najhoršie je, keď je návšteva u nás, minule som ich nevedela "vyhodiť" a došiel na mňa presne tento stav + zimnica, triaška, ľadové nohy, ruky, klepanie sánkou, plytké dýchanie, tlak na hrudi akoby niekto sedel mi na nej. Nemusí to byť ani panický atak ani úzkosť - proste je to nahromadené napätie. Môžu to spôsobovať ľudia, tlak na samú seba/ očakávania, práca, pôrod a následné staranie sa o dieťa, tlak na teba ako na osobu atď. Odporúčam keď to na teba príde 5-4-3-2-1 techniku (uzemnovaciu) - pomenovať v duchu:
5 veci ktore vidis
4 ktorych sa mozes dotknut
3 ktore pocujes (ulica, hodinky, kvapkat kohutik)
2 veci ktore citis
1 vec ktorú vieš ochutnať - napr žuvačka, čaj harmančekový..
+ 4s nádych, 6-8s výdych.. ak sa to nezlepší tak terapeut a on ti pomôže
@anonym_cc30ee Dakujem pekne , urcite vyskusam. 🙂

čo robíš predtým, než sa ti tento stav spustí ? podľa mňa máš prestimulovaný nervový systém a keď to na teba doľahne, nastane tento stav.
Ja to mám napríklad, keď som príliš dlho v spoločnosti ľudí a všetci sa nahlas rozprávajú, hrá hlasná hudba, veľa svetla, zrazu sa vypnem, nebavím sa a chcem byť sama. Najhoršie je, keď je návšteva u nás, minule som ich nevedela "vyhodiť" a došiel na mňa presne tento stav + zimnica, triaška, ľadové nohy, ruky, klepanie sánkou, plytké dýchanie, tlak na hrudi akoby niekto sedel mi na nej. Nemusí to byť ani panický atak ani úzkosť - proste je to nahromadené napätie. Môžu to spôsobovať ľudia, tlak na samú seba/ očakávania, práca, pôrod a následné staranie sa o dieťa, tlak na teba ako na osobu atď. Odporúčam keď to na teba príde 5-4-3-2-1 techniku (uzemnovaciu) - pomenovať v duchu:
5 veci ktore vidis
4 ktorych sa mozes dotknut
3 ktore pocujes (ulica, hodinky, kvapkat kohutik)
2 veci ktore citis
1 vec ktorú vieš ochutnať - napr žuvačka, čaj harmančekový..
+ 4s nádych, 6-8s výdych.. ak sa to nezlepší tak terapeut a on ti pomôže