icon

Pichla som sa použitou ihlou: Mám ísť na odbery?

16. sep 2026

Dobry deň.
Som zdravotník a dnes ráno sa mi stalo že pri odbere krvi od pacienta som sa pichla použitou ihlou. O pacientovi nie je známe že by mal Hepatitídu alebo HIV. Samozrejme ranu po vpichu som dala pod tečucu vodu a predezinfikovala a zalepila. Volala som k svojmu obvodnému či je potrebne isť na kontrolne odbery. Tam mi sestrička povedala, že na odbery nemusis isť že ona sa už tolkokrat popichala za svoju prax, len to treba nahlasit veducemu. No ja som hakliva na seba a bojim sa, že som mohla niečo od pacienta chytiť. Išli by ste na mojom mieste na kontrolne odbery alebo to neriešili a nevhali tak? Ďakujem

anonym_63a501
16. sep 2026

nemusela si zakladat novu temu, tema Hruskovy kolac tu uz je .

wolf_
16. sep 2026

Naozaj sa zdravotník po konzultácii s lekárom/sestričkou ide o takej veci radiť na modrého koňa? 🤔
Ale inak však pre pokoj v duši kľudne choď.

anonym_2e718c
16. sep 2026

Predsa ako zdravotnik vies aky je protokol v takomto pripade. Podla neho sa riad

anonym_9b0aaf
16. sep 2026

Ved je Protokoll podla ktorého treba isť. Áno isť na odber

anonym_fe01eb
16. sep 2026

@anonym_autor ja z pohladu pacienta som zazila ze sa sestricka pichla na mne pouzitou ihlou, neviem aky je protokol a co treba robit, ale ku mne sa spravala akoby som ju pichla ja naschval, pritom som lezala a nehybala som sa. So vsetkym zacala trieskat a pri obchadzani postele mi do nej naschval vrazila. Akoze toto som este nezazila, chapem ze ju to rozhodilo ale mohla si za to sama.

anonym_f38509
16. sep 2026

Neskus tvrdit, ze toto ste nepreberali na zdravotnej skole, ved to je zaklad a radsej sa tu pytas laikov, co vacsina ani nema tucha o tom, co treba v danej situacii robit.

janinah
16. sep 2026

Nestrapňuj sa. Ten incident si mala hned po osetreni hlasit vrchnej sestre a spisat to pisomne aj udat svedka ak bol.Dalsi postup ti povie nadriadena,ale je nemyslitelne,ze to nevieš.
Pocas mojej 42 e praxe vsak bolo len na mne co nahlásiť a co nie.Za sociku boli ine postupy .Takze ja sa riadim anamnezou pacienta a jeho dg.

anonym_9812fa
16. sep 2026

@anonym_autor ty si zdravotník ako ja kozmonaut.

anonym_dd1d8a
16. sep 2026

@anonym_autor
U nás sa automaticky robia odbery pacientovi, určite hepatitída a HIV, taktiež by urobili odber mne a potom samozrejme s časovým odstupom. Hlási sa nadriadenému a pracovnému lekárovi.

anonym_f2bea5
16. sep 2026

táto diskusia ma privádza k myšlienke, aké veľké rozdiely sú v prístupe k pacientovi medzi zdravotníkmi, keďže častokrát sa stretávam s tým, že ako pacientke mi zdravotník odoberá krv bez rukavíc a nespozorovala som ani, že by si ruky pred odberom aspoň umyl.. kiežby to všetci brali zodpovedne

doriiis
16. sep 2026

Neexistuje, že si zdravotník

autor
16. sep 2026
@janinah

Nestrapňuj sa. Ten incident si mala hned po osetreni hlasit vrchnej sestre a spisat to pisomne aj udat svedka ak bol.Dalsi postup ti povie nadriadena,ale je nemyslitelne,ze to nevieš.
Pocas mojej 42 e praxe vsak bolo len na mne co nahlásiť a co nie.Za sociku boli ine postupy .Takze ja sa riadim anamnezou pacienta a jeho dg.

@janinah ďakujem. Samozrejme sa to nahlasilo veducej sestra aj sa to spísalo a tá mi pobedala že si mam zavolať na obvod. Ako som napisala sestrička od obvodneho mi pobedala že nemusim ist na odbery ak pacient nema v anamneze hepatitidu, jiv a ine dg, len sa to musí zaznamenať čo sa hned zaznamenalo samozrejme. Som nova pracujem dva tyždne a zlakla som sa v škole na praxi sa mi to nestalo a tak som chcela vediet aj nestranne nazory čo by ste robili v mojej situacii ked vam bolo pobedane že nemusite ist na odbery ale predsa len …, som strašny strachoprd v tomto

autor
16. sep 2026
@anonym_autor

@janinah ďakujem. Samozrejme sa to nahlasilo veducej sestra aj sa to spísalo a tá mi pobedala že si mam zavolať na obvod. Ako som napisala sestrička od obvodneho mi pobedala že nemusim ist na odbery ak pacient nema v anamneze hepatitidu, jiv a ine dg, len sa to musí zaznamenať čo sa hned zaznamenalo samozrejme. Som nova pracujem dva tyždne a zlakla som sa v škole na praxi sa mi to nestalo a tak som chcela vediet aj nestranne nazory čo by ste robili v mojej situacii ked vam bolo pobedane že nemusite ist na odbery ale predsa len …, som strašny strachoprd v tomto

@anonym_autor prepačte za chyby. Píšem to v rýchlosti.

autor
16. sep 2026
@anonym_f2bea5

táto diskusia ma privádza k myšlienke, aké veľké rozdiely sú v prístupe k pacientovi medzi zdravotníkmi, keďže častokrát sa stretávam s tým, že ako pacientke mi zdravotník odoberá krv bez rukavíc a nespozorovala som ani, že by si ruky pred odberom aspoň umyl.. kiežby to všetci brali zodpovedne

@anonym_f2bea5 mala som rukavice ale tie vas nezachrania keď sa neštastne pichnete

autor
16. sep 2026
@anonym_fe01eb

@anonym_autor ja z pohladu pacienta som zazila ze sa sestricka pichla na mne pouzitou ihlou, neviem aky je protokol a co treba robit, ale ku mne sa spravala akoby som ju pichla ja naschval, pritom som lezala a nehybala som sa. So vsetkym zacala trieskat a pri obchadzani postele mi do nej naschval vrazila. Akoze toto som este nezazila, chapem ze ju to rozhodilo ale mohla si za to sama.

@anonym_fe01eb to ma veľmi mrzí vaša skusenosť

anonym_f2bea5
16. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_f2bea5 mala som rukavice ale tie vas nezachrania keď sa neštastne pichnete

@anonym_autor to áno.. čudujem sa, že ostatným to zvyšujúce sa riziko prenosu chorôb bez rukavíc a hygieny asi nevadí

kiki68
16. sep 2026

Protokol ovladas teda ja by som spravila pacientovi hned odber na HIV a hepatitis a mas vyriesene. Ale pri nejakej osobe bez anamnezy to bude iba rutina ten kontrolny odber u Teba ako taky.

hyperpohroma
16. sep 2026

Niekedy je dobré po vpichu nasadiť PREP, nikdy neviete, či ten človek naozaj nemá HIV. Aj keď to je v tomto prípade veeeeelmi ojedinelé. Ak to nahlásite, určite Vám o 3 mesiace budú robiť odbery na hiv, Céčko atd

anonym_cfabd4
16. sep 2026

Nahlasit a potom odbery hepatitida C a HIV a po 3 mesiacoch kontrolne. Robi sa aj hned po a aj po 3 mesiacoch, aby bol dokaz, ze chorobu clovek nemá v case pichnutia a dostal ju z toho vpichu. Az potom by si mala narok na uznanie choroby z povolania.

janinah
16. sep 2026
@hyperpohroma

Niekedy je dobré po vpichu nasadiť PREP, nikdy neviete, či ten človek naozaj nemá HIV. Aj keď to je v tomto prípade veeeeelmi ojedinelé. Ak to nahlásite, určite Vám o 3 mesiace budú robiť odbery na hiv, Céčko atd

@hyperpohroma keby sa toto robilo pri kazdom pichnuti tak zdravotnictvo skrachuje,prax je iná

anonym_8fce6e
16. sep 2026

Ja nie som zdravotník, pichla som sa cudziu ihlou a brali krv na HIV a zltacku

anonym_a20b6a
16. sep 2026
@anonym_f2bea5

@anonym_f2bea5 a ešte lepšie ak hľadá a mačká okolo žíl gélovým pazúrom. Zažila som aj ADOS službu a pani hneď od dverí šla k pacientovi a chcela vykonávať odber krvi. Tak som ju hneď zjazdila. Neskutočné sedláčky niektoré sestričky a ževraj odborný personál 🙄

autor
Včera o 07:07
@anonym_a20b6a

@anonym_f2bea5 a ešte lepšie ak hľadá a mačká okolo žíl gélovým pazúrom. Zažila som aj ADOS službu a pani hneď od dverí šla k pacientovi a chcela vykonávať odber krvi. Tak som ju hneď zjazdila. Neskutočné sedláčky niektoré sestričky a ževraj odborný personál 🙄

@anonym_a20b6a áno niektoré žiaľ sú také čo je veľmi smutné. Ja sa snažím pracovať zodpovedne pretože nechranim len pacienta ale aj seba a vidíte toto sa mi stane…. Ďakujem vám baby za vaše nazory. Pôjdem o 3 mesiace na odbery do unilabsu pre pokoj v duši 😌 Majte pekný deň.

hyperpohroma
Včera o 08:20
@janinah

@hyperpohroma keby sa toto robilo pri kazdom pichnuti tak zdravotnictvo skrachuje,prax je iná

@janinah tak ja by som si prep určite nasadila

anonym_5c230e
Včera o 15:10

Ak si zdravotnik tak máš očkovanie na hep B takže?