icon

Predpisujú Roaccutane na nie úplne silné akné?

2. apr 2021

Aké máte skúsenosti? Predpisujú? Nepredpisujú? Keď už nič iné nezaberá, ale to akné nie je to úplne najhoršie cystické.

Strana
z2
tenerifka
2. apr 2021

@mis_h to netusim

mis_h
2. apr 2021

@tenerifka nasetrim si nejaké prachy a uvidíme co sa s tým bude dat robiť...

majamat
2. apr 2021

@mis_h akne sa nediagnostikuje rozobrom krvi,a le pohladom. stavi sa nan pozriet. rozbor krvi sa robi preto,a by sia zistilo, ci nema nejaku konkretnu pricinu, ktora by sa dala nejak odstranit a tym by sa problem s akne vyriesil.
pred predpisom Roaccutane sa musi urobit robor krvi aj z toho dovodu,a by sa overilo, ci clovek netrpi ochrenim, pro ktorom sa take leiky uzavat nemozu. tento liek ma vela velmi zavaznych neziaducch ucinkov.
a nie kazdy lekar predpisuje Roaccutan. niektori sa mu snazia vyhnut, preto ho hned kazdemu nenasadia.

mis_h
2. apr 2021

@majamat popisujem vyššie ze aj bratovi robila kožná rozbor krvi a usúdila ze lieky mu netreba a dávala mu maste a vodičky. A to si pamätám ako prišiel domov s tým ze ma vyskúšať také jedno mydlo a keď nepomôže ma prísť a vezmú mu krv a nasadia aknenormin. Nepomohlo tak išiel vzala krv potom bol po výsledky a povedala ze tabletky mu netreba a dala mu zas iné niečo čo mal užívať na pleť zvonku a potom mu to postupne vymizlo. Tak hádam nie som blb a nevymyslam si tu. Ja neviem co podľa tej krvi zisťovala a ako to dokázala vedieť. Proste bola to veľmi dobrá kožná lekárka a veľa ľuďom pomohla.

mis_h
2. apr 2021

@majamat a viem veľmi dobre co sú to za lieky mala som to všetko vysvetlene od doktorky brala som ich dosť dlho, vtedy pomohli veľmi a teraz by sa asi zišli zas 😩

majamat
2. apr 2021

@mis_h a prostim ta pekne, co by asi tak v krvi mohli vysetrovat, co yb poukazovalo an to, ci sa isotretinoin moze nasadit,a elbo nie?

akne moze sposobovat nejake zakladne ochorenie - infekcia, cukrovka, ci kto vie co este. no ak nic z toho nemas, tak mas vysledky krvi rovnake ako hocikto iny, akne sa jednoducho v krvi vysetrit neda.

mis_h
3. apr 2021

@majamat ale ja som nikde nepísala ze vysetruje v krvi akné. Len som napísala ze podla krvi vie určiť ci treba lieky alebo sa to dá aj bez liekov. Škoda ze už je doktorka na dôchodku. Normálne ze až by som šla za ňou sa opýtať

majamat
3. apr 2021

@mis_h ok, napisala si to inak,a el aj jedno,a j druhe je blbost. neexistuje parameter v krvi, ktory by sa vysetroval a urcoval by, ci treba tieto leiky nasadit,a lebo nie. jedine co v krvo sa moze vysetrit, na,r hormonalny profil, zapal, reumatiidne faktory, pecenove testy, celiakia, pripadne stav vyzivy a pod. vsetky tieto ukaovatele poukazuju na to, ci treba riesit inu zakladnu pricinu akne. ak je neico z toho mimo referencnych hodnot, tak e tam zakladne ochorenie,c iporucha, ktora ak sa odstrani, akne sa moze prestat tvorit. ak tam nic z tohob v krvi nie, potom nei je zjavna pricina akne a pretos a moze nasadit liecba, hoci aj Roaccutane. je to na dr. ci ju nasadi, elbo nie. neurcuje to ziadny parameter v krvi. taky proste neexistuje. neviem co ti dr. povedala, neviem to ohodnotit. mozno by sa to,c o povedala dalo nejako vysvetlit,a le to co pises rozhodne nei ej pravda.
Roaccutane som brala ja, brala ho moja sestra a som zdr. sestra a brali ho aj nasi pacienti a vermi, to co pises pravda nei je

samozrejme plati aj to, ze ak nefunguje nejak organ spravne, cize napr, nefunguje pecen, v taom pripade sa Roaccutane nasadit nesmie. pecen by sa tym este viac zatazila. tyka sa to aj obliciek, ci inych zaaznych ochoreni.

majamat
3. apr 2021

@mis_h jedina indikacia k liecbe isotretinoinom je - zavazne akne po puberte nereagujuce na inu licebu ( ci uz antibioticku,a lebo lokalnu - maste ), nie vysledky z krvi.

mis_h
3. apr 2021

@majamat neviem podla čoho to usúdila, iba som písala svoju a bratovu skúsenosť. Opísala som postup doktorky i to co povedala.

sense
3. apr 2021

Áno mala som ale až v dospelosti, robili mi pečeňové testy, hák som brat nemusela ale podpisoval som papier ze nie som tehotná a ani sa nesnažím otehotnieť a ze som bola poučenia o všetkých rizikách spojené s užívaním... Brala som to tri mesiace... Akné som nemala že veľmi veľa ale robilo sa mi aj na chrbte bolestivé... Vredy a tvar som v 30mala ako pubertacka... Jedine kedy som nemala akné bolo keď som brala HAK, kt som brala dlho... Ale už som nechcela, tak som sa kožnej pýtala na roacutane...
A nesmela som na priame slnko, strašne ma smadilo počas užívania a celé telo svrbelo.... Akné nevymizlo úplne ale zmiernili sa dosť... Lekárka sa potom pýtala ci pre lepší výsledok nechcem ešte jeden 3jmesacny cyklus to som už odmietla keďže tie trú mesiace boli pre mňa dosť náročné... A s tým ako mi tvar ostala dokážem žiť.... Teda dokázala až do doby "nahubkov" ale aj ta raz pominie a zas bude dobre

majamat
3. apr 2021

@sense ak sa zmiernilo, aj to je super. ja som lieky brala 9m a vtedy som musela aj HAK. a dlho som mala dobru plet. tiez som nemala vela pupakov, ale mala somcysticke akne - to su tiez take tie hrce v kozi, co sa hoa jazvami a navyse mi vzdy zarvacali, tak boli az fialovo modre., vyzerakoto blbo.
pred par rokmi sa mi pozvlna zacalo robit opat, ale teda vacsinou na brade, co znaci skor hormonalne podmiene akne. no cyklus mam pravidleny, cize v tomto chyba nei je, ale chyba je skor v tom, ez mozno moje telo je vnimavejsie aj na male odchylky. tiez toho nebolo vela, len 2 pupaky pred ms,a le to v kozi potom zostava hrca aj neikolko emsiacov a zostavaju po nej jazvy, ci uz 3D,a lebo pigmentove. dr. mi nasadila retinoidy v masti, ale len an kratko. potom mi to zmenila, asi si neuvedomila, ze som to mala kratko. malo by sa to brat dlhsie. potom mi dala Skinoren a nic., nakoniec mi dala Duac - ATB v masti a to mi zaberalo anjlepsie. v tom obdobi som zacala s chem. peelingom. neviem co sa zmenilo, ale akne sa mi uz tak moc nerobi a ked aj, tak sa vyhoji uplne, nezostava hrca. zmenial som trochu aj stravovanie pred rokom, zacala soms a hybat, schudla som. cize zmien bolo u mna viac. aj mam vyssi vek a hormony sa menia. vyzeralo to, ze neico z toho zabralo, ale teda Duac ma kratkodoby efekt, chem peeling sice obcas urobim, ale niekedy aj 1x za par mesiacov, lebo sa mi to nechce a akne sa nevratilo, zivotny styl som zmenila az neskor a teraz som ho zas pokazila. a akne zatial nic.
este som mala jedno obdobie problem s tazkym nedostatkom vit,D a v tom obdobi som mala aj rozsiahly ekzem a vysokou zapalovou aktivitou koze. vitamin som doplnila a ekzem sa na jar vyhojil a uz sa nezopakoval, su to 4r, este pred 3r som mala vit, D trochu pod normu. cize aj toto sa mohlo na akne podielat. predsa pri nedostaktu vitaminov rozne procesy v tele funguju inak a aj pokozka je viac pretazena, hormony funguju inak - mavala som vtedy kratsie cykly. cize toto mohlo mat suvis.

niekedy je fakt tazke prist na to, co to sposobuje.

kofa77
3. apr 2021

@mis_h nie, ak mas aktivne akne, dermopen nesmies. musi sa najprv vyliecit akne

kofa77
3. apr 2021

@majamat mozno mal prave zle tie pecenove testy z krvi.

eli43
3. apr 2021

Nie, dermatológ zhodnotí typ akné, popyta sa ťa nejaké otázky, skôr je pravdepodobnejsie, že Eryfluid, Belakne je parádne ale to sa pred letom nepredpisuje... Roaccutane je silný liek, ktorý by fakt pokiaľ človek nemá inú možnosť neuzival.

kofa77
3. apr 2021

je pravda, ze u nas lekari nie su ochotni predpisovat tento liek, aj ked je na to dovod. neviem preco. treba hladat ochotnejsieho. viem, ze v USA davaju uplne nizke davky, alebo aj raz za tyzden nizku davku v pripade mierneho akne, vyrazok. dokonca som citala o jedenj dopsleje zene, ktora ich berie, s vynimkou tehotenstiev a casu pred apo niekolko rokov, zrela zena, pisala, ze ma uplne mastnu plet a to jej ju drzi pod kontrolou.
len tu sa ludia trapia roky,, maju problemy so sebavedomim a pomoci sa niekedy nedovolajú. a ked hej, tak potom uz musia riesit jazvy a zas dalsie prachy

kofa77
3. apr 2021

vyssie davky D vitaminu, omega olej, napr. z trescej pecene, probiotika. niekedy aj to pomaha.

majamat
3. apr 2021

@kofa77 to je mozne, ale to nehovori o tom, kto ma uzivat Roaccutane,a le skor o tom, kto nemoze. a teda skor tato info bola podavana prvym sposobom.

mis_h
3. apr 2021

@kofa77 ďakujem 😉

zdenka13
6. apr 2021

Dobrý večer. Lieky môžu mať nežiaduce účinky. Mne pomohla systémová očista tela bylinnými zmesami. Dovtedy som mohla skúšať čo len chcem. Akné je vnútorný problém, keď sa odstráni príčina tam, bude po probléme.. A najhoršie, čo na to môžu mladé dievčatá brať je hormonálna antikoncepcia 😪 Poznám viacero mladých žien s obrovskými problémami po vysadení..

Strana
z2