icon

Problémové preĺtanie/dusenie a silná nervozita

kukypink988
12. okt 2022

Ahojte rozhodla som sa dať to sem keďže to trvá už doooost dlhu dobu ani neviem ako mám tento problém popísať začalo to keď som začala mat problémy s chrbticov :/ nasjkôr tento problém s prehltanim začal vonku na otvorených miestach…reštauráciách atd ale teraz mna to trápi aj doma a už mám fakt problém sa najesť :( keď človek je jeho hlava sa sústredí na jedlo ale môj mozog nie keď žuvem jedlo po chvíle mám potrebu nadýchnuť sa alebo práve prehltnúť aj keď ešte jedlo nemám poriadne spracované v ústach alebo mám problém napiť sa aj vody zrazu pride taký skrat a musím vodu vypľuť lebo sa bojím že ju prehltnem zrovna v tej chvíli kedy som nechcela uz sa mi niekoľko krát stalo že som préhtla jedlo ktoré ešte nebolo poriadne spracované a ostalo mi v krku..nikdy som takýto problém nemala začalo to od minulého roka len sem tam ale teraz je to na pravidelnom poriadku a hlavne aj doma kde som úplne sama pracujem s domu nechcem na to myslieť aké nechápem úprimne ako toto vzniklo či je to len v hlave a ako sa toho zbaviť alebo to vyliečiť nemal niekdo podobný problém

lindusss2016
12. okt 2022

@kukypink988 a uz si bola na orl vysetreni?

ninka297
Odpoveď bola odstránená
dreamss
Odpoveď bola odstránená
ivca82
13. okt 2022

@kukypink988 chod s tym k lekarovi, nech ta posle na odborne vysetrenia. Necakaj.
Kym pojdes sustred sa pocas jedla len na zutie a prehltanie, nic pri tom nerob, nerozpravaj sa, necitaj, nepozeraj a podobne.

hyta
13. okt 2022

Mala by si ísť na vyšetrenie ORL, neurológia.

kukypink988
autor
13. okt 2022

@dreamss covid som už mala niesom nemocná

kukypink988
autor
13. okt 2022

@hyta aha dobre 🙂

kukypink988
autor
13. okt 2022

@ivca82 myslite že to môže byt niečo vážne lebo chodím aj na krv kvôli zelezu a štítnu mám podľa krvi v poriadku

kukypink988
autor
13. okt 2022

@ninka297 a ako sa to lieči ?

ivca82
13. okt 2022

@kukypink988 ak by bol problem v stitnej zlaze, bezne vysetrenie z krvi to nemusi ukazat, treba endokrinologa. Ak to ma nieco s krcnym, treba orl, ak to je neurologicky problem, neurolog, nasledne pripadne aj neurologoped.
Ja mam problem s prehltanim, viem co ho sposobuje v mojom pripade to je neurologicky problem. Jest a pit musim v klude, nesmiem byt rusena inymi podnetmi. Nemozem pri jedle rozpravat, citat, pozerat telku, najlepsue ked na mna nikto ani nerozprava. Proste nesmiem delit pozornost, mozog sa musi sustredit na tuto jednu cinnost. Vedome zujem a prehltam. Nie je to take strasne, ako to znie, je to len o zvyku.

ninka297
Odpoveď bola odstránená
dreamss
Odpoveď bola odstránená
kukypink988
autor
14. okt 2022

@ivca82 neviem mne toto začalo keď som začala mat problémy s chrbticov vždy keď mna extrémne bolela tak som s toho bola na nervy a mala som problém aj prehĺtať mám skoliozu krčnej chrbtice a čo som si o tom čítala môže to byt aj s tým spojené lenže som bola s tým aj u doktora chodila na rehabilitácie a nič stále to boli ako svina neviem čo už zo sebou

ivca82
14. okt 2022

@kukypink988 nuz tak ocividne rehabilitacie tvoje problemy nevyriesili, tak by si mala opat k lekarovi a ten nech ta odosle na odborne vysetrenia.

slovakboy
14. okt 2022

@kukypink988 myslím že je to forma panickeho ataku mal som to hoci mne sa to prejavovalo dusením a neskôr to prešlo do problémov sprehĺtanim. Poznám ešte dvoch ľudí s týmito problémami a obaja sa liečia na úzkosti.

stanulienkat
14. okt 2022

Panika, uzkostne stavy.

arabela55
10. apr 2024

@slovakboy zdravim a ako ste to liečili, aké lieky vám pomohli, už ste lepšie na tom ďakujem mám podobne problémy☹

arabela55
20. apr 2024

@kukypink988 ahoj pomohli niečo?

aurelka1
1. jún 2024

@slovakboy zdravím práve čítam túto diskusiu lebo pred dvoma mesiacmi som dostala v nemocnici panicky atak ktorý sa zhoršoval dostala som sa až do nemocnice.
Už dva mesiace sa snažím zistiť čo mi vlastne je
Pravdupovediac neviem či to bol panic atak lebo bolo to takto: šli sme do kostola na veľký piatok tohto roku po 15 minútach v kostole mi prišlo zle šla som von tam mi bolo ešte horšie strašná bolesť hlavy pocit na odpadnutie začala som vracať hneď v tím mi začala tvar tŕpnuť hneď ma dali do auta šli sme do nemocnice počas cesty mi začalo veľmi tŕpnuť jazyk citila som ako keby mi ho ťahalo do zadu a tŕpla mi veľmi ľavá ruka.
Boli sme do rana v čakárni stym že keď ma pozrel Dr tak mi dal steroidove lieky 8 mysleli si že to bola alergická reakcia.
Na ďalší deň som doma u mami som začala vracať mala som veľmi fialove ruky nechty citila som veľmi zimu ťažko sa mi dýchalo hneď prišla ambulancia dávali mi iniekcie viem že som dostala aj 2 adrenalín
Dostala som sa zase do tej nemocnice nechali si ma tam na izbe prepustili ma na druhý deň poobede stym že mám v krvy nieaku infekciu ale lieky zase žiadne.
O deň zase do nemocnice odpadavala som bol to proste úplne hrozný horor.
Teraz stále chodím k Dr stym že ma neposiela nikde len ma liečil 2 mesiace že mám infekciu jazyka a infekciu ústnych mandlí.
Moj problem je teraz takýto
Boli ma strašne krk ťahá mi to do hlavy,do ramien do ruky ucho úplne všetko ma boli celá hlava ústa zuby všetko😭🙈
Teraz mám takýto pocit že ten jazyk stále mi príde ešte že ako keby zaseknutý a pokiaľ neotvorim ústa a neviplujem jazyk tak sa neviem nadýchnuť.
Práve dnes mi začalo to ze bolestne prežujem jedlo ale nemôžem to prehltnúť sliznica medzi mandlami je dosť veľká
Snažím sa pisat,čítať
Žijem v zahraničí neberiem nato žiadne lieky ale ak mám povedať pravdu som uz aj dosť hladná neviem ako sa najesť zhodila som 7 kíl ani neviem ako
Som rada za tie kíla😀 lenže je to premna hrozne uz človek nevie čo mu je stále som v bolestiach dostávam veľký stres stoho nedokážem byt sama v dome lebo sa bojím ze ma to chiti a že som sama
Niekedy mislim uz nato najhoršie veľmi sa bojím😞
Ospravedlňujem sa ak niekomu vadí ze som to tu napisala a takto veľa. 😌
Chcem sa nieako vyliečiť nemám síl mám 6 ročnú dcérku niekedy sa snou pohrajem ale nieje to také ako to bolo nevladzem sa jej venovať som stoho zúfalá nedokážem snou ísť niekam von.
Chcem sa nieako uzdraviť koli svojej princezné stále mi vraví si tá najlepšia mama lubim tá ide mi srdce vybuchnut od žiaľu že sa snou ndhrajem
Mali sme šťastný život strašne ma to trápi😭

slovakboy
2. jún 2024

@aurelka1 od´íšem neskôr ale chcem sa spýtať či ti robili CT alebo MR lebo to tŕpnutie som síce mal aj ja na tvári aj všelijaké ťahania ale bolo to také podružné a tŕpnutie jazyka je už niečo iné. Proste ked si bola v nemocnici robili ti kompletné vyšetrenia a všetko vylúčili? Aby sme to zas nehodili na psychiku a môže byť príčina fyziologická. Strach následný je aj vtedy logický. Uzkosti a panika nie sú strach. Strach ich sprevadza ale primárne to nie je strach. Je to zlá komunikácia medzi časťami mozgu a lieči sa hlavne pokojom kľudom myšlienkpvými cvikmi relaxáciou zmenou sebahodnotenia meditáciou masážami objímaním atd atd. A ak treba aj liekmi.

aurelka1
2. jún 2024

@slovakboy ani robili mi od hrude až po hlavu že čo ale ak mám povedať pravdu neviem či mám veriť alebo nie žijem v anglickú tu sú Dr.taký že nechcem komentovať
Jeden deň je to lepšie raz tak raz onak dnes som sa najedla 2 krát stym že červenú kapustu a zemiaky s malou lizickou ale najedla včera som nejedla nič
Snažím sa ale videla som pod jazykom akési malé vyrážky (neviem ako to nazvať) okolo zubov aj biele vážne nechápem šla by som domov na sk po doktoroch len problem je v tom že nedostejum nemôžem dlho sedieť v aute alebo ísť si niekam von ak niečo treba že musím ísť vybaviť ja idem ale hneď domu
Študujem dva dni v týždni musím cestovať do Londýna nechodím nevydržím to bojím sa že stratím aj školu
Vážne neviem čo ďalej a hlavne ako
Zajtra si robím termín k doktorovi ale aj na posedenia ohľadom môjho strachu atd.
Dakujem že ste odpísal
Ako dlho vám to trvalo všetko?

slovakboy
2. jún 2024

@aurelka1 to čo sa ti stalo v kostole je podobné na atak ale môže to byť aj niečo iné. Fialové pery biele prsty pod nehtami mal som aj pocit tŕpnutia niektorých častí tváre. A pritom som nemal ani saturáciu zníženú keď prišla záchranka. Ako si dýchala? Ak si veľmi rýchlo a plytko dýchala môžeš sa z toho paradoxne dusiť. Ale nezadusíš sa. Maximálne odpadneš ako ja prestaneš na chvíľu dýchať a to ťa preberie a krv už nema toľko CO2 v sebe takže ti to pomôže.

slovakboy
2. jún 2024

@aurelka1 podľa toho ako píšeš teraz tak mi to pripomína skutočne tie úzkosti. Tŕpnutie sa neopakovalo? Neprimerana reakcia tela na bežny stres. Prejavuje sa aj strachom. Jedlo je často spúšťač. Zaťaží sa trávenie a mozog už má pocit že je zle a vyvolá zvracanie alebo pocit že člpvek ide zomrieť. Máš vtedy pocit že zomieraš? Mne trvalo vyliečiť sa 5 mesiacov a potom ešte občas prišla úzkosť asi pol roka alebo rok uz neviem nebolo to často a bolo to ľahko zvládnuteľné.

aurelka1
2. jún 2024

@slovakboy to trpnutie príde niekedy sle slabé už nie také ako to bolo na začiatku🙏 pri jedeni pocit zomrietia nebol ale príde mi to a niekedy často mám takéto myšlienky alebo že som vážne chora😭
Popravde je to dosť lepšie ako to bolo na začiatku vtedy som nevedela ani si sadnúť viem keď to príde ako nato len je to tak že sama niekde nedokážem byť a ani niekam ísť.
Bolesti odstupujú niesu také strašne aké boli bolel aj boli ma cely krk stoho mi to ťahá okolo ucha,oči celá tvar hlavne hlava niekedy mám také točenie hlavy že na seba dávam len studenú vodu aby som neodpadla k tomu zuby úplne všetko
Možno je to psychika zajtra robil termín aj na tie terapie musím sa stoho nieako dostať
Od kedy to začalo ešte som s dcérou nebola nikde vonku len manzel premna je to hrozne lebo s dcérkou som mala aj mám taký vsťah že sme boli na seba ako lepidlo teraz všade sama s ockom veľmi sa trápim koli nej.
Neviem ani čo pisat určite viete ale to je hrozne😌

aurelka1
2. jún 2024

@slovakboy neodpadla som🙏 dýchalo sa mi trochu ťažšie ale dalo sa to😀
Saturáciu som mala 100%

slovakboy
3. jún 2024

@aurelka1 viem ako ti je po psychickej stránke a že sa bojíš. Aj aké je to, že nevieš ani ostať sama ani niekam ísť. Ale tie bolesti zubov a ťahanie okolo ucha to si viem predstavit len ak je to nejaký zápal ale nie psychické. Z psychiky som mal len to tŕpnutie. Určite by si mala riešiť psychiku no aj tie zuby a ucho. Ja ti viem poradiť len s tým čo som sám zažil. Kľud, pokoj relaxačné dýchanie a myslenie na pozitívne veci. Hoci aj nasilu. Prinútiť sa myslieť na niečo pekné, kľudne aj fiktívne. Objímaj dcérku a všímaj si ju. Pozoruj ju ako ona vníma svet a uč sa od nej. V hlave máš veľa myšlienok a jedna vychádza z druhej. Tvoria sa ti myšlienkové reťaze s nejakým pravdivým základom ale úplnou hlúposťou vo výsledku. Mne na to pomáhalo odchytávať myšlienky ich pozorovaním a zastavovať ich ďalšiu tvorbu. Dá sa to veľmi rychlo naučiť ale musíš to robiť vedome. Teraz sa ti tvoria myšlienky nevedome automaticky a neovládaš ich. Tvorba myšlienok je automatická a je to momentalne vporiadku. Je to normálne. Ťažko to zmeníš. Ale pomerne ľahko zmeníš prístup k myšlienkam a čo s nimi v hlave ďalej urobíš. Zastav ich ďalšie rozvíjanie do konštruktov. A pomaha aj vedomé generovanie pozitívnych myšlienok. Na začiatku sa ti bude zdať nedôveryhodné veriť vedome vyprodukovanej myšlienke. Viac veríš automatickej myšlienke ako vedomej. Ale pre mozog je to jedno. On pracuje vždy s fikciou a principiálne funguje len s fiktívnymi myšlienkami. Keď si ideš umyt zuby najprv si to musí mozog predstaviť. Keď vidíš idúce auto mozog si musí predstaviť myšlienku pred zlomkom sekundy a aj myšlienku auta ktorá sa ešte len o zlomok sekundy stane. Aj vnimanie času funguje len vďaka fungujúcim predstavám. Dokonca vedci objavili v mozgu orgán alebo časť mozgu a mechanizmus, ktorý zabezpečuje aby sa časovo radené predstavy automaticky tvorili. Preto tvoje emócie spoľahlivo ovplyníš predstavami peknej lúky plnej kvetov, alebo rozprávkovej planéte s čim len chceš. Ja som si predstavoval v puberte planétu plnú nahých žien, ktoré sú len pre mňa povoľné. A ako dobre mi potom bolo. Rozumieš tomu princípu? Rozprávky zlepšujú náladu. Náboženstvá na tom fungujú. Môžeš oponovať, že nie všetko je pravda, ale ty potrebuješ upokojiť emócie a predstavami to ide. Funguje to a nie všetko je výmysel. Kto sníva o dome nakoniec ho postaví. Ja som sa nakoniec oženil a neostal som na planéte nahých žien. Sny sú pre nas životne dôležité. Vojaci na fronte o tom vedia svoje. Zachráni im to niekedy život. Preto aj ty začni kontrolou svojich myšlienok a nenechaj sa odradiť neúspechmi. Ono sa to bude najprv nebadateľne zlepšovať, potom to bude stále ľahšie a ľahśie. Až ťa to bude baviť. A budeš automaticky pokojná. Pomáhaj si relaxačnou hudbou.

slovakboy
3. jún 2024

@arabela55 nevšimol som si tvoju otázku v aprili. Bral som liek Escitalopram a na spanie nenávykový Calmaben. Neurol len akútne keď sa to nedalo vydržať. Použitie neurolu som si písal do denníka aj okolnosti pred a po. Psychiatrovi som to vždy odovzdal. Hlavne ti pomôže psychoterapia. Lieky sú len taká barlička samé o sebe nevyliéčia. Sú však účinné nie je to žiadne placebo. Význam majú a vedci čo vynašli primcip vychytávania serotonínu za to dostali aj nobelovu cenu. Zaslúžene. Vďaka za vedu a za múdrych ľudí. Prečítaj si aj moje odpovede aurelke. Možno ti pomôžu. Neber moje skúsenosti ako bernú mincu. Každý ma svoj kríž. Ale niečo ti môže fungovať a je to potom skveké. Je však v poriadku, ak ti nie vsetko bude fungovať ako píšem a nájdeš svoj spôsob riešenia.