Prosím vás vie mi niekto vysvetliť diagnostiku neuro(boreliozy) , kedy máte 100% istotu, že ju máte?
Dobrý deň, prosím vás vie mi niekto poradiť, komu robili lumbálnu punkciu alebo kto má skúsenosti s neuroboreliozou, že na koľko percent máte istotu, že nemáte neuroboreliozu z odberu práve likvoru? Je to vyšetrovacia metóda, na ktorú sa dá spolahnúť, že vám na 100% potvrdí alebo vyvráti, že máte alebo nemáte neuroboreliozu, či nie? Dala som si robiť krvný test ELISA v roku 2016, kde mi IgG vyšlo pozitívne a IgM hraničné, ktorý sa doplnil ešte Western Blotom z ktorého mi vyšla pozitívna - iba zložka Borrelia p41 (flagelin) ostatné negatívne. Záver bol, že konfirmácia nepotvrdila špecificitu IgG- teda nešpecifická reakcia a vyšetrenie som mala opakovať za tri mesiace, čo som nespravila. V roku 2017 som si dala znova spraviť krvný test ELISA a vyšlo mi aj IgM aj IgG negatívne. Ďalej som to neriešila. Pre neustále tlaky v hlave, závrate, búšenie srdca, migrény, úzkostné stavy (mi v roku 2018 diagnostikovali hyperventilačnú tetániu, ale tejto diagnoze moc neverím, pátram aj po iných príčinach, napríklad aj neuroborelioze, keďže príznaky sú podobné). Preto som sa dostala až v tomto roku 2019 k lumbálnej punkcii a odberu likvoru- kde zistili, že likvor je negatívny a že neuroboreliozu nemám, preto sa pýtam, či sa tomuto vyšetreniu dá naozaj veriť alebo nie.(lebo popravde našim lekárom moc neverím) A či ešte naozaj neobrátiť ešte na doktorku Ďurkovskú, a zaplatiť si drahé vyšetrenia, ktorá dáva robiť testy až kdesi do Ausburgu, ako som sa už dočítala niekde v inej diskusii, ktoré sú kvalitnejšie a tam , to ževraj sa stopercentne preukáže? Keďže som sa aj niekde dočítala, že z neskorého odberu likvoru, ak už ťažkosti pretrvávajú dlhšiu dobu u mňa 5 rokov sa to už nedá určiť, pretože tam už borelie nemusia byť prítomné, ale neviem či je na tom niečo pravda a či to nie je hlúposť. Vopred ďakujem za akúkoľvek radu.
@katka.sp áno aj skleroza multiplex má rovnaké alebo podobné príznaky, presne ako píšete. Neboli ste na MRI mozgu? Sklerozu multiplex možno odhaliť aj pomocou MRI, takže to by nemal byť problém. Len neviem, či aj sklerozu multiplex nevyvoláva borela niečo také som už čítala alebo počula, ale neviem či je to pravda, ťažko povedať.
@lucka2709199 nebolo to mne adresovane ale..borela moze sposobit SM,aj ine neurologicke ci psychitricke choroby aj za tetaniou sa moze skryvat borela,takisto aj chlamydie a mykoplazmy
@lucka2709199 máme čerstvú skúsenosť, polovičku mi v lete skolila borelióza, nemohol ani chodiť, tvárová obrna a schudol 15kil.. dva týždne nemocnica, plus tri tyzdne infúzie a ďalšie tri týždne atb, rehab... Mal všetko pozitívne.. aj odbery krvi aj lumbalku. Teraz bol na kontrole a výsledky sú už negatívne až na p41 a ešte jeden parameter.. ale už sa to berie tak že borelióza nema, len ju prekonal. Ale veľmi pozerali na príznaky, kým sa necítil úplne fit tak mu lieky nevydarili. Neviem aká ešte istejšia Metoda by mohla byť.. vraj sa virelue radi schovajú a keď sa robia odbery neskoro môžu byť negatívne.
@lucka2709199 áno robili mi mri... A nemyslím, že boreliozu vyvoláva SM... Mňa len stále trápi, že poznám veľa ľudí čo majú boreliozu a fungujú úplne normálne... Tak prečo nás je par co sa majú takto?
@lucka2709199
@lesik
@katka.sp
@chichua
Ahojte dievcata, chcem sa opytat ako ste v case pokrocili s vasimi problemamy? Vyriesili sa? Mali ste potvedenu boreliozu? Liecili sa u Mudr. Durkovskej? Riesim podobne problemy, ktore ste mali aj vy a uz som zufala. Od zaciatku roka riesim zdr.problemy, trpnutia rozne po tele, tocenie hlavy... mam za sebou MRI hlavy, potvrdene drobne lezie na mozgu nezodpovedajuce umiestnenim SM, nasledne hospitalizacia na neurologii, lumbalba punkcia, VEP... vylucena SM, ani borelioza sa nepotvrdila ani z likvoru ani krvne testy, povod lezii sa nepodarilo objasnit, diagnoza tetania potvrdena EMG. Aktualne ma zacali pobolievat chvilkovo par minut klby, raz na prstoch ruk, potom na prstoch noh, prejde, citim zapestie, ci clenok na chvilku... trpnu mi ruky, nohy, 2 mesiace v kuse sa mi toci hlava. Rozmyslam ci predsa len nemam borelie a ci ist k Durkovskej na testy.
@bosorka2828 ahoj, ja som bola v decembri u Durovskej na testoch. Vyšla mi tam borelioza, mykoplazmy, chlamydie atď.. Liečim sa sama od februára Buhnerovym protokolom.
@chichua dakujem za odpoved 🙂 robili ti aj predtym testy Elisa alebo Western? Ak ano, tie vysli ako na borelie? Preto sa zaujimam, lebo mne tieto testy robili v nemocnici ked som bola hospitalizovana na neurologii a vysli negativne. No priznaky mam. Preto zvazujem ci nepodstupit este testy u dr.Durovskej.. odradza ma, ze som na rodicovskej a manzel si uz mysli, ze som hypochonder... Nebrala si u nej vobec antibioticku liecbu? A ak smiem vediet, kolko cca ta stali tie testy u nej? O Buhnerovom protokole som len pocula, musim si nastudovat o com to je. Drzim ti palce, aby si sa vyliecila a zbavila tych potvor.
@bosorka2828 elisu na boreliozu mam negativnu. Wb mi kvôli negatívnej elise mi nik nespravil. Wb na chlamydie a mykoplazmy som mala pozitívne, ale to nik neriešil... Ja som bola tiež na rodicaku, manžel to videl nejak tak ako tvoj... Pomaly mení názor. Testy ma vysli vysse 500 eur. Dávala som si toho robiť viac, boreliozu, chlamydie, mykoplazmy, bartonelu, anaplazmu a na imunitu CD 57.atb ani inú liečbu som na ich klinike nebrala. Škoda, že som tak dlho váhala s tým Buhnerom a testami. Mohla som mozno už mať nejakú z tých infekcii vyliecenu
@chichua Rozumiem ti. Dnes som volala a objednala sa do BCB... tak som zvedava, vo povedia tie ich testy. A antibiotika si nebrala vobec? Myslis, ze len byliny tie potvory porazia? Nemam Buhnera az tak nastudovane, len som narazila na to, ze sa dava po liecbe antibiotikami. Ty mas tu knihu jeho a ides podla nej?
@bosorka2828 ja atb nemozem brat, preto som zvolila tie byliny. Co je ale účinnejšie neviem.
@bosorka2828 Ahoj.Ja mám potvrdenu tetaniu,hyperventilacnu a tachykardickú,myslím si,že mám aj miernu panickú poruchu...zajtra idem po roku na MR na lezie,či pribudli alebo spia...tak som zvedavá,niekdy je to ako na hupacke,raz dobre,inokedy unava a malatnosť,naučila som sa s tým žiť...čo človeku zostáva a hlavne v začiatkoch tetanie som pochopila,že niektoré veci treba vypustať a ignorovať...tetania a PP ide ruka v ruke,tak sa pekne dopĺnaju,že ma to v zaciatkoch až desilo...ale zasa ako si to urovnáš v hlave,tak to budes aj prezívať,zabudla som napísať,ýe mám diagnostikovanu CERVIKALNU DYSTONIU,obcasne zášklby hlavy a je to porucha mozgových ganglií,lieky sú,zatiaľ odolávam,nemávam ich až tak často,tak na lieky som zatial nepresla.
@lesik aj ja mám diagnostikovanú tetániu aj panickú poruchu to isté čo vy máte. Tiež mám neskutočné stavy úzkosti (obrovský tlak na hrudi cítim, tlaky v hlave, akoby mi hlava mala prasknúť a arytmia a vyšší pulz 120) už ma to tak obmedzuje, že som prestala šoférovať ( to vôbec neprichádza v úvahu pri zhoršených príznakoch ) a mám dni čo sa bojím vyliezť z domu, to nesrandujem to vážne a ledva prejdem pár krokov a začne ma chytať úzkosť a zvierať hruď ako by ste mali dostať porážku, je to veľmi nepríjemný pocit, hlavne keď si na ulici musíte ľahnúť na lavičku a dať si nohy hore a ostatní na vás pozerajú, že čo "blbnete", ale bohužiaľ kto nezažil panický atak ten nepochopí. Chodiť po MRI nemá význam, to že vám nejaké lézie objavia, to ešte nič neznamená, ja som chodila tiež po neurológoch a dokonca aj po kardiológoch ( pre neustále vyšší pulz viac ako 100 a arytmiu, čo mi ukazovalo, keď som z paniky stále merala tlak) a a bola som aj hospitalizovaná v nemocnici dokonca pre zhoršujúce sa závrate minulý rok. Už som sa bála, že či nemám nádor v mozgu pre tie neskutočné závrate tak mi robili MRI mozgu zistili len, že mám len cystu v mozgu a to arachnoidálnu, čo má, ale veľa ľudí dokonca už od narodenia a pokiaľ sa nezväčšuje tak človek s ňou žije celý život a ani o nej nemusí vedieť. ;) Potom mi robili aj lumbálnu punkciu aby sa vylúčila nejaká infekcia v tele ako napríklad borela, ale ani z toho mi nič nezistili. To že vám sa točí hlava, zviera hruď je spôsobené iba psychikou niekedy. Minulý rok v lete som na tom bola veľmi zle, cez zimu som sa akosi príznaky nemala a bolo mi relatívne dobre, tento rok cez leto som zase v sr*čkách, preto, že mi umrel blízky človek a zase sa mi všetky tie stavy vrátili ak nie ešte v horšom a samozrejme, že u psychológa som ešte nebola ani a to som už mala byť dávno! Preto treba riešiť hlavne tú psychiku a jediné čo môže človek spraviť je ako krok zlepšeniu je objednať sa buď k psychológovi alebo psychiatrovi, alebo snažiť sa brať vitamíny, minerálne látky horčík a podobne a VYHÝBAŤ SA STRESU ( ale samozrejme to nejde, život je stres sám o sebe) a hlavne meditovať, UPOKOJIŤ SA, robiť to čo človeka baví. Ja sama som len na začiatku v boji s panickou poruchou a tiež sa dokopávam k tomu zavolať na číslo psychológovi alebo psychiatrovi. Neurológovia vám nepomôžu, predpíšu vám len max. magnéziové injekcie alebo milgamu prípadne antidepresíva, čo síce vyrieši problém, ale len na krátko, treba fakt zaklopať na tie správne dve ambulancie a to je ambulancia psychiatrie alebo psychologie, prajem veľa zdravia!
@lucka2709199 a tu Durovsku a jej testy si uz potom vobec neriesila? Mne tiez brali likvor, ale presne ako pises, zachytnost borelii po 5 rokoch v likvore je mala. Tie trpnutia by som aj prezila, aj motanie hlavy, ale to, ze ma zacali boliet klby, to tetanii nepripisujem. A lezie na mozgu mozu byt kludne po borelioze. Bojim sa, aby sa mi to nezhorsovalo, preto som sa objednala k Durovskej, nech sa spravia testy, bojim sa chronickej boreliozy. V testoch z nemocnice WB som mala pozitivne presne ako ty p41 flagelin a plus 4 ukazovatele hranicne, ostatne negativne.
@lesik daj vediet ako ti dopadne MRI, mas lezie? Ja ano, caka ma kontrolne v decembri. Tu lubmalku si podstupila? Vylucili SM aj boreliozu? K Durovskej si nakoniec nesla? Ja uz som tak znechutena z toho kolecka doktorov od decembra beham, no este ju absolvujem, pre pokoj v dusi, mam maleho syna, musim tu byt pre neho.
@bosorka2828
@lucka2709199
Ahojte.MR som podstupila dnes,aj minulý rok,mám nejakých 8 lézii,tak mi odporučili opakovať MR po roku...lumbalku som mala v poriadku,SM vylúčili,mala som mierne zvýšené protilátky na boreliózu,bola som aj na infekčnom,ale primárka mi povedala,že to je tak zanedbateľné číslo,že netreba to ani riešiť...na tetániu užívam magnezko,dávam si aj vápnik, D,občas B vitamín,síce zabúdam,ale hádam sa polepším🙂čím menej riešim lekárov a pozorovanie samej seba, tak sa cítim lepšie,ako si to človek uprace a nastaví v hlave tak to bude fungovať...išlo to pomalými krokmi,ale v porovnaní s tým čo bolo sa to nedá ani porovnať...ja už som unavená s riešením a čakaním u lekárov,čím človek viac rieši tým sa horšie má...aspoň sama som to na sebe zbadala...tiež ma štve moja dystónia,občas mi vykrúti hlavu doprava,ale nie veľmi,da sa ako tak potlačiť botoxom,ktorý u mňa dopadol katastrofalne,liekmi a operaciou mozgu...nejako som vypustila moje trápenie s ňou,žiadne myslenie na ňu,čo povie okolie a tak... a badala som na sebe,že už ju nemám tak často ako niekedy.
@chichua ahoj, prosím ťa ako sa máš zdravotne, pomohla ti bylinna liečba na boreliózu a spol.?🙏

@nella1405 mne zacali problemi len teraz.v juni som bola tak zvlastne chora a po chorobe som sa uz nedala uplne do poriadku a od augusta mam tie problemy,kt.som opisovala vyssie.zatial to mam este v takej miernej podobe,ze bezne doma zvladam fungovat ale sportovat a nejaka turistika nehrozi.no musim to riesit,lebo zacina sa to nabalovat.minule som sa v noci zobudila,ze som mala pol tela strpnuteho.