Sexuálne obťažovanie na psychiatrii
Ahojte, dobrý večer. Chcela som sa poradiť, mám mamu na psychiatrii, diagnóza: depresia, uzkostne stavy, schizofrénia. Momentálne je na akútkom oddelení, dnes sme boli na návšteve, doniesť jej veci a prekonzultovať stav. Všimli sme si modriny na jej rukách a takisto zranenie na dlani akokeby porezane, pytala som sa, či jej tu niekto niečo robi alebo čo sa tu deje, pretože stále za nami chodil jeden pán nenápadne, nepríjemne sa pozeral aj na mňa a niečo si mrmlal tak som sa spýtala aj naňho a povedala mi, že niekedy príde ku nej (a chodí aj za ostatnými ženami) a ju objíme a chytí za plecia a hovorí jej "ty moja frajeročka", že ona už len prekríži ruky a ukázala mi ako (cez prsia) ...pri vstupe do miestnosti sestier sme s bratom videli ako chyta postaršiu pani za prsia a obchytkáva ju a smeje sa, v momente mi napadlo, že to robí asi každej a teda aj mojej mame. Povedala som to sestrám aj pani doktorke, ktoré nato odvetili, že oni si to nevšimli ešte a nevedia o tom. Podotýkam, že je to akútne oddelenie a je tam zvýšená kontrola. Slušne sme pani doktorke povedali, že po tom, čo sme videli tu mamu nenecháme a nech ju teda niekde preložia inde alebo jeho, pretože toto je neprípustné. Brat bol dosť nervózny, zvýšil samozrejme aj hlas ale pri všetkej úcte povedal, čo nám vadí a že neodídeme pokiaľ tam budemama s ním a myslím, žeby to nemali brať na ľahkú váhu...vyhoveli nám a my sme ešte po nejaké veci, ktoré mamke chýbali. Ako sme sa vrátili, zavolali sme si pani doktorku a ešte raz sme vyjadrili naše zhrozenie a neprípustnosť situácie a takisto naliehavosť aby sa to znova neopakovalo Odvetila, že sa to nebude opakovať ale on je chorý atď. Odišli sme aaaa po polhodine nám volala pani primárka ohľadom toho, že naša mama ma taku a taku chorobu, že j je rušivá a tak ďalej a keď niesme spokojní s pristupom, liečbou, priestormi oddelenia a tak ďalej, mame si najsť ine zariadenie, načo sme jej odvetili, že sa tu nikto nebavi o zariadeni, ani pristupe atď ale ide o neprípustné chovanie, ktoré určite nikde vo svete nie je akceptovateľné, nuž pani primárka si išla svoje a nechcela to prijať, dávala nám za vinu, že mama je rušivá a mame si najst ine zariadenie. Napokon nam povedala, že mamu presunu naspat a toho pana niekde umiestnia, že ona to ide vybavit ale jeho presun budeme musieť podpisať my,čo sme absolutne nepochopili a pri ďalšej navšteve, ktora bude hneď v utorok sa nato opýtam. V poslednom rade nám opáť zopakovala, že mame si najsť ine zariadenie a že už stači a že ako sme sa spravali, že sa jej tam sťažovala doktorka aj sestry, pričom sme sa nespravali nijako neslušne, iba sme si zastali zakladne ľudske pravo a nie je pripustne aby sa toto dialo nikde a ani v psychiatrickom zariadeni. Proste arogancia a doktorka a sestry uplne prekrutili realnu situaciu, pritom k nam boli akoze mile a ani naznak toho, žeby sme na nich pôsobili vulgarne alebo by sa nas bali alebo čokoľvek a opisali nas ako nejakych hulvatov. Ako by ste to prosim riešili vy, pripadne nejake tipy, s ktorymi mate skúsenosti nedajbože....mam pocit, že to chcu iba nejako zamiesť pod koberec a nam vštepuju vinuďakujem veľmi pekne.

Asi sa môj koment stratí ale ako to nakoniec dopadlo?
Celá vec je divná. Mama má modriny a nikto si to nevšimne? Taktiež prečo sú muži a ženy spolu? Brat je tiež psychiatrický pacient a nikdy neležal na oddelení spolu so ženami.
Ja by som sa asi obrátila na úrady, súd alebo políciu. Nahrávaniu bez povolenia by som sa vyhla. Neviem ako presne to funguje, ale dosť často neprijímajú nelegálne nahrávky/fotky ako dôkazy, maximálne ako nápvedu (kolegyna má zlú skúsenosť, že do ich paneláku sa vkradol zlodej a ukradol jej synov bicykel. Mali fotky z bezpečnostnej kamery, ale na polícii ich nemohli prijať, že boli nelegálne. Nechápem prečo, nepýtala som sa na detaily, len typujem že možno nedali na dvere upozornenie, že priestor je monitorovaný, a vtedy sa to počíta ako nelegálne nahravanie. Našťastie sa im podarilo vyriešiť krádež bez pomoci polície, ale dosť riskantným spôsobom, mali šťastie že zlodej s partnerkou nechceli robiť problémy). Ale nie som právnik takže to by som si naštudovala alebo sa poradila s právnikom.