Stretla som sa s pozitívnym pánom na koronavírus
Radšej píšem anonymne keďze veľa ľudí na nete robí hon na čarodejnice už len pri otázke ohľadom kovidu.
20.8. sme mali rýchle stretnutie s pánom zo širšej rodiny, bola to asi pol hodina, žiadne objimanie, odstup, boli sme na záhrade. Včera nám bolo oznámené že je v nemocnici a potvrdili mu koronu.
Pre nás to je teda tento štvrtok 14dni od stretu, nikomu v našej domácnosti nič nie je. Dala som pre istotu vedieť všetkým s kým sme sa stretli (nebolo ich veľa) moja otázka je, treba v tomto prípade dodržať 14dnovu karantenu, alebo 10dnovu? Čiže nedať deti do školy/škôlky, vsak? (Pýtam sa preto, lebo som už pocula čo riešim zbytočne a deťom kazim začiatok roka) Keby som to netušila neriešim, také isté riziko si myslím je pri každom kontakte teraz, ale ako to viem tak mi to nedá. Ďakujem.za slušnú diskusiu bez invektiv.!!!chcem.sa zachovať zodpovedne.
stále nerozumiem, ale nevadí. Máš tam dátum od 17-teho či ste sa stretli. Stretli ste sa 20.8. Čiže nechápem čo riešiš. Zaklameš, určite ťa majú v systéme, keďže ten nakazený diktoval s kým bol v kontakte a vyjde ťa to drahšie ako testy.
@jasminka548 lenže tu u nás sú povinné. Je zbytočne písať ako je to v inej krajine 🙂
@sasa1310 ježiši kto kde ide klamať, riešim či je v našom prípade karanténa 14dni (alebo 10 ako uvádzajú na stránke pri rizikových krajinach ak je človek bezpriznakov)
vždy všade sa uvádzala táto doba karantény nikde sa nikdy nevyžadovalo byť doma 30dni, az teraz som túto dobu videla prvý krát na papieroch do školy.
pýtala som sa jasne, chcela som urobiť všetko spravne, na čísla som sa nedovolala tak som sa snažila nájsť nejaké info, preto som založila diskusiu. neviem ako som to mala napísať jasnejšie. zajtra zavolám tam kde má nasmerujú najlepšie.
Ďakujem všetkým ktori pochopili a neriesia že chcem klamať. Poznám ľudí čo by vpohode klamali, ja som silne pravidlovy človek.
@ukulela nehnevaj sa ty nevidíš čo.pisem?!
Neverim, ze nemas kontakt do skoly a do skolky. Ved niekde si predsa musela byt na zapise, musela si vypisovat nejake papiere, kde bol urcite uvedeny aj kontakt. A ak nie, tak dnes vygooglis cislo do skoly za minutu.
Pozri, chapem, ze ak sa jedna o prvacika, asi mu pokazis radost z nastupu do skoly. Ale co ak ho tam das a nahodou budete nakazeni a skolu budu musiet zavriet na mesiac? Jasne, nakazeny moze byt ktokolvek, nemusi o tom vediet a zanesie virus do skoly tak ci tak, ale ty vies o tom, ze si bola v kontakte s nakazenym a nejaky cervik pochybnosri v tebe asi hloda.. nemrzelo by ta to neskor viac, ak by si vedela, ze si pokazila vlastnou nezodpovednostou prve dni v skole nielen svojim detom, ale celej skole?
Pozri, ja si myslim o celom cirkuse okolo covidu svoje. Podla mna sa to hrozne zvelicuje a vsetky tie opatrenia su take nejake nedomyslene. Virusu sa ja osobne nebojim, ale napriek tomu sa snazim spravat zodpovedne, preto som dnes svoje dieta do skolky nedala a cakam na vysledky testov u kolegyne. Az budu negativne, vratime sa do prace a dieta dam do skolky. Az budu negativne, tak posedime dva tyzdne doma. U nas je to uz taka rutina, ako som pisala v prispevku vyssie, za posledne 3 mesiace som uz tretikrat v karantene, takze fakt mi to neprekaza...
@diewcatqoo to už ani nemôžem napísať že ma mrzí že prvý deň do skoly nepôjde? Nehnevajte sa ženy ale fakt nechapem tieto útoky.
A nie, kontakt na učiteľku nemám, ani sa dnes nikam nedovolam. Nikde som nenapísala že to zajtra nebudem riešiť proste som len napísala fakty. Info viem 24h nemala som to doteraz s kým riešiť kedze je sviatok.
idú sa pototo a možno sú nakazené 😂 len viete ako.... testy sú len pre minimum ľudí, ktorí majú proste sú smolu, že vedia s kým pozitívnym boli :D
Domyslate si čo.som nikde nenapísala úplne typické pre modrý koník. Mám dosraty den, môj ujo.mozno.zomrie lebo je rizikovy, chcela som len radu a tu má začnú obviňovať. Toto je fakt sila
Ale ved ja na teba vobec neutocim. Ved pisem, ze chapem, ze ta mrzi, ze mu pokazis radost z prveho dna, ak je to prvacik...
Ako prepac, ale vypni na chvilu internet, uvar si kavu, vyloz nohy a daj sa do kludu. Lebo vidis utoky aj tam kde nie su a zbytocne sa potom rozculujes ✌
@diewcatqoo tak potom nerozumiem prečo vôbec riešiš čo by bolo keby som nakazila celú skolu,či by ma to nemrzelo - ani slovom som nenaznačila že idem konať nezodpovedne, tak áno hnevá ma ak mi to niekto vkladá do úst, pretože to ovplyvňuje ďalšie odpovede v diskusii . Moja otázka bola či ide o 14 alebo 10dni nič viac nič menej.
Ok, chapem, ze mas nervy, a preto nevies citat s porozumenim. Tak to nema zmysel marnit tu cas.
Pozri, riešiš tu 10 a 14 dní a žiadne príznaky atď. Skrátka nahlásiť sa na ruvz a ani nemyslieť, ze do školy/škôlky. Ine mi rozum nedá. Možno som nasratá z ľudí, so nosia ruska s nosom von, čo seru na odstupy atď. Áno, som nasratá na každého, kto serie na prevenciu a opatrnosť. Máme v rodine ľudí a diagnózami, ktori by covid nerozhodili, tak preto.
@zuzanapjat a možno som nakazená, ale snažím sa tomu vyhnut, max dodržiavam prevenciu, v obchode sa na nikoho nelepim, decká tam nenosím atď. Dokonca máme v práci povinné ruska aj v kancloch, obmedzený kontakt s kolegami atd.... Ale keď vidím ľudí na párty a pod, nožík vo vrecku sa mi otvára. Lebo jasné, život im ujde, keby žili pár mesiacov striedmejšie .... Väčšina by môj názor pochopila, až keby mali príbuzného s covidom na ventilátore.
@ukulela ja tak príbuzného mám, pýtala som sa ako to má byť pospravnosti v našom pripade a začnú sa tu vyťahovať útoky zato že niekoho seru ľudia čo nedodržujú pravidlá - zato ja nemôžem. A nikto si áni neprizná že prestrelil.a ja sa mám hodiť do kľudu aha..
karantena je tusim 14 dni a do skoly/skolky bohuzial az toho 21-ho...napr. aj moja suseda nastupuje do skoly az 17-teho, lebo 17.8. boli na svadbe co je "len" hromadna akcia, aj ked tam nikto s covid pravdepodobne nebol, lebo v okrese nemame oficialne uz dlho ziadny pripad. No cestne prehlasenie nepusti, lebo keby ju niekto bonzol ze bola na hromadnej akcii mohla by mat este vacsi problem...
Pozri, ty tu uz hodiny polemizujes nad nesmrtelnostou chrusta a ako sa vyhnúť všetkým dostupnym navrhom, pretože by to bolo mimo komfortnej zony. Založením tejto temy si cakala asi pozehnanie, ako si skvele zodpovedná, ze ti to vôbec napadlo, ale ze kludne môžeš rozposlat deti do skol a nemusíte nic riešiť. Každopádne, ked by som vedela, ze som bola v styku s nakazenym, isla by som sa otestovat, nakolko stále môžeš byt tichý prenasac... Ale ved urob si podľa svojho vedomia a svedomia.....
@karelova nie, ja som chcela vedieť či nie som prehnaná že ich nechávam.doma, lebo mi to bolo povedané a nehovor že si si to v úvode nevšimla!
@karelova a kde sa snažím vyhnúť dostupným návrhom?
skus sa na to pozriet pozitivne trochu... prvy den v skole by zamrzel aj mna, no mozno potom bude za toho "zaujimaveho"... a skolka by ma vobec nemrzela...prve dni tam deti preplacu a ucitelky maju toho dost vsetky deti uchlacholit a naucit pravidlam....tam deti lepsie beru ked pridu uz do pokojneho prostredia a vidia ze ostatne deti su "vpohode" potom aj lepsie spolupracuju a prisposobuju sa, tie prve dni by bol viac v strese.
@cickamon hej, hej deťom som to vysvetlila a nakoniec sa tešili že sa im predlžujú prázdniny 😅 zajtra zavolám a uvidím co.mi na to povedia ako písala janinah keď to bude dobrene zhora, tak to bude najistejšie čo urobiť. Skôr ako zmeškaný prvý školský den ma hnevá že tu sa proste nemôže človek spýtať nič aby nebol obvinený z niecoho čo ani nezamýšľal. Celá táto korona je najhoršia preto lebo ľudia vidia v komunikacii aj to čo nie je.
Len sa obávam, že takýto školský rok bude stále. Keď možno po mesiaci moje deti nastúpia čo im možno ani nič nebude, tak potom sa stane že niekto v škole bude pozitívny a budeme v tom odznova.
inak ma este napadlo ze ci ste zistovali kedy na nakazil ujo... je mozne ked ma ustav podchytene "epicentra" tak ujo sa nakazil od niekoho koho maju zaznamenaneho az po vasom stretnuti a preto vas nekontaktovali ohladom testovania ... ved jemu mohli robit test po tych 5-9 tich dnoch od nakazenia kedy uz test moze vyst pozitivny a to by vlastne este pri vasom stretnuti bol uplne zdravy...ale to je iba teoria ...vtedy by ti deti mohli nastupit normalne lebo by ste nemali kontakt s pozitivnou osobou ....skus pozistovat v rodine ako to bolo... kedy ho testovali a kde a kedy sa nakazil...
@cickamon hej už sme zisťovali ako to bolo. A podľa výpočtov mohol, ale nemusel byť už vtedy pozitívny, keď k nám prisiel. možno keby prišiel o dva dni skôr tak nemusím nič riešiť. ☹️
@ukulela mne sa rozum zastáva, keď na tých párty sú politici, ktorí za podpory médií šíria strach a za pomoci policajtov rozdávajú pokuty a buzerujú, pritom sú to práve oni - politici, ktorí sa chovajú najviac nezodpovedne a doposiaľ si nenaordinovali pre istotu plošné testovanie.... :D Je to asi tak trápne, ako keď si poslanci EP odhlasovali, že sa na nich nebude vzťahovať karanténa - a ani na ich rodiny. Čiže mala by si dieťa v škôlke, ktorého rodič precestuje celú EU a v práci sedí so 499 kolegami, ale dieťa do škôlky ide - lebo ocko je europoslanec.... tu už nevadí, či ty máš doma 90ročnú babičku a 60 ročnú onkologickú matku. Je to taká fraška, ako keď policajti v DE pili šiesti vodu z dvoch fliaš. Hlavne že mali rúško a išli obmedzovať práva protestujúcich.
@zuzanapjat áno presne, sú plné noviny toho že politici kazu vodu a víno pijú. odkedy sú nariadenia tak tam každú chvíľu ktosi niečo poruší uplne beztrestne (a nie len v súvislosti s covidom) vpodstate celý systém je nastavený byrokraticky, zameraný len na papierovanie ktoré nechráni nikoho, len ich aby sa mali čím oháňať a hľadaju sa vinnici.. a ženy si tu budú zvyšovať ego nad obyčajnými otázkami a obviňovať. (Nevravím len o tejto diskusii, MK poznám dosť dlho a vidím ako to tu chodí)
Vo vašom prípade by ste mali byt pretestovani na covid všetci čo sa s ním stretli. On už je pozitívne testovaný takze to neni len o karantene
Ďaľšia trápnosť sú predavačky. Vkuse choré, napriek rúškom (alebo vďaka tomu) a oni na testovanie proste nemusia a nepôjdu. Lebo veď si nemôžu dovoliť byť PN. Takže celkovo testovanie je čierny peter... nič iné. Ty musíš, ty nie, ty musíš, ty nie. Preto sú politici, predavačky, herci a všetci s rôznymi výnimkami imúnni. Synovi spolužiaci traja, čo ani neboli spolu momentálne písali že majú brutálne hnačky a zvracanie.... testovať sa nepôjdu, lebo veď to je črevný vírus :D (alebo nie?) Ale vina padne na prvého, kto sa otestovať dá keď ochorie. Idiotizmus... mediálny a politický vírus.
Prestaňte už s tým covidom panikáriť a každého terorizovať a osočovať. Je to výmysel, nikomu nič dokopy nie je, ide len o udavačstvo a nenávisť jeden voči druhému ako za druhej sv. vojny. Je to nezmysel, iná forma chrípky. Už sa ukľudnite. Inokedy mamky dajú decko so zelenými sopľami, kašľom do škôlky a nerešpektujú nič a teraz sa idú s covidom po.... 😡
@beatrix85 však na to čakám aká bude situácia... či sú pripravené tieto mamičky na sito... o ktorom sa hovorí... dieťa sopel - dovidenia.... sedieť doma na riti, či si môžeš dovoliť, alebo nie. No som veľmi zvedavá. :D Najväčšia sranda je, že tieto deti budú poslané domov, nie na testovanie... testované nebudú, lekárke pošle cez erecept sinupret a stoptussin a o týždeň naklušú do škôlky - covid/necovid. Ale tu budú buzerovať chudák ženu čo náhodne sa zistilo že covid :D
@abbey1 majú pri nástupe podpisovať prehlásenie kde je spomenuté že sa za posledných 30 dní nezúčastnili hromadných akcií...ona je na konzervatóriu kde nebudú môcť cvičiť a tancovať s ruskami a dodržiavať rozostup a pod. tak majú prísnejšie pravidlá ohľadom nástupu ....bude mať vraj samostudium ako počas korony doma cez net

@zuzanapjat presne súhlasím.Ja na SR nežijeme,u nás škola začala dnes
Neboli treba žiadne prehlásenie,ani ruská deti nemaju